Bumerang - Yazarkafe

24 Şubat 2016 Çarşamba

ELMALI KURABİYE ....

Buda ablamın asırlardır yaptığı elmalı kurabiyesi birlikte yaptık ve fotoğrafladık yapanlara afiyet olsun.....


Hamur Malzemeleri 
* 3 Su bardağı un
* 250 gr oda ısısında tereyağı veya margarin
* 1 yemek kaşığı yoğurt
* 1 şeker kaşığı kabartma tozu
* 1 limon kabuğu rendesi (isteğe bağlı)
* 1 kahve fincanı pudra şekeri 

İç Malzemeleri 
*  3 Orta boy elma rendesi 
*  1 tatlı kaşığı tarçın 
*  1 küçük boy çay bardağı şeker
*  1 avuç dövülmüş ceviz (isteğe bağlı)

Yapılışı   

Rendelenen elmalar tarçın ve şekerle birlikte suyunu çekene kadar pişirip soğumaya bırakıyoruz. Soğuyunca isterseniz ceviz ekleyebilirsiniz.














Hamur malzemelerinin hepsini 

karıştırıp azar azar un ilave edip ele yapışmayacak yumuşak bir hamur elde ediyorsunuz.



Hamuru parçalara bölüyoruz ve bir merdane yardımıyla açıyoruz


Açtığımız hamuru , yuvarlak bir şekilde kesiyoruz, ben bardak yardımıyla kestim . Elde ettiğimiz yuvarlak parçaları iç harcı koyup istediğimiz şekili veriyoruz. 

170 derece fırında hafif kızarana kadar pişiriyoruz. Henüz soğumadan üzerine pudra şekerine buluyoruz . Afiyet olsun....

23 Şubat 2016 Salı

UÇ DANTELİ ÖRDÜM

Belki yıllardır elime dantel almamıştım, nişanlı bir tanıdığımızın eksik danteli olduğunu duyunca hemen yapmak için gönüllü oldum. Bir çırpıda bitiverdi uzun süre sonra sonra ne kadar özlemişim dantel örmeyi hem terapi gibi  hemde kızımıza hediye oldu   iyi günlerde kullanması dileğiyle...



18 Şubat 2016 Perşembe

PORTAKALLI CHEESECAKE ....

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......



Bahçemizdeki  portakal ağacımızın mahsülünden bu seferde cheesecake yaptık. Beyza kuzumun limonlu cheesecake den sonra  bunuda Şevva'limle ikimiz yaptık portakallardanmı ne ayrı bir güzel oldu basit hemencecik olabilen bir tarif   en yakın zamanda deneyin derim.



TABAN MALZEMESİ

  • 2 paket burçak bisküvi 
  • 2 çorba kaşığı tereyağı 

DOLGU MALZEMESİ
  • 2 yumurta
  • 1 küçük paket krema
  • 1 küçük paket labne
  • 3 çorba kaşığı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • Portakal kabuğu rendesi 
  • Portakallı jöle 
  • 2 su bardağı portakal suyu 
  • Yarım çay bardağı tozşeker
  • 2 çorba kaşığı nişasta
YAPILIŞI


İki paket bisküviyi rondadan geçirip erittiğimiz tereyağını karıştırıp yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kalıbın tabanına yayıp buz dolabında diğer malzemeler olana kadar bekletiyoruz.














Diğer taraftan dolgu malzemelerini karıştırıp kalıba döküp fırında 150 derecede ortalama 45 dakika kontrollü şekilde üzeri hafif kızarana kadar pişiriyoruz.(dolgunun üzeri çatlamaması için fırının tabanına bir kabın içine su koyarsınız)



Üzeri için portakallı jöle yapımı için portakal suyu, şeker ve nişastayı koyulaşıncaya kadar karıştararak pişirin. Kabuğunu soyduğumuz portakalları pişip dolgunun üzerine yerleştirip ılıyan jöleyi döküyoruz en az bir saat buzdolabında bekletip dilimleyerek servis yapıyoruz afiyet olsun..



10 Şubat 2016 Çarşamba

YUMURTALI TOST (FRANSIZ TOSTU)






Biz  ailecek Ana Ocağının müftelasıyız. Geçen haftalarda Ana Ocağı proğramında Zehra Anne  yarışmacılar la Yumurtalı tost (Fransız Tostu ) yaptı tabi bizde hemen denedik. Yusuf böyle şeyler yemeği ve yaparken bana yardım etmeyi çok seviyor oğluşumla beraber  yaptık hem besleyici hemde lezzetli  yaparken,  yerken çok mutlu olduk .Bundan sonra Yusuf'un   hafta sonu sabah kahvaltılarında krebe altarnetif seçeneğimiz oldu.   ..Sizde deneyin derim..

MALZEMELER
  • 6 Dilim Tost Ekmeği 
  • Dilimlenmiş kaşar peyniri 
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı krema
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Tuz

YAPILIŞI 

              
Tost ekmeğinin (ben bol tahıllı ekmek kullandım ) üzerine dilimlenmiş kaşar peyniri koyup diğer tost ekmeğini koyup üçgen şeklinde kesiyoruz. 
             
Yumurtaları çırpıp içine süt,krema(ben krema yerine kaynamış sütün üzerinde birikmiş kremayı koydum) ve tuzu ekleyip karıştırıyoruz,
               
 Ekmeklerimizin tamamını  bu karışıma bulayıp  tavamıza koyduğumuz tereyağını kızdırıp ekmeklerimizi arkalı önlü kızartıyoruz.
               
Havlu kağıt üzerine kızaran ekmeklerimizi alıp fazla yağını çektirip servis tabağına alıyoruz. 
Afiyet şifa olsun...

4 Şubat 2016 Perşembe

KREP TOSTU


Ve oğlumun en sevdiği tarif ... Krep ....Haftada en az bir iki defa yaparız oğlum özellikle hafta sonları gözünü açar açmaz anne bana krep yap der ben de onu kırarmıyım hemencecik birlikte yaparız. Tek krep tarifi vermek istemedim yaptığımız ve beğendiğimiz bir tarif olan krep tostunu paylaşacağım sizle kuzularınız la yada hafta sonu kendinizi ödüllendirin krep tostunu yapın derim.


MALZEMELER

  • 2 adet yumurta
  • Un
  • 2 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu

YAPILIŞI
















Yumurta, süt karıştırıyoruz içinde tereyağını eritip ekleyip karıştırıyoruz unu ekleyip tuz ve kabartma tozunu da ekleyerek karıştırıyoruz. Ortlama boza kıvamına gelinceye krep hamurumuz hazır isterseniz süt kerine yarı yarıya su, süt karışımı isterseniz kabartma tozu ve tereyağı koymaya bilirsiniz. Kızdırdığınız tavada krepleri arkalı önlü pişiriyorsunuz. Kreplerimiz hazır şimdi sıra tosta ...


KREP TOSTU

MALZEMELER

  • Krep 
  • peynir
  • Sucuk

YAPILIŞI

Yaptığımız kreplerin arasına istediğimiz malzemeyi koyup sarıyoruz kızdırdığımız tavada peynirler eriyene kadar arkalı önlü pişiriyoruz. Tostumuz hazır.... Afiyet olsun...

EVDE PEYNİR YAPIMI '' SİRKEYLE ''

İşte bir arkadaşım, sütçüden aldıkları sütün kesildiğini eşinin  kesilen sütten peynir yaptığını söylemiş ve bu peyniri ikram etmişti tadına baktığımda çok beğenmiştim kesilen sütten annemden gördüğüm gibi sadece lor olur zannediyordum, hemen araştırdım kesilmeyen sütten nasıl bu peyniri elde edebilirim diye yine sirke çıktı karşıma ve mahalle sütçümüz den ilk fırsatta bol miktarda süt adım ve denedim yediğimden de güzel oldu daha sonra bu peyniri birkaç kere daha yaptım ama bir türlü resmini çekemediğim için yayınlayamadım . İncir uyutma tatlısı yaparken iş bu ya benim sütüm de kesildi ve bende peynir yaptım bu sefer fotoğrafını çekme fırsatım oldu şimdi yapılışını sizinle paylaşacağım.


MALZEMELER

  • 5 kilo süt
  • 5 kaşık sirke
  • 1 kaşık tuz
  • çörek otu

YAPILIŞI



Sütü kaynatıyoruz kaynayan süte sirke ekleyip kestiriyoruz içine tuz ekleyip bir bez keseye döküp suyunu süzüyoruz. 



Bu aşamada ben içine çörek otu da ekleyip karıştırıp bir süzgecin içine keseyle birlikte üzerine ağırlık koyup bastırıyoruz. Ben evde yaptığım üzüm sirkesinden koydum  içine eğer kesilmezse süt sirke miktarını arttırabilirsiniz.
Bu şekilde hemen tüketmelisiniz eğer peyniriniz fazla olursa uzun süre saklamak için peynirin süzdüğünüz suyunun içine az ise kaynamış soğutulmuş su ve turşuluk tuz ekleyip bu tuzlu suda muhafaza edebilirsiniz.

3 Şubat 2016 Çarşamba

KURABİYE FABRİKASIYLA KURABİYE YAPTIK...


Tuperware ürünlerini bayılıyorurum, onları kullanmak ve  yeni şeyler keşfetmek mükemmel... Yeni bir ürün daha Modern pres  ... Bizim tabirimizle kurabiye fabrikasını hemen alır almaz ilk denememizi yaptık güzelde oldu .  Genel olarak kurbiye yaparken çok kolaylık sağlıyor hemencecik tepsilerce kurabiye yapıyorsunuz.  Ayrıca köfte  ve değişik şeylerde yapabiliyorsunuz, denemeler yaptıkça sizinle paylaşacağım. 



MALZEMELER


  • 1 paket margarin 
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 bardak pudra şekeri
  • 1 çaybardağı sıvı yağ
  • Yarım paket kabartmatozu
  • Aldığı kadar un
YAPILIŞI


    

Tüm malzemeyi karıştırıp unu azar azar ekleyip yoğuruyoruz. 
  






Kıvamında yoğurduğumuz hamurun bir parçasını Modern prese koyup şekillendiriyoruz. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirip 180 derece fırında kontrollü bir şekilde pişiriyoruz .Kurabiyeler pişince pudra şekerine bulayıp servis tabağına alıyoruz. 
Afiyet olsun....