Bumerang - Yazarkafe

7 Mayıs 2019 Salı

GEZMELER, GEZMELER.....HAFTA SONU GEZMESİ SULTANAHMET MEYDANI.......

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim.....
 




Oğluşumla anne oğul gezmeleri çok yaparız, anneannemiz hastalanalı pek çıkamaz olduk bu cumartesi alışveriş için gideceğimiz Eminönü öncesi Sultanahmet’e bir uğrayalım dedik Ramazana bir gün kala pek kalabalık değildi bence fırtına öncesi sessizlik vardı çünkü Ramazanda buralara iğne atsan yere düşmez o derece kalabalık olur. Böyle yerler insana huzur veriyor, Yedi tepeli şehir olarak bilinen İstanbul’un ilk tepesi üzerine kurulan Sultanahmet’in değişik bir aurası var bence ecdadımız bu mabetleri en özel yerlere konumlandırmışlar.
MISIR DİKİLİTAŞI



Yusuf'la teker teker bütün anıtları gezdik, bol bol fotoğraf çektirdik eskiden olsa sadece anıtların büyüklüğünden sohbet ederdik şimdi üzerideki yazılardan buraya nasıl geldiği ve getirilme amaçlarına kadar hepsiyle ilgili konuştuk özellikle mısırdan gelen dikili taş üzerideki hiyeroglif yazıları çok dikkatini çekti kuzucuğumun. Yakaşık 200 ton ve 30 metre büyüklüğündeki dikili taş Mısır'dan Roma imparatoru tarafından getiriliş ve dikilmiştir. Dikilitaş’ın 4 cephesinde antik hiyeroglif yazıları mevcuttur. Dikilitaş’ın üzerine dikilen mermer kaidenin iki yanında kabartma süslemeler bulunmaktadır. Bir yanda Sütun’un İstanbul’a getirilişi ve Sultanahmet meydanındaki hipodrom içine dikilişi; diğer yanda ise senato resmedilmiştir.Ayrıca bu kaidede grekçe metin de bulunaktadır bu metinin çevirisi şöyledir. “Devamlı bir suretle yerde duran bu taşı dikme cesaretini İmparator Theodosius gösterdi ve yardımına Proclus çağrıldı. Bu şekilde otuz iki günde yerine dikildi.''




BURMALI SÜTUN, YILANLI SÜTUN



Sultanahmet meydandaki Doğu Roma döneminden kalma üç eserden biri olan heykel, tunçtan yapılmıştır. Birbirine dolanmış üç yılanı göstermektedir. Yılanın kopan bir başı Arkeoloji Müzesi’nde, diğeri Londra British Museum’dadır. 



ÖRME SÜTUN

                     
Örme Sütunda, meydanda ki Doğu Roma döneminden kalma yapıtlardan biridir. Yapılış tarihi tam olarak bilinmemektedir Anıt 20.68 metre uzunluğudadır .
ALMAN ÇEŞMESİ



Meydan’da bulunan ünlü çeşme. Alman İmparatoru II. Wilhelm’in ziyareti için Almanya’da yapılmış çeşme parça parça ülkemize getirilip 1 Ocak 1901 tarihinde meydandaki yerinde monte edilmiştir. İçi altın, dışı çinilerle kaplı sekiz sütundan oluşmuştur.





ÇEMBERLİTAŞ


Sultanahmet'ten aşağ doğru inerken önümüze çemberli taş çıktı İmparator Konstant'in tarafıdan Roma'daki Apollan tapınağından söktürerek, üzerindeki Apollon heykeli yerine kendi heykelini koyarak diktirilmiştir, daha sonraları imparatorlarda bu geleneği sürdürdü ta ki heykele bir şimşek isabet edip yanana kadar bundan sonra imparatorlar kendi heykelleri yerine haç heykeli koydurmuşlardır istanbul'un fethinden sora haç indirilmiştir.
Çemberli taşıda geçtikten sonra aşağıya doğru nuruosmaniye istikametinden  Eminönü'ne kadar indik orada bir şeyler atıştırıp, Mehmet Efendi den kahve alıp, kuruyemişçilerden alışveriş yaptık. Artık oğlumla klasiğimiz olan martılara atmak için simit alıp vapurla dönüş yoluna koyulduk.

