Bumerang - Yazarkafe

22 Ekim 2014 Çarşamba

TEPSİDE İÇLİ KÖFTE

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......



İçli köfteyi sevmeyen yoktur herhalde bende bayılırım hatta hamileliğimde içli köfteye aşermiştim  sabah kahvaltısında kalkıp içli köfte kızartıyordum. Kendim yapmak için birçok denemeler yaptım sayısını bile hatırlamıyorum. Ama bir türlü istediğim gibi olmadı :((  internette gezerken bulduğum kolay içli köfte tarifini  yaptım sonuç harika oldu. Arayışlarımı bitirmedim geçenlerde Niğde yöresine ait olduğunu öğrendiğim tepside içli köfteyi denedim buda güzel olunca tarifi bloğumda paylaşmak istedim. 


Tepside İçli Köfte Malzemeleri 


  • 2 bardak ince bulgur
  • 2 bardak sıcak su 
  • 2 orta boy patates
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı un 
  • 1 yumurta 
  • 2 çay kaşığı kimyon
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber

İç Harcı  Malzemeleri 

  • 300 gram kıyma
  • 2 avuç kıyılmış ceviz
  • 2 soğan
  • Maydanoz
  • Yağ, tuz, Karabiber 


Üzeri için  



  • Tereyağ
  • Sıvı yağ

Yapılışı 






Bulgurun üzerine örtecek kadar su koyup ağzı kapalı olarak yumuşamasını bekliyoruz. İçine haşlayıp rendelediğimiz patatesleri, yumurtayı, unu, domates ve biber  salçasını, kimyon, pul biber ve karabiberi ekleyip yumuşak dağılmayan bir hamur elde ediyoruz. 



İç harcı için tavamıza yağı koyup kızdırıyoruz. İçine  kıymayı ekleyip hafif suyunu salınca soğanları  ekleyip  kavurmaya devam ediyoruz. Cevizi, baharatları  ve  tuzu ekliyoruz harcı ocaktan almadan içine kıydığımız maydonozları ekliyoruz. İç harcımız hazır. 








Tereyağ ve sıvı yağı karıştırarak  tepsiyi yağlıyoruz. (Ben büyük yuvarlak borcam kullandım.) Yoğurduğumuz bulgur köftesini  2 parçaya ayırıyoruz. Birinci  parçayı streç   filim arasına alarak merdane yada oklava yardımıyla tepsi büyüklüğünde açıyoruz. Yağladığımız tepsinin tabanına döşüyoruz.  Hazırladığımız iç harcı  koyuyoruz. Diğer hamuruda aynı şekilde açıp iç harcın üzerine kapatıyoruz. Üzerine tekrar yağ sürüp istediğimiz şekilde kesip  180-200 derecede yarım saat kadar pişiriyoruz.  Biraz soğumasını bekleyip  servis yapıyoruz . Afiyet olsun. 

TUPPERWARE




بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim......


Daha önce sizelere  tupperware  danışmanı olduğumdan söz etmiştim  . Bu mucizevi ürünleri bloğumda kendi dilimce anlatmaya çalışacağım. Kullanma önerilerimi , nerede nasıl daha maksimum faydalanabileceğimizi tupperware hakkında küçük ipuçlarını paylaşacağım. Bu yazıya en çok sevdiğim ürünle başlamak istiyorum.  


SÜPER ŞEF  





Süper şef   olmazsa ne yaparım bilmiyorum , mutfakta herşeyim  özellikle yemek yaparken soğan doğrama hepimizin sorunu,  soğanları blendır gibi sulandırmıyor sanki elinizde ufakcık kıymışsınız gibi ipini az çekip soğanları istediğiniz büyüklükte yapabilirsiniz.  Canınız cacıkmı istedi at salatalık , sarımsak , dere otu  kıy içine de yoğurt, al sana bir dakikada cacık .  Fındığı , cevizi tatlılara istediğiniz büyüklükte ayarlıyabilirsiniz .Bebeğinize ek gıdalara başladığınızda meyve pürelerini, bisküvili mamaları kolaylıkla yapabilirsiniz . Ben tatile giderken otele bile götürmüştüm gittiğim yerlere hep yanımda taşırdım oğlum ufakken anlıyacağınız gerçekten mucizevi bir alet . Bu aleti bir kullanmaya başlayın bir daha elinizden bırakamıyacaksınız. Ürünü alan arkadaşıma içindeki bıcağın ıslak bir şekilde kaldırmamasını söylediğimde arkadaşımın cevabı  ben onu hiç kaldıramıyorum ki hep tezgahta çünkü sürekli kullanıyorum olmuştu. Bir diğer arkadaşım kendine bu ürünü aldıktan sonra  çok beğenmiş yakın akrabalarına eşine dostuna sekiz adet almıştı, anlıyacağınız bağımlılık yapıyor.




 Şu anda üç boyu mevcut  süper şef,  süper şef  II , Ekstra şef   ben süper şefi kullanıyorum ama bazen onu küçük bulup diğerlerini isteyenlerde  var. Tercih sizin hangisi size uygunsa onu seçin. Ayrıca kırılmaya, çatlamaya karşı on yıl garantiside var. Ürünün bir parçasınımı kırdınız götürün bir tupperware danışmanı yada distribütörüne  ürünü iadeye yollayıp gelen sıfır parçayı size versin  Tupperware mutfakta sizin hayatınızı kolaylaştırıp mutlu ve güzel zamanlar geçirmenizi sağlıyor. Ürün hakkında sorularınızı yada nasıl temin edebileceğiniz bilgisi için bloğumdan yada Eliflivakitler Eliflivakitler  facebook adresinden ulaşabilirsiniz. Yorumlarınızı bekliyorum :) 













21 Ekim 2014 Salı

MAKE FRAGRANT SOAP AT HOME .....EVDE KOKULU SABUN YAPIMI,

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......
Şükürler olsun rabbim bana öyle bir yaradılış özelliği vermişki  bazen kendime şaşıyorum nerde ne yapacağım hiç belli olmuyor. Şükürler olsun diyorum çünkü bu özelliklerimin çok faydasını görüyorum. Cuma günü arkadaşım Dilek doğum izin işlemleri için iş yerine gelirken sağolsun banada küçük zeyneb'imizin hediyesini getirmiş. Bu hediyelerin içinde  kokulu  sabunda bulunuyordu. Sabunu çok beğendim ve  o akşam  sabun yapmaya karar verdim. 


Ertesi gün hemen Eminönü'nden herzaman gittiğim Başak Kimyadan sabun malzemelerini aldım eve geldim internetten  sabun yapma videolarını seyredip o gece evdeki olanaklarla,  kalıbı  pilastik kavonoz kapağından içindeki  nazar boncuğunu anahtarlıktan keserek ilk sabunumu yaptım. 
İlk denemede bu kadar güzel sonuç alacağımı düşünmemiştim . O kadar beğendim ki tekrar yapmak için hem sabun malzemeleri hemde  değişik kalıplar aldım. Sabunları yaptıkça  sizinle paylaşacağım . İlerleyen günlerde sabunlar hakkında değişik planlarımda da var  :) Sevgiyle kalın. 

CHANTERELLE MUSHROOM RECİPES....KANLICA MANTARI TARİFİ....

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......
Bu hafta sonu  Kastamonu dan  Naciye Anneanne  geldi . Benim can arkadaşım şerife'nin  anneannesi arkadaşım diyorum ama Şerife'yle   sanki birlikte doğmuşuz gibi arkadaşlığımızın başı belli değil. Kardeşim canım Şerife'm rahatsız  mevlam acil şifalar versin.  İsviçre de yaşıyor yakın zamanda Türkiyeye gelecek  geleceği günü iple çekiyorum. Şerife'nin ailesini de çok seviyorum hepsi çok iyi pırıl pırıl  insanlar. Allah Uzun ömürler vesin Naciye Anneanne  köyden gelen oldukça bana mısır unu, barbunya, artık mevsimine göre  ne varsa yollar. Sağolsun bu gelişinde de bana Kanlıca Mantarı getirmiş. Bu mantar muhteşem bir şey  et desem et değil tavuk desem tavuk değil normal kültür mantarıyla isim dışında hiçbir  benzerliği yok .  Çok severim nadir bulunuyor bende bu sene  bir kez pazardan alıp yapmıştım . Hemen onuda yaptık afiyetle yedik . Şimdi size tarifini vereceğim  tarif dediysem yağın içine at kavur o kadar kolay :)


