Bumerang - Yazarkafe

5 Aralık 2017 Salı

YEŞİL ZEYTİN SALAMURASI YAPTIK....

                      بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 


Kendi yaptığım zeytini yemeye başlayınca bu güne  kadar neden evde zeytin yapmadım diye kendi kendime çok hayıflandım . Kahvaltıya koyduğum  bir kase zeytin hemencecik bitiverdi bu gidişle seneye kilolarca yeşil zeytin yapacağım. 

MALZEMELER

  • 1 kilo zeytin 
  • 80-100 gram iri tuz 
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu





YAPILIŞI 
Evde yaptığımız kırma zeytinimizin her gün suyunu değiştirdik on gün sonra tadına bakmaya başladık  ortalama  on beş gün sonra zeytinimiz tadlandı. 
Yeşil zeytinimizi büyük kaptan kiloluk şişelere böldük ve üzerini tamamen kapatacak kadar içme suyu döküyoruz su ölçü olacak, bu suyu  bir kaba boşaltıp üzerine her bir kilo zeytin için yüz gram kaya tuzu ve bir tatlı kaşığı limon tuzu ekleyip suda eritip zeytinlerin üstünü tamamen kapatılacak kadar döküp kavonozların kapağını kapatıyoruz.  

Bir hafta kadar sonra zeytinimizi yemeye başlayabilirsiniz, zeytinimizi yıkayıp yada fazla tuzu varsa bir süre suda bekleyip isterseniz içine kekik, pulbiber ve diğer baharatlar ekleyip servis yapabilirsiniz.

Kırma zeytinimizle beraber  çizme zeytin de yapmıştık ama tadlanmadı, zaten kırma zeytin gibi suyunu sürekli değiştirmedim onun ilerleyen günler de  kırma zeytin gibi bu şekilde  salamura yapıp yemeye hazır hale getireceğiz. 
Afiyet şeker olsun...

TART KALIBINDA MUHALLEBİLİ HAŞHAŞLI REVANİ ..

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 



Geçen hafta sonu yemeğe misafirimiz vardı, hafif bir tatlı yapmayı düşünürken  bu tarif geldi aklıma . Şimdilerde favorim olan tart kalıbıyla yaptım tatlıyı, bu kalıp sayesinde görsellik ve tadı mükemmel bir şekilde birleştiriyoruz. 



Haşhaşlı Revaniyi bizim gibi sevdiklerinizle beraber mutlu  günlerde kurduğunuz sofralarda ağzınız tatlandırmak için en yakın zamanda deneyin derim. Afiyetle sağlıkla...







MALZEMELER
  • 2 yumurta 
  • 1 çay bardağı şeker 
  • 1 çay bardağı sıvıyağ 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 çay bardağı irmik 
  • 1/2 çay bardağı haşhaş 
  • 1 vanilya 
  • 1 kabartma tozu 
  • Limon rendesi 
  • 1 su bardağı un 
ŞERBETİ İÇİN
  • 1,5 su bardağı şeker 
  • 2 su bardağı su 
  • Birkaç damla limon suyu
MUHALLEBİ İÇİN
  • 2 su bardağı süt 
  • 1 yemek kaşığı un 
  • 1 yemek kaşığı nişasta 
  • 1 adet yumurta sarısı
  • Yarım çay bardağı toz şeker 
  • Vanilya (isteğe bağlı )
  • 1 kaşık tereyağ 
  • 1 paket krem santi

YAPILIŞI

Revanin kek hamuru için yumurta ve şekeri iyice çırpıp diğer malzemeleri ekletip karıştırıyoruz.Tart kalıbını iyice yağlayıp harcı döküp 180 derece kontrollü bir şekilde pişiriyoruz.              



Şerbeti kaynayınca içine birkaç damla limon suyu ekleyip bir beş dakika daha kaynatıp soğumaya alıyoruz. 
Revanimizi fırından çıkarıp  kürdanla  kekimize delikler açıp soğuyan şerbetimizi döküyoruz ve iyice soğumasını bekliyoruz bu arada muhallebisini yapıyoruz.  

Kremşanti ve tereyağ hariç tüm malzemeleri birleştirip muhallebisini  pişirip ocaktan alıyoruz içine tereyağını ekleyip ılımasını bekleyip krem şantisini koyalım mikserle iyice çırpalım  kremamız hazır. 

Haşhaşlı revanimizi soğuyunca tart kalıbımızdan çıkarıp soğumuş kremamızı üzerine sürüyoruz. 

İstediğimiz bir şekilde süsleyip servis yapıyoruz. 


Afiyet şeker olsun.....






