Bekleyen sirkenin üzerinde beyaz bir tabaka oluşuyor . Posaları süzdüğüm sirkenin içine bir dilim kadar ekmek parçalası koyup 15 gün daha beklettim daha sonra tekrar süzdüm cam bir kapta bekletiyorum özellikler asitli olduğu için çam kapta muhafaza etmek önemliymiş. Sirke ne kadar beklerse o kadar güzel oluyormuş. İşte ev yapımı tamamen organik sirke...... Sirkemiz oldu inanın o kadar lezzetli oldu ki bardağa koyup içebilirsiniz bile...
3 Kasım 2015 Salı
EV YAPIMI ORGANİK ÜZÜM SİRKESİ YAPTIM ......
7 Ekim 2015 Çarşamba
ÇITIR SODALI BÖREK
بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
Bismillahirrahmanirrahim......
Malum geçen hafta kurban bayramıydı etle uğraşma misafir derken evden çıkamadık yapamadığımız bayram gezmelerini bu haftaya bıraktık, cumartesi günü halamıza gittik . Sağolsun Bahar ve Hala bizi çok güzel ağırladı dolmalar, börekler bazlamalar anlıyacağınız halacık döktürmüş her gittiğimizde değişik bir şeyler yapan haladan bu seferde sodalı çıtır börek tarifini aldık . Az malzemeyle harika çıtır çıtır bir börek ....Yedim çok begendim hemen sizlerle de paylaşmak istedim...
MALZEMELER
Hamuru yapmakla başlıyoruz malum yoğurduktan sonra biraz beklememiz hamurun açılması açısından bize kolaylık sağlayacak. Unun ortasında açıp maya , sıvı yağ, tuz, maden suyu ekleyip ele yapışmayacak kıvamda bir hamur yoğuruyoruz. Öte yandan peynir maydanoz hazırlıyoruz ama başka bir harç isterseniz kıyma, patates sucuk peynir domates arzuya göre seçip koyabilirsiniz. Bekleyen hamuru 16 eşit parçaya bölüp tepsi büyüklüğünde açıyoruz yağladığımız tepsiye ilk hamurunu yerleştirip her kata yağ sürüyoruz sekizinci katta araya hazırladığımız harcı koyup aynı şekilde her kata yağ sürüp diğer sekiz yufkayı da yerleştiriyoruz en üstüne yumurta sürüp susam döküyoruz. kesip fırınlıyoruz.... 180 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz... Fırından çıkan çıtır çıtır böreği Afiyet le yiyoruz...
MALZEMELER
- 4 Su bardağı un
- 1 şişe soda
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- Yarım paket yaş maya
- yeteri kadar tuz.
- 1 yumurta sarısı (üzeri için )
- tereyağ veya margarin (hamurun arasına sürmek için)
- susam
- Peynir ,maydanoz
Hamuru yapmakla başlıyoruz malum yoğurduktan sonra biraz beklememiz hamurun açılması açısından bize kolaylık sağlayacak. Unun ortasında açıp maya , sıvı yağ, tuz, maden suyu ekleyip ele yapışmayacak kıvamda bir hamur yoğuruyoruz. Öte yandan peynir maydanoz hazırlıyoruz ama başka bir harç isterseniz kıyma, patates sucuk peynir domates arzuya göre seçip koyabilirsiniz. Bekleyen hamuru 16 eşit parçaya bölüp tepsi büyüklüğünde açıyoruz yağladığımız tepsiye ilk hamurunu yerleştirip her kata yağ sürüyoruz sekizinci katta araya hazırladığımız harcı koyup aynı şekilde her kata yağ sürüp diğer sekiz yufkayı da yerleştiriyoruz en üstüne yumurta sürüp susam döküyoruz. kesip fırınlıyoruz.... 180 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz... Fırından çıkan çıtır çıtır böreği Afiyet le yiyoruz...
