Bumerang - Yazarkafe

11 Ağustos 2014 Pazartesi

EVDE DOĞAL SIVI EL SABUNU YAPIMI, HOW TO MAKE LİQUİD HAND SOAP,




                                   بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                       Bismillahirrahmanirrahim...... 


Ekolojik yaşama merak saldığım dan beri her konuda denemelerim oluyor. Beğendiklerimi hemen hayatıma geçiriyorum. El sabunu da öyle 1 kalıp sabunda 2 kilo kadar sıvı sabun oluyor hem kolay hemde ekonomik. Cilt sorunu için doktora giden bir yakınımıza doktorun asla hazır sıvı sabun ve duş jeli kullanmaması gerektiğini tembih etmesi , hazır sıvı sabunda cilde zararlı kimyasaların olduğu onlara da güvenmememiz gerektiğini öğretti bana ve başladım üretime :))



MALZEMELER
  • 150 gram sabun 
  • su yeterince 
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 2 yemek kaşığı limon suyu 
  • 1 yemek kaşığı aromatik yağ

YAPILIŞI 

100-150 gram sabunu rendeliyoruz. İstediğiniz gibi bir sabun tercih edebilirsiniz ben ilk yaptığımı zeytinyağlı doğal sabunda yaptım o bize pek iç açıcı gelmedi :)) daha sonra ki yaptıklarımı bildiğimiz kalıp sabundan yaptım. Rendelediğiniz sabuna üzerini kapatacak kadar su koyup eriyene kadar bekletiyoruz. Eriyen sabunun içine bir miktar daha su koyuyoruz. Ben kolay olsun diye blendır dan çektim. İçine 2 yemekkaşığı zeytinyağ, 2 yemek kaşığı limon suyu, 1 kaşık aromatik yağ koyuyoruz . Ben daha önce yaptıklarımda menekşe yağı ve limon yağı kullandım ama siz gül, kayısı v.s kullanabilirsiniz tekrar blendırdan geçiriyoruz kıvamını kullandığımız sıvı sabun gibi ayarlıyoruz. Hazırladığımız karışımı süzgeçten geçirip, pompalı bir şişeye koyuyoruz. İlerleyen günlerde sabunda koyulaşma olursa sulandırıyoruz. 

EVDE DOĞAL DETERJAN YAPIMI



بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim......
Oğlum doğduğundan itibaren onun çamaşırlarını özel bir deterjanla yıkamaya çalıştım  bazen sabun rendesi bazende bebekler için sıvı deterjanla . Ama bunu çamaşır işiyle bitmediğini Bulaşık ve ev temizliğinde de doğal bir şeyler kullanmam gerekliydi.  Daha önceden de  kullandığım zararsız denilen  bir ürüne üye oldum  ama sonuçta oda kimyasallar içeriyordu. Bende arayışa girdim. Sonuçta deneme yanılma yoluyla kimyasallara bulaşmadan bir şeyler yaptım. Bazen sonuç harika oldu bazende küçük  değişiklikler le  güzel şeyler ortaya  çıktı.. 

SIVI ÇAMAŞIR DETERJANI 

internetten ve televizyondan  boraksa ulaştım .Boraks , bor  madeni ihtiva ediyor ve dünyanın  %75  boru bizim ülkemizde bulunuyor. Boraksın içeriği   (su,oksijen,sodyum,bordan meydana gelen doğal bir minarel) .Boraksı doğal olarak Anti-septik, mikrop öldürücü doğal temizliyici, dezenfektan olarak kullana bileceğimizi.  Her türlü ev temizliğinde çamaşır ve bulaşık makinelerinde  deterjan olarak kullanıldığını öğrendim  . İlk olarak nereden kolay ve ucuz temin edebilirim diye araştırmalara başladım. Beni bilirler ben her zaman ucuz ve iyi malı almayı severim :) Araştırmalarım sonuncunda  Eczanelerde 100 gr. paketler halinde 5 tl 'ye satıldığını öğrendim ama  bu sonuç beni pek açmadı . Araştırmaları derinleştirince Eminönü Hasırcılar  caddesinde bu iş için lazım olan her türlü maddeyi bulabileceğimiz dükkanların mevcut olduğunu boraksın yanında karbonattan içine koyduğumuz doğal yağa kadar geniş bir ürün yelpazesinin bulunduğunu öğrendim. Burada boraksın kilosu 3 tl'di   harika  !!!  Çamaşır  deterjanıyla başladım işe  sıvı olarak yaptım,   genelde renkliler için sıvı deterjanı  kullanmayı tercih ederim soğuk suda yıkanan kıyafetlerin üzerinde  toz deterjan kalabiliyor. Deterjanı mı  yaptım. Birkaç renkli çamaşırda denedim sonuç mükemmel hatta polar bir ceketim vardı şaşıracak kadar yumuşaktı,  yani renkliler için işlem tamam sıra beyazlara geldi . Beyazlarda  istediğim gibi bir sonuç elde edemedim.   Yıkamadan önce ıslatmam gerekiyordu ama yinede genel olarak sonuçtan memnunum. Tavsiye ederim  ve mutlaka yapın derim . Çamaşırları yumuşatmak içinde   
yumuşatıcı gözüne sirke koyuyoruz hiç merak etmeyin çamaşrılarımız sirke kokmuyor ve yumuşacık oluyor. 

