Bumerang - Yazarkafe

20 Aralık 2018 Perşembe

MİNİK MİNİK BEZELER YAPMADAN TEK SEFERDE KAT KAT BAKLAVA YUFKASI YAPIMI........

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

Bismillahirrahmanirrahim......

Son günlerde el açması bütün börek ve baklavalarda yaptığım tek bezeyle yapabileceğiniz pratik bir açma yöntemi tarif vereceğim sizlere. Yıllar önce isviçre'ye gittiğimde görmüştüm bu açma şeklini orada börek yapmışlardı bu şekilde. Hamur malzemeleri size kalmış her zaman yaptığınız börek ve baklava hamurunuzu yoğurup bezelere ayırıyoruz. Benim yaptığım hamurdan altı beze yaptım bu bezelerden iki tepsi baklava bir tepsi kıymalı börek çıktı. Eminim ki bu yöntemi öğrendikten sonra kısa süre içinde zahmetsiz bir şekilde baklava ve böreklerinizi hep böyle açacaksınız.

HAMUR MALZEMELERİ
  • 2 adet yumurta
  • 1.5 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 1 fiske tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 5-6 su bardağı un (azar , azar kullanıyoruz)

ÜZERİ İÇİN

  • 250 gr tereyağı


YAPILIŞI



İlk hamurumuzu yoğurup bezelerimizi yapıyoruz. Ben altı adet beze yaptım .








Bezemizin ilkini alıp küçük bir tepsi ebadında fazla inceltmeden ve büyütmeden açıyoruz, hamur açmayı bilmeniz gerekmez ve şekli de önemli değil merdaneyle veya oklavayla da açabilirsiniz.








Ortasına yuvarlak bir kase koyuyoruz.












Kasenin kenarlarını bir bıçak kesiyoruz.







Hamurumuzun ortasından kaseyi alıyoruz ve kaseyi aldığımız yere bol miktarda nişasta ekliyoruz ve her kata bol nişasta koyup hamuru tamamen katlıyoruz.
Elde ettiğimiz katlanmış hamuru merdaneyle açabildiğimiz kadar açıp yapacağınız baklava şekline göre kesip tepsimize yerleştiriyoruz. 

Eğer börek yapacaksak nişasta yerine yağ sürerek hamurumuzu açıyoruz.