Bumerang - Yazarkafe

24 Aralık 2015 Perşembe

DEĞİŞİK BİR LAHANA TURŞUSU ....

SALÇALI TURŞU 





Marketten oldukça büyük bir lahana almıştım. Üst dallarından sarmaya uygun yerlerini alıp sardım. Kalan kısımlarını ve orta kısmını kabuska yapacaktım ama iki tencere dolma olunca kalan kısımlarını nette gördüğüm turşuyu yapmaya karar verdim. Yapımı çok kolay tadı güzel alternatif bir tat acı ve turşu sevenlerin beğeneceğini umuyorum. 






MALZEMELER


  • Lahana
  • 1 kaşık domates salçası
  • 2 kaşık biber salçası
  • 1 baş sarımsak
  • 1 su bardağı sirke
  • tuz ve kırmızı biber

YAPILIŞI 


Benim Lahanam ortalama bir tepsiyi dolduracak kadardı sizde lahananız kadar iç harcı çoğaltıp yada azaltabilirsiniz. 







Lahanayı kıyalım ... üzerine sarımsağı ezelim.



 1 kaşık domates salçası 2 kaşık biber salçası, pul kırmızı biber ,tuz ve sirkesini koyup elimizle iyice lahana yumuşayıncaya kadar karıştıralım. 

Lahana iyice ölüp karışınca ağzı kapalı bir kavanoza koyup buzdolabında saklayabiliriz. Bu turşuyu salata gibi hemen yiyebilir yada buzdolabında ağazı kapalı şekilde on gün kadar muhafaza edebilirsiniz. Afiyet olsun....

PORTAKALLI KEREVİZ YEMEĞİ


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......





Ben kereviz,  yerelması, patates, havuç, enginarı zeytinyağlı portakallı   kış  türlüsü gibi çok sık yaparım .  Lezzetli ve mevsiminde yapıldığında çok şifalı bir yemektir. Karaciğer dostu olana kereviz K vitamini de ihtiva ediyormuş  . Kerevizleri alırken fazla büyük olmamalarına ve üzerinde leke olmamasına  özen gösterelim büyük olanlarının içi kof ve lifli oluyor, ayrıca  kerevizleri alırken  maydonoza  benzeyen saplarının taze yeşil olmasına  dikkat edelim bu saplar ne kadar taze ise kerevizler o kadar taze oluyor.  Bu sapları da atmıyoruz bu saplardan çorba, turşu ve et sularının tatlandırılmasın da kullanabilirsiniz. Bu sapları derin dondurucuda  saklayıp istediğimiz zaman kullanabiliriz.  Kerevizi kök kısmı derin dondurucuya koymaya  müsait değil çünkü  çıkarınca sulanma oluyor .   Tarifi yapın derim ... Afiyetle ve şifayla...



MALZEMELER
  • 3 küçük boy kereviz
  • 1 büyük boy patates
  • 2 orta boy havuç
  • 1 büyük boy soğan
  • Tuz, 1 kesme şeker ,
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 portakal
  • 1 limon 
YAPILIŞI 

Kerevizleri soyup istediğiniz şekilde kesip  kararmasını engellemek için limonlu suya koyun.
Havuçları ve patatesleri soyup ve kesiyoruz. Yemeklik doğradığınız soğanı  zeytinyağın da  kavurun.
Patatesi ve havuçları ekleyip biraz daha kavurun ve en sonda kerevizleri ekleyin tuzunu ve bir adet kesme şeker ekliyoruz.  Tencereye Portakal ve limon suyunu ekleyip   kerevizlerin  üzerine aşana kadar su ilave ediyoruz.Yemek kaynadıktan sonra kısık ateşte 20-25 dakika kontrollü olarak pişirin.
Sıcak veya soğuk servis edebilirsiniz.



KEREVİZ SAPI ÇORBASI





Kış mevsimi tariflerimize kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bebekken yusuf'un çorbalarına eklerdim kerevizi ama kendimize hiç denememiştim, ilk kez saplarını kullanarak yaptım ve çok beğendik ekşili bir çorba oldu . Deneyin derim afiyet şifa olsun...





MALZEMELER


  • 1 adet kerevizin sapları ve yaprakları,
  • 1 adet yumurta sarısı,
  • 2 yemek kaşığı yoğurt,
  • Yarım limonun suyu,
  • 1 yemek kaşığı un,
  • 5 bardak su,
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ,
  • Tuz



YAPILIŞI




Kereviz saplarını ve yaprakların yıkayıp küçük küçük kıyın. sıvıyağın içinde doğradığımız sapları kavurup saplar pişince içine  ununuda ekleyip  kavuruyoruz  ve suyunu ekliyoruz ve kaynatıyoruz.  Terbiyesi için yumurta sarısı, yoğurt ve limon suyunu birlikte çırpıp kaynayan çorbadan terbiyeye bir kepçe alıp terbiyeyi ılıtıyoruz. Kaynayan çorbaya terbiyeyi ekleyip hızlıca karıştırıyoruz. İsteğe bağlı olarak blenderdan geçirebilirsiniz. İçine tuzunu ekleyip kapatıyoruz.