Bumerang - Yazarkafe

5 Ekim 2016 Çarşamba

HİCRİ YILBAŞIMIZ, MUHARREM AYINDA AŞURE YAPTIK....


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......

Tüm islam âleminin hicrî yıllarını kutluyorum. 02.10.2016 günü 1438 hicri yılına girdik. Bu yeni yılın hayırlara, barışa, birlik ve beraberliğe dünyanın neresinde olursa olsun mazlumlara kurtuluş olmasını niyaz ediyorum. Böylece hicri ayların birincisi olan muharrem ayınada girmiş oluyoruz. Peygamber Efendimiz (as.) bu ay için “Şehrullahi’l-Muharrem” (Allah’ın ayı Muharrem) demiştir. Bu ayın feyzi, bereketi ve rahmeti bol olduğundan hepimiz çokça tövbe ve dua etmeliyiz

AŞURE GÜNÜ

Muharrem Ayı’nın onuncu günü olan Aşure günün insanlığın varoluşundan beri birçok olay ve hâdise gerçekleştiği için önem ve ehemmiyeti çok fazladır.

Bunlar;

  • Hz. Adem (as), Aşure Günü’nde yaratılmıştır. Aynı günde Cennete girmiştir. Tövbesi ve affedilmesi aynı günde olmuştur.
  • Arş, Kürsî, sema, arz, Cennet, Cehennem, güneş ve ay aynı günde yaratılmıştır.
  • Hz. İbrahim (as), Aşure Günü’nde doğmuştur. Yine Nemrut’un ateşinden aynı günde kurtulmuştur.
  • Hz. Nuh’un (as) gemisi Nuh tufanından aynı günde kurtulmuştur.
  • Hz. Musa (as), Firavun’dan o günde kurtulmuş ve düşmanı olan Firavun aynı günde Kızıldeniz’de boğulmuştur.
  • Hz. Eyüp (as), yaralarından Aşure Günü’nde şifa bulmuştur.
  • Hz. Yusuf (as), hapisten aynı günde kurtulmuştur.
  • Hz. İdris (as), Âli makama aynı günde yükselmiştir.
  • Hz. Yakup (as) ile oğlu Yusuf’un (as) mülâkatı aynı günde olmuştur.
  • Hz. Yunus (as), balığın karnından aynı günde selâmete ermiştir.
  • Hz. İsa (as), Semâ’ya o günde yükselmiştir.
  • Hz. Süleyman’a (as) mülk aynı günde verilmiştir.
  • Hz. Cebrail ve Hz. Mikâil aynı günde yaratılmışlardır.

Nuh (as), Tufan'dan kurtuldukları gün gemide kalan tüm yiyecek çeşitlerinden meydana getirilen bir nev’î tatlıya benzer bir yemek yapmıştır.Pişiri­len aş öyle bereketlenmişti ki, herkes doymuştur. Aradan bin yıllar geçmesine rağmen iman edenlerin kurtuluşu olan O günden itibaren devam ettirilen bu adet Hz. Nuh’un (as) adeti gereği icra edilmektedir. Bu günde bizler tarafından aşûre adı verilen yiyecek yapılır ve konu komşuya dağıtılıp, ikram edilir.
Bende yıllardır Aşureyi annemden gördüğümce yapmaya çalışırım . Yapılış zamanı muharrem ayı boyunca olduğu için ay çıkmadan ha yaptım ha yapacam düşüncesine düşerim bu sene ayın ilk günü pazara denk geldiği için cumartesi günü neden ilk gün yapmayayım dedim aniden aşure yapma kararı aldım. Evde ne var ne yok bir bakıp birkaç eksiğide tamamlayıp akşamdan bazılarını suya ıslattım  pazar günü sabah namazından sonra sıvadım kolları malum oldukça uzun sürüyor yapması  ama sizi korkutmasın bir o kadar da kolay ön işlemden geçirdiğiniz yiyecekleri birleştirip şeker döküyorsunuz  sadece başından ayrılmayıp sürekli karıştırmak zorluyor insanı. Anneminde bilir kişiliğinde yaptık aşureyi  oldukça bol oldu komşulara dağıttık bütün aile birleşip afiyetle yedik. Bu ayın bereketinden feyzinden hepimiz sebepleniriz, ölmüşlerimizde ruhuna gitmiştir inşallah. 

