Bumerang - Yazarkafe

9 Kasım 2015 Pazartesi

ERİKLİ TURTA .....

 şeftalili turta




Erikli turta dedim ama turtamı desem kek mi desem bilemedim .. Yurt dışından bi tarif  bizim kızlar Sermin'le Derya istanbula son geldiklerinde yaptılar çok beğendim hemen tarifini aldım.  Tarif için çok teşekkür ediyorum kızlara hayatımda tanıdığım yüzüne bakınca kalbinin güzelliği görünen  kalplerinde zerre kötülük olmayan nadir insanlardan sizi seviyorum kızlar :)) . Birkaç kerede değişik meyvelerden denemeler yaptım müthiş bir tat  bir gün beklerse daha güzel oluyor ama kalırsa tabi... 

MALZEMELER

  • 4 Yumurta
  • 1 Su bardağı şeker
  • 125 gram tereyağ
  • 2 paket vanilya 
  • 1,5 su bardağı un 
  • Erik, kayısı, şeftali  istediğiniz bir meyve


YAPILIŞI 

Yumurta, şeker ve vanilyalar şeker eriyene kadar iyice çırpılacak, Tereyağını keki pişireceğiniz  kabın içinde fırında eritiyoruz hem yağ eriyor hem kabı yağlamış oluyoruz. yağ biraz ılıyınca   karıştırdığımız yumurta ve şekerin içine ekliyoruz ve elediğimiz unu da ekleyip karıştırıp tepsiye döküyoruz üzerine  istediğimiz şekilde meyveleri diziyoruz .

150 derece fırında pişiriyoruz. Püf noktası  buzluğa koyduğumuz meyveler den yaptığımızda meyvelerin içlerinde  piştikten sonra suları birikiyor bu suyu meyvelerin üzerine sürüyoruz bu da keke  parlaklık veriyor.





 Eğer meyvelerde su birikmedi yada küçük parçalar şeklinde koyduysanız bir parça reçeli kekinizin üzerine sürüp parlaklık sağlayabilirsiniz.  Ben erikli ve kayısılısını denedim.
 afiyetler olsun....



                                                                 ERİKLİ TURTA


ÇÖVEN KÖKÜNDEN DOĞAL SABUN YAPTIM... BU SABUN YENİLİYOR....

                      بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 


İnternette dolaşırken  Çöven köküyle karşılaştım dikkatimi çekti çok eskilerden beri kullanıldığı halde  beklediğim kadar yazı bulamadım. Ama bulduğum yazılarda okuduklarımdan o kadar heycanlandım ki kökü temin  edip  öncelikli olarak deterjan yapmak istedim.......
Hemen İlk hafta sonu bayadır gidemediğim Eminönü'ne   tur düzenledim kendime....
Çünkü benim bulunduğum Anadolu yakasında böyle şeyler bulunmuyor hemde Yusuf''cukla bana bir kaçamak oldu.

martılara simit atma

mısır çarşısı 

 Yeni Cami

                                                             Mehmet efendi kahvecisi 
     

                                                                Eminönü balık ekmek

Gemiye biniyoruz muhakkak martılara simit atarız mısır çarşısı,Yeni cami, Mehmet efendi kahvecisi, Kuruyemiş alırız, şark hanı şöyle bir gezeriz eğer alacaklarımız varsa kürkçü hana çıkarız. Tabiki yemekte yeriz yanımızda balık düşmanı şevval ablamız yoksa Eminönünde balık ekmek yeriz yada şevval varsa meşhur dürümcümüzden döner yer taze sıkılmış meyve suyu içeriz bizim meşhur ali ustadan çiğ köfte alırız ... benim kuzum çok sever oraları ama kalabalık olmamak şartıyla .... kısa bir tur attık alacaklarımızı aldık .

                                                                 Hasırcılar caddesi...


Hasırcılar caddesindeki aktarları gezdik pek bulunan bir şey değil çöven kökü ....Bulduğumuz yerlerde fiyat sorduk kilosu 90 tl.. ve 70 tl ye bulduk sorduğumuz üçüncü son yerde 30 tl bulduk kilosunu 300 gram aldık ilk denememiz için. Kökü gördüğümüzde bizim şevval bu odunu mu alacağız diye şaşırdı gerçekten de bildiğimiz odun gibi bir kök ...


ÇÖVEN KÖKÜ SUYU ÇIKARMA......

Eve geldiğimizde internetten çeşitli sitelerden okuduğum gibi yapmaya başladım. Genelde bir kökü üç defa kullanıyorlar bende öyle yatım. öncelikle mutfak tartısıy'la 150 gram ölçtüm eğer tartınız yoksa göz kararı da olabilir hassas ölçü o kadar da önemli değil. Sıcak su dolu bir kabın içine kökleri koyup bir gece beklettim yumuşamış kökümüz gayet kolay doğranabiliyor hemde üzerindeki topraktan arınıyor , mümkün olduğunca küçük parça şeklinde doğrayıp 2 lt. suyun içinde yarım saat kısık ateşte kaynattım , kaynayan kökümüzü iki saat kadar için ağzı kapalı şekilde bekletip tekrar yarım saat kaynatıp tekrar dinlendirip soğutup mümkün olduğunca parçaları geçirmeyecek şekilde cam kavanoza süzdüm . 