Malzemeler 
  • Kanlıca mantarı 
  • Tereyağı 
  • Tuz, baharat






Yapılışı

Mantarı  iyice ayıklayıp yıkayıp  suyunu süzüyoruz. tencereye istediğiniz kadar tereyağı eritip süzülen mantarı ekleyip suyunu çekene  kadar kavuruyoruz. Mantarlar kavrulunca  içine tuzunu baharatını ekliyoruz.  Afiyet olsun..... 



18 Eylül 2014 Perşembe

GEZMELER/GEZMELER EDREMİT GÜRE TATİLİ,





EDREMİT TATİLİ

Okullar açılmadan kaçamak yapalım dedik, tabi senelerdir vazgeçemediğimiz Cennetten bir köşe olan Edremit'in güre köyüne gittik.Deniz yeşil  bir arada kaz dağlarının eteğinde zeytin ağaçlarının içindeki otelimizde keyifli bir hafta geçirdik .  Her zaman özel arabayla giderdik bu sene uçakla gittik Yusuf ilk defa uçağa bindi küçük bey çok beğendi. Bu sene  kendi kendine  can yeleğiyle havuzda da yüzebildi. Bir sürü arkadaş buldu  anlayacağınız  çok eğlendi o mutlu olunca haliyle bizde mutlu oluyoruz. Seneye tekrar geliriz inşallah .


























5 Eylül 2014 Cuma

CROİSSANT POGACA, TEREYAĞLI KATMER POĞAÇA.....

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......
Katmer  poğaçayı iş yerindeki bizim kızlardan duymuştum. Çok pufidik önceden kalsa bile ısındığında yeni yapmış gibi taptaze yumuşacık içine istediğinizi koyabilirsiniz ve oldukça bereketli.
Ben bir ara çok dadanmıştım kahvaltıya gelenlere yapıyordum. Açılması korkutmasın  gözünüzü, yapımı oldukça basit.

MALZEMELER 
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta (akı içine, sarısı üstüne)
  • 20 gr yaşmaya (yada 1 yemek kaşığı kuru maya)
  • 2 çay kaşığı  tuz
  • 2 çay kaşığı  toz şeker
  • Aldığı kadar un (3-4 su bardağı kadar)
  • 100  gram tereyağı yada margarin 
  • peynir yada istediğiniz herhangi bir malzeme 
YAPILIŞI
Mayayı  çok az bir ılık suda eritiyoruz. Süt,  sıvı yağ, yumurta akı, tuz, şeker,  mayayı birleştirip içine aldığı kadar un ekleyip kulak memesi kıvamından biraz  yumuşak bir hamur elde ediyoruz.  Hamuru 16 bezeye ayırıyoruz beze  sayısı size kalmış isterseniz daha az bezede  yapabilirsiniz. Bezeleri Tabak büyüklüğünde  açıyoruz. 




Açtığımız hamurların arasına erittiğimiz tereyağını sürüp üst üste koyuyor en üstüne yağ sürmüyoruz.
Ben sekiz tanesini koydum yani  iki posta açıldı bu malzeme ölçüsüyle. Açıp üst üste koyduğumuz sekiz bezeyi  büyüterek tekrar açıp istediğimiz sayıda kesiyoruz enli keserseniz kabardığı için poğaçalarınız büyük oluyor. Ben dar kesip küçük yapmayı tercih ediyorum.






İçine istediğimiz malzemeyi koyup sigara böreği gibi sarıyoruz. 

Tepsiye yerleştirip  bir süre kabarması için bekliyoruz.



Kabaran poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürüp susam çörekotu  yada haşhaş toğumuyla süsleyip fırında 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun. 