12 Nisan 2019 Cuma

FAST FOODLARDA YEDİĞİMİZ LEZZETLİ ÇITIR ÇITIR KIZARMIŞ TAVUK TARİFİ..

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim.....
 

Tavuk sever oğluşum hergün tavuk yese doymaz, birde fast foodçuları her gördüğümüzde hep aynı konuşmalar ''Anne ne olur girelim lütfen bir kez olsun yiyelim.'' ama benden aynı katılıkta olmaz Yusuf yanıtını alınca üzülür kuzucum bende evde fastfood lezzetini tutturma çabası kendimce değişik şeyler deniyorum. Şimdi size son zamanlarda yaptığım Yusuf'unda ilk yediğinde ''Anne aynı KFC gibi olmuş.'' dediği, diğer yiyenlerin de çok beğendikleri çıtır çıtır harika kızarmış tavuk tarifini paylaşacağım. 
Benim yaptığım ölçülerde 6-8 kişiye yeteceğini sanırım oldukça da bereketli oluyor. 

MALZEMELER









  • 500 gram tavuk göğsü parça
  • 500 gram tavuk but jülyen





SOS MALZEMELERİ

  • 1 adet yumurta
  • Yarım su bardağı su yada süt veya maden suyu,
  • 1 su bardağı un+ aldığı kadar..

  • 2-3diş sarımsak

  • Köri, kırmızı toz biber, kimyon

  • Tuz

  • Sade mısır gevreği


YAPILIŞI

Tavuk göğsünü güzelce yıkayıp, süzgece alıyıyoruz. Dilediğiniz tavuk olabilir.

Bulamak için olan tüm malzemey karıştırıyoruz. Kıvamı oldukça koyu olacak, unu yavaş yavaş ekleyip ona göre ayarlıyoruz.
Tavuklarımızı bu sosla karıştırıp mümkünse bir gün eğer vaktiniz yoksa en az bir iki saat Streçleyip buzdolabında dinlendirmeye bırakabiliyoruz.


Mısır gevreklerini ufalayoruz. 
Sosta beklettiğimiz tavukları mısır gevreğine buluyoruz.


Tavuklarımı kızgın bol yağda kızartıyoruz. 


Dikkat etmemiz gereken husus tavukları yağda çok tutup kurutmamak eğer bu püf noktayı uygularsak aynı fastfoodlarda ki gibi dışı çıtır çıtır içi sulu yumuşacık tavuklarımız olacaktır.
Afiyet şifa olsun....

10 Nisan 2019 Çarşamba

HOME MADE FROZEN LEMONADE RECİPE... LİMONATA YAPMAK İÇİN DERİN DONDURUCUDA KABUĞUN SOYARAK LİMON VE PORTAKAL SAKLAMA

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim.....
 

Bu sene bahçemizde ki portakal ağacımız da o kadar meyve verdi ki yemeyen tadına bakmayan kalmadı diyebilirim çoğunu dağıttım kendime de çok az bıraktım bir kısmını yazın değişik tariflerde kullanmak için dondurucuya kaldırdım.




Birazını bütün olarak. 

Birazını da geçen seneler yaptığım gibi kabuğuyla dilimleyip iki portakal 2 limon olarak kaldırdım.

Bu sene birkaç torba da  internette gördüğüm kabuğunu soyarak dondurucuya kaldırdım. Bunu amacı  kabuğunun acılığının limonataya geçmemesi eğer bunu beğenirsek bundan sonra bu şekilde kaldırırım limon ve portakallarımı. 



MALZEMELER

  • 2 adet portakal
  • 1 adet limon 🍋




YAPILIŞI 




Portakalları ve limonları kabuklarını soyacağımız için çok iyi yıkıyoruz.
Süzdüğümüz portakal ve limonlarımızı kabuklarını soyma aletiyle soyuyoruz.

                   
Geriye kalan beyaz içi kısımlarını bir bıçak yardımıyla temizliyoruz.


Kesme tahtasında iki portakal bir limon olarak kesip poşetliyoruz ben kilitli poşet kullandım.


