Bumerang - Yazarkafe

17 Şubat 2015 Salı

HAŞHAŞLI KREM ŞANTİLİ PAMUK KEK




Geçen hafta sonu  bir sürpriz yapıp eski iş yerimden dostum, kardeşim Şeyda' yı ziyaret ettik. Hem doğum günü çok yaklaşmıştı hem de Yusuf abilerini çok görmek istedi.   şeyda'cım  gitmeden hemen önce haber vermeme  rağmen ben gidene kadar bir sürü şey hazırlamış. Pamuk kek te yapmış  yumuşacık adı gibi pamuk  hemen tarifini aldım ve  denedim benim kek te  şeyda da yediğim gibi çok harika oldu.  Denenmiş ve beğenilmiş  bir tarif  daha yapın derim......


MALZEMELER
- 3 Yumurta
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ
- Vanilya
- Kabartma tozu
- 1 çay kaşığı silme karbonat
- 1 paket kremşanti
- 2 su bardağı un
- limon ve portakal rendesi
- 1 fincan haşhaş


YAPILIŞI
Yumurta ve şekeri çırp süt, yağ, kremşanti, limon portakal rendesi, haşhaşı (haşhaşı ben bir fincandan az koydum ) ekle karıştır  elenmiş un, kabartma tozu, vanilya, karbonatı  kuru malzemeleri ayrı bir kapta karıştırıp hepsini birleştir.  Kalıbı yağlayıp kek karışımını döküyoruz. önce 200 derecede 20 dakika sonra 180 derecede pişiriyoruz.  Klasik kürdan testi yapıp pişip pişmediğine bakıp alıyoruz.






Tarif için teşekkürler.....

28 Ocak 2015 Çarşamba

SUSAMLI CEVİZLİ KROKAN (KÜNCÜLÜ AKİT)








Çocuğu olanlar bilirler bunu yapsam yermi, bunu severmi diye hep bir arayış içindedirler. Bende Yusuf 'un sevebileceği içindeki malzemelerden dolayı da  çok besleyici olduğunu düşündüğüm  Urfa'nın yöresel bir tatlısı olan  Küncülü akiti denedim. Yapımı oldukça basit içine ceviz dışında istediğiniz diğer kuruyemişleri ve kuru üzümde ekliyebileceğiniz bir tatlı. Ben ilk defa yaptığım için sadece ceviz koydum.  Evdekiler yediler ve begendiler annemim yorumu bunu biz köyde çok yapardık oldu anlıyacağınız tek Urfa'nın değil  bizimde yöresel tatlımızmış.:)) Afiyet olsun ....


MALZEMELER

- 1  su bardağı susam
- 1su bardağı ceviz
- Yarım çay bardağı pekmez
- Yarım çay bardağı şeker
- 1 yemek kaşığı bal


YAPILIŞI 

Susamı bir miktar kavurduktan sonra içine küçük parçalara ayırdığınız  kuruyemişleri, bu aşamada eğer isterseniz fındık, badem, üzüm gibi istediğiniz malzemeyi ekleyebilirsiniz ben sadece ceviz koydum  cevizleri ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Susamlar altın sarısı renk aldığında içine pekmez ve balı ekleyip bir süre sonra şekeri de ekliyoruz ,karışım sertleştimi ocağın altını kapatıyoruz. Karışım  henüz sıcakken yağlı kağıda döküp üzerinede ikinci yağlı kağıdı serip merdaneyle açıyoruz .  Dümdüz tabaka olan krokanları  biraz soğuduktan sonra istediğiniz gibi parçalara ayırıyoruz.   




26 Ocak 2015 Pazartesi

TESBİHLERİM


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim...... 