Malzemeler
  • 3 ölçek boraks 
  • 3 ölçek çamaşır sodası 
  • 6 ölçek  Zeytinyağlı Sabun 
  • 1,5 ölçek  su
  • Aromatik  yağ
Yapılışı

Sıcak suyumuzu kabımıza alıyorız. İçine rendelediğimiz  sabunu  koyup eriyene kadar karıştırıyoruz. Ben  evde biriktirdiğim el yıkamaktan arta kalan sabun  kalıntılarını kullandım. Benim deterjanım bunun için yeşil değil beyaz onları rendeleyip sıcak suya koydum birkaç gün beklediler üzerine aşana kadar su koydum tabi ki pek ölçülere  sadık kalamadım :) eriyen sabunumuzun içine  boraksı  katıp karıştırıyoruz topaklı kısmı varsa kaşıkla eziyoruz borksı iyice erittikten sonra içine çamaşır sodasını erimesi için azar azar taşmaması için hızlı karıştırarak ekliyoruz . İstediğiniz bir aromatik yağ kullanarak ben genelde limon yağı tercih ediyorum,  güzel kokulu bir deterjan elde ediyoruz. 




SIVI BULAŞIK DETERJANI
 Daha önce bulaşıklarda çizikler matlaşmalar olmasın diye çeşitli firmaların  sıvı  deterjanlarını kullanmıştım. Ekolojik olarak sıvı deterjan yapmaya karar verdim. Yağları temizlermi ?  Lekeler çıkarmı gibi sorular vardı aklımda denemeden bilemeyiz dedim kolları sıvadım . İlk yıkamada sonuç mükemmeldi bardaklar parlak ve  leke yok  tencerelerde yağsız işlem tamam çok sevindim basit ve ucuz. Hemen arkadaşlara da denemeleri için verdim onlarda beğendiklerini söylediler . Seri üretime başlayabilirdim. Bu sefer uzun süre kullanacağım kadar çok yaptım ve kullanmaya başladım . Ama bir hafta on gün  kullanım sonunda  makinenin en altında  arada temizlediğimiz su giderinin kirlendiğini ve parçacıklar olduğunu fark ettim. Bende tablet deterjanla  yaptığım sıvı deterjanı dönüşümlü kullanmaya karar verdim böylece makinede kirlenme olmuyor. Bu kirlenmeye çözüm bulduğumda sizlerle de  paylaşacağım.  Ayrıca makinenin parlatıcı bölümünü sirkeyle dolduruyorum, bulaşıklar daha parlak oluyor. Eskiden yaptığım gibi bulaşık makinesi kokmasın diyede hazır koku asmıyorum, evde sıktığım limonların kabuklarını yerleştiriyorum. Hem makinenin güzel kokmasını hemde bulaşıklarda limonun yağ çözücü olması sebebiyle yıkanmalarını da  yardımcı oluyor. Bulaşık makinesı temizleyici olarak ta ayda bir mesela. Boş makinenin deterjan gözüne  2 yemek kaşığı limon tozu koyup çalıştırıyoruz hem makine temizleniyor hemde  borulardaki kir  ve kireçler bile gidiyor . 
Malzemeler
  • 8 ölçek boraks 
  • 4 ölçek çamaşır sodası 
  • 4 ölçek  limon tozu
  • 6 ölçek  su
  • Doğal yağ 

Yapılışı

İlk olarak suyumuzu kaynatıyoruz 6 ölçek suyu karışımımızı yapacağımız kaba alıyoruz. İçin limon tozumuzu ekliyoruz limon tozu eriyene kadar 
karıştırıyoruz ardından 8 ölçek boraksı boşaltıp karıştırıyoruz, boraksın topaklı kısmı varsa kaşıkla eziyoruz borksı iyice erittikten sonra içine çamaşır sodasını erimesi için azar azar taşmaması için hızlı karıştırarak ekliyoruz . İstediğiniz bir aromatik yağ kullanarak ben genelde limon yağı tercih ediyorum,  güzel kokulu bir deterjan elde ediyoruz. Kullanacağımız kaba alıyoruz, soğudukça jele dönüşüyor.   Eğer üzerinde su ve kalıntılar olursa kullanmadan önce güzelce bir karıştırıp öğle kullanıyoruz.