Bumerang - Yazarkafe

16 Mart 2017 Perşembe

DEV ETİ CİN YAPTIM... PORTAKAL JÖLELİ TART PASTA....ORANGE TART......

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim......
Çocukluğumuzun ve şimdide çocuklarımızın vaz geçilmezi olan ETİ CİN'in devini yaptık. Özellikle içine yaptığım portakal jölesi o kadar lezzetli oldu ki tencerenin dibini yemek için çocuklar adeta yarıştılar. Çok lezzetli ve kolay çay saatleriniz için hafif ve lezzetli tatlı yapmak isterseniz mutlaka bu de ETİ CİN'i deneyin derim. 




TART KEK MALZEMELER

  • 2 adet yumurta, 
  • 1 çay bardağı toz şeker, 
  • 1 çay bardağı süt, 
  • Yarım çay bardağı sıvı yağı, 
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya 
  • 2 çay bardağı un. 



PORTAKALLI JÖLE MALZEMELERİ

  • 2 su bardağı portakal suyu, 
  • Yarım su bardağı su, 
  • 5-6 yemek kaşığı şeker, 
  • 3 yemek kaşığı dolusu nişasta,
  • yarım limon ,
ÜZERİ İÇİN

  • Kakaolu pasta süsü. 







YAPILIŞI 
Bir kaba yumurtaları ve şekeri koyup mikser  çırpalım üzerine diğer malzemeleri de karıştırıp yağlayıp unladığımız tart kalıbına döküp önceden ısıtılmıs 180°  fırında pişip pişmediğini kürdanla kontrol etip pişiriyoruz. 




Portakal jölesi için tencerede portakal suyu, su ,şeker, nişasta ve limonu karıştırıp  koyulaşana kadar pişiriyoruz. 





Soğuyan keki bir servis tabağına çeviriyoruz.

Ilımasını beklediğimiz portakallı jöleyi kekimize döküyoruz.

En üstüne pasta süslerini döküyoruz. Dev ETİ CİN'imiz hazır. 
İnanın çok lezzetli oldu . Afiyet şeker olsun. Sofralarınızda misafir ve bereket eksik olmasın...



15 Mart 2017 Çarşamba

EMİNİM BÖYLESİNİ YEMEMİŞSİNİZDİR. KÖRİLİ, TAVUKLU TEL ŞEHRİYE SALATASI....

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim......


Ablamdan öğrendiğimiz ve müftelası olduğumuz bir tarif. İnanın böylesini yememişsinizdir . Değişik bir salata denemek isterseniz mutlaka yapın derim. İçine koyduğunuz malzeme çeşitliliği damak zevkinize kalmış özellikle  köri salatanın tadına müthiş bir lezzet katıyor. 

MALZEMELER



  • 2 su bardağı tel şehriye
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı tavuk suyu
  • 1 su bardağı su
  • 2 adet haşlanmış didiklenmiş tavuk budu
  • 1 su bardağı haşlanmış tane mısır
  • Bir demet maydanoz
  • Bir demet dereotu
  • Kornişon turşu 
  • 10 adet taze soğan
  • Tuz, zeytinyağı
  • Nar ekşisi
  • Limon suyu
  • Köri
YAPILIŞI 



İlk önce tavuğumuzu haşlamakla başlıyoruz işe çünkü şehriyeyi tavuk suyuyla pişireceğiz. 
Tavuk seçimi size kalmış ben daha lezzetli olduğunu düşündüğüm için but kullandım isterseniz siz tavuk göğsü de kullanabilirsiniz . Tavuğumuzu güzelce haşlayıp suyunu süzüyoruz tavuk etlerini doğrayıp bir kenara alıyoruz. 

Bir tencereye yağı koyun ve tel şehriyeyi hafif  bir şekilde kavurun üzerine su, tavuk suyu ve tuzunu ekleyip pilav gibi suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Pişen tel şehriyeyi yapışmaması için arada karıştırarar soğutuyoruruz. 






Diğer tüm yeşillikleri, baharatları ve tavuğu ekleyip karıştırıyorsunuz . Bu malzemeleri istediğiniz gibi değiştirip miktarını kendi damak zevkinizse göre ayarlayabilirsiniz. Benim gibi köri pek sevmiyorsanız ön yargılı davranmayın derim değişik bir lezzet katıyor köri salataya.Ayrıca tel şehriyeyi hazırlarken içine koyduğunuz tavuk suyu da önemli lezzet için.  En kısa zamanda mutlaka deneyin derim. Afiyet şifa olsun.. Mevlam sofranızdan bereketi eksik etmesin.



9 Mart 2017 Perşembe

NEFİS...KOLAY..FIRINDA KARNIBAHAR KIZARTMASI

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim......