MALZEMELER

  • 4 su bardağı dövme buğday 
  • 2 su bardağı kuru fasulye 
  • 2su bardağı nohut 
  • Yarım subardağı pirinç 
  • 50 gr.kuş üzümü 
  • 150 gr.izmir üzümü 
  • 3 adet kuru incir 
  • 50 gr kuru kayısı 
  • 1 portakal kabuğu 
  • 7-8 adet karanfil 
  • Yarım elma elma 
  • Bir çay kaşığı tuz (tepeli olmasın,silmeden biraz fazla olsun) 
  • Damak tadınıza göre şeker (3 kg kadar) 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 2 yemek kaşığı gül suyu 

YAPILIŞI
Akşamdan ıslamaya koyduğunuz buğday dövmesi ,fasulye ve nohutu sabah suyunu süzüp tencereler de ayrı ayrı pişiriyoruz dikkat etmemiz gereken şey çok pişmemesi çünkü aşure içinde de pişeceği için özellik le fasulye dağılabilir. 
Pişen buğdayı aşure yapacağımız büyük tencereye alıyoruz ve üzerine kaynattığımız sıcak suyu döküp pişirmeye başlıyoruz dibini tutmaması için özen gösterelim arada karıştıralım içine pirincinide atıp piriçler kaybolana kadar kısık ateşte pişiriyoruz bu da 1-2 saat arası sürüyor buğdayların iyice açılması lazım içine haşlayıp süzdüğümüz nohutu, güzelce yıkadığımız üzümleri, portakal rendesini, küp küp doğradığımız elmayı, küçük küçük doğradığımız kayısıları, sütü ve fasulyeyi ve bir çay kaşığı tuzu kaynadıkça suyu eksildiği için de sıcak suyumuzu ekliyoruz.
karanfilleri de bir cezvede kaynatıp suyunu aşureye döküyoruz.
Bundan sonraki aşamada aşure sık sık karıştırılacak.Aksi halde dibi tutacaktır.
incirleri kıyıp bir cezveye alıp üzerine sıcak su koyun ve 3-5 dakika kadar kaynatın.Bu sayede aşurenizin rengini bozmayacak,incirin suyunu süzüp aşureye ekliyoruz, bir on dakkika kadar karıştırarak pişirip içine şekerini ekliyoruz bu aşamada kıvamını ayarlamak için kaynamış su da ekliyebiliriz . şekeri ben iki üç sefer de ekliyorum bir kaba alıp tadı ve kıvamına bakıp ona göre damak zevkinize göre şekerini ekleyebilirsiniz beş, on dakika kadar kaynatıp altını kapatıp biraz soğuduktan sonra servis edeceğimi kaplara alıyoruz. Aşuremiz soğuduktan sonra süsleme işlemini yapabilirsiniz soğumadan yaparsanız üzerine koyduğumuz kuru yemişler içine çöker.
NOTLAR: Ana hatlarıyla aşure tarifi vermek istedim ... Ama taşıdığı anlam bakımından biz evde ne varsa koymaya çalışırız mesela birkaç damla zem zem ekleriz, birer kaşık pekmez bal ekleriz ne kadar çok çeşit olursa o kadar makbul olduğunu kabul ederiz .

29 Eylül 2016 Perşembe

DERİN DONDURUCUDA KIŞLIK MENEMENLİK



بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim......






Geçen sene derin dondurucu almıştık bu arada kendisinden çok memnunuz ama inanın o bile yetmiyor artık.Kışın  domates ve biber  bulamıyoruz ya da bulsak ta ne tadı var ne tuzu   işte çözüm, derin dondurucuda olmazsa olmazım menemenlik bu sene yapmakta biraz geç kalsakta  sonunda  on kilo kadar domatesten yaptım  . . .  Tek menemen  yapmakta kullanmıyorum yemeklerde de çok kolaylık  oluyor,  mutlaka yapın derim ....   Şimdiden afiyet şifa olsun...  