30 Eylül 2015 Çarşamba
GEZMELER GEZMELER, DONDURMACI YAŞAR USTA
Ben pek dondurma sevmem yersem de limon ve orman meyveli olanları tercih ederim. Çocuklar sevdikleri için dondurucuda hep vardır ama, ''hala bunlar aynı traş köpüğü gibi ''der Ahmet gerçekten de öyle hazır dondurmaların hiç lezzeti yok . Bir kaç yıl önce bizim gurme çocuklar beni yaşar ustaya götürdüler bende giderken pek lezzetli bir şey beklemiyordum hatta bana çok azalın dedim, gittik sıra varmış bekledik aldık burada special dondurmalar oluyormuş her gün değişik dondurma bende kivili dondurma aldım o da ne sanki gerçek kivi yiyormuşum gibi ..... o günden sonra oranın müdavimi oldum.
Yaşar Usta’nın menüsünde nardan, karpuza, kaymaktan, gül ve fıstıklı çikolataya dek birçok seçeneği bulmak mümkün!
Gurmelerden tam not alma ayrıcalığına sahip yegane isimlerden biri olan Yaşar Usta, başta Bostancı merkez olmak üzere 4.Levent ve Ayvalık Sarımsaklı Plajında bulunan şubeleri bulunuyormuş . O günden sonra çocuklarla fırsat buldukça ordayız , son gidişimizde çocuklara bu böyle olmayacak bayilik alalım biz satalım istediğimiz zaman yeriz dedim.... :) neden olmasın.......
29 Eylül 2015 Salı
KIŞ HAZIRLIKLARI
DERİN DONDURUCU TERCİHİ....
Aylarca araştırmalarım sonucu bir çekmeceli dondurucu alabildim. Bu araştırmalarımda onlar hakkında öğrendiklerimi paylaşmak istiyorum çünkü bu süreçte kullanıcı yorumları bana çok yardımcı oldu . İki çeşit dondurucu şekli var birincisi yatay üsten kapaklı diğeri bildiğimiz buzdolapları gibi uzun ve içinde 3 çekmece 5 çekmece ve 7 çekmece modelleri mevcut, Onlarca değişik marka ve model var. Çekmeceli modeli fazla yer kaplamıyor ve içindekiler düzenli olduğu için kolay alabiliyorsunuz. Ama üsten kapaklı dondurucuya koyduğunuz yiyecekler üst üste oluyor altta ki bir paketi çıkartırken üsttekileri çıkarmak lazım ve içinde ne var ne yok görmek zor oluyor, ama onunda avantajları var mesela kocaman bir kemik yada büyük bir parçayı koymanız mümkün anlayacağınız tercih kişiye özel bence köyde yaşayanlar, peynir, et vs için yatay dondurucuyu seçebilir. Ben çekmeceli modeli tercih ettim . Enerji tüketimi de önemli A sınıfı enerji tüketimi yapanı almanızı öneririm yoksa bir hayli yüksek fatura ödemesi yaparsınız. Ayrıca A sınıfı almakla da kalmayıp dondurucuyu sıcak olmayan bir ortamda bulundurmanız lazımmış yoksa A sınıfı olan dolabınız C sınıfı elektrik yakıyormuş. Bunları öğrendikten sonra tam almak üzereyken bir şey daha öğrendim bu dondurucuların bir normal birde no-frost modelleri varmış normal dondurucuların çekmecelerinin altında ki borularla soğutuluyor ve bu dondurucular karlanma yapıyormuş no-frost dondurucular da gözle görülen borular yok sadece raflar ve çekmeceler mevcut ve karlanma sorunu yok aralarına büyüklüklerine göre 100-300 tl arası fiyat farkı var bende almışken iyi bir şey alayım dedim tabi no-frost olanı aldım. Sonuçta seçeneklerimi üç marka ve modele indirdim ve araştırmalarım sonuncu arkadaşım Aslı'nında tavsiyesiyle Electrolux marka 6 çekmeceli no-frost modelini aldım . İnşallah tercihim iyidir, bunu ilerleyen günlerde birlikte göreceğiz. Tabi ki de bu dolabı doldurmak gerek içine koyduğum yiyecekleri ne şekilde koyduğum tavsiyelerim yanılgılarımı ilerleyen günlerde sizle paylaşacağım....MELEMEN
Melemeni kim sevmez özellikle biz kahvaltıda yazları yemeyi çok severiz. Ama kışın aynı lezzeti bulamıyoruz domatesler saman gibi domatesten başka her şeye benziyor biberler de ona keza. Komşannemin bir lafı vardır yazın artığı kışın katığı diye bizde yazdan kışın hazırlığına başladık inşallah .... ilk olarak kış için bol miktarda melemen yaptım. Hepsini teksefer de yapmadım markete pazara gittikçe üç kilo beş kilo domates alıp azar azar bir hayli melemenlik yaptım....