Karnıbaharı her türlüsünü çok seviyoruz özellikle benim Yusuf'um bayılıyor. Daha önce değişik şekillerde yaptığım karnıbaharı bu seferde fırında denedim çok kolay, hafif ve lezzetli oldu yağsız bir karnıbahar kızartması yapmak isterseniz mutlaka deneyin derim. Ama kızartmayla sorununuz yoksa  kızartadabilirsiniz de tercih meselesi. Ama fırında da en az kızartma kadar lezzetli. Şimdiden afiyet şifa olsun. 

Malzemeler:
  • 1 küçük karnıbahar
  • 1 su bardağı süt
  • 2 yumurta
  • 3 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • Tuz, karabiber, pulbiber, zerdeçal, 

Yapılışı:
Karnabaharı çiçeklerine ayırıp hafif diri kalacak şekilde haşlıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.

Büyükçe bir kasede sütü, yumurta, un, zeytinyağı, tuz, karabiber, zerdeçal ve pul biberi akışkan bir şekilde çırpıyoruz.

 Karnabaharları bu sosa batırıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı bir şekilde diziyoruz ve üzerine tereyağı parçaları koyuyoruz. 

  200 derecelik fırında iyice kızarıncaya kadar pişiriyoruz. 




Eğer isterseniz yağurt , sarımsak ve mayonezle bir sos yapıp üzerine kırmızı biberle servis yapabilirsiniz. 



1 Mart 2017 Çarşamba

GEZMELER GEZMELER .... ÇINARALTI DÜRÜM MALTEPE ...

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim......

Sizinle bloğumun  da sloganı  olan '' Hayata dair herşeyi '' paylaşıyorum. Daha çok yemek tarifleri de olsa  bazen gittiğim bir müzeyi , bazen o günkü gündemdeki konularla ilgili görüşümü nacizane paylaşmaya çalışıyorum. Gezdiğim yerleri ''Gezmeler Gezmeler '' ana başlığında topluyorum.  Sizlere bugün  çok gittiğimiz ve gitmekten çok zevk aldığımız  ÇINARALTI DÜRÜMDEN bahsetmek istiyorum. 







Çınaraltı Dürümcüsü Maltepe/İdealtepe minibüs yolunda ,   hemen üzerinden E-5'le sahil arası bağlantı yolu geçen  dıştan baktığınızda bacasından mis gibi sizi  kebap yemeğe davet eden kokular gelen, içerisinde küçük hasır tabureler önünde kocaman sinilerin  karşıladığı otantik bir kebapçı. 


İlk gittiğimde  sanırım on yılldan fazla oluyordur pek güzel gelmemişti gözüme tabi ozaman lar da  bu kadar büyümemişti daha çok derme çatma salaş bir görüntüsü vardı sonraları  öne ve arkaya camekan, klima, televizyon işi baya  geliştirdiler ama gittiğim  günden beri çoğu eleman, hizmet ve  lezzet aynı ve her geçen gün masalar daha bir kalabalık...  Bebekliğinden beri  kebap sever Yusuf 'ta  ve yanımızda götürdüğümüz eş dosta buranın müdavimi oldular.  


















Kapıdan girdiğinizde güler yüzlü ilgili bir personel karşılıyor doluysa size oturacak bir yerler göstermeye çalışıyorlar masamıza geçtiğinizde siparişi veriyoruz artık bizi tanıdıkları için hemen mangala çok sevdiğimiz soğan ve biberi atıyorlar, siz beklerken önünüzdeki boş sininin üzerini donatıyorlar maydanoz, turp, roka gibi yeşillikler, acı turşu, lavaş ve enfes nar ekşili bir salata geliyor, genelde çok aç olduğunuz için hemen salatadan başlıyoruz kebap bitmeden salatanız biterse istediğiniz taktirde hemen yenisi geliyor. 
















Dürümünüz veya istediğiniz kebaptan sonra güzel bir künefe yemek isterseniz size tavsiyem yemek siparişinizi verirken sipariş etmeniz gelmesi biraz zaman alabiliyor. 








Yemeğinizin üzerine çay ikaramına  geçiyorsunuz şimdi sıra hesapta  fiyatlar gayet uygun sadece kebap parası veriyorsunuz yediğimiz yeşillik ve salatalar ikram çünkü.  Memnun ve tok şekilde ayrılıyoruz dürümcüden, Maltepe yakınlarındaysanız yada oralardan geçerseniz uğrayın derim. 

28 Şubat 2017 Salı

KAN PORTAKALLARDAN HALKA ŞEKLİNDE PORTAKAL REÇELİ (ORGANİK, BAHÇEMİZDEN)

  
بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim......


