Bumerang - Yazarkafe

28 Ocak 2016 Perşembe

ETİ MATİK BORLU DOĞAL MİLLİ TEMİZLİK ÜRÜNÜ





Daha önce bor madeninden bahsetmiş ve bor madeni kullanarak çamaşır ve bulaşık deterjanı yapıp sizinle paylaşmıştım. Mevlanın ülkemize verdiği en büyük hediyelerden biri olan bor madeninin %75'şi Türkiye'mizde bulunuyor gübreden, sağlık sektörüne, cam üretiminden , ahşap korumasına ve temizlikte birçok yerde kullanılıyor. Ama bizler bireysel olarak ya bunu duymamışız yada kullanım alanlarını bilmiyor ve kullanmıyoruz.


BOR MADENİ 

 Bende ilk olarak deterjana altarnetif olarak doğal ürün kullanmak istediğim de karşılaştım borla çok denemeler yaptım ve sizlerle paylaştım ama tabi hazır deterjan gibi '' armut piş ağzıma düş '' olmuyordu ilk önce boraks temin edeceksiniz sonra karşımı hazırlayacaksınız uğraş gerektiriyordu ama ben yılmadan yaptım. Bazen sıvı karışım olarak hazırladım bazende toz karışım olarak hazırladım. Genel olarak özellikle renkli çamaşırlarda ve kazaklarda çok memnun kaldım . Yumuşatıcı kullanmadan yıkadığınız çamaşırlar yumuşacık oluyordu, beyazlarda da ön ıslatma yapıp yıkadığımda onlarda da iyi sonuç aldım. 

BORAKS
Tabi bunu mali boyutu da var evde hazırladığınız karışıma boraks alıyorsunuz, boraksı eczanelerden temin etmeye kalkarsanız kilosunu 50 TL. kadar faiş fiyata alabilirsiniz benim yaptığım gibi hammadde satan toptancılardan bulursanız kilosunu 6 TL. temin edersiniz ve karışımı yaparken içine eklediğiniz çamaşır sodası ve zeytinyağlı sabun da fiyatını eklerseniz maliyet baya kabarıyor bereketli oluyor bu yaptığınız karışım uzun süre kullanıyorsunuz ama fiyat baya tuzlu oluyor . Uzun süre yaptım kullandım bukarışımı taki Eti matiği duyana kadar sağolsun sosyal paylaşım sitelerinden arkadaşlar borlu bir matik temizlik ürünü olduğunu duyurusunu yaptılar bunu henüz duymuşken büyük bir alışveriş firması Eti matik te kampanya yaptı beş kilo fiyatı 12 TL yi duyunca bize çok yakın olan marketin yolunu tuttum ilk kullandığımdan itibaren gerçekten çok memnun kaldım ve o günden sonra Eti matik kullanmaya başladım ve etrafımda eşe dosta bahsettim merak edenlere de denemeleri için verdim onlardan da iyi geri dönüşler aldım. Sizlerinde kullanmanız önermek hem kimyasal deterjanlara bir alternatif hem de Ülkemiz de bulunan bu madeni kullanmanızı teşfik için sizlerle bu paylaşımı bulunmak istedim. Deneyin derim .....

25 Ocak 2016 Pazartesi

ÇITIR TAHİNLİ KURABİYELER ....

Her yörenin kendine özgü farklı tatları vardır bizimde yani Akseki yöresinin de   çifte kavrulmuş tahinimiz var.... Genelde Akseki , Konya Bozkır yöresine ait bu tahin normal tahinin tam tesine  kavrulmuş olduğu için koyu renkte ve inanın bu tahini yiyen kavrulmamış susamdan yapılan tahini beğenmiyor... Genelde tenekelerde ve plastik kaplarda satılıyor kullanmadan dibini karıştırmak gerekiyor çünkü dibine çöküyor ve yağı üzerinde  kalıyor o yüzden her alışımızda karıştırıp öyle tüketiyoruz yinede bittikten sonra kabın dibinde kalan  koyu kıvamlı tahin oluyo bunuda biz kurabiye yapıyoruz... Harika çıtır kurabiyeler ....




susam hasatı 





kavrulmuş susamdan yapılmış tahin




satışa sunulan tahinler





Bu sefer her zaman yaptığım tarifin dışında farklı bir tarif vereceğim. Size verdiğim tarif Şennur' dan yıllar önce yemiş çok beğenmiştim geçen gün telefonda konuşurken aklıma geldim istedim ve yaptım tarifini ve resimlerini sizinle paylaşıyorum..






