Bumerang - Yazarkafe

8 Kasım 2017 Çarşamba

ÇOK KOLAY... RULO MANTI


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

Sizlerle bugün çok kolay bir mantı paylaşacağım bir seferde kapatıp kesip hop tencereye, farklı pişirmek isterseniz fırına yada daha sonra yemek için derin dondurucuya koyabileceğiniz çok altarnetifi olan bir mantı .. :)

HAMUR MALZEMELERİ
  • 4 su bardağı un
  • 1 yumurta
  • Bir tutam tuz
  • Aldığı kadar su
İÇ MALZEMELERİ 
  • 250 gr kıyma
  • 1adet soğan
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı tozbibeR
PİŞİRMEK İÇİN

  • 1yemek kaşığı domates salçası
  • 1yemek kaşığı biber salçası
  • iki yemek kaşığı tereyağ, 
  • Karabiber
  • Tuz
  • kırmızı biber,
  • su,
SOS MALZEMESİ
  • Sarımsak
  • yoğur 
YAPILIŞI









Una, tuz ve yumurta ilave edilip, azar azar su ilavesiyle sert bir hamur yoğurulur.Hamurun üzeri kapatılıp dinlenmeye bırakılır.










Kıyma ince doğranmış soğan ve baharatlar karıştırılıp bir kenara alınır. 



Yufkayı açıp resimde göründüğü gibi kesiyoruz ben kolaylık olsun diye mantı aparatıyla kestim siz bıçakla da kesebilirsiniz.

Kestiğimiz şeritlerin ortasına yaptığınız harca koyup rulo yapıyoruz..

Hafif unlu zeninde rulo yaptığımız hamurları  kesiyoruz.  Mantılarımız hazır bu aşamada tencerede suyu kaynatıp tuzunu ekleyip mantılarımızı haşlayıp yoğurtla ve sosuyla servis yapabilirsiniz yada benim yaptığım gibi fırında yapabilirsiniz. 
Fırında yapmak için kestiğimiz mantıları yağlanmış tepsiye dizip bir on dakika fırınlıyoruz. 
Fırınlanan mantıların üzeri için tavada  tereyağı eritip biberi ve salçaları şöyle bir çevirip içine baharatlar ve su eklenip salçalı sos yapıp mantıların üzerine aşana kadar bu sosu döküp tekrar fırınlayın yumuşayıncaya kadar pişirin. 


Tabaklara bölüştürdüğümüz  mantıları sarımsaklı yoğurt ve istediğiniz baharatla servis yapabiliyorsunuz. 







Daha sonra mantıları pişirmek isterseniz unlu bir tepside mantıları dondurup buzdolabı poşetine koyup  muhafaza edebilirsiniz. 
Afiyet şifa olsun....

6 Kasım 2017 Pazartesi

DERİN DONDURUCUDA KIYMA SAKLAMA YÖNTEMİ ......

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Ev hanımları için sorun teşkil eder et muhafazası, et ürünlerini birden fazla buzunu çözdürüp tekrar dondurmak bakteri üreterek ciddi zehirlenmelere bile yol açabilir. Bir de çözdürmek için beklemek özellikle biz çalışanlar hanımların akşam eve gidince buzluktan et çıkarıp çözdürmesi uzun zamanını alır. Şimdi size benim buzlukta kıyma sakla yöntemimi paylaşacağım. Bu yöntemle kıymayı buzlukta ihtiyaç duyacağınız kadar parçalar halinde saklıyoruz istediğiniz zaman kıymayı kolayca ayırıp ince olduğu içinde hızlı bir sürede çözdüre biliyorsunuz ayrıca bir poşette dört parça et muhafaza ettiğinizden poşet israfı da olmuyor.



Kasaptan bir kilo kıyma aldık bu kıymayı ilk önce yarımşar kilo olarak iki buzluk poşetine koyuyoruz. 







Kıymayı orta boy buzluk poşetine koyup düz bir tabaka olacak şekilde elimizle bastırıyoruz.











İster merdane isterseniz oklava yardımıyla inceltiyoruz.

                                                         

Uzun saplı bir kaşık yada benim yaptığım gibi spatula yardımıyla önce iki parçaya daha sonra dört parçaya bölüp dondurucuya kaldırıyoruz. 

