بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
Kendi yaptığım zeytini yemeye başlayınca bu güne kadar neden evde zeytin yapmadım diye kendi kendime çok hayıflandım . Kahvaltıya koyduğum bir kase zeytin hemencecik bitiverdi bu gidişle seneye kilolarca yeşil zeytin yapacağım.
- 1 kilo zeytin
- 80-100 gram iri tuz
- 1 tatlı kaşığı limon tuzu
YAPILIŞI
Evde yaptığımız kırma zeytinimizin her gün suyunu değiştirdik on gün sonra tadına bakmaya başladık ortalama on beş gün sonra zeytinimiz tadlandı.
Yeşil zeytinimizi büyük kaptan kiloluk şişelere böldük ve üzerini tamamen kapatacak kadar içme suyu döküyoruz su ölçü olacak, bu suyu bir kaba boşaltıp üzerine her bir kilo zeytin için yüz gram kaya tuzu ve bir tatlı kaşığı limon tuzu ekleyip suda eritip zeytinlerin üstünü tamamen kapatılacak kadar döküp kavonozların kapağını kapatıyoruz.
Bir hafta kadar sonra zeytinimizi yemeye başlayabilirsiniz, zeytinimizi yıkayıp yada fazla tuzu varsa bir süre suda bekleyip isterseniz içine kekik, pulbiber ve diğer baharatlar ekleyip servis yapabilirsiniz.
Kırma zeytinimizle beraber çizme zeytin de yapmıştık ama tadlanmadı, zaten kırma zeytin gibi suyunu sürekli değiştirmedim onun ilerleyen günler de kırma zeytin gibi bu şekilde salamura yapıp yemeye hazır hale getireceğiz.
Afiyet şeker olsun...