Bumerang - Yazarkafe

6 Temmuz 2018 Cuma

HOW TO MAKE CHEESE AT HOME...ŞİRDEN MAYA İLE EVDE PEYNİR YAPIMI..


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim.....
 



Bir süre önce Şükriye'miz evlendi ailecek bir günlüğüne Antalya'ya düğüne gittik gerçekten çok güzel bir düğün oldu inanın bu yaşıma kadar yediğim en güzel düğün yemeğiydi, Hasan Abim kasap olduğu için her şeyin en güzelini özenerek yapmış ve yapanlarını bulmuş, kullandıkları her şey şehrin ortasında yaşamalarına rağmen organik ti tavukları kendileri yetiştirmişler, ellerine sağlık tereyağını Ayşe Yenge yapmış , dönüşte yanımıza o organik ürünlerden koymak istediler ama ne yazık ki uçakla gittiğimiz için alamadık biz Anadolu insanları böyleyiz evimizde ağırlarız hatta evlerine giderken de misafirlerimize çam sakızı çoban armağanı bir şeyler koymak isteriz. Ayşe yengem elleriyle topladığı zeytinlerden kurmuş sulu olduğu için çok ısrar etmesine rağmen alamadım yinede kadın cağız birkaç kilo kuru zeytin koydu çantama ama içleri rahat etmedi bir türlü. Bir kaç ay sonra bir telefon geldi İstanbul'a taşımacılık yapan bir yakınlarıyla paket yollamışlar hatta daha Antalya'lardan süt bile göndermişler dondurdukları için hiç bir şey olamamış. Ben de bu kadar sütü bulmuşken ne zamandır yapmak istediğim şirden mayayla peynir denedim. .


Şirden mayanın normal mayayla farkı  ne derseniz çok küçük yaşta süt ile beslenen buzağıların kesime gönderilerek ön midelerinden elde edilen, en saf peynir mayası. Tabi hayvandan elde edildiği için dikkatli almak lazım onu da biraz araştırdıktan sonra Gimes Helal sertifikalı Rumeli maya dan temin ettim. Hatta bizim yaptığımız gibi mayayı üç kişi paylaşabilirsiniz, çünkü 500 gr’lık maya ortalama 1000 kilo süt mayalandığı için bana fazla gelecekti. Mayanın bir kısmını da Isparta'ya yollayıp peynir yaptırdık. 





Aşağıda aşamalarını ve resimlerini vereceğim Şirden Mayalı Peynirin yapılışı o kadar zor değil evde yoğurt mayalıyorsanız peyniri de gayet güzel yapabilirsiniz. Şimdiden yapacaklara kolay gelsin.






PEYNİR MALZEMESİ

  • 10 lt çiğ süt,
  • 12 ml (yarım kapak) şirden maya,
  • Bir enjektör
  • 1 su bardağı ev yoğurdu,

YAPILIŞI

Pişmiş sütten ne yazık ki peynir olmuyor sütü paztörize etmeniz gerekiyor onu da evde yapmak çok meşakkatli peyniri çiğ sütle yaptığımızda da brusella mikrobu bulaşmaması için en az 3 ay kadar tuzlu salamura da bekletmemiz lazım.

Sütümüzü ısıtıyoruz termometreniz varsa 35-37 derecede getiriyoruz benim mayayı aldığım bey nasıl yoğurt mayalıyorsanız sıcaklığınız o olsun demişti bende öyle yaptım. 

Sütü kaynatmıyoruz mayalanma sıcaklığına gelince içine yoğurdumuzu koyu ayran kıvamında ve 12 ml (yarım kapak) mayayı ekleyip hafif karıştırıp ağzını kapatıp sarıp ortalama 1,5- 2 saat kadar mayalanması için bekliyoruz.( Biz mayayı paylaştığımız için kapak ölçüsü yapamadık o yüzden iğne yapılan şırınga kullandım 5 ml enjöktöre 2 defa maya çektim 1 defada 2 ml maya çektim toplamda 12 ml. oldu)



Zaman dolunca yoğurttan biraz yoğun bir kıvama pıhtı geliyor yani teleme oluşuyor.
Bu telemeyi elimize uzun bir bıçak alıp ufak kareler olacak şekilde çizikler atarak kesiyoruz.







Bu şekilde 1 saat kadar bekleyen telemelerden sarı suyu ayrılıyor. 

Tülbentle süzdüğümüz telemeleri altına kap koyup bir yere asıp suyunun süzülmesini bekliyoruz. Süzülen peyniri elinizle toparlayıp ben 2 tahtanın arasına sıkıştırdım üzerine ağırlık koyup düzleştirdim.

Taze peynirimiz hazır, benim on kilo sütten 820 gram peynirim oldu ama hemen yemiyoruz salamura yapmamız lazım.



Peynirlerimizi salamura yapmak için istediğimiz boyutta kesiyoruz.


Ben peynir dilimlerini kaya tuzuna bulayıp, kavanoza doldurdum. 




   
    













Bu şekilde buz dolabında 1 gün bekletip, içindeki peynir altı suyunu çıkarttım, kavanozun dibine biriken suyu döküp kaynattığım peynir altı suyunu kavanozu tamamen kapatana kadar doldurdum buzdolabında salamura da üç ay kadar olgunlaşması için bekleticeğim inşallah sonrada afiyetle yiyeceğiz.
Peynir olgunlaşınca görüşmek üzere ..