- Yeşil biber
- Domates
- Tuz, yağ
Normalde melemen yapar gibi yagı koyuyoruz tenceremize içine biberlerimizi ekleyip kavuruyoruz içine soyup küçük küçük doğradığımız domatesleri ve tuz ekleyip domateslerin diriliği geçene kadar ocakta tutuyoruz altını kapatıp soğuyan melemenleri ben tupperwarenin buzluğa giren antartikalarına eşit birşekilde boşaltıp dondurdum, donan melemenleri kaplardan çıkarıp poşetlere koyup dolapta öyle muhafaza ediyorum... Dikdötrgen olarak şekillendiği için dolapta fazla yerde kaplamıyor...
Antartika 400 ml.
FASULYE
- Yeşil fasulye
- Domates
Fasulyelerinizi ayıklayıp yıkayıp suyunu süzüp tenceremize alıyoruz.Fasulye ye domatesi ekliyoruz. Ben bir kilo fasulyeye iki orta boy domates rendeliyorum siz de fasulye miktarınıza göre domatesi ayarlayabilirsiniz. Fasulyelerin rengi dönene kadar kısık ateşte 5-10 dakika kavuruyoruz. Altını kapattıp soğuttugumuz fasulyeleri istediğimiz miktarda buzdolabı poşetlerine koyup kışın yemek için dolabımıza yerleştiriyoruz.......
BARBUNYA
- Barbunya
Ayıkladığımız barbunyaları yıkamadan ivedi bir şekilde poşetleyip dolaba kaldırıyoruz. Yıkamamamız ve acele etmemizin sebebi barbunyaların kararmasını önlemek .
BALLI SUSAM
Size kolay bir kahvaltılık tarifi vermek istiyorum. Susam, bal ve ceviz üçlüsü :)
MALZEMELER
- 1 kase bal
- Yarım çay bardağı susam
- 1 çay bardağı çekilmiş ceviz
YAPILIŞI
Susamlar rengi dönene kadar kavuruyoruz. Balın içine kavurduğunuz susamı ve cevizi ekleyip
balla servis yapıyoruz afiyet olsun.
28 Mayıs 2015 Perşembe
ÇİLEK JÖLELİ PRENSES TATLI
Hafta sonu Ahretliğim Ayşe'ye gidecekdik vaktim olmadığı için hemen yapılabilen bir tatlı yapmayı düşümdüm. Uzun zamandır değişik bir şey denemesi yapmamıştım, malum çilek zamanı çilekli hafif birşey yapmak istedim. Ne zamandır aklımda tasarladığım tam yaz günleri için serin ve hafif bir tatlıyı yaptım . Elimde de TUPPERWARE'nin mucizevi kalıbı PRENSES TACI olunca ortaya çıkan görsellik harika oldu. Genelde salatalarda kullandığım kalıbı daha çok tatlılarda kullanmaya karar verdim. Yapacak olanlara şimdiden afiyet olsun.
