بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
İnternette dolaşırken Çöven köküyle karşılaştım dikkatimi çekti çok eskilerden beri kullanıldığı halde beklediğim kadar yazı bulamadım. Ama bulduğum yazılarda okuduklarımdan o kadar heycanlandım ki kökü temin edip öncelikli olarak deterjan yapmak istedim.......
Hemen İlk hafta sonu bayadır gidemediğim Eminönü'ne tur düzenledim kendime....
Çünkü benim bulunduğum Anadolu yakasında böyle şeyler bulunmuyor hemde Yusuf''cukla bana bir kaçamak oldu.
martılara simit atma
mısır çarşısı
Yeni Cami
Mehmet efendi kahvecisi
Eminönü balık ekmek
Gemiye biniyoruz muhakkak martılara simit atarız mısır çarşısı,Yeni cami, Mehmet efendi kahvecisi, Kuruyemiş alırız, şark hanı şöyle bir gezeriz eğer alacaklarımız varsa kürkçü hana çıkarız. Tabiki yemekte yeriz yanımızda balık düşmanı şevval ablamız yoksa Eminönünde balık ekmek yeriz yada şevval varsa meşhur dürümcümüzden döner yer taze sıkılmış meyve suyu içeriz bizim meşhur ali ustadan çiğ köfte alırız ... benim kuzum çok sever oraları ama kalabalık olmamak şartıyla .... kısa bir tur attık alacaklarımızı aldık .
Hasırcılar caddesi...
Hasırcılar caddesindeki aktarları gezdik pek bulunan bir şey değil çöven kökü ....Bulduğumuz yerlerde fiyat sorduk kilosu 90 tl.. ve 70 tl ye bulduk sorduğumuz üçüncü son yerde 30 tl bulduk kilosunu 300 gram aldık ilk denememiz için. Kökü gördüğümüzde bizim şevval bu odunu mu alacağız diye şaşırdı gerçekten de bildiğimiz odun gibi bir kök ...
ÇÖVEN KÖKÜ SUYU ÇIKARMA......
Eve geldiğimizde internetten çeşitli sitelerden okuduğum gibi yapmaya başladım. Genelde bir kökü üç defa kullanıyorlar bende öyle yatım. öncelikle mutfak tartısıy'la 150 gram ölçtüm eğer tartınız yoksa göz kararı da olabilir hassas ölçü o kadar da önemli değil. Sıcak su dolu bir kabın içine kökleri koyup bir gece beklettim yumuşamış kökümüz gayet kolay doğranabiliyor hemde üzerindeki topraktan arınıyor , mümkün olduğunca küçük parça şeklinde doğrayıp 2 lt. suyun içinde yarım saat kısık ateşte kaynattım , kaynayan kökümüzü iki saat kadar için ağzı kapalı şekilde bekletip tekrar yarım saat kaynatıp tekrar dinlendirip soğutup mümkün olduğunca parçaları geçirmeyecek şekilde cam kavanoza süzdüm .
Süzdüğümüz çöven köklerinin tanelerini yeniden iki litre suyun içine koyup yarım saat kaynatıp iki saat kadar bekletip tekrardan yarım saat kısık ateşte kaynatıp bekletip soğuyunca önce kaynattığımız suyun içine süzüyoruz.
Aynı kökü üçüncü kere kaynatıyoruz. Kökleri yeniden 2 lt den biraz az suya ekleyip yarım saat kaynatıyoruz ağzı kapalı şekilde bir gece bekletip tekrar yarım saat kaynatıp iki saat bekletip tekrar yarım saat kaynatıyoruz bekleyip soğuyan kökümüzü süzüp önceki sularımızın üzerine ekliyoruz . üç sefer de kaynama ve buharlaşma sırasında suları azaldığı için ortalama 5 lt suyumuz oluyor ..
Bu bizim hammaddemiz bundan sonra denemelerimizi bu suyu kullanarak uygulayacağız .. Sabun, Şampuan, Helva, Kerebiç köpüğü bakalım sırada ne var gelişmeleri burada sizinle paylaşacağım...