Bumerang - Yazarkafe

18 Eylül 2014 Perşembe

GEZMELER/GEZMELER EDREMİT GÜRE TATİLİ,





EDREMİT TATİLİ

Okullar açılmadan kaçamak yapalım dedik, tabi senelerdir vazgeçemediğimiz Cennetten bir köşe olan Edremit'in güre köyüne gittik.Deniz yeşil  bir arada kaz dağlarının eteğinde zeytin ağaçlarının içindeki otelimizde keyifli bir hafta geçirdik .  Her zaman özel arabayla giderdik bu sene uçakla gittik Yusuf ilk defa uçağa bindi küçük bey çok beğendi. Bu sene  kendi kendine  can yeleğiyle havuzda da yüzebildi. Bir sürü arkadaş buldu  anlayacağınız  çok eğlendi o mutlu olunca haliyle bizde mutlu oluyoruz. Seneye tekrar geliriz inşallah .


























5 Eylül 2014 Cuma

CROİSSANT POGACA, TEREYAĞLI KATMER POĞAÇA.....

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......
Katmer  poğaçayı iş yerindeki bizim kızlardan duymuştum. Çok pufidik önceden kalsa bile ısındığında yeni yapmış gibi taptaze yumuşacık içine istediğinizi koyabilirsiniz ve oldukça bereketli.
Ben bir ara çok dadanmıştım kahvaltıya gelenlere yapıyordum. Açılması korkutmasın  gözünüzü, yapımı oldukça basit.

MALZEMELER 
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta (akı içine, sarısı üstüne)
  • 20 gr yaşmaya (yada 1 yemek kaşığı kuru maya)
  • 2 çay kaşığı  tuz
  • 2 çay kaşığı  toz şeker
  • Aldığı kadar un (3-4 su bardağı kadar)
  • 100  gram tereyağı yada margarin 
  • peynir yada istediğiniz herhangi bir malzeme 
YAPILIŞI
Mayayı  çok az bir ılık suda eritiyoruz. Süt,  sıvı yağ, yumurta akı, tuz, şeker,  mayayı birleştirip içine aldığı kadar un ekleyip kulak memesi kıvamından biraz  yumuşak bir hamur elde ediyoruz.  Hamuru 16 bezeye ayırıyoruz beze  sayısı size kalmış isterseniz daha az bezede  yapabilirsiniz. Bezeleri Tabak büyüklüğünde  açıyoruz. 




Açtığımız hamurların arasına erittiğimiz tereyağını sürüp üst üste koyuyor en üstüne yağ sürmüyoruz.
Ben sekiz tanesini koydum yani  iki posta açıldı bu malzeme ölçüsüyle. Açıp üst üste koyduğumuz sekiz bezeyi  büyüterek tekrar açıp istediğimiz sayıda kesiyoruz enli keserseniz kabardığı için poğaçalarınız büyük oluyor. Ben dar kesip küçük yapmayı tercih ediyorum.






İçine istediğimiz malzemeyi koyup sigara böreği gibi sarıyoruz. 

Tepsiye yerleştirip  bir süre kabarması için bekliyoruz.



Kabaran poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürüp susam çörekotu  yada haşhaş toğumuyla süsleyip fırında 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun. 









4 Eylül 2014 Perşembe

KADAYİF & PUDDİNG DESERT | KADAYIFLI MUHALLEBİ

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

Bismillahirrahmanirrahim......
Bu tatlıyı vesile yengem bahsetmişti bana yediğini çok beğendiğini söylemişti. Bende internetten bulup değişiklikler yapıp birkaç kere yapmıştım. Kankam Şeyda ile iş arkadaşlarımıza bir cuma ziyafet çekmiştik o mantı yapmıştı, bende bu tatlıyı yapmıştım. Arkadaşlara tarif yetiştirememiş bende isteyenlere fotokopi yapıp dağıtmıştım. O zamanlar bu tarifi kimse bilmiyordu sonraları gittiğim ev gezmelerinde sık sıkrastlar oldum. Güzel kolay bir tarif özellikle yemeklerin arkasından, sütlü hafif bir tatlı .Afiyet olsun.

KADAYIF KISMI MALZEMELERİ

  • 250 gram kadayıf
  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • 4 yemek kaşığı tereyağ
  • 1,5 su bardağı dövülmüş ceviz
MUHALLEBİ MALZEMELERİ
  • 1 lt süt
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kremşanti
YAPILIŞI




Süte şeker,nişasta, un, yumurtayı ve vanilyayı ekleyip pişiriyoruz. Muhallebi kıvamına gelince biraz soğutup içine krem şantiyi toz olarak ekleyip mikserle karıştırıyoruz. Tamamen soğuyana kadar arada karıştırarak kaymak tutmasını engelliyoruz.
Kadayıf kısmı içinde , kadayıfımızı çok küçük parçalara ayırıyoruz ben buzdolabı poşetine koyup derin dondurucuya atıyorum. Donan kadayıfı kolaylıkla ufalanıyor.Teflon tavada kadayıfı, şekeri ve tereyağıyla birlikte hafif pembeleşinceye kadar kısık ateşte kavuruyoruz. İçine cevizi ekleyip bir 
süre daha kavuruyoruz.



