Malum ikizler burcu olduğum için herşeye meraklı ve hevesli doğmuşum. Şimdide dikişe başlama kararım aldım. Bu kararı alma sebebim istediğim türden şeyleri mağzalar da bulamamam önceleri bir şey beğendim mi komşumuz songül ablaya gider tarif eder yada fotoğrafını gösterir hem ucuza hemde hazırından daha güzel şekilde diktirirdim, gelinliğimi bile bu şekilde dikmişti hatta o kadar güzel olmuştuki ben diktirdikten sonra beğenen bir kaç arkadaşım da ona diktirdiler. Yani hayatımda tanıdığım en becerikli insan dı desem yalan olmaz her halde. İğne oyasından, dikişe, nakışa kadar herşeyi becerebilen hele o yemekleri, elinde ayrı bir lezzet vardı. Bende ondan çok şey öğrendim bana çok yardımcı oldu ne zaman kapısını bir şey danışmak için çalsam asla geri çevirmezdi ne yazık ki dört sene oluyor genç yaşta lösemi hastalığın pençesinden kurtulamadı onu kaybettik. Allah rahmet eylesin dikiş denince ondan bahsetmeden geçemedim. Hala bana on sene önceden diktiği takımları giyiyorum... Songül ablam da yok Elif sen bu işe atıl becere bilirsin dedim ve besmeleyle başladım.... Allah muhaffak etsin..... Dikişle ilgili yazılarımı ve diktiklerimi sizle ilerleyen günlerde paylaşacağım...
1 Şubat 2016 Pazartesi
28 Ocak 2016 Perşembe
ETİ MATİK BORLU DOĞAL MİLLİ TEMİZLİK ÜRÜNÜ
Daha önce bor madeninden bahsetmiş ve bor madeni kullanarak çamaşır ve bulaşık deterjanı yapıp sizinle paylaşmıştım. Mevlanın ülkemize verdiği en büyük hediyelerden biri olan bor madeninin %75'şi Türkiye'mizde bulunuyor gübreden, sağlık sektörüne, cam üretiminden , ahşap korumasına ve temizlikte birçok yerde kullanılıyor. Ama bizler bireysel olarak ya bunu duymamışız yada kullanım alanlarını bilmiyor ve kullanmıyoruz.
BOR MADENİ |
Bende ilk olarak deterjana altarnetif olarak doğal ürün kullanmak istediğim de karşılaştım borla çok denemeler yaptım ve sizlerle paylaştım ama tabi hazır deterjan gibi '' armut piş ağzıma düş '' olmuyordu ilk önce boraks temin edeceksiniz sonra karşımı hazırlayacaksınız uğraş gerektiriyordu ama ben yılmadan yaptım. Bazen sıvı karışım olarak hazırladım bazende toz karışım olarak hazırladım. Genel olarak özellikle renkli çamaşırlarda ve kazaklarda çok memnun kaldım . Yumuşatıcı kullanmadan yıkadığınız çamaşırlar yumuşacık oluyordu, beyazlarda da ön ıslatma yapıp yıkadığımda onlarda da iyi sonuç aldım.
BORAKS |
25 Ocak 2016 Pazartesi
ÇITIR TAHİNLİ KURABİYELER ....
Her yörenin kendine özgü farklı tatları vardır bizimde yani Akseki yöresinin de çifte kavrulmuş tahinimiz var.... Genelde Akseki , Konya Bozkır yöresine ait bu tahin normal tahinin tam tesine kavrulmuş olduğu için koyu renkte ve inanın bu tahini yiyen kavrulmamış susamdan yapılan tahini beğenmiyor... Genelde tenekelerde ve plastik kaplarda satılıyor kullanmadan dibini karıştırmak gerekiyor çünkü dibine çöküyor ve yağı üzerinde kalıyor o yüzden her alışımızda karıştırıp öyle tüketiyoruz yinede bittikten sonra kabın dibinde kalan koyu kıvamlı tahin oluyo bunuda biz kurabiye yapıyoruz... Harika çıtır kurabiyeler ....
susam hasatı
kavrulmuş susamdan yapılmış tahin
satışa sunulan tahinler
Bu sefer her zaman yaptığım tarifin dışında farklı bir tarif vereceğim. Size verdiğim tarif Şennur' dan yıllar önce yemiş çok beğenmiştim geçen gün telefonda konuşurken aklıma geldim istedim ve yaptım tarifini ve resimlerini sizinle paylaşıyorum..