Bu şekilde donunca hem de buzluğunuz da yerde kaplamıyor. Elinizle , bıçakla yada mutfak makasıyla kolaylıkla parçalara ayırabilirsiniz. Yemeğe koymak için bir parçasını ayırıp diğerlerini çözülmeden dolaba koyabilirsiniz böylece diğer parçaları çözdürmeden ihtiyacınız kadar kıymayı kullanıyoruz. 

İSTİRİDYE BAKLAVA YAPIMI

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......

Önceden yaptığım paylaşamadığım bir tatlı artık Yusuf Paşa yüzünden sık sık baklava yapar oldum. Millet annesinden kek, börek ister bizimkisi durmadan baklava istiyor benden fırsat buldukça kırmamaya çalışıp baklava yapıyorum hatta şu yazıları yazarken bile evde baklava ve şerbeti mevcut. Bende her yapışımda değişik baklava hamurları ve şekilleri deniyorum. İstiridye baklava kolay ve gerçekten göründüğü gibi çıtır çıtır ve lezzetli sizde en yakın zamanda deneyin derim ...


Hamur malzemesi 
  • 2 yemek kaşığı yoğurt 
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 50 gr tereyağ
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı sirke(üzüm veya elma )
  • 1 fiske tuz
  • Aldığı kadar un (ortalama 4-5 bardak arası )
ŞERBET MALZEMELERİ

  • 4 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su 
  • limon suyu,
İÇİ VE ÜZERİ İÇİN MALZEME

  • Kırılmış ceviz
  • nişasta,un karışıımı 
  • 5-6 yemek kaşığı  sade yağ  + sıvıyağ
YAPILIŞI



Öncelikle tüm hamur malzemelerini yoğurup kulak memesinden biraz daha yumuşak bir hamur hazırlıyoruz. 





Üzerini nemli bir bezle yada streç flimle kapatıp buzdolabında bir gece beklettim. Bekleyen hamur güzel açılıyor bu arada yoğurma işlemini de çok iyi yapmanız lazım. 





Hamurları bezelere ayırıyoruz.
Ben nişastayla unu karıştırıp öyle açıyorum, hatta mısır nişastası, buğday nişastası ve unu karıştırıyorum. Bezeleri pasta tabağı büyüklüğünde nişastayla açıyoruz. Aralarına da bol nişasta koyuyoruz . 
















Açtığımız ve üst üste koyduğumuz  11 tane hamuru merdane veya oklavayla açabildiğimiz kadar açıyoruz.





Açıp büyüttüğümüz bezeleri sıkıca rulo yapın.







Ruloyu birer parmak eninde dilimlere kesin.

Dilimleri merdaneyle açıyoruz. Dikkatli açıp dağıtmamalı aynı zamanda  kalın olmamalı.


















Ortasına ceviz parçaları koyup hafif bastırarak  kapatın.






Tatlımızın yağını dökmek için  tereyağnı, sıvı yağı  eritip üzerine çıkan köpükleri alacağız çünkü baklavaya dökünce üzerinde siyahlıklar olmasın diye yağı çok güzel kızdırdıktan sonra tatlımızın  üzerine  döküyoruz  ben her tatlıya bir kaşık kadar döküyorum dikkat etmemiz gereken tatlının her tarafının tamamen yağlanması, yağın çok olması korkutmasın gözünüzü emin olun pişerken hepsini çekecek  ve çıtır çıtır olacak tatlılarınız. Yağını da döktüğümüze göre  170 derece fırında ağır ağır pişiriyoruz.

Şerbeti ister benim verdiğim ölçülerde isterseniz sizin arzu ettiğiniz ölçüde kaynatabilirsiniz. Baklava dan ayrı olarak  hem tatlımız hemde şerbetimiz soğuk olacak . Eğer hemen ikram etmeyecekseniz benim yaptığım gibi  ikramdan beş dakika önce şerbetlerseniz hem yeni yapmış gibi çıtır çıtır oluyor hemde içine fazla şerbet çekmediği için yiyenlerin içini baymıyor. 


Afiyet şifa olsun...


2 Kasım 2017 Perşembe

GÖKÇEADANIN MEŞHUR KURABİYESİ EFİ BADEM KURABİYESİ..... (ELİ BADEM KURABİYE)

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim...... 


