Bumerang - Yazarkafe

10 Kasım 2017 Cuma

BALIKESİR'İN MEŞHUR HÖŞMERİM TATLISI (ORJİNAL TARİF)

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 



Höşmerim Balıkesir yöresine ait bir tatlı önceleri sadece Balıkesir de bulunan bu tatlı şimdi tüm marketlerde bulunur oldu. Bizim Şevval'de bayılır bu tatlıya sık sık alır, evde hazır peynir mayası varken Şevval'e bu tatlıdan yapayım dedim internette çok araştırdım orjinalini yapayım diye çoğu tarif muhallebi gibi yapılmış izlediğim bir video da yıllardır höşmerim yapan bu işin ustasından izledim ve yaptım gerçi o kazanla yapıyordu ama ben miktarları azaltıp uyguladım gerçekten çok leziz bir tatlı oldu.... Sizde bu tatlıyı seviyorsanız ee bir de orjinal tarifi bulmuşken en yakın zamanda deneyin derim. 

MALZEMELER 
  • 1 kilo çiğ süt 
  • 1 çay kaşığı peynir mayası 
  • 1,5 bardak irmik 
  • 1 bardak şeker 
  • 1 yumurta sarısı 
  • Çay kaşığının ucuyla sarı gıda boyası(isteğe bağlı)
 YAPILIŞI


Bir kilo çiğ sütü yoğurt mayalamaya sıcakığına getirip yani ılıtıp ocaktan alıyoruz içine bir çay kaşığı peynir mayası ekleyip karıştırıp mayalanması için kapağını kapatıp sarıyoruz.Bir saat kadar bu şekilde bekliyor peynir mayalanıyor ve sarı suyu üstüne çıkıyor.






Bu peyniri çırpıcıyla karıştırıp, hafif suyunu süzüp tencereye alıyoruz.









İçinde çok az suyu kalan peyniri ocağın üzerine alıp yumurta sarısını ekliyoruz.Bu aşamada isterseniz çay kaşığının ucuyla gıda boyası ekleyebilirsiniz.




























Isınan peynire yavaş yavaş irmiği ekliyoruz adeta helva gibi irmik toplanıyor bir, iki bu şekilde çeviriyoruz.



 Toplanan  irmiğe şekeri eklediğimizde sulanıyor içinde şekeri eriyene kadar karıştırıp höşmerimin altını kapatıyoruz. İlk sıcağı geçince sevis yapacağımız kaba alabilirsiniz ister sıcak ister soğuk olarak tüketebilirsiniz. Yazın yanında dondurmayla kışında kaymakla isterseniz sade bir şekilde servis yapa bilirsiniz. Afiyet şifa olsun ...





Elifin notu : Peynir mayası olarak daha önce aldığım bir kere de peynir yaptığım şirden mayadan kullandım siz isterseniz aktarlarda ve baharatcılarda bulabileceğiniz normal mayada kullanabilirsiniz.