Bu seneki portakallarımız verimsiz oldu üst kısmından  portakal kabuğu reçeli için kullandım iç kısmını da halka şeklinde  kesip reçel yaptım. Bizim bahçe deki ağacın meyvelerinin  şekli portakala benziyor ama turunç gibi ufak içi  olgunlaşmadan  limon gibi sarı ve ekşi  ama olğunlaşınca kırmızı ve greyfut gibi biraz acımtrak yani  tam olarak ne olduğunu anlamış değilim  .

Benim  reçel yaptığım portakalların içi olgun oldukları için kırmızıydı. 


MALZEMELER





  • 10-15 tane portakal
  • 4 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • yarım limon


YAPILIŞI














Portakaların kabuklarını soyduk ve bu kabuklardan portakal kabuğu reçeli yaptık . 








Elimizdeki soyulmuş Portakalları bütün olarak bir tencereye koyup,üzerine çıkacak kadar suyla beş dakika kaynatıp suyunu süzüp her defasında suyunu değiştirmek suretiyle 3 defa daha kaynatıyoruz. 


. Portakalları soğuk suya tutup soğumalarını sağlayıp .






Portakalları halka şeklinde doğruyoruz. (Benim portakallar çok çekirdekli olduğu için oldukça zorlandım.) Diğer tarafta tencereye limon suyu, şeker ve suyu alıp kaynamaya bırakın. Koyu bir şurup olana kadar kaynatın. Portakalları içine atıp hafifçe karıştırın. Yeterince kıvama gelince altını kapatıp henüz sıcakken kavonoza koyup ağzını kapatıyoruz.






17 Şubat 2017 Cuma

ORGANİK KIRMIZI PANCARDAN DOĞAL GIDA BOYASI



بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim......


Pastanelerde ki o rengarenk pastalar ve tatlılar hangimizi cezbetmez ki evde de mutfağımız dan çıkan o lezzetlerin görsel açıdan güzel olmasını hepimiz isteriz. Bir ayva tatlısının kıpkırmızı olması, Zerde tatlımızın sarı olması için evimizde yaparken değişik mutfak hileleriyle yada tamamen kimyasal gıda boyalarıyla sağlarız. Benim gibi bu renk ve lezzetleri doğal yollardan elde etmek isteyenler de çeşitli bitki, meyve ve sebzeleri kullanarak bunu sağlamaya çalışırlar.

Bende size bugün kırmızı rengi pancardan nasıl elde ettiğimi paylaşacağım. Kırmızı rengi nerelerde kullanabiliriz yada bana nerede fayda sağlaya bilir. Öncelik ben  yaptığım tatlılar da, dondurmalar da,  kekler de, pasta kremaların da, pudingler de, makarna gibi tarifler de kullanmayı tasarlamıştım. İlk denemem olan ayva tatlısından pek müspet sonuç alamadım ve internette araştırdığımda pancar suyunun özellikle krema gibi pişmeden yapılan tariflerde renk açısından çok güzel sonuçları olduğu ama iş pişmeye ve fırınlamaya gelince ne yazık ki ısı  rengi solduruyor du rengi bordo, koyu pembe arası keklerimiz kurabiyelerimiz oluyordu.  İki şekilde elde edebiliyoruz bu kırmızı rengi. Birinci yol pancarlarımızı katı meyve sıkacağı suyunu çıkararak  ikinci yolumuzda pancarlarımızı suyla pişirerek. Ben suyunu çıkararak kırmızı rengi elde ettim. Aklınıza pancar elde ettiğim bu boya eklendiği gıdanın tadını değiştiriyor mu diye bir soru takılabilir, içiniz rahat olsun tadında giçbir şekilde değişim olmuyor.  Şimdi sıra tarifte..


MALZEMELER

  • 1 Kilo kırmızı pancar 
  • 1 tatlı kaşığı limon
  • 2 yemek kaşığı şeker(isteğe bağlı)
YAPILIŞI 

Pancarları  yıkayıp  soyup katı meyve sıkacağında sıkıyoruz. Pancar suyumuzu tencereye alıp kaynayana kadar bekleyip kaynamaya başlayınca içine şekerimizi ekliyoruz. Bu aşamada istesiniz şeker miktarını arttıra bilirsiniz  makarna ve tuzlu bir tarifte kullanacaksanız şeker eklemeyebilirsiniz de bu size kalmış. Kaynayan pancar suyumuz kaynadıkça biraz yoğunlaşıp ve azalacak. Elde ettiğimiz  bu boyayı hemen kullanabilir yada arta kalan boyayı derin dondurucuda muhafaza edip istediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Şimdilik pişirmeden uygulanan tariflerde kullanmanızı  önere bilirim....


15 Şubat 2017 Çarşamba

FIRIN POŞETİNDE AYVA TATLISI (KIRMIZI PANCARLI )




بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim......