MALZEMELER
- Jöle
- Çilek
- Kedi dili bisküvi
- 1 çay bardağı şekerli süt
MUHALLEBİ MALZEMELERİ
- 3,5 su bardağı süt
- 1/2 su bardağı toz şeker
- 3 yemek kaşığı mısır nişastası
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yumurta
- 1 paket vanilya
- 1 paket krem şanti
YAPILIŞI
İlk önce jöleyi yapmakla başlayalım. Ben helal sertifikalı kentonun bitkisel jölesini kullandım çünkü jelatin çok şüpheli birşey hayvansal jel kullanıldımı hangi hayvanın jelatini kullanıldı diye şüpheye düşmektensen garantili tamamen bitkisel bide helal sertifikalı kullanmanızı tavsiye ederim.
jöleyi kutunun üzerindeki tarife göre yapıyorsunuz . Kalıbınızı suyla ıslatıp içindeki fazla suyu döküp hazırladığınız jöleyi kalıba boşaltıyorsunuz. Kalıba döktüğünüzde su gibi olan jölenın biraz katılaşmasını bekliyorsunuz isterseniz bu sürenin kısalması için buzdolabında bekletebiliriz. Katlaşan jölenin üzerine yıkayıp suyunu süzdüğümüz çilekleri keserek istediğiniz şekilde ve miktarda jölenin üzerine döşüyoruz. Bu esnada dikkat etmemiz gereken jölenin sıvı olmaması çünkü sıvı olursa çilekler dibine iner istediğiniz şekilde jölenin içinde durmaz. Muhallebi malzemelerini krem şanti hariç koyu bir kıvamda bişiriyoruz . Muhallebi ılıyınca içine toz kremşantiyi ekleyip soğutuyoruz. Soğuyan muhallebiyi jölenin üzerine döküyoruz. En üstünede kedi dili bisküviyi şekerli süte batrıp diziyoruz. İsterseniz muhallebi hazırlama vaktiniz yoksa, vanilyalı pudingi üzerinde yazan süt miltarından 1 bardak eksik olarak pişirip ılıyınca içine 1 tatlı kaşığı tereyağ ekleyip çırpıp bunu kullanabilirsiniz. Şimdiden yapanlara afiyet olsun ...........
19 Mart 2015 Perşembe
ELMALI KURABİYELER
Beyza' nın tariflerini yayınlamıştım daha önce, aslında kara kuzum şevval'inde bir sürü tarifleri var hep yapıyor resmini çekmeden tüketiyorduk artık yeter dedik ve şevval'li tariflerimizin ilkini yayınlıyorum. Hep yaptığımız bir tarif ama denerseniz göreceksiniz minik olması sebebiyle yemesi de çok zevkli . Şevval eline sağlık yapanlara afiyet olsun.....
MİNİ ELMALI KURABİYELER
Hamur Malzemeleri
* 3 Su bardağı un
* 250 gr oda ısısında tereyağı veya margarin
* 1 yemek kaşığı yoğurt
* 1 şeker kaşığı kabartma tozu
* 1 limon kabuğu rendesi (isteğe bağlı)
* 1 kahve fincanı pudra şekeri
İç Malzemeleri
* 3 Orta boy elma rendesi
* 1 tatlı kaşığı tarçın
* 1 küçük boy çay bardağı şeker
* 1 avuç dövülmüş ceviz (isteğe bağlı)
Yapılışı
Rendelenen elmalar tarçın ve şekerle birlikte suyunu çekene kadar pişirip soğumaya bırakıyoruz. Soğuyunca isterseniz ceviz ekleyebilirsiniz. Hamur malzemelerinin hepsini karıştırıp azar azar un ilave edip ele yapışmayacak yumuşak bir hamur elde ediyorsunuz.
Hamuru parçalara bölüyoruz ve bir merdane yardımıyla açıyoruz .
Açtığımız hamuru , yuvarlak bir şekilde kesiyoruz, ben tencere kapağı kullanıyorum . Elde ettiğimiz yuvarlak parçayı altı borçaya bölüp iç harcı koyup sarıyoruz.
170 derece fırında hafif kızarana kadar pişiriyoruz. Henüz soğumadan üzerine pudra şekerine buluyoruz . Afiyet olsun....
