Bumerang - Yazarkafe

13 Eylül 2018 Perşembe

TURKİSH GRAPE MOLASSES RECİPE......ORGANİK DOĞAL.....ASMAMIZDAKİ LAZ ÜZÜMÜNDEN.....EVDE PEKMEZ YAPIMI ....






بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim.....


Balkondaki asmamızdan her sene  oldukça çok üzüm alıyoruz ilk zamanlarda sadece yediğimiz bu üzümleri ben organik işine el attıktan sonra değişik şekilde değerlendirmeye çalışıyorum. 


 
Asma bakım ister tabi her sene budama yapıyoruz bu senede Emre'yle budadık tabi ben bilirmiş gibi emre şurayı kes burayı kes kiremitlere gitmesin az kestin çok kestin derken bizim garip asmada dal diye bir şey kalmadı  dalı budağı kalmayan asmada bu sene bize küstü ve üzüm vermedi. 




Elif, üzüm olmadı diyorsun  nereden buldunda yaptın  bu pekmezi derseniz geçen sene kaynatıp şişelere doldurup vakumladığım üzüm sularından yaptım bu pekmezi. 

Malzemeler

  • 4 lt Üzüm suyu
  • Bir paket karbonat

Yapılışı




Üzüm sularını tencereye koyup biraz kaynatıyoruz. 




Kaynayan üzüm suyumuzu ocaktan alıp içine bir paket karbonat atıp karıştırıyoruz dikkatli yapın çünkü çok kabarıyor. Bir gece bu şekilde bekletiyoruz.






Ertesi gün koyulaşıncaya kadar kaynatıyoruz. Bir tabağa alıp soğuyunca pekmez kıvamına geldiğinde altını kapatıyoruz...

Benim 4 şişe üzüm suyundan 795 gram pekmezim oldu biraz fazla kaynattığımdan dolayı yoğundu  daha çok dut pekmezi kıvamıydı üzüm pekmezinin  daha sıvı olması gerekiyor aslında,  ama tadı harika üzüm tadını alıyorsunuz resmen. 



Elif'in pekmez notları;  


  • Ben hazır sıkılmış üzüm suyundan yaptığım için karbonatı üzüm suyunu süzmeden yaptım siz eğer üzüm suyunuzda tortu hissederseniz süzün.
  • Anadolu'da pekmeze, pekmez toprağı(beyaz toprak) ekliyorlar. Bu toprağı eklemezseniz pekmez değil üzüm ekşisi elde ediyorsunuz toprak üzümdeki ekşiliği, asidi nötürleştiriyor. Ben toprak bulamadığım için karbonat kullandım bu da toprak vazifesi görüyor. İlerleyen günlerde tekrar pekmez denemesi yaparsam toprak kullanacağım.