Bumerang - Yazarkafe

3 Kasım 2015 Salı

HAMSİLİ PİLAV......





İlk denemelerinden birini daha yapıyorum hamsili pilav . Mezgit dışımda  pek balık sevmem ama birkaç kere yediğim hamsili pilavı sevdim  ablam da baktım  hamsi alıp ayıtlamış her şey hazır  gel bunu hamsili pilav yapalım dedim ve kolları sıvadık hemencecik yapıverdik ,  Korktuğum gibi zor değilmiş bundan sonra sık sık yapmayı düşünüyorum.  


Malzemeler 

  • 1,5 kilo Hamsi
  • 2 su bardağı pirinç 
  • 2 adet soğan 
  • Yarım demet maydonaz
  • kuş üzümü
  • Dolmalık fıstık
  • Mısır unu
  • 1 Çay kaşığı tarçın
  • 1 Çay kaşığı karabiber
  • 1 Çay kaşığı kuru nane
  • 1 Çay kaşığı tuz
  • Yarım su bardağı sıvı yağ 



Öncelikle hamsileri temizleyip kılçıkları ve kafaları alınıp yıkanır.  Böylece hamsimiz hazır vaziyette olur. 





Kabımızı alıp her tarafını yağlıyoruz . Temizleyip yıkayıp süzdürdüğümüz  hamsilerin dış kısmını mısır ununa bulayıp pişireceğimiz kabın yan duvarlarından taşırarak  ortaya doğru diziyoruz .






Öte yandan İç pilavı yapmaya başlıyoruz. Tavaya yağın içine soğanı koyup pembeleşince içine pirinci fıstığı, üzümü, tuzu ve iki bardak suyu ekleyip pişmeye bırakıyoruz. Pişen pilavı ocaktan alıp tarcın, baharat, nane ve maydanoz ekleyip karıştırıyoruz.









Pişen iç pilavı tavaya dizdiğimiz hamsilerin üzerine döküyoruz yanlardan başlayarak hamsileri kapatıyoruz ocakta yada fırında  arkası önü kızarana kadar pişiriyoruz.  Afiyet olsun....









EV YAPIMI ORGANİK ÜZÜM SİRKESİ YAPTIM ......








Çok  İstememe rağmen  hiç deneme fırsatım olmamıştı sirkeyi ...  Balkonumuzdaki  siyah kokulu üzümlerden yapmaya karar verdim . Üzümleri güzelce yıkadım tanelerini ayırdım tanelerinin suyunu sıktım üzümün suyunu daha sonra tatlı yapmak için dondurucuya kaldırdım, kalan posasının üç katı kadar su koyup cam bir kapta   ağzını kapamadan 15 gün kadar ışık görmeyen bir yerde beklettim.  





Bekleyen sirkenin üzerinde beyaz bir tabaka oluşuyor . Posaları  süzdüğüm sirkenin  içine bir dilim kadar  ekmek parçalası koyup 15 gün daha beklettim daha sonra  tekrar süzdüm   cam bir kapta bekletiyorum özellikler asitli olduğu için çam kapta muhafaza etmek önemliymiş.  Sirke ne kadar beklerse o kadar güzel oluyormuş. İşte ev yapımı tamamen organik sirke......  Sirkemiz oldu inanın o  kadar lezzetli  oldu ki bardağa koyup  içebilirsiniz bile...