Bumerang - Yazarkafe

30 Mart 2016 Çarşamba

PORTAKAL REÇELİ


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 


                      Bismillahirrahmanirrahim......

Portakal sezonumuzu reçelle kapatıyoruz. Bahçemizdeki portakalları geçen seneler de topladığımız zaman bir kısmını kağıtla sarıp uzun süre saklayabiliyorduk bu sene portakallarımızı toplamadan kar yağdı ve dondu bu şekilde topladığımız için fazla dayanmadı hemen çürüdü zaten toplar toplamaz büyük kısmını dağıttık kalanı da sıktık ve yedik az miktarda kaldı onuda birazını yazın limonata yaparken kullanmak için derin dondurucuya kaldırdım, diğer kısmını da reçel yapayım dedim . Bizim portakallar çekirdekli ve küçük o yüzden reçel yapmakta oldukça zor landım. Rendelediğim portakalların kabuklarınıda kurabiyelerde keklerde kullanmak için şekerle karıştırıp derin dondurucuya koydum portakalları kaynattığım suyu da sirkede kullandım yani anlayacağınız hiç birşeyini ziyan etmedik israf haram ama biz nerdeyse suyunun suyunu kullandık. İki seferde ve iki değişik şekilde yaptım portakal reçelini birincisi internetten bulduğum tarif şerbet yapıp portakalları içine öyle atıyorsunuz diğer tarifte ablamın komşusu nurten teyzenin tarifi buda direk şekeri ve suyu portakalların üzerine koyuyoruz öyle kaynatıyoruz ilk tarif sulu oldu ikinci tarif daha susuz oldu bence ikisininde tadı aynı ...

MALZEMELER

  • 9 adet portakal (benim portakal çok küçük olduğu için)
  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • Yarım limon(Eğer portakal ekşiyse gerek yok)
  • Bir tatlı kaşığı tereyağ yada margarin


YAPILIŞI

Portakaların kabuklarını rendeleyin. Rendelediğiniz kısmı atmadık ,portakal şekerlemesi yaptık . Portaklalları bir tencereye koyup,üzerine çıkacak kadar su koyun. ocağa koyup beş dakika kadar kaynatın Ocaktan alıp suyunu süzün. (suyunuda soğuduktan sonra sirkede kullandım.)Portakalları soğuk suda tutun. Portakalları küçük lokmalar halinde doğrayın (Benim portakallar çok çekirdekli olduğu için oldukça zorlandım.) Diğer tarafta tencereye limon suyu, şeker ve suyu alıp kaynamaya bırakın. Koyu bir şurup olana kadar kaynatın. Portakalları içine atıp hafifçe karıştırın. Yeterince kıvama gelince altını kapatıp henüz sıcakken kavonoza koyup ağzını kapatıyoruz. 


Elif'in notu : Kaynamaya başlayınca İçine bir tatlı kaşığı margarin yada tereyağı koyuyoruz, bu kaynarken üzerine kef çıkmasını önlüyor elinizde kaşık durmadan köpük almaktan kurtuluyorsunuz berrak bir reçeliniz oluyor.