MALZEMELER
  • 350 Gram tahin
  • 1 paket pudra şekeri
  • Yarım bardak sıvı yağ
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1 Su bardağı ceviz
  • Aldığı kadar un

Malzemeleri karıştırıp en son unu kontrollü şekilde ekleyip kurabiye kıvamına geldiğinde hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz. 180 derece fırında pişirip kurabiyeler pişince pudra şekerine bulayıp servis tabağına alıyoruz.

24 Ocak 2016 Pazar

PATATES PASTASI





Geçen günlerde babamın arkadaşı Dursun abi bize ziyarete geldi sağolsun gelirkende köyde organik olarak  yetiştirdiği patateslerden bol miktarda  getirmiş.Gerçekten de  tadı o kadar farklı ki keşke böyle sebzeleri her zaman  bulup alabilsek.  Bende  onla  devamlı yaptığım ve çok severek yediğimiz kolay bir salata tarifi vereceğim. Ben Tupperwarenin prenses tacı kalıbını kullandım siz isterseniz normal kek kalıbına streç flim sererek, silikon kalıba yada normal bir cam tepsiye kat katta yapabilirsiniz.  


MALZEMELER

  • 7-8 adet büyük patates
  • Salatalık turşusu
  • Mısır
  • Havuç
  • Pancar turşusu
  • Yeşil soğan, Dereotu, Maydanoz    
  • Tuz,Mayonez,Limon,Yağ, 



YAPILIŞI 

Patatesleri haşlıyoruz, haşlanan patatesleri ezip püre haline getirip içine damak zevkinize göre mayonez limon yağ  ekleyip karıştırıp dört parçaya  ayırıyoruz. 


ilk parçaya mısır ve küçük küçük doğradığımız salatalık turşusu ekliyoruz ve kalıbımızın en altına yerleştiriyoruz. 



Havucu rendeleyip hafif yağda soteleyip  patatesle karıştırıp onuda ikinci katına yerleştiriyoruz. 


Pancar tuşusunu  rendeleyip patatesle karıştırp onuda üçüncü kata yerleştiriyoruz.

Birkaç dal yeşil soğan, maydonoz, dereotu  kesip patetesle karıştırıyoruz ve son kata yerleştiriyoruz



Kalıpla birlikte buzdolabında dinlendirip ters çeviriyoruz. Patateslerin içine  istediğimiz malzemeleri ekleyip çıkartabilirsiniz. Afiyet olsun......


20 Ocak 2016 Çarşamba

TAHİNLİ CEVİZLİ KURU BAKLAVA





Yıllardır yapıyorum bu tarifi normal yufkayla ve baklava yufkasıyla denedim ikisiylede çok güzel oluyor bir yiyen bir tane daha istiyor ve yiyenler beğenip tarif soruyorlar  tarif soranlar için   ikisininde tarifini veriyorum hangisini isterseniz onu deneyin derim....


MALZEMELER

- Baklava yufkası
- Tahin
- Yağ
- Şeker
- Pudra şeker





 YAPILIŞI



Öncelikle yağ ve tahini  bir kasede karıştırıyoruz, baklava yufkasının ilkini tezgaha serip tahinli yağı sürüyoruz. 



üzerine şeker ve çok ince çekilmiş çevizi yufkanın her tarafına gelecek şekilde serpiyoruz.


Bu şekilde üç baklava yufkasını tahin şeker  ve çeviz koyup  rulo şeklinde sarıyoruz.



