Bumerang - Yazarkafe

4 Aralık 2017 Pazartesi

AZ TUZLU SİYAH ZEYTİN KURUMU

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

Geçen hafta sonu memleketim olan Antalya'ya  Şükriye'mizin düğününe gittik mevlam bir ömür boyu mutluluklar nasip etsin güzel kızıma. Küçüklüğümden beri hep yazları gitmiştim, ilk defa bu kadar soğuk ve yağmurlu gördüm Antalya'yı  yağmurlu ve soğuktu ama istanbul'la kıyaslanamazdı  soğuğu tabi. Bir günlük bu ziyaretimiz göz açıp kapayıncaya kadar bitiverdi. Evine misafir olduğumuz Ayşe Yengem çok becerikli bir hanım nerdeyse  eli toprağa deyse lezzet katar , bahçelerinden  yeşil ve siyah zeytinleri toplamış ve şişelere kurmuş bana da vermek istedi ama uçakla geldiğimiz için alamadım ne yazık ki  ama sağ olsun kurmadığı  zeytinlerden verdi tarifini yaptı bende İstanbul'a gelir gelmez zeytinleri yaptım ve hemen sizinle paylaştım . 


MALZEMELER




  • 1,5 kilo zeytin 
  • 1 çay bardağı tuz
  • 1 çay bardağı şeker 
  • 1 çay bardağı sirke 
  • 1 çay bardağı sıvı yağ 




YAPILIŞI
Zeytinlerimizi cam bir kaba yerleştiriyoruz içine sallayabileceğimiz kadar boşluk bırakıyoruz.Zeytinler tuz ve yağ ile uzun süre fermente olacağı için plastik yapısındaki kimyasallardan korunmak amacıyla cam tercih etmenizi öneririm. 

Benim zeytinler arttı ufak bir şişeye sadece tuzla kurdum zeytinleri onunda tarifini daha sonra paylaşacağım sizlerle.




İçine sırasıyla tuz, şeker, sirke (evde yaptığım üzüm sirkesi kullandım) ve sıvı yağı ekleyip zeytinlerin her yeri bu karışımdan bulaşması için karıştırıyoruz bu şekilde her gün karıştırmaya çalışalım, ara ara tadına bakara bir iki ay sonra cinsine göre zeytinimiz olacaktır, buruşacak çekirdekleri siyaha dönecek ve acısı gidecektir.




Olan acısı giden zeytinimizi bol su da yıkayıp süzüp içine sıvı yağ ekleyip muhafaza edeceğimiz kavonaza yerleştiriyoruz zeytinleri servis yaparken zeytinyağı, istediğimiz baharatı kekik, pulbiber ekleyebiliriz.

Bu da zeytinin olmuş hali,  Ayşe yengenin geçen seneden yaptığı zeytinin sonu da  bize nasip oldu.  Normalden tuzsuz ve çok lezzetli bir tadı var.  Sizde en yakın zamanda oldukça kolay olan bu zeytin yapımını deneyin derim....
Afiyet şeker olsun.....