Bumerang - Yazarkafe

5 Aralık 2017 Salı

YEŞİL ZEYTİN SALAMURASI YAPTIK....

                      بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 


Kendi yaptığım zeytini yemeye başlayınca bu güne  kadar neden evde zeytin yapmadım diye kendi kendime çok hayıflandım . Kahvaltıya koyduğum  bir kase zeytin hemencecik bitiverdi bu gidişle seneye kilolarca yeşil zeytin yapacağım. 

MALZEMELER

  • 1 kilo zeytin 
  • 80-100 gram iri tuz 
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu





YAPILIŞI 
Evde yaptığımız kırma zeytinimizin her gün suyunu değiştirdik on gün sonra tadına bakmaya başladık  ortalama  on beş gün sonra zeytinimiz tadlandı. 
Yeşil zeytinimizi büyük kaptan kiloluk şişelere böldük ve üzerini tamamen kapatacak kadar içme suyu döküyoruz su ölçü olacak, bu suyu  bir kaba boşaltıp üzerine her bir kilo zeytin için yüz gram kaya tuzu ve bir tatlı kaşığı limon tuzu ekleyip suda eritip zeytinlerin üstünü tamamen kapatılacak kadar döküp kavonozların kapağını kapatıyoruz.  

Bir hafta kadar sonra zeytinimizi yemeye başlayabilirsiniz, zeytinimizi yıkayıp yada fazla tuzu varsa bir süre suda bekleyip isterseniz içine kekik, pulbiber ve diğer baharatlar ekleyip servis yapabilirsiniz.

Kırma zeytinimizle beraber  çizme zeytin de yapmıştık ama tadlanmadı, zaten kırma zeytin gibi suyunu sürekli değiştirmedim onun ilerleyen günler de  kırma zeytin gibi bu şekilde  salamura yapıp yemeye hazır hale getireceğiz. 
Afiyet şeker olsun...

TART KALIBINDA MUHALLEBİLİ HAŞHAŞLI REVANİ ..

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 



Geçen hafta sonu yemeğe misafirimiz vardı, hafif bir tatlı yapmayı düşünürken  bu tarif geldi aklıma . Şimdilerde favorim olan tart kalıbıyla yaptım tatlıyı, bu kalıp sayesinde görsellik ve tadı mükemmel bir şekilde birleştiriyoruz. 



Haşhaşlı Revaniyi bizim gibi sevdiklerinizle beraber mutlu  günlerde kurduğunuz sofralarda ağzınız tatlandırmak için en yakın zamanda deneyin derim. Afiyetle sağlıkla...







MALZEMELER
  • 2 yumurta 
  • 1 çay bardağı şeker 
  • 1 çay bardağı sıvıyağ 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 çay bardağı irmik 
  • 1/2 çay bardağı haşhaş 
  • 1 vanilya 
  • 1 kabartma tozu 
  • Limon rendesi 
  • 1 su bardağı un 
ŞERBETİ İÇİN
  • 1,5 su bardağı şeker 
  • 2 su bardağı su 
  • Birkaç damla limon suyu
MUHALLEBİ İÇİN
  • 2 su bardağı süt 
  • 1 yemek kaşığı un 
  • 1 yemek kaşığı nişasta 
  • 1 adet yumurta sarısı
  • Yarım çay bardağı toz şeker 
  • Vanilya (isteğe bağlı )
  • 1 kaşık tereyağ 
  • 1 paket krem santi

YAPILIŞI

Revanin kek hamuru için yumurta ve şekeri iyice çırpıp diğer malzemeleri ekletip karıştırıyoruz.Tart kalıbını iyice yağlayıp harcı döküp 180 derece kontrollü bir şekilde pişiriyoruz.              



Şerbeti kaynayınca içine birkaç damla limon suyu ekleyip bir beş dakika daha kaynatıp soğumaya alıyoruz. 
Revanimizi fırından çıkarıp  kürdanla  kekimize delikler açıp soğuyan şerbetimizi döküyoruz ve iyice soğumasını bekliyoruz bu arada muhallebisini yapıyoruz.  

Kremşanti ve tereyağ hariç tüm malzemeleri birleştirip muhallebisini  pişirip ocaktan alıyoruz içine tereyağını ekleyip ılımasını bekleyip krem şantisini koyalım mikserle iyice çırpalım  kremamız hazır. 

Haşhaşlı revanimizi soğuyunca tart kalıbımızdan çıkarıp soğumuş kremamızı üzerine sürüyoruz. 

İstediğimiz bir şekilde süsleyip servis yapıyoruz. 


Afiyet şeker olsun.....