Bumerang - Yazarkafe

28 Haziran 2019 Cuma

LEZZETİYLE REÇELLERİNİZ ARASINDA ÖNE ÇIKACAK ..TOP TOP DAĞILMAYAN KARBONATLA KAYISI REÇELİ .....

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim...



Kayısıyı çok severim geçen sene don vurması nedeniyle pek kayısı olmadı Malatya'lı bir arkadaşım ''Elif abla biz bile yemeye zor bulduk demişti.'' bu sene pazarlar yıkılıyor mevlam bir bolluk vermiş ben de bir kaç kere aldım yedim bu hafta alışverişe gittiğimde minnak kayısıları görünce dayanamadım evde çeşit olsun diye kayısı reçeli yapmak için bir kilo aldım. Malüm kayısı reçeli yapmak biraz alengirli çünkü dağılma ihtimali çok o yüzden bende karbonatlı yapmaya karar verdim, karbonat sönmüş kireç vazivesini yapıyor kayısıların dağılmamasını sağlıyor . Gerçekten de top top altın gibi bir reçelim oldu bu tarifi siz de deneyin derim.


MALZEMELER

  • 500 gram kayısı
  • 500 gram şeker
  • 1 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı karbonat
  • Yarım limon 
YAPILIŞI



Kayısıları yıkayıp çekirdeklerini çıkarıyoruz ben bir kilo kadar kayısı almıştım biraz yedik çekirdekleri çıkınca da 500 gram kadar kaldı.





Silme bir kaşık karbonat ekleyip üzerini kapatana kadar su ekleyip ağzını kapatıp buzdolabında bir gün bekletiyoruz.




Kayısılarımızın içinden çıkardığımız çekirdekleri kırıp sıcak suda bekletip kabuklarını çıkartıyoruz. Bu çekirdekleri yapım aşamasında kayısı reçeline ekleyebiliriz ama ben çekirdekleri kıramadığım için eklemedim.
Şekeri ve suyu karıştırıp beş dakika kadar kaynatıyoruz ve karbonatla beklettiğimiz kayısıları bir kaç sefer yıkayıp kaynayan şerbetimize ekliyoruz.

Kayısıları ekledikten sonra kaynamaya başlayınca taşmaması için içine tereyağını ekliyoruz ben bu şekilde bir saatten fazla kaynattım o kadar kaynatmama rağmen kayısılarım hiç dağılmadı. Kıvamına bakıp ne kadar kaynatmak isteseniz o                                                                                                          kadar kaynatabilirisiniz


Altın gibi rengi olan şahane kayısılarımız hazır. Ocaktan aldığımız reçeli muhafaza edeceğimiz kavonozumuza henüz sıcakken koyup ağzını kapatırsanız vakumlarnır ve siz reçelinizi açana kadar ilk günkü gibi tazeliğini korur.