26 Eylül 2016 Pazartesi

URFA USÜLÜ YUMURTALI KÖFTE




بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim......



Senelerce sağolsun birsen yengemden yemiştik yumurtalı köfteyi canımız istediğinde yapardı . Şimdide orjinal Urfa'lı :) :)  sevgi ablamız yaptı bize, yapmışken tarif ve resimleri alıp bloğta yayınlamak istedim bundan sonra Sevgi Abla sayesinde urfa yemeklerinide sık sık bloğuma koyacağım ....

KOKULU LAZ ÜZÜMÜNDEN KONSERVE YAPTIM.....


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

Bismillahirrahmanirrahim......




Bu senede asmamızın üzümünü  hasat etmek nasip oldu ... Senelerce sadece üzümünü yemiştik  geçen sene ilk defe suyunu sıkıp  meşhur bir karadeniz tatlısı olan  pepeçura tatlısını yapmıştım kalan suyu derin dondurucu muhafaza etmiş ara ara bu tatlıdan yaptım... Bu senede tekrar  suyunu sıkmak niyetindeydim ama çevremdem suyunu sıkmak yerine kaynatıp konservesini yaptıklarını öğrendim ve bende konserve yapmaya niyetlenip kollarımı sıvadım.

22 Temmuz 2016 Cuma

DARBEYE HAYIR.BİR VATANIMIZ VAR ...BAYRAK ALTINDA BİRLİK OLALIM.....




Günlerdir yaşadıklarımız karşısında  o kadar endişelendik ki hepimiz....Bir akşam  otururken  aniden darbe oluyor,  yaşımız itibariyle darbe nedir bilmiyoruz tabiki....  Televizyonu açıyorum  ortalık karışık kanalın birinde Cumhurbaşkanımız canlı telefon bağlantısıyla bağlanmış ''Endişelenmeyin sokaklara çıkın devletimize sahip çıkın'' diyor...  onu seyredince yüreğime su serpildi, Reis işin başındaydı evelallah  bundan sonra rahattık ama asıl iş  o andan itibaren başladı .Evimizin  üstünden f16 geçiyordu  bu uçaklar bizi düşmanlardan korumak için değilmiydi biz düşmanmıyız ne işi vardı bizim evimizin üstünde, derken bir ses evimiz zangır zangır sallandı biyerlere bomba düştü zannettim ama oda korkutmaymış bomba filan değilmiş,  aman Allahım  ben hayatım boyunca bu kadar korktuğumu endişelendiğimi bilmiyorum bu ölüm korkusu değildi  başka bir korkuydu  çaresizlik...Demokrasinin sesini kesmeye çalışan bu kişiler başarısız olmaya mahkumdu.  Canım milletim çağrıya uydu hangi parti  olduğu farketmeksizin tek yürek, tek bilek olduk, Allahtan korkmaz, kuldan utanmaz insanlık dışı bu kişileri  engelledik .... Çok şehit verdik  ama Allahın yardımıyla ve milletimizin inancıyla devletimizi koruduk.. 
Devlet yönetime geçmişti ama klavye silahşörleri iş başındaydı.. öyle komplo teorileri ürettiler ki yok tiyatroymuş yok planlıymış ne tiyatrosu arkadaşlar  uçaklar, silahlar şehitler de mi tiyatro keşke tiyatro olsaydı  keşke  haklı olsanız  ama haksız olduğunuzu bile bile böyle şeyler söylemeniz insaların arasına süphe toğumlarını ekmeniz manidar... Ne kadar inkar etseniz de bu bir ihtilal di ve yapanlar teröristi daha ötesi yok. 

