Bumerang - Yazarkafe

2 Kasım 2025 Pazar

🍴 Hardallı Patates Salatası Tarifi 🍴

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim...




Korona günlerinde o evde hapis olduğumuz zamanlarda, ayda birkaç kez altın günü konsepti yapardık... Kısırlar, kekler, börekler... Kısır yaptığımızda patates salatası yapmazdık ama Emre “olmaz gün dediğinde her ikisi de olur” derdi. Ne çabuk ve zor geçti o günler… Şükür geçti ama ben 3 senedir sıkı bir şekilde glüten ve şeker diyeti yapınca günler askıya alındı. Geçtiğimiz günlerde tekrar yapalım dedim; bizimkileri aradım. “Gün yapalım ama benim yiyebildiğim şeylerden olsun,” deyince Şevval de patates salatası yapmış getirmiş. 
Tabii bizim yaptığımız gibi değil, farklı bir tarifti. Çok beğendim ve tarifini istedim. O da kendince birkaç ekleme yaptığını söyledi. 

 Ben Şevval’in tarifini veriyorum, siz de kendi damak zevkinize göre uyarlayabilirsiniz. Afiyet ve sağlıkla kalın. 🌿



🥔 Malzemeler:

  • 1 kilo orta boy patates
  • 7 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • 3 tepeleme yemek kaşığı ballı hardal
  • 10 adet kornişon turşu
  • 1 kutu mısır
  • Yarım limonun suyu
  • 10-15 dal dereotu
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz
  • 1 adet kırmızı soğan

👩‍🍳 Yapılışı:

  1. Patateslerin kabuklarını soyup kare kare doğrayın ve suda haşlayın.
  2. Haşlanan patatesleri süzüp soğumaya bırakın.
  3. Kırmızı soğanı küçük küçük doğrayın. Kornişonları, dereotunu, mısırı ve diğer malzemeleri bir kaba alın.
  4. Yoğurt, mayonez, hardal, limon suyu, zeytinyağı, karabiber ve tuzu bir kapta karıştırın.
  5. Tüm malzemeleri karıştırarak harmanlayın. Damak zevkinize göre yoğurt veya hardal miktarını artırabilirsiniz.
  6. Servis tabağına alıp üzerini dilediğiniz gibi süsleyin. 🌿

💡 Küçük Not:

Bu salata soğuk servis edildiğinde çok daha lezzetli oluyor. Yanında glütensiz ekmek veya sade yoğurtla harika bir öğün oluşturabilirsiniz.

🪶 Etiketler:

#hardallıpatatessalatası #glütensiztarifler #sağlıklıbeslenme #evyemekleri #salatatarifleri #blogtarifleri

🍫 SARAY LOKUMU (PADİŞAH LOKUMU) 🍫 Şekersiz ve Glutensiz

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim...

 

Ahretliğimin tarifi bu, çok severim. Sağ olsun hep yapar, geçenlerde ben de misafirlerime kahve yanında ikram ettim. 💕 Ablam da çok seviyor, yoğun istek üzerine yaptım ama malum ailecek diyabetliyiz. Bu yüzden tarifi şekersiz ve glutensiz olarak uyarladım. 🍫

🌿 MALZEMELER 🌿

  • 1 litre süt
  • 5 yemek kaşığı glutensiz un
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 60 gram şekersiz bitter çikolata
  • 10 damla sıvı tatlandırıcı
  • 60–70 gram Hindistan cevizi (taban için)
  • 2 paket krem şanti
  • 1,5 su bardağı soğuk süt (krem şanti için)
  • İsteğe göre: fındık, fıstık, ceviz veya damla çikolata (süsleme için)

🍮 YAPILIŞI 🍮

Öncelikle süt, un, mısır nişastası, kakao ve tereyağını mikserde birkaç dakika karıştırın. Glutensiz un çok ince olduğu için sütle karışırken topaklanabiliyor; mikser kullanmak bu yüzden önemli. Karışımı ocağa alın ve karıştırarak koyu bir kıvam alana kadar pişirin. 🍶


Koyulaşınca içine 60 gram şekersiz bitter çikolata ekleyin. Normalde sütlü çikolata ekliyordum ama bitter de gayet güzel oldu — sadece biraz daha az tatlı. Dilerseniz sütlü çikolata kullanabilirsiniz. Ayrıca 10 damla sıvı tatlandırıcı ekledim ama çok fark yaratmadı, tatlı tercihine göre ayarlayabilirsiniz.


Dikdörtgen büyük bir borcamın tabanına bolca Hindistan cevizi serpin (yaklaşık 60–70 gram). 


 


Üzerine kakaolu muhallebiyi kaşıkla azar azar dökün — birden dökerseniz Hindistan cevizi tabanını bozabilirsiniz. Düzleştirip soğumaya bırakın. 🥥



Bu arada, 2 paket krem şantiyi 1,5 su bardağı soğuk sütle çırpıp dolaba kaldırın. Muhallebi soğuyunca krem şantiyi üzerine yayın. İsterseniz üzerine fındık, ceviz, fıstık veya damla çikolata serpebilirsiniz. 🍫

Tatlıyı buzdolabında dinlendirin. Servis edeceğiniz zaman dilimleyip rulo şeklinde sararak sunabilirsiniz. Görüntüsüyle hem şık hem de hafif bir tatlı oluyor. 🎀

Not: Benim yaptığımın tadı yine de Ayşe’nin yaptığı kadar güzel olmadı 😊 El lezzeti de fark ediyor tabii. O, “Afia” marka krem şanti kullanıyor. Sağ olsun bana da aldı, elime ulaşınca onunla tekrar deneyeceğim.

💫 Ağzınızın tadı, sofranızda misafiriniz eksik olmasın! 💫
Afiyetle...


#saray lokumu #padişah lokumu #glutensiz tarifler #şekersiz tatlı #ev yapımı tatlı #kahve yanına

23 Ekim 2025 Perşembe

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim...

 TAVADA GLUTENSİZ ŞEKERSİZ BROWNİE TARİFİ!

Selamün aleyküm canlar! 

Uzun zamandır bloğa şöyle ağız sulandıran, hem sağlıklı hem de çok pratik bir tarif eklemek istiyordum. Canım sıcacık taze kek yemek istiyordu, yeni pişmiş keki pek severim. Bu tarifi görünce hemen denemek istedim! Dumanı üstünde çıkan, sadece 20-25 dakikada tavanızda hazırlayabileceğiniz, hem glutensiz hem de rafine şekersiz nefis bir brownie tarifiyle geldim. Siz de belki bir misafire, belki de benim gibi kendinize yaparsınız. Gönül rahatlığıyla yiyebileceğiniz bu lezzeti mutlaka denemelisiniz!

✰ Brownie İçin Gerekli Malzemeler:

  • 3 yemek kaşığı rafine şekersiz ve katkısız kakaolu fındık kreması 
  • 3 tam yumurta 
  • 100 ml süt 
  • 100 gr glutensiz un (Ölçü: 1 su bardağından bir parmak eksik olacak)
  • 1 dolu yemek kaşığı kakao 
  • 3  yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • Yarım paket vanilya

參 Tavada Brownie Yapılışı:



Fındık kreması, yumurta, süt, glutensiz un, kakao, kabartma tozu ve vanilya olmak üzere tüm malzemeleri bir karıştırma kabında güzelce birleştirip iyice çırpın.



Çok önemli bir not: Karışımı dökeceğiniz tava mutlaka yapışmayan tava olmalıdır. Aksi takdirde tüm emeğiniz ziyan olabilir! Ben bu şekilde tava kullandım isterseniz siz normal kapaklı bir tava kullanabilirsiniz.




Hazırladığınız harcı tavaya alın. Keki tavada, kısık ateşte yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Pişirme sırasında başından ayrılmayın ve kontrollü olun. Uzun uzadıya pişmeye gelmez, kıvamını kaçırmayın.

Pişip pişmediğini anlamak için kürdan testi uygulayın. Pişirme süresi dolunca ocağı kapatın ve keki ocağın üzerinde beş dakika daha bekletin. Bu dinlenme, lezzetinin oturmasını sağlayacaktır.

Brownie’niz servise hazırdır! Ben bu tarifi hazırlarken çikolata sosuyla süsledim. Siz de isteğe bağlı olarak sosla veya pudra şekeriyle süsleyebilirsiniz.

Önemli Not:

3 kaşık katkısız fındık kremasının şekeri damak tadınıza yeterli gelmezse, tarife yarım bardak toz şeker ya da dilediğiniz başka bir tatlandırıcı ekleyebilirsiniz. Ama üzerine döktüğünüz çikolata sosuyla oldukça tatlı oluyor.


 Mutlaka Yapılması Gereken Çikolata Sosu İçin:

Malzemeler:

1 su bardağı çırpılmış krema

80 gr şekersiz çikolata (Ben sütlü çikolata kullandım!)


Yapılışı:

Çırpılmış krema ve çikolata parçalarını bir tencerede karıştırın.(Ben file markette satılan stevia'lı şeker ilavesiz çikolata kullandım.)

Ocağın altını açın. Karışımı kaynatın ve sürekli karıştırarak istediğiniz yoğunlukta kıvam alana kadar pişirmeye devam edin.

Afiyet bal şifa olsun! Dualarınızda bizleri de unutmayın inşallah. 

22 Ekim 2025 Çarşamba

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim...

TÜRK İŞİ ÇİÇEK MOTİFLİ PEÇETELERDEN FİSKOS MASA ÖRTÜSÜ


Biliyorsunuz, bloğumda bazen yaşantımdan kesitler, yaptığım geziler, bazen yemek tarifleri, bazen de hobilerimi sizlerle paylaşıyorum. Geçenlerde eşyaları karıştırırken belki 20–25 yıl önce yaptığım, hiç kullanmadığım Türk işi peçeteler ve etrafına dantelle yaptığım fiskos masası örtüsü elime geçti. Bu nostaljik parçayı sizlerle paylaşmak istedim.

Bir zamanlar ne çok yapardık bu dantellerden... O zamanlar bilgisayar, internet yoktu. Desenler, modeller elden ele gezerdi. Şimdi elimizde telefonlar, hatta televizyonlarımız bile internete bağlı. Her şeye ulaşmak, ilham almak mümkün hale geldi. Benim gibi evden pek çıkamayanlar için alışveriş bile artık evden yapılabiliyor. Teknoloji hayatımızı ne kadar değiştirdi, değil mi?

GEREKLİ MALZEMELER

  • 4 adet kenarı düz overloklu peçete (Örtü büyüklüğüne göre bu sayı değişebilir.)
  • 1 adet yabalı 50 numara dantel ipliği (Renk tercihinize göre)
  • 20–22 numara tığ

YAPILIŞI VE İPUÇLARI

Peçetelerimizin etrafı zaten ince şekilde overlok yapılmıştı. Bu overlokların etrafına, dört tarafı eşit olacak biçimde kutucuklar yapıyoruz ve örneğimizi bu kutuların üzerine kuruyoruz.

Birleştirme: İlk peçeteyi tamamen bitirdikten sonra, diğer peçetelerin son sırasına gelince peçeteleri birbirine ekliyoruz. Böylece tek parça, kare şeklinde zarif bir fiskos masa örtüsü elde ediyoruz.

Peçetelerin birbirine eklendiği kısım.

Yapımı oldukça zevkli. Tamamen dantelden yapılan örtülere göre daha kısa sürede tamamlanıyor. Üstelik ortaya çok zarif ve nostaljik bir görünüm çıkıyor. Ev tekstilinde el emeğinin sıcaklığını seviyorsanız, bu tür projeler tam size göre.

Küçük bir öneri: Eskiden peçetelerin kenarları dilimli modelleri de satılırdı (oda takımı olarak 4 overloklu, 6 işlemeli). Ancak artık bu tür peçeteleri bulmak zor olabilir. Yapmak isteyenler için kolay bir yöntem: Kumaşın kenarlarını düz kesip tığla çevresini örerek aynı şık modeli kolayca yapabilirsiniz. Kumaş kenarını tığlamak için bir katlama veya sıkı bir dikiş (zig zag dikişi de olabilir) yeterli olacaktır.

El emeği bu güzel örtü, ev dekorasyonuna sıcak bir dokunuş katıyor.

İlerleyen günlerde sade kesilmiş kumaşın etrafına yaptığım bir modeli bulabilirsem onu da sizlerle paylaşacağım. Takipte kalın!

Tüm güzellikler ve mutluluklar hep beraber olsun. Birbirimizi yaradandan ötürü sevelim.

Unutmayalım ki; el emeği göz nuru işler, sabırla ve sevgiyle birleşince ortaya harika eserler çıkıyor.

Etiketler: el işi, dantel, peçete, fiskos masa, nakış, nostalji, ev dekoru, el yapımı, handmade, tığ işi

15 Ekim 2025 Çarşamba

GLÜTENSİZ ŞİPŞAK TAVADA MISIR EKMEĞİ

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim...


🌽 GLÜTENSİZ ŞİPŞAK TAVADA MISIR EKMEĞİ


Glütensiz beslenmeye başladığım ilk yıllarda hayatım neredeyse sadece mısır ekmeğiyle geçti diyebilirim 😊
Tam 3 yıldır glütensiz besleniyorum. İlk zamanlarda ne şeker ne un vardı hayatımda; yalnızca mısır ekmeği ve ara sıra meyveyle tatlı ihtiyacımı gideriyordum.
Şimdi arada bir siyez ekmeği yiyiyorum, bazı günlerdede değişik tarifler deniyorum. 

O kadar uzun süre yapmadım ki, bu tarifi sosyal medyada görünce hemen denedim.
Sonuç? Yumuşacık, sünger gibi, nefis bir ekmek oldu! 💛
Ablam bile bayıldı: “Arada senin o mısır ekmeğinden yap!” diyor.
Böyle güzel olunca sizlerle de paylaşmak istedim.


🧺 MALZEMELER

  • 1 adet yumurta

  • 1 su bardağı süt (200 ml)

  • 3 çorba kaşığı ayçiçek yağı

  • 1 çay kaşığı tuz

  • 1 su bardağı mısır unu (kavrulmuş mısır unu)

  • 1 yemek kaşığı tepeleme beyaz un (Glütensiz)

  • 1 paket kabartma tozu

  • Pişirmek için tereyağı

✅ Kullandığım su bardağı ölçüsü: 200 ml


👩‍🍳 YAPILIŞI

  1. Derin bir kapta yumurta, süt ve ayçiçek yağını karıştırın.

  2. Ardından mısır ununu, beyaz unu, tuzu ve kabartma tozunu ekleyip karıştırmaya devam edin.

  3. Karışımı çok akışkan olmayan, boza kıvamında bir hamur haline getirin.

  4. Tavayı ısıtın, içine biraz tereyağı koyun.

  5. Karışımı tavaya dökün, kapağını kapatın ve kısık ateşte pişirin.

  6. Altı kızarınca spatulayla çevirip diğer tarafını da pişirin.

  7. Ilındıktan sonra dilimleyip servis edin.

🍳 Bu ölçüdeki hamurdan iki adet küçük ekmek çıkıyor.
Dilerseniz büyük bir tavada tek seferde de pişirebilirsiniz.


🍞 SONUÇ

Ortası yumuşacık, dışı hafif çıtır bir tavada mısır ekmeği oluyor.
Kahvaltılarda, çay saatlerinde ya da çorba yanına harika gidiyor.
Üstelik glütensiz olduğu için mideyi hiç rahatsız etmiyor. 🌿




14 Ekim 2025 Salı

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim...

🌾 GÜLİTENSİZ NOHUTLU HARİKA TOST 🌾

Glutensiz beslenmeye başlayalı yaklaşık 3 yıl oldu. Ben başladığımda bu kadar glutensiz beslenme revaçta değildi. Bu süreçte herkes farklı tarifler paylaştı. Ben ise özel sebeplerden bloğuma pek zaman ayıramadım ama artık haftada en az bir kez “Hayata Dair Her Şey” başlığı altında paylaşım yapmayı hedefledim. Kimi zaman bir tarif, kimi zaman gezdiğim bir yer, bazen Yusuf’un ödevi veya yaptığım el işleri olabilir. 🌿

Kahvaltı benim için çok önemli. Glutensiz beslenmede kahvaltıda ekmek yememek beni en çok zorlayan kısımdı. Diğer öğünlerde ekmek eksikliği hiç sorun olmadı ama sabah kahvaltısında farkını hissettim. İlk zamanlar mısır ekmeği, siyez ekmeği, glutensiz unlardan krep ve bazlamalar yaptım. Madem bu şekilde besleniyorum, dedim ki “Yaptığım ve beğendiğim tarifleri paylaşayım.”

Belki başka yerlerde videolu tarifler bulabilirsiniz ama burada ben sizlerle kendi objektif denemelerimi paylaşıyorum. Beğenmediğim tatları da dürüstçe yazıyorum ki sizde fikir oluşsun. 🍞

🌸 MALZEMELER 🌸

  • 3 yemek kaşığı haşlanmış nohut
  • 1 adet yumurta
  • Bir tatlı kaşığı sıvı yağ (isteğe bağlı)
  • Tuz (isteğe göre)

🌿 YAPILIŞI 🌿



Haşlanmış nohutu ve yumurtayı karıştırma kabına alıyoruz. İçine isteğe göre tuz ve sıvı yağı ekliyoruz. Krep hamuru kıvamına geldiğinde, tost makinesine yağlı kağıt koyup karışımı döküyoruz. İlk denememde “kağıda yapışır” diye düşünmüştüm ama hiç yapışmadı, tam tersine çok güzel çıktı! 😋


                                                                                                                                                                       İçine ev yapımı ketçabımdan sürdüm, kaşar peyniri ve sucuk ekledim. 



 


Son olarak da Sivas yaylalarından  gelen taze tereyağımla son dokunuşu yaptım. 🧈 (Canım, şeker hastasıyız; gluten de yemiyoruz, bari yağımıza karışmayın! 😄)




Yıllar önce bir arkadaşımın nohut unundan yaptığı krepin tadına bakmış ve “Bu bana göre değil.” demiştim. Ama bu tarifle fikrim tamamen değişti! Belki de fark, unu değil de direkt haşlanmış nohutu kullanmamdan kaynaklandı. Sonuç mu? Protein bombası bir tost! 💪 Yusuf’a da en kısa zamanda yapmak istiyorum. 🧡

Not: Bu tarif, glutensiz beslenenler için hem pratik hem de doyurucu bir alternatif. Dilerseniz içine farklı malzemeler (zeytin, peynir, yeşillik) ekleyerek çeşitlendirebilirsiniz.

💫 Afiyet Olsun 💫


#sağlıklı tarifler #glutensiz tost #kahvaltı önerisi #nohutlu tost #pratik yemek

9 Ekim 2025 Perşembe


🍅 EVDE KATKISIZ KETÇAP YAPIMI


Uzun süredir evde ketçap yapmayı düşünüyordum. Evimizin ketçap canavarı Yusuf için sürekli marketlerden katkılı ketçap almak istemiyordum.
Farklı tarifleri araştırdım ve sonunda, hem yorumu çok beğenilen hem de doğal malzemelerle yapılan Refika’nın tarifini denemeye karar verdim. Tarifi kendimce biraz değiştirdim. 
Sonuç: Harika kıvamda, mis gibi kokan, katkısız bir ketçap! 👩‍🍳


🧺 MALZEMELER

  • 5 adet küçük kırmızı soğan

  • 6 çorba kaşığı yağ

  • 3 kg domates

  • 2 iri diş sarımsak

  • 2 tepeleme tatlı kaşığı karabiber

  • 2 tepeleme tatlı kaşığı turşuluk tuz (işlenmemiş kaya tuzu tercih edilir)

  • 5 çorba kaşığı şeker

  • 1 çay bardağı (100 ml) sirke


👩‍🍳 YAPILIŞI

  1. Soğanları doğrayın ve yağı ekleyerek 10 dakika kadar hafif karamelize edin.
    Bu aşama ketçaba barbekü sosu havası veriyor.

  2. Soğanlar karamelize olunca küp küp doğradığınız domatesleri tencereye ekleyin.

  3. Üzerine sarımsak, karabiber ve turşuluk tuz ekleyin.
    → Bu aşamada acı ketçap seviyorsanız birkaç tane acı biber de ekleyebilirsiniz. Ben 2 adet ekledim ama biraz fazla geldi ketcabım acı oldu .🌶️

  4. Karışım kaynamaya başladığında şekeri ve sirkeyi ekleyin.
    Ardından orta ateşte yaklaşık 40 dakika kadar pişirin.

  5. Pişen karışımı el blenderı ile çekin, pürüzsüz hale getirin.

  6. Karışımı ilk önce gevgirden daha sonra tel süzgeçten geçirdim. Bu işlem biraz sabır ister, ama pürüzsüz bir ketçap elde edersiniz.

