Bumerang - Yazarkafe

12 Mart 2019 Salı

ŞAMBALİ TATLISI SADECE 3 MALZEMELİ.......UN YOK! YAĞ YOK ! YUMURTA YOK !

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim...

Bu senede mübarek üç aylara girmiş bulunuyoruz,  hepimiz için bu üç ayın bitiminde bilinçli bir şekilde halis müslüman olma yoluna girmemizi,  günahkar dünyamızı temizlememiz fırsatını Cenab-ı Allahtan vermesini niyaz ediyorum.

Ne zamandır internette çok rastladığım sokak satıcılarında çok gördüğüm ve  hatırladığım kadarıyla hiç yemediğim Şambali Tatlısının tarifini  paylaşacağım sizlerle. 

O kadar kolayki tarifini gördüğümde yok artık bu kadar da kolay olamaz dedim  kendi kendime hatta pek güzel bir sonuç ta beklemiyordum ama o kadar kolay ve lezzetli bir tatlı çıktı ortaya. Şambalinin tadına bakan bizim çocuklar en az hazırı kadar güzel olduğu görüşündeler hatta ''Bunu biz bitirelim sen muhallebi sütlaç filan yap başkalarına ikram etmek için.'' diyenler bile oldu içlerinde.  Ben daha önce yemediğim için pek fikir beyan edemiyorum ama bende görünüşü ve tadı itibariyle güzel olduğu düşüncesindeyim. 

Geçelim tarife..........

MALZEMELER

  • 500 gr irmik
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 paket vanilya
ŞERBET MALZEMELERİ

  • 3,5 su bardağı su
  • 3,5 su bardağı toz şeker
  • Birkaç damla limon suyu


ÜZERİNE

  • Tuzsuz yer fıstığı


YAPILIŞI



Önce şerbetimizi hazırlıyoruz çünkü tatlı sıcak şerbet soğuk olacak. Şerbet için 3,5 su bardağı suya 3,5 su bardağı şeker ilave edip  kaynayınca limon dilimimizi ekliyoruz  ve  kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra ocaktan indirip soğumaya bırakıyoruz.

Bir kasede irmik, toz şeker, yoğurt, kabartma tozu, karbonat  ve vanilyayı ilave edip ve karıştırıyoruz oldukça koyu bir hamurumuz oluyor. 



















Karışımı yağladığınız fırın tepsisine boşaltıp spatulamızı suya batırıp düzlüyoruz.  
Hamuru istediğimiz şekilde kesiyoruz. Üzerine fıstık sıralıyoruz.



180 derecede ( 50 dakika) üstü tamamen kızarana kadar kontrollü pişiriyoruz.






Fırından çıktıktan sonra kesim yerlerinde tekrar keserek şerbeti döküyoruz , şurubu çekmesini bekleyin. 

Dilimleyip servis yapın. Afiyetle şifa olsun...