17 Şubat 2015 Salı
HAŞHAŞLI KREM ŞANTİLİ PAMUK KEK
Geçen hafta sonu bir sürpriz yapıp eski iş yerimden dostum, kardeşim Şeyda' yı ziyaret ettik. Hem doğum günü çok yaklaşmıştı hem de Yusuf abilerini çok görmek istedi. şeyda'cım gitmeden hemen önce haber vermeme rağmen ben gidene kadar bir sürü şey hazırlamış. Pamuk kek te yapmış yumuşacık adı gibi pamuk hemen tarifini aldım ve denedim benim kek te şeyda da yediğim gibi çok harika oldu. Denenmiş ve beğenilmiş bir tarif daha yapın derim......
MALZEMELER
- 3 Yumurta
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ
- Vanilya
- Kabartma tozu
- 1 çay kaşığı silme karbonat
- 1 paket kremşanti
- 2 su bardağı un
- limon ve portakal rendesi
- 1 fincan haşhaş
YAPILIŞI
Yumurta ve şekeri çırp süt, yağ, kremşanti, limon portakal rendesi, haşhaşı (haşhaşı ben bir fincandan az koydum ) ekle karıştır elenmiş un, kabartma tozu, vanilya, karbonatı kuru malzemeleri ayrı bir kapta karıştırıp hepsini birleştir. Kalıbı yağlayıp kek karışımını döküyoruz. önce 200 derecede 20 dakika sonra 180 derecede pişiriyoruz. Klasik kürdan testi yapıp pişip pişmediğine bakıp alıyoruz.
28 Ocak 2015 Çarşamba
SUSAMLI CEVİZLİ KROKAN (KÜNCÜLÜ AKİT)
Çocuğu olanlar bilirler bunu yapsam yermi, bunu severmi diye hep bir arayış içindedirler. Bende Yusuf 'un sevebileceği içindeki malzemelerden dolayı da çok besleyici olduğunu düşündüğüm Urfa'nın yöresel bir tatlısı olan Küncülü akiti denedim. Yapımı oldukça basit içine ceviz dışında istediğiniz diğer kuruyemişleri ve kuru üzümde ekliyebileceğiniz bir tatlı. Ben ilk defa yaptığım için sadece ceviz koydum. Evdekiler yediler ve begendiler annemim yorumu bunu biz köyde çok yapardık oldu anlıyacağınız tek Urfa'nın değil bizimde yöresel tatlımızmış.:)) Afiyet olsun ....
MALZEMELER
- 1 su bardağı susam
- 1su bardağı ceviz
- Yarım çay bardağı pekmez
- Yarım çay bardağı şeker
- 1 yemek kaşığı bal
YAPILIŞI
Susamı bir miktar kavurduktan sonra içine küçük parçalara ayırdığınız kuruyemişleri, bu aşamada eğer isterseniz fındık, badem, üzüm gibi istediğiniz malzemeyi ekleyebilirsiniz ben sadece ceviz koydum cevizleri ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Susamlar altın sarısı renk aldığında içine pekmez ve balı ekleyip bir süre sonra şekeri de ekliyoruz ,karışım sertleştimi ocağın altını kapatıyoruz. Karışım henüz sıcakken yağlı kağıda döküp üzerinede ikinci yağlı kağıdı serip merdaneyle açıyoruz . Dümdüz tabaka olan krokanları biraz soğuduktan sonra istediğiniz gibi parçalara ayırıyoruz.
26 Ocak 2015 Pazartesi
TESBİHLERİM
بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
Bismillahirrahmanirrahim......
Yine kendime güzel bir uğraş buldum. Tesbihleri gördügümde çok beğendim bunu mutlaka yapmalıyım dedim. Becere bilirmiyim derken bir bakmışım boncukları alıp yapıvermişim. Maliyeti biraz fazla ama çok güzeller. :)
Malzemeler
-99 adet Kristal cam boncuk
-1 adet Tesbih ipi
-1 adet İmame
-2 adet Durak (taşlı pul)
-1 adet püskül
TARÇINLI ÇITIR KURABİYELER
İnternetteki sorun nedeniyle uzun süredir sizinle paylaşımda bulunamıyordum. Sorun çözüldü inşallah !!!!! İlk olarak çok beğendiğimiz bir tarifi paylaşacağım. Tarif Merve kardeşimizden geçenlerde yaptığında bize de yollamış fazla tatlı kurabiye sevmeyen ben bile bayıldım sağolsun oda whatsapp hemen tarifi attı bizde denedik sonuç mükemmel yapması kolay.