4 Eylül 2014 Perşembe

KADAYİF & PUDDİNG DESERT | KADAYIFLI MUHALLEBİ

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

Bismillahirrahmanirrahim......
Bu tatlıyı vesile yengem bahsetmişti bana yediğini çok beğendiğini söylemişti. Bende internetten bulup değişiklikler yapıp birkaç kere yapmıştım. Kankam Şeyda ile iş arkadaşlarımıza bir cuma ziyafet çekmiştik o mantı yapmıştı, bende bu tatlıyı yapmıştım. Arkadaşlara tarif yetiştirememiş bende isteyenlere fotokopi yapıp dağıtmıştım. O zamanlar bu tarifi kimse bilmiyordu sonraları gittiğim ev gezmelerinde sık sıkrastlar oldum. Güzel kolay bir tarif özellikle yemeklerin arkasından, sütlü hafif bir tatlı .Afiyet olsun.

KADAYIF KISMI MALZEMELERİ

  • 250 gram kadayıf
  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • 4 yemek kaşığı tereyağ
  • 1,5 su bardağı dövülmüş ceviz
MUHALLEBİ MALZEMELERİ
  • 1 lt süt
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kremşanti
YAPILIŞI




Süte şeker,nişasta, un, yumurtayı ve vanilyayı ekleyip pişiriyoruz. Muhallebi kıvamına gelince biraz soğutup içine krem şantiyi toz olarak ekleyip mikserle karıştırıyoruz. Tamamen soğuyana kadar arada karıştırarak kaymak tutmasını engelliyoruz.
Kadayıf kısmı içinde , kadayıfımızı çok küçük parçalara ayırıyoruz ben buzdolabı poşetine koyup derin dondurucuya atıyorum. Donan kadayıfı kolaylıkla ufalanıyor.Teflon tavada kadayıfı, şekeri ve tereyağıyla birlikte hafif pembeleşinceye kadar kısık ateşte kavuruyoruz. İçine cevizi ekleyip bir 
süre daha kavuruyoruz.



Kadayıfın yarısını büyük dikdörtgen cam tepsiye döküyoruz. üzerine bütün muhallebiyi döküyoruz en üstüne kadayıfın kalan yarısını döküyoruz. Birkaç püf noktası var. Bu tatlıyı birleştirmek için kavurduğunuz kadayıf ve muhallebinin tamamen soğumasını bekliyoruz. Ben bir gün önce yapıp muhallebisini tencerede buzdolabında muhafaza edip ikram edeceğim zaman birleştiriyorum. Birleştirip buz dolabına koyarsak kadayıfların bir süre sonra çıtırlığı gidiyor. Ayrıca artan kadayıf kısmını derin dondurucuda muhafaza edip istediğiniz zaman kullana bilirsiniz. Sunum içinde tepsiye döküp keserek servis etmek yerine tek kişilik kaselerle de servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.....



2 Eylül 2014 Salı

ŞEFTALİ REÇELİ


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim......
Daha öncede reçel denemelerim oldu genelde güzel oldular bu tarifte Komşu Annemin tekniği ablam ondan öğrenmiş bende  biraz değiştirerek uyguladım kıvamı görüntüsü süper oldu. Harikasın komşuanne !!!!!!!
Artık reçel  dedin mi benden sorulur :)))


Malzemeler


  • 1 kilo şeftali
  • 750 gram şeker
  • yarım limon suyu
Bekleyen şeftaliler suyunu salıyor süzgeçlen geçiriyoruz. 
Süzgeçten geçen şekerli suyu kıvam alıncaya kadar kaynatıyoruz. Kaynayan şerbet akıcı olacak fazla koyu olmayacak. 


Şerbetin içine  şeftalileri atıyoruz kaynamaya başlayınca köpüklenmemesi için içine bir çay kaşığı margarin veya tereyağ ekliyoruz. Göreceksiniz reçelde hiç köpük olmayacak. Reçelin olduğunu anlamak için bir tabağa bir yemek kaşığı alıp soğutuyoruz soğuyunca gerçek kıvamı ortaya çıkıyor. Kaynayıp kıvamını alınca  İçine yarım limonun suyunu ekleyip bir taşım daha kaynatıyoruz ve işlem tamam reçeliniz fazla kaynamadığı için şeftaliler diri duruyor ve rengi bal gibi parlıyor . Enfes oldu  afiyet olsun . 




