Bumerang - Yazarkafe

10 Ekim 2017 Salı

İKİNCİ DENEMEM ÇAM KOZALAĞI REÇELİ YAPILIŞI .... MUCİZEVİ İKSİR ....ŞİFA DEPOSU... ( ÇAM PEKMEZİ, ÇAM BALI) PİNE CONES JAM RECİPE,

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......


Bir ay önce Şifa kaynağı  olan kozalak reçelini ilk yaptığım da hem çok az miktar da oldu hem de eşe dosta verdiğimden kalmadı ikinci tertip reçel yapmak için kozalakları  topladım ve tekrar yapmak için kolları sıvadım. İlk yaptığım  reçel de insanların  dönüşleri çok olumlu oldu merak ettiler sorular sordular  bende elimden geldiğince yardımcı olmaya çalıştım tabi. İnstagramda bir arkadaşım da kozalak reçeli yapmak istediğini ve benim yazım dan çok faydalandığını söylemişti ikinci reçel yapışımda da onun yaptığı reçeli sormak istedim o da reçeli yaptığını söyledi hatta yaptığı resimleri bile attı  bana , sadece 6 büyük kozalaktan yapmıştı reçelleri ama benimkinin iki katı reçel elde etmişti , nasıl yaptığını sorduğumda resimlerini kozalakların  kaynatma aşamasında bir kere değil beklete beklete üç kere kaynattıp böylece kozalakların özünün daha iyi suya geçmesini sağladığını söyledi. Bende İkinci yapışımda öyle yapmaya karar verdim ve yapılışını sizlerle paylaşmak istedim. 

KOZALAK REÇELİNİN YAPIMI ve 
MALZEMELER


  • 33 adet yeşil kozalak
  • 2 tatlı kaşığı limon tuzu( 1 adet limon suyu )
  • 10 lt su
  • 25 bardak şeker



YAPILIŞI









Kozalakları güzel bir  şekilde  ilk önce soğuk suyla daha sonra kaynar suyla yıkıyorsunuz.













Yıkadığınız kozalakları tencerenize alıyorsunuz.(Sıcak suyla yıkanan kozalaklar reçineleri sayesinde yapış yapış oldu bir maşa yardımıyla tencereye alabilirsiniz.)

10 lt kadar suya kozalakları ekleyip kaynattım altını kapatıp bir gece beklettim sabah tekrar kaynattım ve altını kapattım akşam tekrar kaynattım böylece kozalakların özü daha iyi bir şekilde suya geçti. 





Bu suyu süzüp bardakla ölçerek tencereye aktardım 35 bardak su oldu bu 25 bardak ta şeker ekledim ve  uzun uzun kaynadı kaynama sonuncu  yarısı gitti suyun ve koyulaştı.




Kıvam alan reçelin içine iki tatlı kaşığı limon tuzu ekleyerek bir on dakika daha kaynattım.(Bu aşamada limon tuzu yerine limon suyu da ekleyebilirsiniz ama reçelde kristalleşme yaptığı için limon tuzunu tavsiye etmiyorum..)


İlk yaptığım reçelden daha az kozalak kullanmama rağmen iki katı reçel elde ettim. 










Henüz reçel sıcakken  reçelimizi kavonozlara  koyup sıkıca kapatıp ters çevirip soğumasını bekliyoruz bu şekilde sıcağıyla kapanıp ters çevrilen şişeler vakumlanıyor. 







Afiyet şifa olsun....