Yağlı kağıt serilmiş tepsiye istediğimiz büyüklükte kesip 180 derece fırında 25 dakika  pişiriyoruz . Yufkalar ince olduğu için kontrollü pişirin yanmamasına özen gösterin .




Pişen baklavalar henüz sıcakken  pudra şekeri bulayıp  servis tabağına yerleştirin...


Aynı tarifi normal yufka ile de yapıyorum  yuvarlak olan yufkanın her yerine  yağlı tahin sürüp  şeker serpip sigara böreği  saracakmış gibi sekiz parçaya bölüyoruz. Üçgen şeklindeki yufkanın geniş tarafına iri şekilde kıydığımız cevizi  koyup  gül böreği gibi sarıyoruz. Minik gül böreklerini yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip üzerine yağlı tahin sürüp 180derecede fırınlıyoruz. Pişen   börekleri henüz sıcakken pudra şekerine bulayıp servis tabağına alyoruz . Afiyet olsun. 

19 Ocak 2016 Salı

İNCİR UYUTMASI (İNCİR TELEMESİ)







Bu tatlıyı çok duymuştum daha çok ege tarafında yapılıyor. Diğer yöresel tatlılara göre çok hafif sadece süt ve incirle yapılıyor. Bende inciri ve sütü alıp bu tatlıyı yapmaya niyetlendim. Tatlıyı yapmak için sütü kaynattığım da süt kesildi kesilen sütten peynir yaptım. Pes etmedim tekrar süt temin ettim tatlıyı yaptım ve uyuttum bu seferde mayalanmadı sanırım süt mayalanması kadar sıcak değildi bunuda incirli süt niyetine içtik . Ben yine inatla birkaç gün sonra tekrar denedim ve sonunda tatlıyı tutturdum. Hafif bir tatlı fazla şekerli sevmeyenler diyet yapanlar şeker eklemeden de yapabilir . Küçük porsiyonlarda yapmanızı öneririm . Afiyet olsun....



MALZEMELER

  • 5 su bardağı süt
  • 15 adet kuru incir
  • 1 çay kaşığı tarçın (isteğe göre)
  • 1 yemek kaşığı şeker (yada 1 yemek kaşığı pekmez)

YAPILIŞI



İncirleri derin bir kaseye alın. Üzerine sıcak su ilave ederek yumuşayana kadar bekliyoruz.


Yumuşayan incirleri saplarını kesip küp küp doğrayın.








Sütü kaynatmadan ısıtın.
Doğradığınız incirleri büyük bir kaseye alıp üzerini aşana kadar bir bardak kadar sıcak sütü ekleyip blender den geçirip içine şekeri, tarçını ve kalan oldukça sıcak sütü döküp karıştırıyoruz.


Kasedeki incirli sütü hızlıca kaplara paylaştırın, üzerine çay kapagı kapattım ve üzerine temiz bir havlu örttüm ve yoğurt mayalar gibi   iki saat kadar oda sıcaklığında dinlendirdim.
Süt mayalandımı koyu kıvamda olacak tatlıyı buzdolabına alın ve 1 saat kadar daha dinlendirin.

İsteğe göre süsleyerek servis yapın.




18 Ocak 2016 Pazartesi

ORUK KEBABI( SİMİT KEBABI-KÖFTESİ )


Rahatsızlığımdan dolayı  bol miktarda et yemem gerekince normalde yapmadığım yemeklere yöneldim ..  Komşumuz süheyla teyzeye oruk köftesini nasıl yapıyorsun diye sorunca  oda tarifini anlatmakla kalmayıp birde yapıp getirmiş sağolsun. Kendisi antepli ve çok güzel yemekler yapıyor . Onun tarifiyle  ve kendi eklemelerimle ben de yaptım oruk köftesini  orjinali kadar becerebildimmi bilmiyorum  ama bizimkide oldukça güzel oldu . Hatta  ikinci yapışımda çok yapıp dondurucuya bile koydum  çok lezzetli bir tarif  yapın derim. 