Yapılışı


Şeftalileri yıkayıp, ayıtlayıp,  soyuyoruz ve küçük kareler halinde doğruyoruz üzerine şekeri döküp bir süre tercihen bir gece bekletiyoruz. 












KFC LAHANA SALATASI (COLESLAW)


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim......
KFC'de ilk yediğimde çok hoşuma gitmişti içinde ne olduğunu pek çıkaramamıştım . Sırf bu salatayı yemek için KFC'ye gidenler bile var.Coleslaw Amerikalı’ların mayonezli lahana salatası ızgara etlerin, pizzanın yanında, sandviç arasında da tüketiliyor.İnternetteki değişik tarifleri denedim ve bana göre en güzelini sizinle paylaşıyorum. 


Malzemeler 
  • Küçük boy lahananın yarısı
  • 1 adet Havuç
  • Mayonez,
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • Yarım  limon suyu
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı soğan rendesi 
  • tuz

Yapılışı
Lahanayı çok ufak doğruyoruz , havucu rendeliyoruz içine çok az soğan rendesi ,  tuz, limon suyunu ekleyip hepsini karıştırıyoruz.  Diğer tarafta sirkenin ve limonun içinde şekeri eritip mayonezi ekliyoruz şekeri eritmezsek ağzımıza şeker taneleri gelebilir. Mayonezi istediğimiz ölçüde ayarlayabiliriz. Buzdolabında beklerse daha lezzetli oluyor.  İşte salatamız hazır.  Afiyet olsun.....





1 Eylül 2014 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA....

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......  


Annemin sarması çok meşhurdur. Hiç üşenmeden sık sık dolma sarar. Ben de sarmayı çok severim ama sadece yemeyi sarma bölümüne pek yanaşmam :)
Yanaşmam dedim ama bazen de iş başa düşüyor. Hafta sonu yapayım dedim sizin içinde tarifini ekledim.

MALZEMELER
  • soğan 3-4 adet
  • 3 su bardağı pirinç
  • 3 adet orta boy domates veya dolmalık fıstık ve üzüm
  • maydonoz, nane, limon, 
  • baharat, tuz, yağ

YAPILIŞI
İçi hazırlayacağımız tencereye yağımızı ekleyip soğanımızı kavuruyoruz biraz kavrulduğun da eğer fıstıklı yapacaksak içine fıstık ekleyip onuda bir iki çeviriyoruz. Domatesli yapacaksak bu aşamada rendelediğimiz domatesleri ekleyip pirinci kavurmaya devam ediyoruz. Kavrulan içe bir miktar su ,tuz ve bir adet kesme şeker ekliyoruz. Kuş üzümü, Maydanoz, varsa taze nane yoksa kuru nane, kırmızıbiber, karabiber yeni bahar size kalmış istediğiniz baharatı damak zevkinize göre ekleye bilirsiniz. Limon ve nar ekşisi yağı azsa yağ ekleyip hepsini karıştırıyoruz. Sarmak istediğiniz asma yaprağı bizimki gibi tazeyse limonlu sıcak suda bir iki dakika haşlayıp sarıyoruz. Eğer salamuraysa suyun içinde tuzunu aldıktan sonra sarıyoruz . 
Afiyet olsun.






31 Ağustos 2014 Pazar

SPAGHETTİ ÇEREZ


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim......
Youtube de Sergül Kato'nun videosun da izledim . Yaptım hemen tükendi. Yapan Sergülün eşi Yoşi Japon ama bu çerez sanırım   italyan mutfağından  deneyin derim çok basit :))

Malzemeler

  • spagetti 
  • sıvı yağ 
  • tuz,baharat    
 Yapılışı 

Teflon tavaya yağı koyuyoruz ısındığında içine spaghettileri ikiye bölüp rengi koyulaşana kadar kısık ateşte kavuruyoruz. Kavrulunca   havlu peçete üzerine alıyoruz . Henüz daha sıcakken üzerine tuzunu ve hangi baharatı seviyorsanız ekliyoruz. Ben yusuf'un çerezine baharat eklemedim bizim yediğimize kırmızı biber, karabiber  ve tuz koydum. Oldukça sert ama bir kaç gün kalınca daha güzel oluyor.  Ben ertesi gün istek üzerine tekrar  yaptım. afiyet olsun.