MALZEMELER
- 350 Gram tahin
- 1 paket pudra şekeri
- Yarım bardak sıvı yağ
- Yarım paket kabartma tozu
- 1 Su bardağı ceviz
- Aldığı kadar un
Malzemeleri karıştırıp en son unu kontrollü şekilde ekleyip kurabiye kıvamına geldiğinde hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz. 180 derece fırında pişirip kurabiyeler pişince pudra şekerine bulayıp servis tabağına alıyoruz.
24 Ocak 2016 Pazar
PATATES PASTASI
Geçen günlerde babamın arkadaşı Dursun abi bize ziyarete geldi sağolsun gelirkende köyde organik olarak yetiştirdiği patateslerden bol miktarda getirmiş.Gerçekten de tadı o kadar farklı ki keşke böyle sebzeleri her zaman bulup alabilsek. Bende onla devamlı yaptığım ve çok severek yediğimiz kolay bir salata tarifi vereceğim. Ben Tupperwarenin prenses tacı kalıbını kullandım siz isterseniz normal kek kalıbına streç flim sererek, silikon kalıba yada normal bir cam tepsiye kat katta yapabilirsiniz.
MALZEMELER
- 7-8 adet büyük patates
- Salatalık turşusu
- Mısır
- Havuç
- Pancar turşusu
- Yeşil soğan, Dereotu, Maydanoz
- Tuz,Mayonez,Limon,Yağ,
YAPILIŞI
Patatesleri haşlıyoruz, haşlanan patatesleri ezip püre haline getirip içine damak zevkinize göre mayonez limon yağ ekleyip karıştırıp dört parçaya ayırıyoruz.
ilk parçaya mısır ve küçük küçük doğradığımız salatalık turşusu ekliyoruz ve kalıbımızın en altına yerleştiriyoruz.
Havucu rendeleyip hafif yağda soteleyip patatesle karıştırıp onuda ikinci katına yerleştiriyoruz.
Pancar tuşusunu rendeleyip patatesle karıştırp onuda üçüncü kata yerleştiriyoruz.
Birkaç dal yeşil soğan, maydonoz, dereotu kesip patetesle karıştırıyoruz ve son kata yerleştiriyoruz
Kalıpla birlikte buzdolabında dinlendirip ters çeviriyoruz. Patateslerin içine istediğimiz malzemeleri ekleyip çıkartabilirsiniz. Afiyet olsun......
20 Ocak 2016 Çarşamba
TAHİNLİ CEVİZLİ KURU BAKLAVA
Yıllardır yapıyorum bu tarifi normal yufkayla ve baklava yufkasıyla denedim ikisiylede çok güzel oluyor bir yiyen bir tane daha istiyor ve yiyenler beğenip tarif soruyorlar tarif soranlar için ikisininde tarifini veriyorum hangisini isterseniz onu deneyin derim....
MALZEMELER
- Baklava yufkası
- Tahin
- Yağ
- Şeker
- Pudra şeker
YAPILIŞI
Öncelikle yağ ve tahini bir kasede karıştırıyoruz, baklava yufkasının ilkini tezgaha serip tahinli yağı sürüyoruz.
üzerine şeker ve çok ince çekilmiş çevizi yufkanın her tarafına gelecek şekilde serpiyoruz.
Bu şekilde üç baklava yufkasını tahin şeker ve çeviz koyup rulo şeklinde sarıyoruz.
Yağlı kağıt serilmiş tepsiye istediğimiz büyüklükte kesip 180 derece fırında 25 dakika pişiriyoruz . Yufkalar ince olduğu için kontrollü pişirin yanmamasına özen gösterin .
Pişen baklavalar henüz sıcakken pudra şekeri bulayıp servis tabağına yerleştirin...
Aynı tarifi normal yufka ile de yapıyorum yuvarlak olan yufkanın her yerine yağlı tahin sürüp şeker serpip sigara böreği saracakmış gibi sekiz parçaya bölüyoruz. Üçgen şeklindeki yufkanın geniş tarafına iri şekilde kıydığımız cevizi koyup gül böreği gibi sarıyoruz. Minik gül böreklerini yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip üzerine yağlı tahin sürüp 180derecede fırınlıyoruz. Pişen börekleri henüz sıcakken pudra şekerine bulayıp servis tabağına alyoruz . Afiyet olsun.
19 Ocak 2016 Salı
İNCİR UYUTMASI (İNCİR TELEMESİ)
Bu tatlıyı çok duymuştum daha çok ege tarafında yapılıyor. Diğer yöresel tatlılara göre çok hafif sadece süt ve incirle yapılıyor. Bende inciri ve sütü alıp bu tatlıyı yapmaya niyetlendim. Tatlıyı yapmak için sütü kaynattığım da süt kesildi kesilen sütten peynir yaptım. Pes etmedim tekrar süt temin ettim tatlıyı yaptım ve uyuttum bu seferde mayalanmadı sanırım süt mayalanması kadar sıcak değildi bunuda incirli süt niyetine içtik . Ben yine inatla birkaç gün sonra tekrar denedim ve sonunda tatlıyı tutturdum. Hafif bir tatlı fazla şekerli sevmeyenler diyet yapanlar şeker eklemeden de yapabilir . Küçük porsiyonlarda yapmanızı öneririm . Afiyet olsun....
MALZEMELER
- 5 su bardağı süt
- 15 adet kuru incir
- 1 çay kaşığı tarçın (isteğe göre)
- 1 yemek kaşığı şeker (yada 1 yemek kaşığı pekmez)
YAPILIŞI
İncirleri derin bir kaseye alın. Üzerine sıcak su ilave ederek yumuşayana kadar bekliyoruz.
Doğradığınız incirleri büyük bir kaseye alıp üzerini aşana kadar bir bardak kadar sıcak sütü ekleyip blender den geçirip içine şekeri, tarçını ve kalan oldukça sıcak sütü döküp karıştırıyoruz.
Kasedeki incirli sütü hızlıca kaplara paylaştırın, üzerine çay kapagı kapattım ve üzerine temiz bir havlu örttüm ve yoğurt mayalar gibi iki saat kadar oda sıcaklığında dinlendirdim.
Süt mayalandımı koyu kıvamda olacak tatlıyı buzdolabına alın ve 1 saat kadar daha dinlendirin.
İsteğe göre süsleyerek servis yapın.
18 Ocak 2016 Pazartesi
ORUK KEBABI( SİMİT KEBABI-KÖFTESİ )
Rahatsızlığımdan dolayı bol miktarda et yemem gerekince normalde yapmadığım yemeklere yöneldim .. Komşumuz süheyla teyzeye oruk köftesini nasıl yapıyorsun diye sorunca oda tarifini anlatmakla kalmayıp birde yapıp getirmiş sağolsun. Kendisi antepli ve çok güzel yemekler yapıyor . Onun tarifiyle ve kendi eklemelerimle ben de yaptım oruk köftesini orjinali kadar becerebildimmi bilmiyorum ama bizimkide oldukça güzel oldu . Hatta ikinci yapışımda çok yapıp dondurucuya bile koydum çok lezzetli bir tarif yapın derim.
MALZEMELER
- 500 gr. orta yağlı kıyma
- 2 su bardağı köftelik bulgur
- 1 soğan
- 3 diş sarımsak
- 1 kaşık kuru nane
- 2 yemek kaşığı kuru kırmızıbiber
- 2 çay kaşığı karabiber
- 1 su bardağı dövülmüş ceviziçi
- Tuz
YAPILIŞI
Bulgur ılık su ile üzerine geçmeyecek kadar suyla ıslatılır ve yumuşaması beklenir. Bulgura soğan, sarımsak kırmızıbiber, karabiber, nane ve tuz eklenere yoğrulur. Bulgurlar yapışıp tutmaya başladıysa kıyma da ilave edilerek bir süre daha yoğrulmaya devam edilir. Son olarak ceviz içi de konur, tekrar şöyle bir yoğrulur. Hazırlanan bu hamura elde köfte biçiminde şekil verilir. Bu köfteler teflon tavada yada mangalda pişirilir.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)