Hafta sonu Beyza ve Ahmet uzun süren tatilden  sonra üniversite eğitimlerine devam etmek için okudukları illere döndüler. Bu son günlerinde de hepimiz annemde beraberce toplanıp kahvaltı yaptık.Bu kahvaltılar üniversiteye başladıklarından beri geleneksel hale geldi. Evde olan ayvalardan  şöyle kahvaltıdan sonra yeriz diye hafif bir tatlı yaptım. Daha önce  Ayva Tatlısı  tarifi paylaşmıştım,  bu seferkini de fırın poşetinde denemek istedim. Gıda boyası kullanmaya  mesafeli durduğumdan renklendirici olarak kırmızı pancar kullanmaya karar verdim. Daha önce pancar sularını sıkıp pancardan gıda boyası yapıp dondurucuya atmıştım. Hemde  yapmayı düşündüğüm kırmızı kadife keki (Red Velvet Cake) gıda boyasız yapmak için deneme olacaktı. Tatlıyı pancar boyasıyla yaptım ama sıcaktan tepkimeye girdi ve  daha önce yaptığım ayva tatlısı gibi kıpkırmız bir rengi olmadı, biraz araştırınca pişirilmeden krema veya soslara eklediğimizde çok iyi sonuç verdiğini pişmemesi gerektiğini öğrendim. Ayva tatlısı için renk önemli  değildi ama yapacağım kırmızı kadife kekin pancar boyasıyla olmayacağı kanısına vardım. Kırmızı kek yerine solgun bir kek olacaktı. Malesef başka bir yol bulamazsam gıda boyalı yapacağım. Tatlı çok lezzetli oldu. Şimdi geçelim tarife.  



MALZEMELER

  • 6 adet ayva 
  • 12 kaşık şeker 
  • yarım çay bardağı pancar suyu 
  • karanfil 
  • fırın torbası 
ÜZERİ İÇİN 
  • ceviz/fındık 
  • kaymak veya kremşanti 
YAPILIŞI


Fırın poşetinde ayva tatlısı icin öncelikle ayvaların kabukları soyulup ortadan ikiye ayırıp fırın poşetine yerleştiriyoruz. 


Ayvaların ortasındaki çekirdekleri çıkardıktan sonra olan    boşluğa birer yemek kaşığı toz şeker koyuyoruz. İsterseniz siz damak zevkinize göre daha fazla veya az şeker kullanabilirsiniz. 




Yerleştirdiğiniz ayvaların arasına renk vermesi için soyduğunuz ayva kabukları ve ayva çekirdekleri yerleştirebilirsiniz ben bu aşamada pancar boyası kullandım. Arzuya göre birkaç adet karanfil eklenir. Poşetin ağzı kapatılır ve üzerini bir kaç yerinden deliyoruz. Fırın poşetinde ayva tatlısı, önceden ısıtılmış 150° fırında,15 dakika pişirilir.Daha sonra fırının derecesini yükselterek yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Fırından çıkarıp ılıttığımız tatlıyı buzdolabında soğutup üzerine kaymak ve cevizde istediğimiz gibi süsleyip servis yapıyoruz.



9 Şubat 2017 Perşembe

TERBİYELİ ISPANAK KÖKÜ ÇORBASI


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......


Yıllar önce Kirvem Şenay'dan almıştım birkaç seferde yapmıştım bu tarifi çok lezzetli bir o kadar da besleyici bir çorba . Geçen gün aldığım bebek ıspanakların köklerini dondurucuya koymuştum salata yaparım diye düşünüyordum ama bu sefer çorba yapmak nasip oldu internetten de bir kaç tariften uyarlama yaparak çok lezzetli bir çorba yaptım.




MALZEMELER
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 170 gr kadar ıspanak kökü
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta
  • 5 yemek kaşığı yoğurt(ben süzme yoğurt kullandım )
  • 2-3 diş sarımsak
  • 4-5 su bardağı su
  • tuz
ÜZERİ İÇİN
SOS MALZEMESİ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Nane, kırmızı toz biber
MALZEMELER
Ispanak köklerini çok güzel yıkayıp temizleyip ince ince kıyın.(Ben dondurucudan kullandım.)
Soğanı küçük küçük doğrayıp, zeytinyağın da kavurup içine ıspanakları da ekleyip diriliklerini kaybedinceye kadar kavuruyoruz. .
Ayrı bir kasede yumurta, unu, yoğurdu(Ben süzme yoğurt kullandım,) dövülmüş sarımsakları ekleyerek çırpıyoruz.
Kavrulan ıspanaklar içine su ekleyip ıspanakların yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz ve hazırladığınız terbiyeyi içine yavaş yavaş döküp kaynayana kadar sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Kaynadıktan sonra tuz ekleyip on dakika kadar daha kısık ateşte pişirdikten sonra altını kapatıyoruz..
Erittiğimiz tereyağının için de naneyi ve kırmızı biberi hafifçe yakıp kasedeki çorbalarımızın üzerine gezdirerek servis yapıyoruz...