Süzdüğümüz  çöven köklerinin tanelerini yeniden iki litre suyun içine koyup yarım saat kaynatıp iki saat  kadar bekletip tekrardan  yarım saat kısık ateşte kaynatıp  bekletip soğuyunca önce kaynattığımız suyun içine süzüyoruz.
Aynı kökü üçüncü kere kaynatıyoruz.  Kökleri yeniden  2 lt den biraz az suya ekleyip yarım saat kaynatıyoruz ağzı kapalı şekilde bir gece bekletip tekrar  yarım saat kaynatıp  iki saat bekletip tekrar yarım saat kaynatıyoruz bekleyip soğuyan kökümüzü süzüp önceki sularımızın üzerine ekliyoruz . üç sefer  de  kaynama ve buharlaşma sırasında suları azaldığı için ortalama  5 lt  suyumuz oluyor .. 

Bu bizim hammaddemiz bundan sonra denemelerimizi bu suyu kullanarak uygulayacağız .. Sabun, Şampuan, Helva, Kerebiç köpüğü   bakalım sırada ne var  gelişmeleri burada sizinle paylaşacağım...

ÇÖVEN KÖKÜNDEN ..... DOĞAL SABUN ... DETERJAN ... HELVA YAPALIM.......


çöven kökü 

Çöven kökü yine mevlanın mucizesi...
Kökü ve dalları, suyu sabun katılmış gibi köpürten, kir temizleyici bir bitki, sabun otu, helvacı kökü (Saponaria officinalis)deniliyor  . Benim kimysal dan uzak durmak isteyen tarafımın  araştırma sonucu çöven kökünden sedefe, egzamaya kadar sivilceli ciltlere faydalı bir ürün olduğunu öğrendim...

     Kerebiç  tatlısı çöven kreması içinde
                                                        
                                                                
Ayrıca tüm ev temizlik işlerinde ve hatta şampuan ve el yıkamakta  kulanıldığını. Anadolu da yüz yıllardır kadınların Çöven kökünün kaynatılmasıyla çıkan sudan çamaşırlarını yıkadığını ve mersinde yörsel  kerebiç adı verilen kurabiyenin yanına beyez köpüğümsü kremşanti benzeri helvanın hammaddesi olarak kullanıldığı  ve değişik yörelerde ki helva ve tatlılarda  ve özellikle tahin helvasında mutlaka kullanılıyor . 


                                                                          çöven çiçeği 

Bütün bunların yanı sıra, ilâç yapımında ve altın ağartmada da kullanılıyor. 


                                                                      Tahin helvası 


Helva, peynir, likör, dondurma, ilaç, sabun, deterjan, yangın söndürücü yapımında katkı maddesi olarak kullanılıyor.




Sağlık içinde köklerinin ve dallarının kaynatılmasıyla İdrar söktürür, terletir, ateşi düşürür, vücuda rahatlık verir, kusturur ve balgam söktürür, cilt hastalıklarında da faydası olduğunu öğrendim.


çöven kökü 

Doğu Anadolu’da Van Gölü çevresindeki ilçe ve köylerde; İç Batı Anadolu’da Konya-Beyşehir, Isparta, Burdur, Uşak ve Elmalı civarında; Orta Anadolu’da Çorum, Çankırı, Ankara-Keskin, Kırşehir, Sivas, Yozgat, Niğde-Bor’da yetişiyor. Dünyada yılda ortalama bin ton toplanan çövenin 500 tondan fazlası sadece Van yöresinden çıkıyor ancak buradan toplanan çöveni dünyada sadece İsrail ve ABD işliyor. Bu iki ülke, Türkiye de dahil olmak üzere, talepte bulunan bütün ülkelere çöven kökünü işleme sonuncu çıkan ‘saponin’ maddesini satıyor. Yine Amerika ve İsrail  işin kaymağını yiğiyor . Kalkınmakta olan ülkemizde Çöven kökünü işlenebilecek bir tesisin kuruması madem Van'da bu kadar çıkarılıyorsa  orda ki kardeşlerimize iş olanağı sağlanması ne güzel olurdu bu benim nacizane tavsiyem.  Ben sadece alternatif deterjan  arıyordum karşıma o kadar şey çıktıki çöven köküyle ilgili bunları  sizinle paylaşmak istedim. Bundan sonra denemelerimi  ve tecburelermi sizlere yazacağım. Gelsin bakalım sabunlar şampuanlar tatlılar.....  



Bununla ilgili; 
 
youtube videoları izleyebilirsiniz https://www.youtube.com/watch?v=4myHIhpAkGc
                                                   https://www.youtube.com/watch?v=OoEC2Po7eAA