4 Aralık 2017 Pazartesi

AZ TUZLU SİYAH ZEYTİN KURUMU

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

Geçen hafta sonu memleketim olan Antalya'ya  Şükriye'mizin düğününe gittik mevlam bir ömür boyu mutluluklar nasip etsin güzel kızıma. Küçüklüğümden beri hep yazları gitmiştim, ilk defa bu kadar soğuk ve yağmurlu gördüm Antalya'yı  yağmurlu ve soğuktu ama istanbul'la kıyaslanamazdı  soğuğu tabi. Bir günlük bu ziyaretimiz göz açıp kapayıncaya kadar bitiverdi. Evine misafir olduğumuz Ayşe Yengem çok becerikli bir hanım nerdeyse  eli toprağa deyse lezzet katar , bahçelerinden  yeşil ve siyah zeytinleri toplamış ve şişelere kurmuş bana da vermek istedi ama uçakla geldiğimiz için alamadım ne yazık ki  ama sağ olsun kurmadığı  zeytinlerden verdi tarifini yaptı bende İstanbul'a gelir gelmez zeytinleri yaptım ve hemen sizinle paylaştım . 


MALZEMELER




  • 1,5 kilo zeytin 
  • 1 çay bardağı tuz
  • 1 çay bardağı şeker 
  • 1 çay bardağı sirke 
  • 1 çay bardağı sıvı yağ 




YAPILIŞI
Zeytinlerimizi cam bir kaba yerleştiriyoruz içine sallayabileceğimiz kadar boşluk bırakıyoruz.Zeytinler tuz ve yağ ile uzun süre fermente olacağı için plastik yapısındaki kimyasallardan korunmak amacıyla cam tercih etmenizi öneririm. 

Benim zeytinler arttı ufak bir şişeye sadece tuzla kurdum zeytinleri onunda tarifini daha sonra paylaşacağım sizlerle.




İçine sırasıyla tuz, şeker, sirke (evde yaptığım üzüm sirkesi kullandım) ve sıvı yağı ekleyip zeytinlerin her yeri bu karışımdan bulaşması için karıştırıyoruz bu şekilde her gün karıştırmaya çalışalım, ara ara tadına bakara bir iki ay sonra cinsine göre zeytinimiz olacaktır, buruşacak çekirdekleri siyaha dönecek ve acısı gidecektir.




Olan acısı giden zeytinimizi bol su da yıkayıp süzüp içine sıvı yağ ekleyip muhafaza edeceğimiz kavonaza yerleştiriyoruz zeytinleri servis yaparken zeytinyağı, istediğimiz baharatı kekik, pulbiber ekleyebiliriz.

Bu da zeytinin olmuş hali,  Ayşe yengenin geçen seneden yaptığı zeytinin sonu da  bize nasip oldu.  Normalden tuzsuz ve çok lezzetli bir tadı var.  Sizde en yakın zamanda oldukça kolay olan bu zeytin yapımını deneyin derim....
Afiyet şeker olsun.....

21 Kasım 2017 Salı

KAYSERİ MANTISI.....

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

Anadolumuzda yapılan değişik mantılar vardır, bende bloğumda birkaç türünü paylaşmıştım sizlerle. Bu gün mantı denilince aklımıza ilk gelen Kayseri mantısının tarifini paylaşacağım. Gerçi Kayserilerinin yaptığı gibi bir kaşığa kırk tane sığdıramadık ama lezzete garanti bilebiliriz.



MALZEMELER
  • 2 su bardagı un, 
  • 1 yumurta, 
  • tuz ve su 
  • 200 gr. kıyma 
  • 1 kücük soğan rendelenmiş
  • tuz, karabiber, pulbiber
ÜZERİ İÇİN 

  • Tereyağı 
  • Biber salçası 
  • Pul biber
  • Sarımsaklı yoğurt
YAPILIŞI





Mantı hamuru için, yumurtayı una yedirerek suyu azar azar ekleyip tüm malzemeyi toparlanana kadar karıştırıp sert bir hamur elde ediyoruz.





Kurumaması için üzerini örtüp en az 10 dakika kadar dinlendiriyoruz.  






İç harcı için kıyma, tuz, karabiber ve rendelenmiş soğanı bir kapta karıştırıyoruz. 




Dinlenen hamuru bezelere ayırıp açıyoruz.
Açılan hamuru ister elinizle ister benim yaptığım gibi mantı kesme aparatıyla keserek küçük kareler elde ediyoruz.





Karelerinin orta kısımlarına hazırladığınız kıymalı iç harçtan yerleştirin. Uç kısımlarını karşılıklı olarak kapatın ve orta noktada hamurları birleştirin.

Suyu derin bir tencerede kaynatıp içine tuz ve sıvı yağ ekleyip mantılarımızı kaynar suda haşlayıp, süzüp servis tabağına alıyoruz.

Tereyağını eritip, biber salçasını katıp, kavuruyoruz, mantının haşlama suyundan birkaç kaşık ekleyip salçamızı açıyoruz.



Servis tabağına aldığınız mantıların üzerine tercihen sarımsaklı yoğurt ve hazırladığınız salçalı sostan ekleyerek, servis  yapıyoruz.

17 Kasım 2017 Cuma

İSTİRİDYE KURABİYE

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

Bu tarif eskiden yaptığım ve arşivimden olan bir tarif şimdi paylaşmak kısmet oldu. Normal yaptığınız kurabiye tariflerine, küçük dokunuşlarla pastanede ki sipecial kurabiyeler haline getirebiliyorsunuz hemde kalıba bile gerek kalmadan Tupperware yıldız kabın kapağından faydalanarak . Bu güzel kurabiyeleri en yakın zamanda deneyin derim.