Kadayıfın yarısını büyük dikdörtgen cam tepsiye döküyoruz. üzerine bütün muhallebiyi döküyoruz en üstüne kadayıfın kalan yarısını döküyoruz. Birkaç püf noktası var. Bu tatlıyı birleştirmek için kavurduğunuz kadayıf ve muhallebinin tamamen soğumasını bekliyoruz. Ben bir gün önce yapıp muhallebisini tencerede buzdolabında muhafaza edip ikram edeceğim zaman birleştiriyorum. Birleştirip buz dolabına koyarsak kadayıfların bir süre sonra çıtırlığı gidiyor. Ayrıca artan kadayıf kısmını derin dondurucuda muhafaza edip istediğiniz zaman kullana bilirsiniz. Sunum içinde tepsiye döküp keserek servis etmek yerine tek kişilik kaselerle de servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.....



2 Eylül 2014 Salı

ŞEFTALİ REÇELİ


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim......
Daha öncede reçel denemelerim oldu genelde güzel oldular bu tarifte Komşu Annemin tekniği ablam ondan öğrenmiş bende  biraz değiştirerek uyguladım kıvamı görüntüsü süper oldu. Harikasın komşuanne !!!!!!!
Artık reçel  dedin mi benden sorulur :)))


Malzemeler


  • 1 kilo şeftali
  • 750 gram şeker
  • yarım limon suyu
Bekleyen şeftaliler suyunu salıyor süzgeçlen geçiriyoruz. 
Süzgeçten geçen şekerli suyu kıvam alıncaya kadar kaynatıyoruz. Kaynayan şerbet akıcı olacak fazla koyu olmayacak. 


Şerbetin içine  şeftalileri atıyoruz kaynamaya başlayınca köpüklenmemesi için içine bir çay kaşığı margarin veya tereyağ ekliyoruz. Göreceksiniz reçelde hiç köpük olmayacak. Reçelin olduğunu anlamak için bir tabağa bir yemek kaşığı alıp soğutuyoruz soğuyunca gerçek kıvamı ortaya çıkıyor. Kaynayıp kıvamını alınca  İçine yarım limonun suyunu ekleyip bir taşım daha kaynatıyoruz ve işlem tamam reçeliniz fazla kaynamadığı için şeftaliler diri duruyor ve rengi bal gibi parlıyor . Enfes oldu  afiyet olsun . 




Yapılışı


Şeftalileri yıkayıp, ayıtlayıp,  soyuyoruz ve küçük kareler halinde doğruyoruz üzerine şekeri döküp bir süre tercihen bir gece bekletiyoruz. 












KFC LAHANA SALATASI (COLESLAW)


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim......
KFC'de ilk yediğimde çok hoşuma gitmişti içinde ne olduğunu pek çıkaramamıştım . Sırf bu salatayı yemek için KFC'ye gidenler bile var.Coleslaw Amerikalı’ların mayonezli lahana salatası ızgara etlerin, pizzanın yanında, sandviç arasında da tüketiliyor.İnternetteki değişik tarifleri denedim ve bana göre en güzelini sizinle paylaşıyorum. 


Malzemeler 
  • Küçük boy lahananın yarısı
  • 1 adet Havuç
  • Mayonez,
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • Yarım  limon suyu
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı soğan rendesi 
  • tuz

Yapılışı
Lahanayı çok ufak doğruyoruz , havucu rendeliyoruz içine çok az soğan rendesi ,  tuz, limon suyunu ekleyip hepsini karıştırıyoruz.  Diğer tarafta sirkenin ve limonun içinde şekeri eritip mayonezi ekliyoruz şekeri eritmezsek ağzımıza şeker taneleri gelebilir. Mayonezi istediğimiz ölçüde ayarlayabiliriz. Buzdolabında beklerse daha lezzetli oluyor.  İşte salatamız hazır.  Afiyet olsun.....





1 Eylül 2014 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA....

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......  


Annemin sarması çok meşhurdur. Hiç üşenmeden sık sık dolma sarar. Ben de sarmayı çok severim ama sadece yemeyi sarma bölümüne pek yanaşmam :)
Yanaşmam dedim ama bazen de iş başa düşüyor. Hafta sonu yapayım dedim sizin içinde tarifini ekledim.

