Bumerang - Yazarkafe

29 Eylül 2015 Salı

KIŞ HAZIRLIKLARI



DERİN DONDURUCU  TERCİHİ....

Aylarca araştırmalarım sonucu bir çekmeceli dondurucu alabildim. Bu araştırmalarımda  onlar hakkında öğrendiklerimi paylaşmak istiyorum çünkü bu süreçte kullanıcı yorumları bana çok yardımcı oldu . İki çeşit dondurucu şekli var birincisi  yatay  üsten kapaklı diğeri bildiğimiz buzdolapları gibi uzun ve içinde  3 çekmece 5 çekmece ve 7 çekmece  modelleri mevcut, Onlarca değişik marka ve  model var. Çekmeceli modeli fazla yer kaplamıyor ve içindekiler  düzenli olduğu için kolay alabiliyorsunuz. Ama üsten kapaklı dondurucuya koyduğunuz yiyecekler üst üste oluyor altta ki bir paketi çıkartırken  üsttekileri çıkarmak lazım ve içinde ne var ne yok görmek zor oluyor, ama onunda avantajları var mesela kocaman bir kemik yada büyük bir parçayı koymanız mümkün anlayacağınız tercih kişiye özel bence köyde yaşayanlar, peynir, et vs için yatay dondurucuyu seçebilir. Ben çekmeceli modeli tercih ettim . Enerji tüketimi de önemli A sınıfı enerji tüketimi  yapanı almanızı öneririm yoksa bir hayli yüksek fatura ödemesi yaparsınız. Ayrıca A sınıfı almakla da kalmayıp  dondurucuyu sıcak olmayan bir ortamda bulundurmanız  lazımmış yoksa A sınıfı olan dolabınız C sınıfı elektrik yakıyormuş. Bunları öğrendikten sonra tam almak üzereyken bir şey daha öğrendim bu dondurucuların bir normal birde no-frost  modelleri varmış normal dondurucuların çekmecelerinin altında ki borularla soğutuluyor ve bu dondurucular karlanma yapıyormuş no-frost dondurucular  da gözle görülen borular yok sadece raflar ve çekmeceler mevcut ve karlanma sorunu yok aralarına büyüklüklerine göre  100-300  tl arası fiyat farkı var bende almışken iyi bir şey alayım dedim tabi no-frost olanı aldım.  Sonuçta seçeneklerimi üç marka ve modele indirdim ve araştırmalarım sonuncu arkadaşım Aslı'nında tavsiyesiyle Electrolux marka   6 çekmeceli no-frost modelini aldım . İnşallah tercihim iyidir, bunu ilerleyen günlerde birlikte göreceğiz.  Tabi ki de bu dolabı  doldurmak gerek içine koyduğum yiyecekleri  ne şekilde koyduğum tavsiyelerim yanılgılarımı ilerleyen günlerde sizle paylaşacağım....

MELEMEN 


Melemeni kim sevmez   özellikle biz  kahvaltıda  yazları yemeyi çok severiz. Ama kışın aynı lezzeti bulamıyoruz domatesler saman gibi domatesten başka her şeye benziyor biberler de ona keza. Komşannemin bir lafı vardır yazın artığı kışın katığı diye  bizde yazdan kışın hazırlığına başladık inşallah ....  ilk olarak kış için bol miktarda  melemen yaptım.  Hepsini teksefer de yapmadım markete pazara gittikçe üç kilo beş kilo domates alıp azar azar bir hayli  melemenlik yaptım....
  • Yeşil biber
  • Domates 
  • Tuz, yağ
Normalde melemen   yapar gibi yagı koyuyoruz tenceremize içine  biberlerimizi  ekleyip kavuruyoruz içine soyup küçük küçük doğradığımız  domatesleri ve tuz ekleyip domateslerin diriliği geçene kadar ocakta tutuyoruz altını kapatıp soğuyan melemenleri ben tupperwarenin buzluğa giren antartikalarına eşit birşekilde boşaltıp dondurdum, donan melemenleri kaplardan çıkarıp poşetlere koyup dolapta öyle muhafaza ediyorum... Dikdötrgen olarak şekillendiği için dolapta fazla yerde kaplamıyor...


Antartika 400 ml.

FASULYE 


  • Yeşil fasulye 
  • Domates

Fasulyelerinizi  ayıklayıp yıkayıp suyunu süzüp  tenceremize alıyoruz.Fasulye ye domatesi ekliyoruz. Ben  bir kilo fasulyeye iki orta boy domates rendeliyorum siz de  fasulye miktarınıza göre domatesi ayarlayabilirsiniz. Fasulyelerin rengi dönene kadar kısık ateşte 5-10 dakika kavuruyoruz. Altını kapattıp soğuttugumuz fasulyeleri istediğimiz miktarda buzdolabı poşetlerine koyup  kışın yemek için dolabımıza yerleştiriyoruz.......

BARBUNYA


  • Barbunya 

Ayıkladığımız barbunyaları yıkamadan  ivedi bir şekilde poşetleyip dolaba kaldırıyoruz. Yıkamamamız ve acele etmemizin sebebi barbunyaların kararmasını önlemek . 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder