Bumerang - Yazarkafe

15 Şubat 2017 Çarşamba

FIRIN POŞETİNDE AYVA TATLISI (KIRMIZI PANCARLI )




بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim......


Hafta sonu Beyza ve Ahmet uzun süren tatilden  sonra üniversite eğitimlerine devam etmek için okudukları illere döndüler. Bu son günlerinde de hepimiz annemde beraberce toplanıp kahvaltı yaptık.Bu kahvaltılar üniversiteye başladıklarından beri geleneksel hale geldi. Evde olan ayvalardan  şöyle kahvaltıdan sonra yeriz diye hafif bir tatlı yaptım. Daha önce  Ayva Tatlısı  tarifi paylaşmıştım,  bu seferkini de fırın poşetinde denemek istedim. Gıda boyası kullanmaya  mesafeli durduğumdan renklendirici olarak kırmızı pancar kullanmaya karar verdim. Daha önce pancar sularını sıkıp pancardan gıda boyası yapıp dondurucuya atmıştım. Hemde  yapmayı düşündüğüm kırmızı kadife keki (Red Velvet Cake) gıda boyasız yapmak için deneme olacaktı. Tatlıyı pancar boyasıyla yaptım ama sıcaktan tepkimeye girdi ve  daha önce yaptığım ayva tatlısı gibi kıpkırmız bir rengi olmadı, biraz araştırınca pişirilmeden krema veya soslara eklediğimizde çok iyi sonuç verdiğini pişmemesi gerektiğini öğrendim. Ayva tatlısı için renk önemli  değildi ama yapacağım kırmızı kadife kekin pancar boyasıyla olmayacağı kanısına vardım. Kırmızı kek yerine solgun bir kek olacaktı. Malesef başka bir yol bulamazsam gıda boyalı yapacağım. Tatlı çok lezzetli oldu. Şimdi geçelim tarife.  



MALZEMELER

  • 6 adet ayva 
  • 12 kaşık şeker 
  • yarım çay bardağı pancar suyu 
  • karanfil 
  • fırın torbası 
ÜZERİ İÇİN 
  • ceviz/fındık 
  • kaymak veya kremşanti 
YAPILIŞI


Fırın poşetinde ayva tatlısı icin öncelikle ayvaların kabukları soyulup ortadan ikiye ayırıp fırın poşetine yerleştiriyoruz. 


Ayvaların ortasındaki çekirdekleri çıkardıktan sonra olan    boşluğa birer yemek kaşığı toz şeker koyuyoruz. İsterseniz siz damak zevkinize göre daha fazla veya az şeker kullanabilirsiniz. 




Yerleştirdiğiniz ayvaların arasına renk vermesi için soyduğunuz ayva kabukları ve ayva çekirdekleri yerleştirebilirsiniz ben bu aşamada pancar boyası kullandım. Arzuya göre birkaç adet karanfil eklenir. Poşetin ağzı kapatılır ve üzerini bir kaç yerinden deliyoruz. Fırın poşetinde ayva tatlısı, önceden ısıtılmış 150° fırında,15 dakika pişirilir.Daha sonra fırının derecesini yükselterek yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Fırından çıkarıp ılıttığımız tatlıyı buzdolabında soğutup üzerine kaymak ve cevizde istediğimiz gibi süsleyip servis yapıyoruz.