  7. Süzgeçten geçirdiğiniz karışımı tekrar ocağa alın  benin domatesler çok suluydu o yüzden karıştırak kaynatıp suyunu çektirdim.

  8. Kaynattığınmız ketçabı   150 ml küçük kavanozlara koydum.

  9. kapatıp sıcak haliyle vakumlayın.
    Açıldıktan sonra buzdolabında saklayın — fazla dayanmaz ama tazeliğini korur.


🍯 SONUÇ

Yaklaşık 5 küçük şişe (750 ml civarında) enfes, doğal ve katkısız ketçabınız olacak.
Tadı o kadar güzel oldu ki, bitmeden tekrar yapmak için kolları sıvadım! 🍅✨

Ev yapımı ketçabın en güzel yanı, içinde ne olduğunu bilmek ve gönül rahatlığıyla çocuklara yedirebilmek.

Üstelik Yusuf'tan da tam not aldı...

Siz de denerseniz, emin olun hazır ketçaplara bir daha dönmeyeceksiniz.



10 Temmuz 2025 Perşembe


Bismillahirrahmanirrahim..

🌵 Bir Günlük Mucize Kaktüsüm: Saksılardan Taşan Güzellikler


Daha önce hikâyesini bloğumda paylaştığım o güzel top kaktüsümüz, şimdi öyle çoğaldı ki saksılara sığmaz oldu! 💚
Özellikle çiçek açtığı o mucizevi bir günlük zamanda gören herkes hayran kalıyor, "Bundan bana da olur mu?" diye soruyordu.

Normalde yılda bir kez çiçek açan bu dikenli güzellik, bizde saksıda onlarca olunca artık neredeyse sürekli çiçek açıyor! 🌸
Ancak dikenli olması nedeniyle dokunmak ya da almak pek kolay olmuyordu.


Ben de bu güzelliği paylaşmak istedim. 🌱


Küçük saksılara çoğaltarak sevdiklerime ve isteyenlere hediye etmeye karar verdim.
Aynı zamanda bu küçük mutluluklar bir geri dönüşüm projesine dönüştü:

  • Saksı olarak, annemin yediği mamaların plastik kapaklarını kullandım,

  • Toprağı ise özenle eleyerek değerlendirdim.





🍀 Belki bu güzelliklerden biri bir gün size de ulaşır.
İsteyenler bana ulaşabilir canlar!
Doğadan gelen bu minik mucizeleri birlikte büyütmek dileğiyle…





15 Mayıs 2025 Perşembe

🎓 🧬 MUHTEŞEM BİR DNA SARMALI: Yusuf’la Bilim ve Emek Dolu Bir Proje

📌 Uzun Zaman Sonra Bloga Merhaba!

Bloğa uzun zamandır bir şey yazmamıştım. Bugün şöyle bir göz atarken, en çok görüntülenen paylaşımlardan birinin Yusuf’un yıllar önce yaptığı çevre maketi olduğunu fark ettim.

Artık Yusuf liseye başladı!
Geçtiğimiz günlerde biyoloji dersinde bir proje ödevi verildi:

Bir DNA Sarmalı modeli hazırlayın.

Ancak bir engel vardı: Yusuf’un kolu alçıdaydı.
Bu yüzden bu projeyi birlikte yaptık. Sonuç: Tam puan ve kocaman bir gurur!
Hem bizde bir anı olarak kalsın hem de başkalarına fikir versin diye paylaşmak istedim.


🔧 KULLANDIĞIMIZ MALZEMELER

  • Renkli tahta çubuklar

  • Silikon tabancası

  • Kurdele

  • Strafor

  • 40 cm uzunluğunda orta çubuk(biz plastik kullandık)

  • Alüminyum folyo

  • Kalem


🧪 PROJE NASIL YAPILDI?

DNA çift sarmallı bir yapı olduğu için:

  1. Renkli çubukları ortadan ikiye böldük.
    Videolarda renksiz çubukları boyuyorlardı ama bu fazladan uğraş oluyordu. Biz hazır renkli kullandık.

  2. Yedi çubuğa A–T, diğer yediye G–C harflerini yazdık.
    Bu, DNA’daki baz eşleşmelerini temsil etti.

  3. 40 cm’lik orta çubuğu strafora sabitledik.
    Straforu alüminyum folyoyla kaplayarak hem sağlam hem de estetik bir zemin oluşturduk.

