بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
Bismillahirrahmanirrahim......
Daha önceki günlerde televizyonda gördüğüm Dr. Ümit Aktaş'ın tarif ettiği nohut mayasını denemiş ve sizinle paylaşmıştım. Hoca taze süt kullanmak kadar mayanın da önemli olduğunu kendi mayamızı kendimiz yapabileceğimizi söylemiş ti bende uyguladığım tarifte başarılı sonuç aldım hatta eşe dosta dağıttım, gerçekten çok leziz bir tadı var hazır yoğurda benziyor ama anlayamadığım bir sebepten bazen yoğurt sünüyor denemelerle bunu da çözerim inşallah. Geçenler de komşular la sohbet sırasında söz yoğurt da geldi ve Semra abla tereyağıyla da yoğurt mayalandığını organik tereyağ olduğunda çok güzel olduğunu hatta bir akrabasının yaptığını söyledi .Bunu da mutlaka denemeliydim ama organik tereyağı nerede sütü bile zor bulurken, aklıma buzlukta biriktirdiğim sütün kaymağı geldi ondan tereyağ yaparım bundan da maya yaparım süper olur dedim, hala biriktiriyorum tereyağ yapacak kadar olmadı tabi tereyağ yoksa maya da yok. Şeker hastasıyım mecburen ara öğün yapıyorum bazen meyve bazen süt, yoğurt o gün canım ne isterse, İşe gelirken ufak bir kavonoza sütcümden aldığım sütü koydum ılık dursun diye yanımda bulunan kaloriferin üzerine bıraktım öğleden sonraki ara öğünüm de sütü içmek için açtığımda bir baktım koyulaşmış kesildi diye düşündüm ama yoğurt kokuyor ve yediğimde baktım ki oldukça lezzetli anladım ki sabah sütü koyarken sütün üzerinde oldukça yoğun yağ tabakası vardı ve bu da tereyağ gibi sütü mayaladı ... İlk kendi kendine mayalanan yoğurdu afiyetle yedim sonradan aklıma keşke hepsini yemeseydim bundan da tekrar maya yapsaydım diye düşündüm ....Bu olay başıma ikinci kez gelince yoğurdun hepsini yemedim tabi bir miktar bıraktım ve onuda ufak kavonoz da mayaladım sabah kalkınca ilk işim onu açmak oldu ve mutlu son harika bir yoğurt daha .... Bilmiyorum beceremiyorum demeyin inanın bir kez yaptıktan sonra her zaman yapacaksınız. Sizde ister nohutla, ister tereyağınla yada ev mayasıyla nasıl yaparsanız yapın yeter ki içinde ne olduğu belirsiz o sentetik yoğurtları yemeyin.....
Bismillahirrahmanirrahim......
MALZEMELER
YAPILIŞI
Sütü kaynatıp biraz soğumasını bekliyoruz çokta soğumayacak serçe parmağınız içinde yediye kadar sayıyoruz ve yanmaya başladıysa süt hazır demek . Tereyağını bir kasenin içinde sıcak sütle eziyoruz kavonoza aldığımız sütün içine döküp bir kaşıkla karıştırıp agzı açı bir şekilde sarıp mayalanmaya bırakıyoruz takriben beş altı saat sonra açıp buzdolabına kaldırıyoruz....Afiyet olsun...
Elif'in notu : Bazı arkadaşlar tereyağından yoğurtmu mayalanır dedi, arkadaşlar çıtayı yükseltiyorum çam kozalağından, karınca yumurtasından (karıncalara kıyamam bu yüzden asla deneyemem) ve TRT'nin belgeselini yaptığı çiy tanelerinden yoğurt mayalanıyor .
Belgeseli burdan izleyebilirsiniz https://www.youtube.com/watch?v=8MX-0IPK50Q.
Elif'in notu : Bazı arkadaşlar tereyağından yoğurtmu mayalanır dedi, arkadaşlar çıtayı yükseltiyorum çam kozalağından, karınca yumurtasından (karıncalara kıyamam bu yüzden asla deneyemem) ve TRT'nin belgeselini yaptığı çiy tanelerinden yoğurt mayalanıyor .
Belgeseli burdan izleyebilirsiniz https://www.youtube.com/watch?v=8MX-0IPK50Q.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder