بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
Bismillahirrahmanirrahim......
Bu senede asmamızın üzümünü hasat etmek nasip oldu ... Senelerce sadece üzümünü yemiştik geçen sene ilk defe suyunu sıkıp meşhur bir karadeniz tatlısı olan pepeçura tatlısını yapmıştım kalan suyu derin dondurucu muhafaza etmiş ara ara bu tatlıdan yaptım... Bu senede tekrar suyunu sıkmak niyetindeydim ama çevremdem suyunu sıkmak yerine kaynatıp konservesini yaptıklarını öğrendim ve bende konserve yapmaya niyetlenip kollarımı sıvadım.
Öncelikle üzümleri güzelce ayıklayıp sadece tanelerini alıp yıkıyoruz. Üzüm tanelerini büyük bir tencereye alıp içine bir bardak kadar su ekleyip ( benimki yaklaşık beş kilo kadar tane üzümdü ) kaynamaya bırakıyoruz üzümler kaynadıkça suyunu salıyor rondodan çekip kevgirden geçirip süzdüğümüz üzüm sularını tekrar bir kaynatıp kavanozlara henüz sıcakken doldurup kapaklarını sıkıca kapatıp ters vaziyette sişeleri bekletiyoruz.
Ertesi gün şişelerin kapakları düz se tuttu demekmiş eğer şişenin kapakları yukarı doğru şişmişse kapak atmış demek ve bu kavonozu hemen tüketiyoruz. Benin kilerin hepsi tuttu ama ilk defa yaptığım için riske atmak istemedin yaptığım şişeleri konserve gibi 10 dakika kaynattım .
Bu kış yemeklerimizin yanın da üzüm şırası ve tatlılarımız da kullanmak üzere konservelerimiz ve misafirlerimiz için her daim sofralarımız hazır.
Ertesi gün şişelerin kapakları düz se tuttu demekmiş eğer şişenin kapakları yukarı doğru şişmişse kapak atmış demek ve bu kavonozu hemen tüketiyoruz. Benin kilerin hepsi tuttu ama ilk defa yaptığım için riske atmak istemedin yaptığım şişeleri konserve gibi 10 dakika kaynattım .
Bu kış yemeklerimizin yanın da üzüm şırası ve tatlılarımız da kullanmak üzere konservelerimiz ve misafirlerimiz için her daim sofralarımız hazır.
Şimdiden afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder