Bumerang - Yazarkafe

25 Haziran 2019 Salı

GÖRÜNÜŞÜ VE LEZZETİYLE FAVORİNİZ OLACAK GÜL TATLISI..........

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim...






Şerbetli tatlı sevenler ve görselliğe önem verenler için harika bir tatlı tarifi vereceğim sizlere minik gül tomurcuklarını kolayca yapıp ister bir yakınınıza yemeğe giderken yapıp götürün, isterseniz akşam yemeğinden sonra , ister bayramda ikram edin yada çay saatinde bir çeşit olarak çok güzel bir seçenek.




MALZEMELER
  • 100 gram tereyağı
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt.
  • 1 su bardağı irmik.
  • 1 adet yumurta.
  • 1 paket kabartma tozu.
  • 1 paket vanilya
  • 4-5 su bardağı un.( Aldığı kadar un )

ŞERBET MALZEMESİ
  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • yarım limon 

YAPILIŞI

Şerbetimizi kaynatarak yapımına başlıyoruz gül tatlımızın şekeri ve suyu karıştırarak içine limonuda ekleyip kaynatıyoruz. Kıvamı çok  koyu olmayacak hazır olan şerbetimizi ılımasını için ocaktan alıyoruz. 


Minik gül tomurcuklarımızın hamurunu hazırlamak için,  yoğurma kabımıza tereyağı, sıvı yağ, yoğurt, irmik, yumurta, kabartma tozu ve vanilya  alıp yavaş yavaş unu ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde ediyoruz. 

                  








Hamurumuzu merdaneyle yarım birim kalınlığında açıyoruz.





Açtığımız hamuru çay bardağı yardımı ile yuvarlaklar kesiyoruz.



4 adet yuvarlağı üst üste sıralayalım






Üst Üste koyduğumuz yuvarlak hamurlarımızı rulo şeklinde sarıyoruz.

Rulomuzu ortadan ikiye kesiyoruz.


Tepsiye yereleştirip gül goncalarımızn üzerine birer adet fındık koyuyoruz



180 derecede önceden ısıtılmış fırında kontrollü şekilde pişiriyoruz. Güllerimiz fırından çıkarıp henüz sıcakken soğuk şerbeti üzerine döküyoruz. Soğuyunca servis yapabilirsiniz.

Afiyet şifa olsun....


BİR KERE YAPIN VAZGEÇEMİYECEKSİNİZ........ FIRINDA TAVUKLU ERİŞTE....

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim...


Sizlerle geçen günler de yaptığım ve Yusuf Mert tarafından yarısı bir çarpıda yenilen çok leziz Fırında Tavuklu Erişte tarifini paylaşacağım. Erişteyi Tokat'tan Nurcan'cığımın annesi kesmiş, sağ olsun o da bize getirdi ama çorbada, yemekte o kadar çok erişte kullanıyorum ki en yakın zaman da kolları sıvayıp beninde kesmem gerekecek. Şimdi tarife geçelim. Sizler de en yakın zaman da deneyin derim.

NOT: Bir daha ki yaptığım da tavuklu kısmında baharat kullanacağım daha lezzetli olacağını düşünüyorum. 


MALZEMELER

  • 1 tavuk butu 
  • 2 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 su bardağı süt
  • muskat, karabiber, tuz,
  • kaşar peyniri
YAPILIŞI
1 tavuk butunu 2 su bardağı su ile haşlayın. 1,5 su bardağı erişteyi borcama dökün ben küçük kare borcam kullandım. Haşladığımız tavugun suyundan 1,5 su bardağı eriştenin üzerine döküp ağzı kapalı bir şekilde en az 2-3 saat bekletiyoruz ben ağzına streç kapatıp ertesi gün kullanmak için beklettrim o yüzden daha güzel suyunu çekti. 






Tavuğu didip eriştenin üzerine yerleştiriyoruz. 







Beşamel sos için 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı unu kavurup 1 su bardağı sütü döküp karıştırıyoruz içinse çok az muskat ve karabiber ve tuz ekleyip koyulaşınca kapatıyoruz. Eriştemiz ve tavuğumuzun üzerini kapatıcak şekilde beşamel sosumuzu yayıp fırına veriyoruz. 





Beşamel sosumuz üzei hafif kabuk bağlayınca üzerine kaşar peynirimizi ekleyip kaşarlar kızarana kadar pişiriyoruz.
Fırından çıkarıp ilk sıçaklığı geçince servis yapabilirsiniz. 

Afiyet şifa olsun, sağlıkla.....

10 Haziran 2019 Pazartesi

ÇOK LEZZETLİ.... ÇITIR ÇITIR .... İSTER BAYRAMLIK İSTER İKRAMLIK CEVİZLİ RULO TATLI.....


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim...


İnsan, kendisinin başıboş bırakılacağını mı sanır. (Kıyamet süresi 36)

 

Ramazanda yaptığım bu tatlıyı biz çok sevdik çıtır çıtır arasına koyduğumuz cevizler de ayrı bir lezzet katıyor tatlımıza.Kolay ve lezzetli bu tatlıyı sizinde denemenizi öneririm....

HAMUR MALZEMELERİ
  • 2 yemek kasıgı dolusu tereyağ
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • Yarım su bardağı irmik
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı sirke(üzüm yada elma olabilir)
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı kadar un
ŞERBET MALZEMELERİ
  • 3.5 su bardağı su
  • 3 su bardağı şeker
  • limon 
İÇ MALZEMESİ


  • 1 kase iri çekilmiş ceviz

YAPILIŞI

Öncelikle şerbeti kaynatıp soğumaya bırakalım.







Tüm hamur malzemelerini yumuşak kıvamda bir hamur yoğuruyoruz. 











Hamuru açıp yanlarını bıçakla kesip düzeltiyoruz.

Bir kase iri çekilmiş cevizi hamurumuza yayıyoruz. (Burda cevizi iri olarak değil odukça küçük çekmenizi öneririm çünkü hamuru kesmesi zor oluyor.) 









Ben hamur kesme aparatıyla eşit şekilde kesiyoruz. 

Rulo şeklinde hamurları sarıyoruz. Tepsimize yerleştiriyoruz. 

180 derecede fırından iyice kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkınca ilk sıcaklığı geçtikten sonra soğuk şerbeti üzerine döküyoruz. Şerbeti çektikten sonra servis yapabilirsiniz.... 
 

15 Mayıs 2019 Çarşamba

KIZARTMADAN ÇOK HAFİF KREP TAVASINDA KABAK MÜCVERİ......

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim...

Oğluşum pek sebze sevmez bende onun beğeneceği tarifler denerim hep yaparken de sebzelerin vitamin değerlerini kaybetmeden sağlıklı olmasına özen gösteririm.  Bugünkü tarifimde kızartmadan kabak mücverini denedim. Krep tavasında yaptım hiç yapışmadı ve pufuduk mücverlerim oldu, birde yanında sarımsaklı yoğurtla Yusuf'um parmaklarını yedi....

MALZEMELER
  • 8 Adet kabak ,
  • 4 Adet yumurta,
  • Yarım demet dere otu,
  • Yarım demet maydonoz,
  • 10 Adet yeşil soğan
  • 2 Çay bardağı un,
  • 1 Adet kabartma tozu,
  • 1 Çay bardağı sıvı yağ,
  • Tuz, karabiber, kırmızı biber,
YAPILIŞI

Kabakların kabuklarını soyup rendeliyoruz.Hafif suyunu sıkıp karıştıracağıız kaseye alıyoruz.





Doğradığımız maydanoz, dere otu, yeşil soğanı, sıvıyağı, yumurtayı ekleyip karıştırıyoruz , tuz, karabiber, pulbiber, kabartma tozu, unuda ekleyip karıştıralım.






Krep tavamızı ısıtıp içine bir yemek kaşığı yağ koyup harcımızın üçte birini tavamıza yerleştiriyoruz, ocağın altı kısık vaziyette tavanın ağzına kapaklı bir şekilde pişiriyoruz. Bir tarafı pişen mücverimizi tabakla ters çevirip diğer tarafınıda ağzı kapaklı bir şekilde pişiriyoruz. Kalan harcı da bu şekilde pişiriyoruz.



Pişen mücverimizi dilimleyerek arzuya göre sarımsaklı yoğurtla servis yapıyoruz.
Afiyet şifa olsun ........

GEZMELER... GEZELER.....BÜYÜK ÇAMLICA CAMİSİ.... KORELİ ŞİRİN MİSAFİRİMİZ SOHEE.....ÇAMLICA TEPESİ...

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim...


Nisan ayında Beyza'nın Erasustan koreli aradaşı Sohee Türiye'ye geldi. Beyza İspanya'da olduğu sürece gıyabında tanıdık kendisini, İstanbul'a geldiğide de görüşmek istedik bu arada erasmustan bir diğer aradaşı selin'de geldi Konya'dan. Beyza Sohee'nin zamanının kısıtlı olduğunu onları çamlıca tepesine çıkarabilecekmiyim diye sordu, hafta içi olduğu için işten sonra gidebileceğimizi söyledim.



Hepimiz aç olduğundan kızlarla bir yemek yiyelim dedik, kebap filan derken iskenderde karar kıldık. Yemeğimizi bitirdikten sonra Çamlıca tepesine çıkmak için çıktık yola,  onlara yeni yapılan Büyük Çamlıca Camiine de isterlerse gidebileceğimizi söyledim bende daha önce gitmemiştim sağ olsunlar  kızların sayesinde bende gitmiş oldum. 

















Cami dedikleri kadar varmış daha görünce o kadar etkilendim, duygulandım ki Allah yapanlardan yapımına sebep olanlardan da razı olsun. Altında devasal bir park alanı arabanızı park edince park alanından direk camiye giriyorsunuz buradaki asansörle caminin istediğiniz katına çıkabiliyorsunuz. 


Akşam namazı vakti olduğu için Akşam namazımızı kıldık sohee de benimle namaz kılmak istediğini söyledi ilk namazını birlikte kıldık namazdan sonra duasını da etti belkide birisinin müslüman olmasına sebep oluruz.  Camiyi gezdik çok beğendik.
Çay, kahve içmek için Çamlıca Tepesine çıktık biraz serindi ama manzara için üşümeye değdi.





Bir kaç gün   İstanbul'u gezdi kızlar  Sohee Selenle Konya'ya  oradan da Kapadokya'ya gitti daha sonra istanbul üzerinden Erasmus gördüğü İspanya'ya döndü. Sohee yi çok sevdik mümkün olsa evlat edinecektim o kadar şirin, tatlı bir kız ki o da bizden memnun kalmıştır inşallah ...  

Tekrar görüşmek üzere Sohee..

13 Mayıs 2019 Pazartesi

TART KALIBINDA .....KIBRIS TATLISI TARİFİ.....

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim...


Mübarek Ramazana girdiğimiz şu günlerde ilk iftar davetimizi Sevgi Ablada yaptık, sağ olsun çok leziz yemekler yapmış her zamanki gibi, bende giderken ağzımız tatlansın diye Tart kalıbında Kıbrıs tatlısı yaptım. İçinde un olmayan değişik, kolay bir tatlı, şerbetli tatlı sevenler mutlaka deneyin derim ....

KEK MALZEMELERİ
  • 3 adet yumurta
  • yarım su bardağı şeker
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı galeta unu
  • 1 su bardağı kırılmış ceviz
  • 1 su bardağı hindistan cevizi
  • 1 paket kabartma tozu
KREMA MALZEMESİ
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı nişasta
  • Yarım su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket krem şanti
  • Şerbeti için
  • 2 su bardağı su
  • 1. 5 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
ÜZERİ İÇİN
  • Hidistan cevizi

YAPILIŞI



Şerbeti yapmayla başlıyoruz, kek olana kadar şerbetimizin soğuması gerekiyor. Suyu ve şekeri karıştırıp kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 15 dakika daha kaynatıyoruz altını kapatıp vanilyayı ekleyip soğutuyoruz.







Kek harcı için yumurtaları ve şekeri çırpıp kuru malzemeleri ekleyip karıştırıyorsunuz oldukça katı bir hamur oldu yağlanmış turta kalıbına  spatula yardmıya yaydım. 









160 derece fırında 30 dakika kontrollü pişiriyoruz .










Turta kalıbından çıkarıyoruz, fırından çıkarıp henüz sıcakken soğuk şerbeti döküyoruz .


Kreması için krem şanti tüm malzemeleri birleştirip muhallebi kıvamına getiriyoruz. Altını kapatıp hafif ılıyınca toz krem şantiyi ekleyip blendırla çırpıyoruz. Kekin üzerine muhallebiyi döküp üzerine hindistan cevizi serpip buzdolabında bekletip servis yapıyoruz.

Afiyet şifa olsun ......