Bugün size Gökçeadanın  meşhur lezzetlerinden biri olan Efi badem kurabiyesinin tarifini paylaşacağım. 
Gökçeadaya gitmek için dört saat süren o uzun  kabatepe feribot sırası beklerken  ufak kutularda bu kurabiyelerden ikram edildi bizlere bu leziz kurabiyelerle orada tanıştık  yanında verdikleri broşürde bu kurabiye ve ada hakkında bilğiler içeriyordu biz tattığımızda çok beğendik bu kurabiyeyi benin Yusuf'um '' Anne bu kurabiyeler harika  bu kurabiyelerden alalım '' dedi hemen. İstanbul'a gelirken de aldık almasına ama hemencecik bitiverdi. Bende sıvadım kolları Madam Efi'nin kurabiyesini denedim. Benimki de  bayan Eli'nin kurabiyesi oldu :)


İlk denememde oldukça birleştirmesi zor bir hamur oldu inanın bu kurabiyeyi yapana kadar iki tepsi baklava açardım ama tadını test eden şevval teyze bizim kurabiyelerimiz daha güzel oldu dedi. İkinci denemede bence daha başarılı bir sonuç aldım ve ikinci tarifi sizlerle paylaşacağım. 

Bu kurabiye adada önemli günlerde Rum vatandaşlarımız tarafından yapılan bir tarifmiş zamanla unutulmamış ama az yapılır olmuş. 

Adada faaliyet gösteren Meydani pastanesinin sahibi bir çok denemeler yapmasına rağmen çoçukluğun da Rum komşularının evlerinde yediği bu dadı tutturamamış bir arkadaşının tavsiyesiyle madam Efi'ye ulaşmış ve kurabiye yapmasını rica etmiş böylelikle çoçukluğunda yediği kurabiyelere kavuşmuş orjinal tarifini alıp aslına uygun bir şekilde Pastanesinde yapmasıyla gün ışığına çıkmış. 




O kadar güzel olmuş ki bu kurabiyeler madam Efi'ye ithafen Efi badem kurabiyeleri olarak anılmış şimdilerde de Meydani Pastanesi Efi badem olarak anılır olmuş. Meydandaki bir kaç pastanede Gökçe adanın meşhur kurabiyesi diye bu kurabiyeden satmaya başlamışlar. 






İçerisinde Gökçeada'ya has katkısız tereyağı ve badem kullanılıyor özel yapımı sayesinde uygun koşullarda altı ay kadar satın aldığınız kurabiyeleri saklayabiliyoruz.  

Sizlere tavsiyem mutlaka bir boş zamanınızda rotanızı Gökçeada'ya çevirmeniz buranın temiz havasını içine çekmeniz kaynak sularından içmeniz, Zeytinli köye gidip güzel manzaranın karşısında dibek kahvenizi yudumlamanız adanın istediğiniz yerinden o berrak denize girmeniz velhasıl  bu  cennet adanın güzelliklerini kendi gözlerinizle görmeniz ve  adanın meydanında ki o leziz Efi Badem kurabiyelerinin tadına bakmanız olacaktır. 


ELİ BADEM KURABİYESİ 

MALZEMELER
  • 1 yumurta
  • 3 su bardağı elenmiş un
  • 250gr tereyağı
  • 1 küçük paket vanilya
  • Yarim su bardağı pudra şekeri
  • 1 su bardağı tuzsuz badem
  • Üzerinin süsü için de 1-2 çorba kaşığı ekstra pudra şekeri
YAPILIŞI 
Fırınımızı çalıştırıp ısınmasını sağlıyoruz.
                                                            Bir kabın içinde oda sıcaklığındaki tereyağımızı, yumurtamızı, vanilya ve pudra şekerimizi karıştırıyoruz.



                                                                 




Bir tavada unumuzu kavurup kokusu çıktıktan sonra diğer malzemelerin bulunduğu kaba ilave ediyoruz yoğuruyoruz.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Hamurumuzun içine bademleri ekliyoruz Efi Badem kurabiyesinin içindeki bademler bütündü bizim bademler büyük olduğu için sağ olsun Beyza bademleri ikiye ayırdı öyle kullandık.











Hamurdan istediğimiz büyüklükte parçalar ayırdığımız kurabiyeleri tepsimize yağlı kağıt yerleştirip fırına atıyoruz. Zaten bu kurabiyelerin satıldığı pastanede de değişik boyutları mevcut. 

Sıra geldi pişirmeye kontrollü bir şekilde 170 derece fırında pişiriyoruz.
Afiyetle...