Bumerang - Yazarkafe

28 Ocak 2015 Çarşamba

SUSAMLI CEVİZLİ KROKAN (KÜNCÜLÜ AKİT)








Çocuğu olanlar bilirler bunu yapsam yermi, bunu severmi diye hep bir arayış içindedirler. Bende Yusuf 'un sevebileceği içindeki malzemelerden dolayı da  çok besleyici olduğunu düşündüğüm  Urfa'nın yöresel bir tatlısı olan  Küncülü akiti denedim. Yapımı oldukça basit içine ceviz dışında istediğiniz diğer kuruyemişleri ve kuru üzümde ekliyebileceğiniz bir tatlı. Ben ilk defa yaptığım için sadece ceviz koydum.  Evdekiler yediler ve begendiler annemim yorumu bunu biz köyde çok yapardık oldu anlıyacağınız tek Urfa'nın değil  bizimde yöresel tatlımızmış.:)) Afiyet olsun ....


MALZEMELER

- 1  su bardağı susam
- 1su bardağı ceviz
- Yarım çay bardağı pekmez
- Yarım çay bardağı şeker
- 1 yemek kaşığı bal


YAPILIŞI 

Susamı bir miktar kavurduktan sonra içine küçük parçalara ayırdığınız  kuruyemişleri, bu aşamada eğer isterseniz fındık, badem, üzüm gibi istediğiniz malzemeyi ekleyebilirsiniz ben sadece ceviz koydum  cevizleri ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Susamlar altın sarısı renk aldığında içine pekmez ve balı ekleyip bir süre sonra şekeri de ekliyoruz ,karışım sertleştimi ocağın altını kapatıyoruz. Karışım  henüz sıcakken yağlı kağıda döküp üzerinede ikinci yağlı kağıdı serip merdaneyle açıyoruz .  Dümdüz tabaka olan krokanları  biraz soğuduktan sonra istediğiniz gibi parçalara ayırıyoruz.