Dondurucuda sakladığımız limonları istediğimiz zaman çıkarıp serin serin leziz limonatalar yapabilirsiniz.  



Afiyet şifa olsun...

12 Mart 2019 Salı

ŞAMBALİ TATLISI SADECE 3 MALZEMELİ.......UN YOK! YAĞ YOK ! YUMURTA YOK !

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim...

Bu senede mübarek üç aylara girmiş bulunuyoruz,  hepimiz için bu üç ayın bitiminde bilinçli bir şekilde halis müslüman olma yoluna girmemizi,  günahkar dünyamızı temizlememiz fırsatını Cenab-ı Allahtan vermesini niyaz ediyorum.

Ne zamandır internette çok rastladığım sokak satıcılarında çok gördüğüm ve  hatırladığım kadarıyla hiç yemediğim Şambali Tatlısının tarifini  paylaşacağım sizlerle. 

O kadar kolayki tarifini gördüğümde yok artık bu kadar da kolay olamaz dedim  kendi kendime hatta pek güzel bir sonuç ta beklemiyordum ama o kadar kolay ve lezzetli bir tatlı çıktı ortaya. Şambalinin tadına bakan bizim çocuklar en az hazırı kadar güzel olduğu görüşündeler hatta ''Bunu biz bitirelim sen muhallebi sütlaç filan yap başkalarına ikram etmek için.'' diyenler bile oldu içlerinde.  Ben daha önce yemediğim için pek fikir beyan edemiyorum ama bende görünüşü ve tadı itibariyle güzel olduğu düşüncesindeyim. 

Geçelim tarife..........

MALZEMELER

  • 500 gr irmik
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 paket vanilya
ŞERBET MALZEMELERİ

  • 3,5 su bardağı su
  • 3,5 su bardağı toz şeker
  • Birkaç damla limon suyu


ÜZERİNE

  • Tuzsuz yer fıstığı


YAPILIŞI



Önce şerbetimizi hazırlıyoruz çünkü tatlı sıcak şerbet soğuk olacak. Şerbet için 3,5 su bardağı suya 3,5 su bardağı şeker ilave edip  kaynayınca limon dilimimizi ekliyoruz  ve  kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra ocaktan indirip soğumaya bırakıyoruz.

Bir kasede irmik, toz şeker, yoğurt, kabartma tozu, karbonat  ve vanilyayı ilave edip ve karıştırıyoruz oldukça koyu bir hamurumuz oluyor. 



















Karışımı yağladığınız fırın tepsisine boşaltıp spatulamızı suya batırıp düzlüyoruz.  
Hamuru istediğimiz şekilde kesiyoruz. Üzerine fıstık sıralıyoruz.



180 derecede ( 50 dakika) üstü tamamen kızarana kadar kontrollü pişiriyoruz.






Fırından çıktıktan sonra kesim yerlerinde tekrar keserek şerbeti döküyoruz , şurubu çekmesini bekleyin. 

Dilimleyip servis yapın. Afiyetle şifa olsun...

5 Mart 2019 Salı

🍲KAVRULMUŞ ŞEHRİYELİ YOĞURT ÇORBASI 🍲

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim...

Size genelde  pirinç ve erişteyle yaptığım yoğurt çorbasının elimizin altında her zaman bulunan şehriyeli versiyonunu paylaşacağım eğer bizim gibi yoğurt çorbasını seviyorsanız en yakın zamanda yapın derim ...
MALZELER

  • 1 Çay bardağı arpa şehriye
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 kase yoğurt
  • 1 yumurta

ÜZERİ İÇİN 
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
YAPILIŞI 
















Bir kabın içine yoğurt, un ve yumurtayı çırpılıp çorbanın terbiyesini yapıyoruz. 



Tencereye sıvı yağ ve şehriye konup rengi hafif sararana kadar kavrulup içine suyumusu ekleyip şehriyelerimiz yumuşayana kadar pişiriyoruz.





İçine yaptığımız yoğurtlu terbiyeyi sürekli karıştırarak ekliyoruz. Şehriyelerin tabana yapışmaması için karışrtırmamız önemli, bu arada tuzunuda ekliyoruz. 


