بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
Tüm islam âleminin hicrî yıllarını kutluyorum. 02.10.2016 günü 1438 hicri yılına girdik. Bu yeni yılın hayırlara, barışa, birlik ve beraberliğe dünyanın neresinde olursa olsun mazlumlara kurtuluş olmasını niyaz ediyorum. Böylece hicri ayların birincisi olan muharrem ayınada girmiş oluyoruz. Peygamber Efendimiz (as.) bu ay için “Şehrullahi’l-Muharrem” (Allah’ın ayı Muharrem) demiştir. Bu ayın feyzi, bereketi ve rahmeti bol olduğundan hepimiz çokça tövbe ve dua etmeliyiz
AŞURE GÜNÜ
Muharrem Ayı’nın onuncu günü olan Aşure günün insanlığın varoluşundan beri birçok olay ve hâdise gerçekleştiği için önem ve ehemmiyeti çok fazladır.
Bunlar;
- Hz. Adem (as), Aşure Günü’nde yaratılmıştır. Aynı günde Cennete girmiştir. Tövbesi ve affedilmesi aynı günde olmuştur.
- Arş, Kürsî, sema, arz, Cennet, Cehennem, güneş ve ay aynı günde yaratılmıştır.
- Hz. İbrahim (as), Aşure Günü’nde doğmuştur. Yine Nemrut’un ateşinden aynı günde kurtulmuştur.
- Hz. Nuh’un (as) gemisi Nuh tufanından aynı günde kurtulmuştur.
- Hz. Musa (as), Firavun’dan o günde kurtulmuş ve düşmanı olan Firavun aynı günde Kızıldeniz’de boğulmuştur.
- Hz. Eyüp (as), yaralarından Aşure Günü’nde şifa bulmuştur.
- Hz. Yusuf (as), hapisten aynı günde kurtulmuştur.
- Hz. İdris (as), Âli makama aynı günde yükselmiştir.
- Hz. Yakup (as) ile oğlu Yusuf’un (as) mülâkatı aynı günde olmuştur.
- Hz. Yunus (as), balığın karnından aynı günde selâmete ermiştir.
- Hz. İsa (as), Semâ’ya o günde yükselmiştir.
- Hz. Süleyman’a (as) mülk aynı günde verilmiştir.
- Hz. Cebrail ve Hz. Mikâil aynı günde yaratılmışlardır.
Nuh (as), Tufan'dan kurtuldukları gün gemide kalan tüm yiyecek çeşitlerinden meydana getirilen bir nev’î tatlıya benzer bir yemek yapmıştır.Pişirilen aş öyle bereketlenmişti ki, herkes doymuştur. Aradan bin yıllar geçmesine rağmen iman edenlerin kurtuluşu olan O günden itibaren devam ettirilen bu adet Hz. Nuh’un (as) adeti gereği icra edilmektedir. Bu günde bizler tarafından aşûre adı verilen yiyecek yapılır ve konu komşuya dağıtılıp, ikram edilir.
Bende yıllardır Aşureyi annemden gördüğümce yapmaya çalışırım . Yapılış zamanı muharrem ayı boyunca olduğu için ay çıkmadan ha yaptım ha yapacam düşüncesine düşerim bu sene ayın ilk günü pazara denk geldiği için cumartesi günü neden ilk gün yapmayayım dedim aniden aşure yapma kararı aldım. Evde ne var ne yok bir bakıp birkaç eksiğide tamamlayıp akşamdan bazılarını suya ıslattım pazar günü sabah namazından sonra sıvadım kolları malum oldukça uzun sürüyor yapması ama sizi korkutmasın bir o kadar da kolay ön işlemden geçirdiğiniz yiyecekleri birleştirip şeker döküyorsunuz sadece başından ayrılmayıp sürekli karıştırmak zorluyor insanı. Anneminde bilir kişiliğinde yaptık aşureyi oldukça bol oldu komşulara dağıttık bütün aile birleşip afiyetle yedik. Bu ayın bereketinden feyzinden hepimiz sebepleniriz, ölmüşlerimizde ruhuna gitmiştir inşallah.
MALZEMELER
- 4 su bardağı dövme buğday
- 2 su bardağı kuru fasulye
- 2su bardağı nohut
- Yarım subardağı pirinç
- 50 gr.kuş üzümü
- 150 gr.izmir üzümü
- 3 adet kuru incir
- 50 gr kuru kayısı
- 1 portakal kabuğu
- 7-8 adet karanfil
- Yarım elma elma
- Bir çay kaşığı tuz (tepeli olmasın,silmeden biraz fazla olsun)
- Damak tadınıza göre şeker (3 kg kadar)
- 1 çay bardağı süt
- 2 yemek kaşığı gül suyu
YAPILIŞI
Akşamdan ıslamaya koyduğunuz buğday dövmesi ,fasulye ve nohutu sabah suyunu süzüp tencereler de ayrı ayrı pişiriyoruz dikkat etmemiz gereken şey çok pişmemesi çünkü aşure içinde de pişeceği için özellik le fasulye dağılabilir.
Pişen buğdayı aşure yapacağımız büyük tencereye alıyoruz ve üzerine kaynattığımız sıcak suyu döküp pişirmeye başlıyoruz dibini tutmaması için özen gösterelim arada karıştıralım içine pirincinide atıp piriçler kaybolana kadar kısık ateşte pişiriyoruz bu da 1-2 saat arası sürüyor buğdayların iyice açılması lazım içine haşlayıp süzdüğümüz nohutu, güzelce yıkadığımız üzümleri, portakal rendesini, küp küp doğradığımız elmayı, küçük küçük doğradığımız kayısıları, sütü ve fasulyeyi ve bir çay kaşığı tuzu kaynadıkça suyu eksildiği için de sıcak suyumuzu ekliyoruz.
karanfilleri de bir cezvede kaynatıp suyunu aşureye döküyoruz.
Bundan sonraki aşamada aşure sık sık karıştırılacak.Aksi halde dibi tutacaktır.
incirleri kıyıp bir cezveye alıp üzerine sıcak su koyun ve 3-5 dakika kadar kaynatın.Bu sayede aşurenizin rengini bozmayacak,incirin suyunu süzüp aşureye ekliyoruz, bir on dakkika kadar karıştırarak pişirip içine şekerini ekliyoruz bu aşamada kıvamını ayarlamak için kaynamış su da ekliyebiliriz . şekeri ben iki üç sefer de ekliyorum bir kaba alıp tadı ve kıvamına bakıp ona göre damak zevkinize göre şekerini ekleyebilirsiniz beş, on dakika kadar kaynatıp altını kapatıp biraz soğuduktan sonra servis edeceğimi kaplara alıyoruz. Aşuremiz soğuduktan sonra süsleme işlemini yapabilirsiniz soğumadan yaparsanız üzerine koyduğumuz kuru yemişler içine çöker.