Bu terörisler hepimizi kandırdılar televizyonu kullanarak evlerimize girdiler, bizi gazetelerine abone ettiler, sohbetler yaptılar dini duygularımızla oynadılar, öğrencilere yardım edin diye paralar topladılar, zekatlar, sadakalar, kurbanlar verdik  açıkcası  meşhur derğileri ''sızıntı'' gibi içimize sızdılar  kanserli bir hücre gibi  her yerimize yayıldılar ... 

İçimden geçenleri  samimi bir şekilde sizler le paylaşmak istedim   değişik görüşe sahip olabiliriz   ama  hiç bir zaman çözüm bu  kişilerin yaptığı  gibi ihtilal terör yapmakla değil yüce meclisimiz de demokratik pilatform da seçilmiş milletvekilleriyle olmalı. Lütfen tercihimizi demokrasi den yana sandıkta kullanalım . 

''Biz bir olacağıziri olacağızdiri olacağız. Birlikte kurduğumuz bu ülkeyi inşallah hep birlikte güzel yarınlara taşıyacağız.'' 

14 Temmuz 2016 Perşembe

MİKRO DALGA FIRINDA, TUPPERWARE MİKRO PRO SÜRAHİYLE ISLAK KEK YAPIMI


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 



Klavyen bozuk olduğu için uzun zamandır bloğum da paylaşımlarda bulunamıyorum problem çözüldü bu süre içinde  hamarat arkadaşım zeynep'in benim için migrodalga fırınında  Tupperware Mikro Pro Sürahi ile denediği  keki yayınlayacağım ...  on dakikada misafiriniz merdivenleri çıkana kadar hazır....


MALZEMELER
  • 1 Su bardağı süt 
  • 1 Su bardağı sıvı yağ 
  • 1,5 Su bardağı şeker 
  • 1,5 Su bardağı un 
  • 3 yumurta 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • kakao

YAPILIŞI
Tarif normal kek tarifi gibi 1 su bardagı  süt, 1 su bardagı  sıvı yağ 1,5 su bardagı şeker,  kakao  ve vanilyayı karıştırıp içinden 1 su bardağı kadar ayırıyoruz, kalan karışıma yumurta, kabartma tozu ve unu ekleyip  migro pro sürahide 10-15 dk 500-600 watt  arası pişiriyoruz. Biraz soğuduktan sonra kalıptan çıkarıyoruz. 

























Bir subardağı ayırdığımız sosu üzerine döküp  kestikten sonra servise hazır. 
Afiyet şifa olsun...



2 Mayıs 2016 Pazartesi

DEĞİŞİK, LEZİZ, BEŞ DAKİKALIK PİZZA YAPIYORUZ....



بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

Bismillahirrahmanirrahim......

Yusuf'a ne istersin yemeğe ne yapalım dersem hemen anne pizza söyleyelim der. Televizyonlar daki reklamların da etkisi çok bunda durmadan pizza reklamları yayınlıyorlar ,tabi biz pizza söylemiyoruz evde yapıyoruz ama, hamurunu yap sosunu malzemeleri derken taktir erderseniz kolay olmuyor ama oğluşumun da pizza isteğini geri çeviremiyorum. Geçen gün bu sorunumuzu da çözdük kolay mı kolay çok leziz bir pizza hemde bizim toprakların yöresel lezzeti Bazlamayla nasılmı derseniz çok kolay hatta çoçuklarınızla da yapabilirsiniz. Bazlamaları BİM'den temin edebilirsiniz.  Ben yapım aşamalarının fotoğraflarını çektim ama piştikten sonra bir baktım tepsi boş.. Pişmiş fotoğraflarını çekmek başka zamana kaldı....


PİZZA MALZEMELERİ

  • 1 adet bazlama ekmeği
  • 250 gr. rendelenmiş kaşar
  • 1 adet domates
  • dilimlenmiş sucuk
  • isteğe bağlı olarak, mantar, mısır, zeytin,

SOS MALZEMELERİ
  • 2 yemek kaşığı ketçap
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 yemek kaşığı su
  • kuru fesleğen
  • tuz
YAPILIŞI




Bazlamayı ortadan ikiye bölüyoruz bu pizzamızın tabanı oluşturuyor.