Diğer tarafta tereyağını eritip içine naneyi ekleyip bu karışımı çorbaya ilave ediyoruz ocaktan alıp ağzı kapalı bir şekilde servis için bekletiyoruz. 



22 Şubat 2019 Cuma

YUSUF MERT MİKROP OLDU......

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim...


Çocuklarımızı bilinçli bir şekilde yetiştirmenin ilk evresi bizler tarafından evlerde olmalı daha sonra anaokul ve okula başladıklarında da bayrağı öğretmenlere devrediyoruz. Her zaman dediğim gibi Yusuf'un hayattaki en şanşlı olduğu şey öğretmenleri şu anda üçüncü sınıfta ve bence daha üçüncü sınıfta olmasına rağmen ortaokulda bile elde edemeyaceği bilince ve farkındalığa sahip. Tabi bu da öğretmenleri sayesinde şu anki öğretmeni Hülya Hanım tek bizim sınıftaki çocuları değil bilinçli bir eğitmen olarak her çocuğa ulaşabilmenin gayesinde. Son olarak hijyen konusunda bir aktivite yapmak istedi tabi ki bizde çok sevindik çocuklarla bizler de katılıverdik aktiviteye, çocukları sabun, köpük ve mikrop olarak üçe ayırdı Yusuf Mert'e mikrop düştü. Kostüm konusunda serbest bıraktı biz de kendimiz yaptık, iki renk büyük çöp torbasını iç içe geçirerek oluşturduk kostümümüzü çok şirin bir mikrobumuz oldu.

Birde sınıfları gezerken okuyacağı kendileriyle alakalı şiirler maniler ezberlediler bizde dört kıtalık bir mani ezberledik.

MİKROP




Pis yerleri severim,
Temizlikten kaçarım, 
İnsanların başına, 
Ne hastalıklar açarım.






Çocuklar okuldaki tüm sınıfları gezdiler kendileri hijyen konusunda biliçlendikleri gibi arkadaşlarınıda bilinçlerndirdiler o kadar mutlu olmuştu ki Yusuf en çok ta ana sınıfındaki öğrenciler ve öğretmeni ne gitmek sevindirmişti onu akşama geldiğinde heyecanla anlattı olanları ...




Her şey için teşekkürler Hülya hanım...

28 Ocak 2019 Pazartesi

RED LENTİL SOUP....URFA USULÜ MERCİMEK ÇORBASI.....

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim...



Kırmızı mercimek çorbasını çok severim her türlüsünü de yapmaya çalışıyorum. Geçtiğimiz gün Sevgi Ablayla sohbetimiz sırasında söz mercimek çorbasına gelince o da Şanlı Urfa'da yapılan ve sabahları kahvaltıda yedikleri mercimek çorbasından bahsetti ve hatta hemencecik yapıverdi içinde hiç birşey olmayan sadece mercimekle yapılan süzmediğiniz halde süzme mercimek çorbası kıvamında üzerindeki sade yağda karamelize ettiğimiz soğanla ayrı bir lezzetli olan mercimek çorbası yedik çok beğendik sizlerle de tarifini paylaşmak istedim. Ben bundan sonra yaptığım çorbalarım arasına aldım sizde deneyin derim. Afiyetle sağlıkla....
MALZEMELER
  • 1 su bardagi kirmizi mercimek
  • Yarim yemek kasigi tuz
  • Sade yağ 
  • 1 orta boy soğan 

YAPILIŞI

Kırmızı mercimeği yıkayıp düdüklüye koyup üzerine tuzunu ve üstünü biraz aşacak miktarda su ekliyoruz. 

Bu corbanin sırrı mercimeğin içinde hiç birşey olmaması kısık ateşte tamamen parçalana kadar pişilmesi. İçinde kıvam arttırıcı un olmadığından  suyunu fazla koymamamız kıvamlı bir çorba elde etmemizi sağlayacak. 




Diğer taraftan da tavamızda sağde yağımızı alıp içine soğanlarımız ekleyip karamelize şekilde pişiriyoruz.  





Çorbamız hazır ekleme, çırpma, süzme yapmadan tamamen pişen çorbamızı servis tabağımıza alıp üzerine  sosumuzu ekleyip afiyetle yiyoruz