MALZEMELER
- Yarım margarin
- 1 çay bardağı ayçiçek yağı
- 1 su bardağı buğday nişastalı
- 1 yumurta
- 1 kabartma tozu
- 1 vanilya
- 3 yemek kaşığı pudra şekeri
- aldıgı kadar un
YAPILIŞI
Malzemeleri yapmadan önce mümkünse oda sıcaklığına getirirsek yoğurma işlemimiz daha kolay olur. Ben pudra şekerini biraz fazla koydum . Bütün malzemeleri karıştırıp yoğurup fazla sert olmayan yumuşak kıvam bir hamur elde ediyoruz ve istediğimiz şekli veriyoruz kurabiyelerimiz kalın olmayacak. Ben tupperwarenin sihirli merdanesiyle açtım yanlara taktığım aparat sayesinde kurabiyelerimin hepsi aynı kalınlıkta oldu ve yapım süresi oldukca kısa sürdü. Hamuru ister bir kalıp yardımıyla ister benim yaptığım gibi baklava şekil vererek üzerini çatalla çizerek yapabilirsiniz. 170 derece fırında 15-20 dk. pişiriyoruz .Fırından çıkardığınız Kurabiyeler henüz soğumamışken pudra şekeri ve istediğiniz kadar tarçını karıştırıp kurabiyeleri bu karışıma buluyoruz. Afiyet olsun. Bu nefis tarif için teşekkür ediyoruz. ........
17 Kasım 2014 Pazartesi
BOŞNAK BÖREĞİ KIYMALI,HOME MADE BOSNİAN PATTY (MEAT ),
بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
Bismillahirrahmanirrahim......
Kıymalı böreğe bayılırım bide dışardan aldığımız çıtır çıtır börekleri hepimiz severiz herhalde. İstediğim tadı bulmak için bir çok kez denemelerim oldu., İşte bu oldu dediğim tarifi sizinle paylaşmak istiyorum. Deneyin hem güzel hemde kolay
MALZEMELER
- 1 kilo un
- Su, tuz,
- Tereyağ, Sıvıyağ,
İÇ MALZEMESİ
- 400 gr kıyma
- 3-4 adet soğan
- Sıvı yağ
- Kuş üzümü
- Baharat , tuz,
YAPILIŞI
İç malzemesini yaparak başlıyoruz böreğe . Soğanları yağla birlikte tavada bir miktar kavurduktan sonra kıymamızı da ekleyip pişince bahartını ve tuzu, isterğe bağlı olarak kuş üzümünü de ekleyip pişen kıymayı ılıması için bekletiyoruz.
Bir kilo unun içinden hamuru açmak için bir miktar alıp kalan unun içine tuz ekleyerek ılık suyla sert olmayan bir hamur yoğuruyoruz ve onbeş yirmi dakika kadar dinlendiriyoruz. Dinlenen hamuru açacağınız masa büyükse iki parçaya benin gibi küçükse üç parçaya bölüp açabildiğiniz kadar tabak büyüklüğünde de olabilir tepsi kadarda olabilir açıp üzerine erittiğiniz tereyağı sürüp beklemeye alıyoruz.
Tereyağı emen hamuru açacağımız masaya alıp yanlardan çekerek masanın yanlarından taşacak şekilde açıp, en kenarına hazırladığımız içten koyup kenardan başlayıp sarmaya başlıyoruz yağsız kalan yerleri yapışmaması için sıvı yağla yağlayıp yeteri kadar sarıyoruz. Tepsinin ortasından başlayarak sararak hamuru yerleştiriyoruz.
Tüm hamuru bitirip üzerine yumurta sürüp 170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Sonuç mükemmel çıtır çıtır. harika bir börek oldu.
Etiketler:
BOSNİAN PİE,
BOŞNAK BÖREĞİ,
BÖREKLER,
MEAT,
Yöresel
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)