Yine kendime güzel bir uğraş buldum. Tesbihleri  gördügümde çok beğendim bunu mutlaka yapmalıyım dedim. Becere bilirmiyim derken bir bakmışım boncukları alıp yapıvermişim. Maliyeti biraz fazla ama çok güzeller.  :)      

Malzemeler

-99 adet Kristal cam boncuk
-1 adet Tesbih ipi
-1 adet İmame 
-2 adet Durak  (taşlı pul)
-1 adet püskül















TARÇINLI ÇITIR KURABİYELER


İnternetteki sorun nedeniyle uzun süredir sizinle paylaşımda bulunamıyordum. Sorun çözüldü inşallah  !!!!!  İlk olarak  çok beğendiğimiz bir tarifi  paylaşacağım. Tarif  Merve kardeşimizden geçenlerde yaptığında bize de yollamış fazla tatlı kurabiye sevmeyen ben bile bayıldım sağolsun oda whatsapp hemen tarifi attı  bizde denedik sonuç mükemmel yapması kolay.


MALZEMELER

- Yarım margarin
- 1 çay bardağı ayçiçek yağı
- 1 su bardağı buğday nişastalı
- 1 yumurta
- 1 kabartma tozu
- 1 vanilya
- 3 yemek kaşığı pudra şekeri 
- aldıgı kadar un

ÜZERİ İÇİN
-Pudra şekeri
-Tarçın







YAPILIŞI

Malzemeleri yapmadan önce  mümkünse oda sıcaklığına getirirsek yoğurma işlemimiz daha kolay olur. Ben pudra şekerini biraz fazla koydum . Bütün malzemeleri  karıştırıp yoğurup fazla sert olmayan yumuşak kıvam bir hamur elde ediyoruz ve  istediğimiz şekli veriyoruz  kurabiyelerimiz kalın olmayacak. Ben tupperwarenin sihirli merdanesiyle açtım yanlara taktığım aparat sayesinde kurabiyelerimin hepsi aynı kalınlıkta oldu ve yapım süresi oldukca kısa sürdü. Hamuru ister bir kalıp yardımıyla ister benim yaptığım gibi baklava şekil vererek üzerini çatalla çizerek yapabilirsiniz. 170 derece fırında 15-20 dk. pişiriyoruz .Fırından çıkardığınız Kurabiyeler henüz soğumamışken pudra şekeri ve istediğiniz kadar tarçını karıştırıp kurabiyeleri bu karışıma buluyoruz. Afiyet olsun. Bu nefis tarif için teşekkür ediyoruz. ........

17 Kasım 2014 Pazartesi

BOŞNAK BÖREĞİ KIYMALI,HOME MADE BOSNİAN PATTY (MEAT ),


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim......

Kıymalı böreğe bayılırım  bide  dışardan aldığımız çıtır çıtır börekleri hepimiz severiz herhalde. İstediğim tadı bulmak için bir çok kez denemelerim oldu., İşte bu oldu dediğim tarifi sizinle paylaşmak istiyorum. Deneyin hem güzel hemde kolay 
MALZEMELER
  • 1 kilo un
  • Su, tuz, 
  • Tereyağ, Sıvıyağ,

İÇ MALZEMESİ

  • 400 gr kıyma
  • 3-4 adet soğan
  • Sıvı yağ
  • Kuş üzümü
  • Baharat , tuz,
YAPILIŞI

İç malzemesini yaparak başlıyoruz böreğe . Soğanları yağla birlikte  tavada  bir miktar kavurduktan sonra kıymamızı da ekleyip   pişince bahartını ve tuzu,  isterğe bağlı olarak kuş üzümünü de ekleyip  pişen kıymayı ılıması için bekletiyoruz. 



Bir kilo unun içinden  hamuru açmak için bir miktar  alıp kalan unun  içine tuz  ekleyerek  ılık suyla sert olmayan bir hamur yoğuruyoruz ve onbeş yirmi dakika kadar dinlendiriyoruz. Dinlenen hamuru açacağınız masa büyükse iki parçaya benin gibi  küçükse üç parçaya bölüp   açabildiğiniz kadar tabak büyüklüğünde de olabilir tepsi kadarda olabilir açıp üzerine erittiğiniz tereyağı sürüp beklemeye alıyoruz. 