MALZEMELER
  • 500 gr. orta yağlı kıyma 
  • 2 su bardağı köftelik bulgur 
  • 1 soğan 
  • 3 diş sarımsak 
  • 1 kaşık kuru nane 
  • 2 yemek kaşığı kuru kırmızıbiber 
  • 2 çay kaşığı karabiber 
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviziçi 
  • Tuz 



YAPILIŞI

Bulgur ılık su ile üzerine geçmeyecek kadar suyla ıslatılır ve yumuşaması beklenir. Bulgura soğan,  sarımsak kırmızıbiber, karabiber, nane ve tuz eklenere  yoğrulur. Bulgurlar yapışıp tutmaya başladıysa kıyma da ilave edilerek bir süre daha yoğrulmaya devam edilir. Son olarak ceviz içi de konur, tekrar şöyle bir yoğrulur. Hazırlanan bu hamura elde köfte biçiminde şekil verilir. Bu köfteler teflon tavada yada mangalda   pişirilir. 



31 Aralık 2015 Perşembe

SUSAMLI SİMİT


Yusuf'lar yılbaşı kutlaması yapacaklardı okulda, herkes birşeyler yapıyor ben ne yapabilirim diye sınıf annesine sorunca tatlı çok oldu sizde tuzlu kurabiye yapın elif hanım  yanıtını aldım . Belki on sene oldu yapmayalı bu tarifi hem nostarji olsun hemde kolaycacık yapılan birşey olsun diye kuzumla beraber çok eğlenerek yaptık... Yiyenlere afiyet olsun .... 


MALZEMELER

  • 1 paket margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1/2 çay bardağı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 yumurta (sarısı içine)
  • Aldığı kadar un 



YAPILIŞI


Tüm malzemeler oda sıcaklığında olmasına özen gösteriyorum. Margarin,sıvı yağ, sirke, tuz ve yumurta  sarısını karıştırıp üzerine un ve kabartma  tozunu ekleyip kulak memesi kıvamında yoğuruyoruz istediğimiz şekili verip . Önce yumurta akına daha sonra susama batırıp 180 derece fırında  altı üstü kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet şifa olsun...



29 Aralık 2015 Salı

ERİŞTELİ YEŞİL MERCiMEK



Yeşil mercimek yemeğini erkekler pek sevmezler çünkü askerde sürekli yapıldığını ve bıktıklarını söylerler ama benim tosunum Yusuf pek seviyor hatta birinci tapaktan sonra ikinci tabağı da ister bu çok nadir olan birşey bende sık yapmaya çalışıyorum. Besin değeri yüksek bir gıdadır bol miktarda demir ihtiva ediyor emziren anneler ve çocuklar için çok faydalı bir yemek . Birde içine erişte eklediğimiz için tadından yenmiyor.



MALZEMELER



  • 2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 kaşık domates salçası
  • 1 kaşık biber salçası
  • yağ,tuz karabiber, kırmızıbiber
  • 1 bardak erişte


YAPILIŞI

Soğan yağda kavrulur salçaları ilave edip kavurmaya devam ediyoruz, daha önce haşladığımız mercimeğide ilave edip suyunu ve erişteleri (eriştenin miktarını azaltıp yada çoğaltabilirsiniz ) çorbanın içine katılır,tuz ve karabiberle pişmeye devam ederiz. Su miktari yeterli gelmezse içine kaynamış su ekleyebiliriz. Erişte yumuşayınca çorbamız içime hazırdır. Afiyet şifa olsun....


