MALZEMELER
  • 250 gram tereyağı
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • Aldığı kadar un
ARASINA

  • Çilek marmelatı

YAPILIŞI


Oda sıcaklığında tereyağı ve pudra şekeri karıştırılı diğer malzemler ekliyoruz.








Bu karışıma kontrollü bir şekilde un ekleyip kulak memesi kıvamında yoğrulur( Unu aldığı kadar kullanıyoruz ortalama üç bardak kadar.)






Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp yuvarlanır.





Tupperware yıldız kapağın tersine yuvarladığımız  kurabiyeyi bastırıp istiridye şeklini veriyoruz.








Kurabiyeleri kağıt serilmiş tepsiye dizilir önceden ısıtılmış 180 derece fırında kontrollü bir şekirde pişirilir.Pişerken pembeleşmemesine özen gösteriyoruz. 






Toplamda 50 adet kadar istiridyemiz çıkıyor arasına çilek marmelatı sürüp iki istiridyeyi yapıştırdığımızda servise hazır 50 kurabiyemiz oluyor.




Afiyet olsun..... 




15 Kasım 2017 Çarşamba

EVDE ÇİZİK ZEYTİN YAPIMI - HOME MADE GREEN OLİVES RECİPE



بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 


Kırma zeytini yaptıktan sonra ertesi gün tekrar yeşil zeytin aldım bu seferde çizik zeytin yapmak istedim. Hemen hemen aynı işlemleri uyguladım sadece kırmadım çizdim.                     


Yeşil zeytinim 2 kiloydu ve üç kiloluk şişde yaptım.








Zeytinler kararmasın diye şişenin içine bir miktar su koyup öyle attım suyunuz yeterli gelmezseçizdikçe ekleyebilirsiniz.







Zeytinlerim bitene kadar üç tarafını çizdim şişeye attım eksik kalan yeri suyla doldurdum. 



Bu şekilde her gün şişenin içindeki acı suyu boşaltıp yerine yeni su dolduruyoruz, kırma zeytinde tüm zeytinleri kırana kadar zeytin yeşil rengini suya vermişti çizik zeytinde öyle olmadı acı suyu anca ikinci gün geçti suya o yüzden kaç günde tatlanacak bilemiyorum ama kırma zeytine oranla daha geç tatlanacağa benziyor. Arada zeytinin tadına bakıp eğer acısı gittiyse salamura suyu hazırlayıp bu şekilde bir hafta daha bekleyip iyice tatlanmasını ve lezzetlenip yemeğe hazır hale gelmesini bekliyoruz. Salamura ve tatlanmasını ilerleyen günlerde paylaşacağım sizlerle...

BANYOLU PATATESLİ ÇITIR BÖREK.... HAZIR BAKLAVA YUFKASINDAN ....

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

Şu baklava yufkası çıktı hayatımızı kolaylaştırdı iç malzemesini hazırladıktan sonra hemencecik çıtır çıtır lezzetli börekleri yapıveriyoruz . Bu böreği patatesle yaptım kıymaylada çok lezzetli oluyor.


MALZEMELER


  • 1 paket baklavalık yufka
  • 100 gram tereyağ + sıvı yağ




İÇ HARCI 

  • 5 adet orta boy patates 
  • 2-3 tane kuru soğan 
  • Pulbiber,karabiber,tuz 
  • Tereyağ+sıvıyağ kullanın
HAZIRLANIŞI
Patatesleri haşlayıp çatalla eziyoruz, tavada doğradığımız soğanlar yağda pembeleşince patatesleri ekleyip bir iki çevirip içine baharatlarla tatlandırdıktan sonra altını kapatıp soğuması için bir kenarda bekletebiliyoruz.


Baklavalık yufkanın 3 katın arasına teker teker tereyağını sürüyoruz. 


Üçüncü yufkanın üzerine son ucunda biraz boşluk kalana kadar patatesli harçtan koyuyoruz. Patatesli harcı çok olursa çıtır olmuyor . Bu yüzden aralıklı ve çok olmayacak şekilde iç harcını yayıyoruz.

Sıkı olmayacak şekilde rulo şeklinde sarıyoruz ve istediğiniz genişlikte dilimliyoryuz. 
Yufkalar bitene kadar bu şekilde sarıp kesiyoruz. 
Dilimlediğiniz her bir böreğe birer çorba kaşığı soğuk su gezdirin.
Buzdolabında en az yarım saat kadar bekletiyoruz.
Yağlı kağıt serili fırın tepsisine börekleri dizip üzerine yumurta sarısı sürüp çörekotu serpip fırınlıyoruz. 


Kontrollü şekilde 180 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz. 

Bir paket yufkadan hemen hemen iki tepsi börek çıkıyor. Bu bana fazla derseniz, rulo halinde poşetleyip derindondurucuda saklayabilirsiniz. İstediğiniz zaman çıkartıp, kesip erimeden tepsilere dizip pişirebilirsiniz.