Tereyağı emen hamuru açacağımız masaya alıp yanlardan çekerek masanın yanlarından taşacak şekilde açıp, en kenarına hazırladığımız  içten koyup kenardan başlayıp sarmaya başlıyoruz yağsız kalan yerleri yapışmaması için sıvı yağla yağlayıp yeteri kadar sarıyoruz. Tepsinin ortasından başlayarak sararak hamuru yerleştiriyoruz. 

Tüm hamuru  bitirip üzerine yumurta sürüp 170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Sonuç mükemmel  çıtır çıtır. harika bir börek oldu.  














13 Kasım 2014 Perşembe

SÜTLAÇ





















بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim......




Genelde   pek yapmadığım  bir tatlı . Senede bir kaç kez yaparım. Bu seferde  bizim  çocuklara yaptım.  Yusuf umda karıştırdı.

MALZEMELER 

  • 1 çay bardağı Pirinç
  • 1 lt Süt
  • 1 yemek kaşığı Nişasta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya      

Pirinci yıkayıp   tencereye alıyoruz içine bir su bardağı su ekleyip pirinçler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.  Haşlanmış pirinçlere sütü ekliyoruz süt ve pirinç  özleşene kadar ortalama otuz dakika karıştırarak pişiriyoruz.







 Nişastayı bir kapta suyla açıp süte ekliyoruz.   Bu aşamada  şeker ve vanilyayı  ekliyoruz.


 


 Kıvamı gelene kadar karıştırarak  yaklaşık  5-10 dakika pişiriyoruz. 



 

Ocaktan alıp kaselere  bölüştürüyoruz.   Soğuyunca  tarçın, fındık istediğiniz şeyle süsleyebilirsiniz. 

                                                                                                                                                 

4 Kasım 2014 Salı

DOĞUM GÜNÜ ŞEKER HAMURLU FENERBAHÇELİ GOFLET PLAKALI PASTA

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......

Halasının en küçük kuzusu ailemizin son üyesi biriciğimiz umudumuz  iki yaşına bastı.  Hayata boncuk boncuk bakan o gözleri her zaman gülsün inşallah. Rabbim hep beraber sağlıklı mutlu bir ömür nasip etsin kuzuma.  O kadar sıcak kanlı ki onu  o kadar seviyorum  ona ne yapacağımı şaşırıyorum. Umudum çok kısmetlidir. Mevlam ömrünün sonuna kadar devam ettirsin kısmetini . Doğum günü gelmeden planlar yapmaya başladım yengeme dedim pastası benden  o da sağolsun tamam dedi . Etüd çalışmalarına başladım  . Umut doğuştan fanatik fenerbahçeli. Pasta fener bahçeli olmalıydı, sonra  pastanın üzerine resim koymaya karar verdim. Fenerbahçeli bir resim olacaktı. Araştırmalarımda goflet plakayla karşılaştım. Nerden bulabilirim derken  internetten  pastdizaynı buldum online alışveriş yapabileceğiniz bir site. Benim fazla zamanım olmadığı için  telefonla irtibata geçtim maltepe de yeni bir yer açtıklarını oraya gidersem bana yardımcı olabileceklerini söylediler sağolsunlar çok nazik iki bayan hemencecik resmi gofret plakaya bastılar. Eğer bu işlerle uğraşıyorsanız herşeyi bulabileceğiniz maltepe merkezde, çalışan  insanlarda ellerinden geldiği kadar size yardımcı olmaya çalışan iyi niyetli insanlar. Goflet plakayı direk pasta üzerine koyduğumuzda erime riski olabilir diye , pastayı şeker hamuruyla kapladım. Sonuçta pasta şeker hamurlu, fenerbahçeli goflet plakalı ve çok güzel oldu . Daha önce çok pasta yaptım ama bu kadar büyük çaplı ve şeker hamuruyla yaptığım ilk pasta.  Biraz uğraştırdı ama sonucu değdi bu uğraşa. Şimdi sıra  Şevval de  ocak ta doğum günü var. Onunla da ilgili planlarım var :)    

Pandispanya Malzemeleri

  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı un
  • 1 çay bardağı bugday nişastasi
  • yarım paket karbartma tozu 
  • vanilya
Krema  Malzemeleri 
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 paket vanilya
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 adet yumurta sarısı
  • 1 paket toz krem şanti
  • Muz (arakatlara  koymak için )
YAPILIŞI

Ben büyük pasta yaptığım için  tüm ölçüleri  3 katı yaptım sizde yaptığınız pastanın büyüklüğüne göre istediğiniz ölçüde arttırabilirsiniz.Sütün içine vanilya, nişasta, tereyağ, tozşeker, un , yumurta sarısı ekleyip  pürüzsüz bir şekilde olana kadar karıştırıp ocağa koyuyoruz. Koyu muhallebi kıvamına gelene  kadar pişirip ocaktan alıyoruz soğuttuğumuz  muhallebi içine toz kremşantiyi ekleyip mikserler çırpıyoruz. Pastacı kremamız hazır.  

Diğer yandan Pandispanya yapıyoruz . Yumurtayla şekeri çırpıyoruz. Kuru malzemeleri karıştırıp eleyerek çırptığımız yumurtalara katıyoruz. Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye döküyoruz. Kendi ayarınızda pişirin kek çok pişmiyecek bir kürdan yardımıyla pişip pişmediğini anlayabilirsiniz . Soğumaya bırakıyoruz. Kekimiz ve pandispanyamız hazır şimdi sıra birleştirmede.
                                                   
                                      
Pandispanyaların kenarlarını bıçakla keserek düzleştirdim. Pastayı yapacağımız zemine  ilk katını yerleştirip üzerine pastacı kreması ve tüm yüzeye muz döşedim üzerine ince bir tabaka muzları örtecek kadar krema sürdüm, üzerine ikinci pandispanyayı yerleştirip aynı şekilde krema, muz ve tekrar krema sürüp üçüncü pandispanyayı yerleştirdim. Pastanın en üstüne ince bir tabaka krema sürdüm  . Pastayı bir gün önce yapıp bir gece  buzdolabında  beklettim.


Sıra şeker hamurunu yerleştirmekte .Hazır aldığım şeker hamurunu nişasta kaplı tezgaha koyup bir merdane yardımıyla açıyoruz. Merak etmeyin çok kolay açılıyor.


Açılan şeker hamurunu pastamızın üzerine yerleştiriyoruz. Benim bu ilk şeker hamurlu pastam olduğu için bazı ayrıntıları gözden kaçırdım. Pasta soğuk olduğu için şeker hamurunu yerleştirdiğim zaman hemen yapıştı ve o sertliği gidip yapışkan bir hal aldı. Meğerse pastanın oda sıcaklığına gelmesini beklemek buzdolabı soğukluğunun geçmesi gerekiyormuş. Tecrübeyle sabit allahtan fazla bir deformasyon olmadı.

           

Pastanın üzerine goflet plakayı suya gerek kalmadan bu yapışkanlıktan yararlanıp yapıştırdım .Şeker hamuruyla sarı yıldızlar yapıp goflet plakanın ve pastanın kenarına da bu yıldızlardan koydum. Pastanın en altını kapatmak için mavi sarı şeker hamurlarını birleştirerek kordon yapıp kapattım.Pastayı tekrar buzdolabına koydum kendini biraz çekti yapışkanlığı gitti. Pastamız hazır.




Çocuklar pastayı çok sevdi doğum günü umut'undu ama hepsi birlikte mum üflediler eğlendiler . Güzel bir gündü. İyki doğdun umut'um seni çok seviyoruz.