PEKMEZLİ PELTE YÖRESEL BİR TAT

Misafirim geleceği bir gün  ne yapacağımı bilmediğim kolay bir tarif ararken iş yerimden Ayfer  hanım vermişti  sağolsun.  Kolay üç malzemeli bir tarif  hemen yapıp soğunca tüketilebilir. Cevizli sucuk gibi ben çok seviyorum canınız tatlı istediğinde beş dakkada beşiktaş   içinde de şeker yok sadece pekmezin şekeri.... Afiyet olsun


MALZEMELER

  • 1 bardak Pekmez
  • 1 bardak nişasta
  • 5 bardak su
  • ceviz
  • 1 kaşık tereyağ


YAPILIŞI

Suda  nişastayı eritiyoruz içine pekmezi ekliyoruz. Yapacağımız tencereye tereyağını koyup eritiyoruz içine  nişastalı pekmezi koyup koyulaşana kadar pişiriyoruz ceviz de ekleyip istediğiniz bir cam kaba boşaltıp üzerini düzleyip soğumasını bekliyoruz . Soğuduktan sonra kesip servis ediyoruz. 

27 Aralık 2015 Pazar

MERCİMEK ÇORBASI LOKANTALARDA YEMEMİŞSİNİZDİR BÖYLESİNİ....







Mercimek çorbası menülerin tamamlayıcısı her şeyin yanına yakışan bir çorba .. Mercimek çorbasında bir standartım yok, Bazen içine patates eklerim, bazen de ev de ne varsa korum ama yinede o lokantalarda yediğimiz tadı tutturamadım bu zamana kadar. Arayışlar içindeyken bu tarifi denedim ve sonuç mükemmel hatta o çorbalardan bir tık önde.... Deneyin hak vereceksiniz itiraf etmeliyim ki içine koyduğum et suyunun da etkisti oldukça fazla .... Çorbayı yiyenler hemen farklılığı anlıyor nasıl yaptığımı soruyorlar. Hafta sonu Beyza'lar geldiğinde de yaptım çok beğendi Beyza iki tabak yedi . Afiyetler olsun .....





MALZEMELER

  • 1 su bardağı Mercimek,
  • 1 adet soğan,
  • 1 diş sarımsak,
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ,
  • 2 yemek kaşığı un,
  • 6 su bardağı sıcak su yada et suyu,
  • 1/2 limon suyu,
  • Tuz,


YAPILIŞI


Soğanı yemeklik doğrayıp sarımsakla birlikte yağda kavurduktan sonra unu ekleyip onlada kavurun içine yıkayıp süzdüğünüz mercimekleri ekleyip karıştırıp içine suyunu ekliyoruz . Bu aşamada isterseniz su yerine et suyu yada tavuk suyu ekleyebilirsiniz. Ben önceden haşladığım kemik sularını derin dondurucuda bulunduruyorum yaptığım çorbaya bu et suyunu ekledim. Mercimekler piştikten sonra blendırdan yada süzgeçten geçirip tuzunu ekleyip kaynatıyoruz. Bu aşamada isterseniz yarım limonu tencereye ekleyebilir yada serviste sırasında kullanabilirsiniz . Tereyağ yada kırmızı biberi yakıp üzerine serviste ekleyebiliersiniz. Afiyet olsun ....



Elif'in notu : Ununu öncede kavurduğumuz için dibini tutma riski olabilir o yüzden tencereyi gözetim altında tutmanızda fayda var..... Yani pek başından ayrılmayın.....





25 Aralık 2015 Cuma

EVDE NOHUTTAN ORGANİK YOĞURT MAYASI






Açık süt bulduğumda yada mahalle sütcümüz den süt aldıkça yoğurdu evde kendim yapıyorum. Tabiki ya evde önceden mayaladığım yoğurttan o kalmamış yada ekşimişse hazır yoğurttan mayalıyorum. Geçenlerde televizyonda bir proğramın tekrarına rastladım Dr. Ümit Aktaş konuktu hepimizin çok yakından tanıdığımız Dr. Canan Karatay kafasından bir doktor, o günkü konu süttü Ümit Bey açık süt alın onu bulamazsanız marketlerden günlük süt alın ama UHT yani pastorize kutu süt almayın raf ömrü aylarca olan bu süte ''dayanıklı beyaz eşya '' dedi :) kutu sütleri pastorize etmek için yüksek ısıya maruz bıraktıklarını bu da içinde ki kötü bakterileri öldürdüğü gibi bizim için yararlı olan iyi huylu bakterileri de öldürdüğünü yani anlıyacağımız bu sütün ne bize ne kendine faydası olmadığını anlattı. Benim zaten kutu sütle ilgili içimde hep bir şüphe vardı çünkü süt ve süt ürünleri bozulmaya çok yatkın gıdalar aylarca hemde dışarda bir kutunun içinde durması mantık dışı geliyordu ya içinde oldukça çok katkı maddesi koyacaklar yahutta pastorize edecekler yapısı bozulacak doktorun konuşmaları çok ilgimi çekti. 
Kutu sütün içinde bakteri olmadığı için mayalanma da tam anlamıyla gerçekleşmiyor bu sütü mayaladığınız da kaşıktan sündüğünü görüyorsunuz. Mayalardan da bahsetti ya buluyorsanız ev mayasıyla mayalayın dedi tabi hazır yoğurttan mayalamakta sağlıksızdı sonuçta hatta ben size ilk maya tarifi vereceğim dedi ve proğramda nasıl maya yapacağımızı gösterdi . Daha öncede duymuştum nohut mayasını hatta ilk göçebe türkler yapmıştı bu mayayı yani patenti bize aitti şimdide ben doğal , organik , probiyotikler içeren ilk mayamı yapacağım ve bundan sonraki yoğurtlarımı bunla mayalayacağım. İlk mayamın hammaddesi nohut her yerde bulunur bizdede var tabi ama marketten almıştık muhakkak içinde ilaç vardı, birşey yapıyoruz tam yapalım dedim ve komşumuz hatice abladan köyden getirdiği organik nohutlardan bir fincan aldım ... Geçelim maya yapmaya......



                                  



MALZEMELER

  • 33 adet nohut
  • 2 su bardağı süt
  • yarım kiloluk kavanoz



YAPILIŞI




                                               

Nohutları yıkayıp kurutuyoruz kavanozumuzun içine koyuyoruz. Sıra sütümüzde daha önce yoğurt mayadıysanız bilirsiniz sütün içine serçe parmağınızı batırdığınızda yanmadan tuttabiliyorsanız bu doğru sıcaklıktır süt soğuk veya bundan daha sıcak olursa mayalamada sorun yaşarsınız.


                                              


Isıttığımız ve doğru sıcaklığa getirdiğimiz sütümüzü nohutların üzerine döküp ağzını kapatıp bir havluya sarıp kaloriferin üzerinde 24 saat beklettim, isterseniz fırınınızı bir süre çalıştırıp kavanozunu fırnda da mayalayabilirsiniz önemli olan belli bir sıcaklıkta tutmak .



                             

                                             


Ertesi gün kavanozu açtığımda alta sarı bir su üzerinde de gerçekten taş gibi bir yoğurt vardı gözlerime inanamadım ben daha sıvı bir kıvamlı bir yoğurt bekliyordum . Bu yoğurdu süzgeçe döktüm ve içindeki nohutları aldım işte ilk mayam hazır. Tadına da baktım gerçekten tadıda çok güzel tatlı bir yoğurt oldu. Altta kalan suyunuda atmadım çünkü çok şifalı bir su, çorbaya koydum.... Afiyet şifa olsun....







Elif'in notu : Bu mayayı yaptım çok ta güzel oldu lakin birkaç mayalamadan sonra yoğurt sündü tadı güzeldi ama o sünme  hoş değildi değişik denemelerden sonra nohuttan değil nohutun suyuyla denedim gayet güzel oldu sünme problemi de ortadan kalktı hatta haşladığım nohutun sularını buzlukta saklayıp mayam olmadığın da buzluktaki nohut suyuyla da mayalama yapıyorum. 
Nohut suyuyla mayalamaya aşağıdaki linkten bakabilirsiniz. 
Nohut suyuyla mayalama..