  4. Çubukları sarmal şekilde yapıştırdık, uçlarına kurdeleler ekledik.
    Görsel olarak DNA sarmalı görünümü vermeyi başardık.


💬 SONUÇ: SADECE ÖDEV DEĞİL, BİR ANI

Yaparken fotoğraf çekmek aklımıza gelmedi ama tamamladıktan sonra birkaç kare almayı başardık. Umarım bu yazı ve görsel başkalarına fikir verir.

Birlikte yapılan projeler, sıradan bir ödevi unutulmaz bir anıya dönüştürebiliyor.
Bu proje hem eğlenceli hem öğretici oldu.


💚 Sevgiyle, üretkenlikle ve çocuklarımızla daha çok şey paylaşarak kalalım.
— Yusuf’un annesi

1 Kasım 2023 Çarşamba

İLK KIBLEMİZ , HAREMİMİZ, GÖZ BEBEĞİMİZ FİLİSTİNDE SOYKIRIM YAPILIYOR...



Uzun süredir bloğuma yazı yazmıyordum  ama bu olanlara da sessiz kalamadım . Filistinli kardeşlerimiz , mescidi aksamız sahipsiz kaldı, ne elden bir şey geliyor  nede olanlara karşıdan bakmaya gönül razı oluyor. Tamamen köşeye sıkıştırılmış insanlar durmadan tonlarca bombalar tepelerinden yağarken kimse bir şey yapamıyor insani yardıma bile izin verilmiyor. İsrail 1948 de kurulan bir devlet,  sığınmacı olarak gittikleri Filistin'i  haritadan silmelerine  az kaldı. Biz müslümanlar için ölüm bitiş değil  hatta şehitlik  tüm müslümanların dualarında ama bu zulme bir dur  denilmeli. Kim ne yapar nasıl yapar benim siyasi bir bilgim yok ama hangi dine mensupsanız yada  neye inanıyorsanız lütfen bir şey yapın, benim ve benim gibilerin dua etmekten başka elimizden bir şey gelmiyor ama inanıyoruz mevla inanların yanında.  










24 Aralık 2020 Perşembe

NEFİS VE KOLAY DOMATESLİ TEL ŞEHRİYE PİLAVI ....

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim.....
 

Yusuf'un en sevdiği pilavlardan biri domatesli tel şehriye pilavı kuzucum ikinci tabağı mutlaka ister bu yüzden sık sık yapıyorum tarifi de simdi paylaşmak nasip oldu.

MALZEMELER

  • Bir su bardağı tel şehriye
  • Sıvı Yağ, tereyağ
  • Bir su bardağı domates
  • Bir tatlı kaşığı salça
  • Karabiber, tuz,
  • Üzerine kapatacak kadar sıcak su veya et suyu

YAPILIŞI










Yağı tenceremize alıp el şehriyeyi ilave edin ve rengi dönünceye kadar kavurun.

Domatesi rendeleyin ben dondurucuya kaldırdığım kıyılmış domatesleri kullandım şehriyelerin üzerine domatesleri ilave ediyoruz içine istersek salçada ekleyebiliriz ve domateslerle birlikte iyice kovuluyoruz.

Ardından sıcak suyu yada tavuk suyunu ekleyip , karabiber ve tuzu ilave edip karıştırp altını kısıp suyunu çekene kadar kontrollü pişiriyoruz.

Suyunu çekince ağzına havlu kağıt koyup demlendiriyoruz. 

Servise hazır afiyet şeker olsun.



CORANA GÜNLERİNDE ...BAZLAMA YAPTIK....


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
 
Bismillahirrahmanirrahim...


Coranadan dolayı hepimizde bir telaş sıkıntı, acaba burada mikrop var mı şüphesi. İnsanlar mutfaktan çıkmaz oldu özümüze döndük bu günlerde evlerimizde tencere kaynar oldu börek, yemek ve hatta ekmeklerimizi evde yapar olduk fırınlardan yayılan mis gibi kokular. 
Bende evde birkaç ekmek denemesin den sonra bazlama yaptım bizim bazlama duayeni Şükran Hala ona gittiğimizde muhakkak yaptığı ve eve de yanımıza paket olarak verdiği mis gibi yumuşacacık bazlamaların tadını pek bulamadık ilk bazlamada, malum çıta yüksek .Hemen telefonla şükran Haladan ayrıntıları ve püf noktalarıyla bazlama tarifini alıp kolları sıvadım ve bazlama yapmak için hamurumu mayaladım ve sizlerle de paylaşmak istedim. 


MALZEMELER 
  • Maya (yaş veya kuru farketmez)
  • 1 bardak süt 
  • Su
  • Un 
  • Kesme şeker
  • Tuz 
YAPILIŞI 
  • İlk olarak yarım bardak sütün içine 2 kesme şerke ve mayayı boşaltıp iki dakika kadar aktifleşmesini bekliyoruz.(Ben 1 küçük paket kuru maya kullandım )
  • Unumuzu yoğurma kabımıza alıp ortasını elimizle açıp unun mayaya hemen temas etmeyecek yerine tuzu ve ortadaki boşluğa mayamızı ve sıvıları boşaltıyoruz ve karıştırıyoruz.
  • Çok sıvı olmayan ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz hamurun kıvamı fırınlardan kızartmak için aldığımız hamurdan biraz koyu kıvamlı olacak.
  • Hamurun ağzınıkapayıp mümkünse ılık biyere yada çalışmayan fırına da koyup mayalanmasını sağlayabilirsiniz.
  • Mayalanan hamurun bir kez yoğurup havasını alıp bir beş on dakika daha mayalanması için ağzını kapatıyoruz.
  • Hamuru elimizle bezeler yapıp üstünü kapatıp tekrar beş dakika mayalanmasını mayalıyoruz.

  • İster elimizle ister bir oklava yardımıyla biraz inceltiyoruz.





  • Tavada yada saçta pişiriyoruz...



Afiyet olsun.......

11 Haziran 2020 Perşembe

BÖREK AÇMAYA KALMAYACAK .... OKLAVA KULLANMADAN ....ARNAVUT BÖREĞİ...

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim...


Daha önce ''MİNİK MİNİK BEZELER YAPMADAN TEK SEFERDE KAT KAT BAKLAVA YUFKASI YAPIMI'' paylaşımda bulunduğum yufka açma tekniğiyle aynı farklılık sadece baklava açımında kullandığım nişasta yerine yağ kullanmamız aynı teknik aynı malzemeler.
Bu yöntemi öğrendikten sonra zahmetsiz bir şekilde baklava ve böreklerinizi böyle açacaksınız.
HAMUR MALZEMELERİ
  • 2 adet yumurta
  • 1.5 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 1 fiske tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 5-6 su bardağı un (azar , azar kullanıyoruz)
ARASINA SÜRMEK İÇİN
  • 100 gr tereyağı
  • yarım çay bardağı sıvı yağ
KIYMALI HARÇ
  • 2 orta boy soğan
  • sıvı yağ
  • 200 gr kıyma
  • Tuz ve istediğiniz baharatlar
  • Maydanoz


YAPILIŞI 


İlk olarak  hamurumuzu yoğurup bezelerimizi yapıyoruz. Ben sekiz adet beze yaptım . 
                                                             
  
                                                                                                                                                                                                                                                                                             

                                                                                       
                                              


Dört adet bezemize Oda sıcaklığındaki  tereyağımızı sürüp üst üste koyuyoruz.
 İster elimizle ister merdane yardımıyla üst üste koyduğumuz bezeleri açıp  en üstüne tekrar tereyağı sürüyoruz.




Ortasına bir kase koyup oradan başlayıp kesikler açıp hamuru sekiz parçaya ayırıyoruz.
Ortadaki kaseyi alı yanlardan hamuru katlıyoruz elimizde katlanmış hamuru kullanacağımız tepsi ebadında açıyoruz.(Ben büyük boy borcam  kullandım.)

 
Tepsimizi yağlayıp açtığımız hamuru tepsinin yan duvarlarını da kaplayacak şekilde elimizle çekerek yerleştiriyoruz. 
Tepsimize yerleştirdiğimiz hamurumuzun üzerine istediğim bir harçı koyuyoruz ben kımalı harç yaptım isterseniz pırasa ve peynirli  de yapabilirsiniz. Diğer dört bezeyi de bu şekilde açıp tepsidekİ harcın üzerine serip yan kısmın elinizle döndürerek kapatıp kesip üzerine tereyağ sürüp 200 derece fırında kontrollü şekilde pişiriyoruz.