Sosu malzemelerini bir kasede karıştırıp pizza tabanımızın üstüne komple sürüyoruz.

Pizza tabanına sosu sürdükten sonra kaşar rendesi, sucuk, domates, zeytin ne isterseniz pizzanıza koyabilisiniz,


STRAWERRY TART WİTH CUSTARD CREAM...ÇİLEKLİ TART KEK......


بِسْـــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......


Sonunda çok istediğim tart kalıbını aldım internette ki o güzel tartları görüp imreniyordum alır almaz ümreden gelen bir aile dostumuza ziyarete giderken yaptım, resimlerini gördüğüm tartlardan bile güzel oldu. Malum çilek mevsimi tartımı çilekli yaptım.. Birkaç tarife baktım kendimden ufak değişikliler katarak kekini yaptım. Her zaman pastalara yaptığım pastacı kremasınının ölçülerini azaltarak kremasında uyguladım son olarak tart jöle olarak önceden yaptığım çilek marmelatını kullandım...

26 Nisan 2016 Salı

ARAP SABUNUYLA BULAŞIK YIKAYALIM....


Mümkün oldukça zararsız ve organik deterjan ve temizlik ürünleri denemeleri yapıyor ve sizlerle paylaşıyorum, ama bu seferki tevafuk bir deneme oldu. Hafta sonu kalabalıktık yemek, çay derken oldukça çok bulaşık çıktı bir kısmını makineye yerleştirdik, tencereler tavalar da elde yıkanacak ama deterjan bitmiş kaldık öyle her şeyin en az bir yedeğini bulunduran ben bu sefer tedbirsizlik yapmışım, iyi ki de yapmışım ...Hemen bulaşık yıkayabileceğim bir şeyler bakarken sıvı arap sabunu gözüme ilişti daha önce her türlü temizlikte kullanıldığını biliyordum bulaşıkları yıkadık tertemiz olunca arap sabunuyla ilğili araştırmalara başladım. Arap sabunu bitkisel yağlar ve yağları sabuna dönüştüren sabun asidinin tepkimeye girdikten sonra ortaya çıkan son derece zararsız yarı katı maddeye deniyor. Doğaya zarar vermek istemiyorsanız arap sabunu son derece zararsız ve bir o kadarda ekonomik, bende bundan sonra bulaşıklarımı arap sabunuyla yıkamaya karar verdim .Temizlikte arap sabunu daha aktif kullanacağım ve kullanım yerlerini denemeler yaparak sizlerle paylaşacağım....Deneyin derim.....

19 Nisan 2016 Salı

KUTUP AYILI GOFLET PLAKALI DOĞUM GÜNÜ PASTASI


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

Bismillahirrahmanirrahim......



Bu sene  Maltepe sahilde ki  ilk doğum günü kutlamasını yaptık.... En büyük torunumuz olan Emre'nin doğum günü,  pastasını da ben yaptım. Neden kutup ayılı oldu  derseniz bizim Emre ayıları çok sever kız kardeşi şevval'de bu resmi beğenmiş bende  goflet plakaya bastırdım. Goflet plakayı  İstanbul Matepe  merkezde bulunan pastdizayn dan alabilir yada inernetten sipariş  edebilirsiniz. İstersenz bizim gibi bir resim beğenip yada orada bulunan bir resmi bastırabilirsiniz.

6 Nisan 2016 Çarşamba

YAĞ MANTISI ( KAYSERİ YÖRESİ )


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 


Bismillahirrahmanirrahim......

Çok duymuştum  kızarmış mantıyı ama yapması bir türlü nasip olmamıştı. Biraz İnternette  tarifine bakındım Nursel'in mutfağının yıllar önce Kayseri de yaptığı proğramı izledim   iki çesit kapaması var  ben ikisini de  uyguladım  özellikle yuvarlak olanı  o kadar güzel oldu ki lokma tatlısı gibi kabardı. Oğluşum  yerken ''Anne bunu nereden öğrendin çok güzel olmuş.''diye birkaç kere sordu ve çok yedi Yusuf  çok beğendiğine göre oldukça sık yapacağız bu mantıyı . Siz de yapın derim özellikle çay yanına çocuklarınız için ideal. Arzu ederseniz  sarımsaklı yoğurt ve salçalı sosla da servis yapabilirsiniz.    Afiyet şifa olsun ....

