Bumerang - Yazarkafe

9 Haziran 2020 Salı

CORONA VİRÜS SALGINIYLA UĞRAŞTIĞIMIZ ŞU KARIŞIK GÜNLERDE ...ŞİFA KAYNAĞI KEMİK İLİK SUYU YAPIMI ....


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim...



Korana virüsü salgınıyla uğraştığımız şu karışık günlerde  annemin kalçasını kırdığında yaptığım  kemik suyu tarifini paylaşacağım. Doktorlar bağışıklık sisteminin bu salgın için çok önemli olduğunu yediğimiz içtiğimize çok dikkat ememiz gerektiğini söylüyor...
  
                                                                                                                                                                                                                        Ortalama 8,5 ay ev ve hastane günlerimiz de zor ve uzun bir süreç geçirdik annemin düşüp kalçasını kırdı, ameliyatla kalça ve bacağına platin ve vidalar takıldı, bu süre zarfında anneme refakat ederken eve gelen pansuman için hemşireler, fizyoterapistler, sağ olsun bizleri hiç bırakmayan ziyaretimize gelen eş dost, ev işleri derken günlerin nasıl geçtiğini anlamadım bile.                                                   
Hastanedekiler ve çevremizdeki dostlar anneme kemik suyu içirmem gerektiğini iyileşme aşamasında bunun çok önemli olduğunu söylediler. Yabancı sitelerde de özellikle kışları bağışıklık sistemi kuvvetlendirme ve hastalıklara önlem için sabahları çay,kahve yerine ilik suyu kullandıklarını duymuştum bu kemiği bir iki saat kaynatıp suyunu çıkarma değil aşamalı olarak bir gün boyunca kısık ateşte kemiğin içindeki iliği çıkarıp jel gibi bir su elde etmekti esas şifalı olan kemik suyu değil kemiğin içindeki iliğin suyuydu bunu içebilirsiniz yada yaptığınız çorba ve yemekleri hem lezzet hemde şifa kaynağı yapabilirsiniz.
                                                                                                                                                                      
Bu işi devamlı yapan ve bu ilik suyundan çok şifa gören Hatice Ablanın tarifiyle bizim emektar aşure kazanıyla yirmi dört saatte bir kazan ilik suyu kaynattım her gün içine limon ve baharatla tatlandırıp bir bardak içebilir ayrıca evde yaptığınız çorba ve pilavlara da ekleyebilirsiniz.

MALZEMELER




  • İlikli kemik

  • Soğan

  • Sarımsak

  • tane karabiber

  • defne yaprağı



YAPILIŞI

  • İlk önce kemiğimizi yıkıyoruz kaynatacağımız kabımıza alıp üstüne örtecek kadar su koyuyoruz ve bu suya sirke ekleyip iki saat kadar bekletiyoruz. Bu aşamada kemikte bulunan fazlalıklar suya geçiyor ve kemik temizleniyor.

  • Bu suyu süzüp tekrar kemiğimizin üstünü aşana kadar su koyup ocağa alıyoruz ben kazanla yaptığım için küçük tüpte kaynattım. Kaynayan kemiğin üzerinde kef oluyor bu suyu hemen kaynar kaynamaz döküyoruz.

  • Tekrar kemiğimizin üzerine su dolduruyoruz ama bu seferki su çok olacak kemiğimizi aşana kadar değil kemiğimizin aşan kadar artı bir o kadar daha çünkü hem kaynayınca azalacak hemde elimizde bol miktarda su kalması gerekiyor.

  • Suyumuz kaynamaya başladığı andan itibaren altını kısıyoruz hani mum ışığı derler ya öyle az.Bu aşamada içine tane karabiber, soğan, sarımsak ve defne yaprağı ekliyoruz ve uzun bir kaynama serüveni başlıyor. Ben balkonda kaynattım o yüzden altı söndümü kapandımı diye sürekli kontrol etmek zorunda kaldım ve bu kaynama 24 saat kadaer sürdü.

  • Uzun süre kaynayan kazanımızı yere alıp ılımasını bekliyoruz soğuyunca tek tencerelere alıp dolaba kaldırıyoruz bu aşamada  kemik suyumuzun üzerine yağ birikiyor donan yağ tabakasını kemik suyumuzun üzerinden alıp plastik bardaklara hafif jelleşen kemik suyunu  doldurup donmak üzere  dondurucumuza kaldırıyoruz benim 60 kadar bardak oldu  bu bardakları donunca kilitli poşete alıp buzlukta muhafaza edip gerektiğine birer birer kullanabilrsiniz. 
Afiyet şifa olsun ..