بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
Bismillahirrahmanirrahim......
İçli köfteyi sevmeyen yoktur herhalde bende bayılırım hatta hamileliğimde içli köfteye aşermiştim sabah kahvaltısında kalkıp içli köfte kızartıyordum. Kendim yapmak için birçok denemeler yaptım sayısını bile hatırlamıyorum. Ama bir türlü istediğim gibi olmadı :(( internette gezerken bulduğum kolay içli köfte tarifini yaptım sonuç harika oldu. Arayışlarımı bitirmedim geçenlerde Niğde yöresine ait olduğunu öğrendiğim tepside içli köfteyi denedim buda güzel olunca tarifi bloğumda paylaşmak istedim.
Tepside İçli Köfte Malzemeleri
- 2 bardak ince bulgur
- 2 bardak sıcak su
- 2 orta boy patates
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yumurta
- 2 çay kaşığı kimyon
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
İç Harcı Malzemeleri
- 300 gram kıyma
- 2 avuç kıyılmış ceviz
- 2 soğan
- Maydanoz
- Yağ, tuz, Karabiber
Üzeri için
- Tereyağ
- Sıvı yağ
Yapılışı
Bulgurun üzerine örtecek kadar su koyup ağzı kapalı olarak yumuşamasını bekliyoruz. İçine haşlayıp rendelediğimiz patatesleri, yumurtayı, unu, domates ve biber salçasını, kimyon, pul biber ve karabiberi ekleyip yumuşak dağılmayan bir hamur elde ediyoruz.
İç harcı için tavamıza yağı koyup kızdırıyoruz. İçine kıymayı ekleyip hafif suyunu salınca soğanları ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Cevizi, baharatları ve tuzu ekliyoruz harcı ocaktan almadan içine kıydığımız maydonozları ekliyoruz. İç harcımız hazır.
Tereyağ ve sıvı yağı karıştırarak tepsiyi yağlıyoruz. (Ben büyük yuvarlak borcam kullandım.) Yoğurduğumuz bulgur köftesini 2 parçaya ayırıyoruz. Birinci parçayı streç filim arasına alarak merdane yada oklava yardımıyla tepsi büyüklüğünde açıyoruz. Yağladığımız tepsinin tabanına döşüyoruz. Hazırladığımız iç harcı koyuyoruz. Diğer hamuruda aynı şekilde açıp iç harcın üzerine kapatıyoruz. Üzerine tekrar yağ sürüp istediğimiz şekilde kesip 180-200 derecede yarım saat kadar pişiriyoruz. Biraz soğumasını bekleyip servis yapıyoruz . Afiyet olsun.