4 Nisan 2016 Pazartesi

ÇİLEK MARMELATI YAPTIM..


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......


Malum bahar geldi ve arabalarda çilekler satılmaya başladı . Geçen seneden yaptığım çilek reçeli bitince evdekilerin yoğun isteği üzerine çilek reçeli yapmak için çilek aldım ama tezgahlar da yeni çıktığı için hem pahalı hemde oldukça büyük , bu çileklerden reçel yapmak pek istemedim vesile yengemim tarifiyle çilek marmelatını yaptım hem basit hem çok lezzetli oldu hazır glukozlu reçeller yerine kendiniz ve çocuklarınıza doğal reçeller, marmelattlar yedirin. Bir kere yaptıktan sonra inanın tüm reçellerinizi kendiniz yapacaksınız.



MALZEMELER

  • 1 kilo çilek
  • 1 kilo şeker
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı

YAPILIŞI


Çileklerinizi kumu ve toprağı varsa temizlenmesi için bir süre suda bekletip bir kaç kere bol suda yıkayıp saplarını temizledikten sonra blendırdan geçirip tencereye alıyoruz. Üzerine şekeri koyup kaynamaya başlayınca içine bir tatlı kaşığı tereyağı ve beş damla limon ekleyip kısık ateşte kıvamı gelinceye kadar kaynatıyoruz. Marmelatımız hazır eğer uzun süre saklayacaksanı henüz sıcakken kavonoza koyup ağzını kapatıyoruz hemen tüketecekseniz ılıdıktan sonra kavonozlara koyabilirsiniz. Bu marmelatı kek, pasta ve kurabiyelerde de kullanabilirsiniz.



Elif'in notu : Kaynamaya başlayınca İçine bir tatlı kaşığı margarin yada tereyağı koyuyoruz, bu kaynarken üzerine kef çıkmasını önlüyor elinizde kaşık durmadan köpük almaktan kurtuluyorsunuz berrak bir reçeliniz ve marmelatınız oluyor.

1 Nisan 2016 Cuma

MOZAİK PASTA


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......



Mozaik pasta denince küçüklüğüm aklıma gelir tabi o zamanlar bu kadar değişik pasta börek çeşidi yok bildiğimiz nadir çeşitlerden biriydi mozaik pasta bende çok severdim şimdilerde pek yapmıyorum geçenlerde misafirlere ne yapayım derken aklıma geldi ve yapmışken fotoğraflarını çekip tarifini bloğa yazayım dedim.Birsen yengem çok güzel yapar bende şimdi Elif versiyonunu veriyorum.....


MALZEMELER

  • 200 gr. tereyağı
  • 1,5 paket pötibör bisküvi(350  gram)
  • 4 çorba kaşığı toz kakao
  • 5 çorba kaşığı pudra sekeri
  • 2 adet yumurta
  • ceviz
  • Hindistan cevizi (üzeri için)

YAPILIŞI



Bisküvileri bir kapta çok ufak olmayacak şekilde kırıyoruz.Bisküvileri oğluşum kırdı . Tereyağını eritip ocaktan alıp diğer malzemeleri ve bisküviyi ekleyip karıştırıyoruz . Malzeme içine yakıştırdığınız ve damak zevkinize uyan tüm kuru meyve ve yemişi koyabilirsiniz size kalmış ben sadece ceviz ekledim . Hepsini karıştırdıktan sonra yağlı kağıda sarıp istediğimiz şekli verip dondurucuda bekletip istediğimiz zaman kesip servis yapıyoruz. Ben her zaman yaptığımda yağlı kağıda sarıyordum bu sefer yarısını netten gördüğüm kavurma şekillendirmede kullanılan pet şişe yöntemini kullandım. Nette 1,5 lt. pet su şişesi kullanılıyordu ben kolay ikram edilmesi için 500 ml'lik pet şişe kullandım şişenin ağız kısmını kesip harcı bastırarark içine koydum donunca çıkartmak içince pet şişeyi kesitim .Servis içinde mozaik pastaları parmak kalınlığında kesip yan taraflarını hindistan cevizine buladım.. Görünüsü çok güzel tadıda nefisti....En yakın zamanda sizde deneyin derim....

31 Mart 2016 Perşembe

ARABAŞI ÇORBASI ESKİLERDEN KALMA VE ÇOK LEZZETLİ


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......

Bu çorba Anodolu'da çoğu yerde bilinip yapılır. Aksekide soğuk kış günlerinde dost meclislerinde genelde av hayvanlarıyla kaz, tavşan keklik , hindi , tavuk v.s kullanılarak bu çorbayı yaparlarmış . Hatta tekerlemeler bile söylemişler.


“Arabaşı yapılırsa hindiden Ben gelirim ikindiden.  

Arabaşı yapılırsa tavşandan Ben gelirim akşamdan. . .

Arabaşı yapılırsa kazdan Ben gelirim yazdan. . .

Arabaşı yapılırsa boyundan Ben gelirim oyundan. .

Arabaşı yapılırsa keklikten Ben gelirim eşikten
Arabaşı yapılırsa tavuktan Ben gelemem soğuktan”...

Akşam yemeğinden sonra yapılıp içildiği için Ara-aşı kelimesi zamanla Arabaşı olarak adlandırılmış. Çok leziz bir çorba farklı bir sunumu var. Biz tabi av hayvanı bulamayız bulsak bile kıyamam o yüzden tavuk etini tercih ediyoruz. Şimdi tarife geçelim, tarif bu konuda armızda en çok bilgisi olan Fethiye sultandan......

MALZEMELER

  • 1 Adet Tüm Tavuk ( kaz, ördek, tavşan, hindi eti de olabilir )
  • 2 çorba Kaşığı Un
  • 2 çorba Kaşığı Tereyağı
  • 2 çorba Kaşığı Domates Salçası
  • 1 çorba Kaşığı Biber Salçası
  • Pul Biber
  • yarım limon suyu
  • 2 Litre Su
HAMUR MALZEMELERİ 

  • 5 bardak Su
  • 1 Kase Un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 2 Tatlı Kaşığı Tuz
YAPILIŞI 

Önce hamuru yapmak la başlıyoruz . 4 bardak suyu ocağa koyup içine tuz ekliyoruz ve kaynatmaya bırakıyoruz öteyandan bir kasenin içine unu koyup bir bardak suyla açıyoruz boza kıvamı gibi olacak ocaktaki suyun içine kasedeki unu yavaş yavaş ince ip gibi akıtarak karıştıtarak koyulaşıncaya kadar pişiriyoruz . daha sonra ıslattığımız tepsinin içine döküp düzlüyoruz .

Tavuğu haşlarız , eti kemiğinden ayırırız , Erittiğimiz tereyağının içinde unumuzu rengi koyulaşmaya başlayana kadar kavuruyoruz salçaları ekleyip kavurma işlemine devam ediyoruz en son kırmızı biberini ekleyip içine topaklanma dan yavaşça karıştırarak suyunu ekliyoruz. Kaynamaya bırakıyoruz . Kaynamak ta olan çorbamıza dittiğimiz tavuğumuzu ekleyip bir beş dakika daha kaynatıp ocağı kapatıyoruz. içine limon suyunu ekliyoruz . Biz çorbayı yaparken tepsiye döktüğümüz hamurumuz soğuyup yeme kıvamına geldi . şimdi sunum geçeceğiz sunum çok önemli. tepsideki hamurları kesip çorba kasesini ortaya koyuyoruz ilk önce kaşığımıza hamurdan bir parçalayıp daha sonra çorbadan alıp çiğnemeden yutuyor usülü bu ama siz benim gibi hamuru çorbanın içine de koyabilirsiniz. Afiyet şifa sağlık olsun....


30 Mart 2016 Çarşamba

PORTAKAL REÇELİ


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 


                      Bismillahirrahmanirrahim......

Portakal sezonumuzu reçelle kapatıyoruz. Bahçemizdeki portakalları geçen seneler de topladığımız zaman bir kısmını kağıtla sarıp uzun süre saklayabiliyorduk bu sene portakallarımızı toplamadan kar yağdı ve dondu bu şekilde topladığımız için fazla dayanmadı hemen çürüdü zaten toplar toplamaz büyük kısmını dağıttık kalanı da sıktık ve yedik az miktarda kaldı onuda birazını yazın limonata yaparken kullanmak için derin dondurucuya kaldırdım, diğer kısmını da reçel yapayım dedim . Bizim portakallar çekirdekli ve küçük o yüzden reçel yapmakta oldukça zor landım. Rendelediğim portakalların kabuklarınıda kurabiyelerde keklerde kullanmak için şekerle karıştırıp derin dondurucuya koydum portakalları kaynattığım suyu da sirkede kullandım yani anlayacağınız hiç birşeyini ziyan etmedik israf haram ama biz nerdeyse suyunun suyunu kullandık. İki seferde ve iki değişik şekilde yaptım portakal reçelini birincisi internetten bulduğum tarif şerbet yapıp portakalları içine öyle atıyorsunuz diğer tarifte ablamın komşusu nurten teyzenin tarifi buda direk şekeri ve suyu portakalların üzerine koyuyoruz öyle kaynatıyoruz ilk tarif sulu oldu ikinci tarif daha susuz oldu bence ikisininde tadı aynı ...

MALZEMELER

  • 9 adet portakal (benim portakal çok küçük olduğu için)
  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • Yarım limon(Eğer portakal ekşiyse gerek yok)
  • Bir tatlı kaşığı tereyağ yada margarin


YAPILIŞI

Portakaların kabuklarını rendeleyin. Rendelediğiniz kısmı atmadık ,portakal şekerlemesi yaptık . Portaklalları bir tencereye koyup,üzerine çıkacak kadar su koyun. ocağa koyup beş dakika kadar kaynatın Ocaktan alıp suyunu süzün. (suyunuda soğuduktan sonra sirkede kullandım.)Portakalları soğuk suda tutun. Portakalları küçük lokmalar halinde doğrayın (Benim portakallar çok çekirdekli olduğu için oldukça zorlandım.) Diğer tarafta tencereye limon suyu, şeker ve suyu alıp kaynamaya bırakın. Koyu bir şurup olana kadar kaynatın. Portakalları içine atıp hafifçe karıştırın. Yeterince kıvama gelince altını kapatıp henüz sıcakken kavonoza koyup ağzını kapatıyoruz. 


Elif'in notu : Kaynamaya başlayınca İçine bir tatlı kaşığı margarin yada tereyağı koyuyoruz, bu kaynarken üzerine kef çıkmasını önlüyor elinizde kaşık durmadan köpük almaktan kurtuluyorsunuz berrak bir reçeliniz oluyor.

29 Mart 2016 Salı

PORTAKAL KABUĞUNU ŞEKERLE SAKLAYALIM...

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......



Portakalın aroması o kadar güzeldir ki keklerde , muhallebiler de hamur işlerin de kullanılır, özellikle yazın pek bulunmuyor portakal , ben de reçel yaptığım portakalların rendelediğim kabuklarını şekerle karıştırıp muhafaza ediyorum gerektiğinde de çıkarıp kullanıyorum. 

MALZEMELER 

  • Portakal 
  • Şeker 



YAPILIŞI 

Portakal kabuğunun rendeleyin, içine şeker ekleyin karıştırın . Bir portakala ortalama iki kaşık şeker katabilirsiniz isteğe bağlı fazlada ekleyebilirsiniz. Benim yaptığım gibi şekerle karıştırdıktan sonra derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz yada bir kavanoza yerleştirip buzdolabının rafında saklayabilirsiniz . Bu şekilde uzun süre dayanıyor.