MALZEMELER
  • soğan 3-4 adet
  • 3 su bardağı pirinç
  • 3 adet orta boy domates veya dolmalık fıstık ve üzüm
  • maydonoz, nane, limon, 
  • baharat, tuz, yağ

YAPILIŞI
İçi hazırlayacağımız tencereye yağımızı ekleyip soğanımızı kavuruyoruz biraz kavrulduğun da eğer fıstıklı yapacaksak içine fıstık ekleyip onuda bir iki çeviriyoruz. Domatesli yapacaksak bu aşamada rendelediğimiz domatesleri ekleyip pirinci kavurmaya devam ediyoruz. Kavrulan içe bir miktar su ,tuz ve bir adet kesme şeker ekliyoruz. Kuş üzümü, Maydanoz, varsa taze nane yoksa kuru nane, kırmızıbiber, karabiber yeni bahar size kalmış istediğiniz baharatı damak zevkinize göre ekleye bilirsiniz. Limon ve nar ekşisi yağı azsa yağ ekleyip hepsini karıştırıyoruz. Sarmak istediğiniz asma yaprağı bizimki gibi tazeyse limonlu sıcak suda bir iki dakika haşlayıp sarıyoruz. Eğer salamuraysa suyun içinde tuzunu aldıktan sonra sarıyoruz . 
Afiyet olsun.






31 Ağustos 2014 Pazar

SPAGHETTİ ÇEREZ


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim......
Youtube de Sergül Kato'nun videosun da izledim . Yaptım hemen tükendi. Yapan Sergülün eşi Yoşi Japon ama bu çerez sanırım   italyan mutfağından  deneyin derim çok basit :))

Malzemeler

  • spagetti 
  • sıvı yağ 
  • tuz,baharat    
 Yapılışı 

Teflon tavaya yağı koyuyoruz ısındığında içine spaghettileri ikiye bölüp rengi koyulaşana kadar kısık ateşte kavuruyoruz. Kavrulunca   havlu peçete üzerine alıyoruz . Henüz daha sıcakken üzerine tuzunu ve hangi baharatı seviyorsanız ekliyoruz. Ben yusuf'un çerezine baharat eklemedim bizim yediğimize kırmızı biber, karabiber  ve tuz koydum. Oldukça sert ama bir kaç gün kalınca daha güzel oluyor.  Ben ertesi gün istek üzerine tekrar  yaptım. afiyet olsun. 


          

26 Ağustos 2014 Salı

PROFİTEROLES & CHOCOLATE SAUCE RECİPE ...PROFİTEROL TARİFİ...

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim...... 




Söylemesi bile zor olan bu tatlı Şükran halanın tarifi . Sağolsun  ona  her gittiğimizde çeşit çeşit şeyler hazırlar özellikle bazlamaları harikadır .









Baharı da unutmayalım oda şık sofralar  kurar bize kürdanların ucunu,  peçeteleri bile boncukla süsler ve nefis kahveler yapar.   
Ne yapalım derken halanın,  fatihin  asker uğurlamasında yaptığı profiterol geldi aklımıza evdekilerin de yoğun talebi üzerine. Aradım tarifi aldım . Tabi hepsini aklından ezbere verdi yapa yapa ustası olmuş artık. Şevval'le beraber  dün yaptık.  

 MALZEMELER

Profiterol Topları Malzemesi
  • 1 su bardağı su 
  • 1 su bardağı un 
  • 1 paket margarinin 4/1 
  • Bir fiske tuz 
  • 3 yumurta 
İç Kreması Malzemeleri

  • 2,5 su bardağı süt 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı un 
  • 1 paket vanilya 

Çikolata Sosu malzemeleri

  • 2,5 su bardağı süt 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 2,5 yemek kaşığı un, yarım kaşık nişasta 
  • kakao 
  • vanilya

YAPILIŞI




Bir tencereye  suyu ve yağı koyuyoruz .



İçine çay kaşığının ucunda tuz ekliyoruz ve suyun ısınmasını bekliyoruz. 


Isınan suyun içine yavaş yavaş unu eleyerek ekleyip hızlı bir şekilde karıştırıyoruz. 


Hamur şeklini alan  kadar pişiriyoruz ve ılıması  için beş on dakkika bekliyoruz.  















Ilıyan hamura teker teker yumurtaları ekliyoruz ben mikserle yaptım bir kaşık yardımıya da  yapabilirsiniz. Pürüzsüz bir hamur elde edene kadar karıştırıyoruz. 

Hamurumuzu tepsiye serdiğimiz yağlıkağıda  çay kaşığı yardımıyla şekil vererek  aralıklı döküyoruz, çünkü çok kabarıyor.  Ben baktım uzun sürüyor buzdolabı poşetinin ucunu kesip hamuru bu poşete koyup şekil verdim hem kolay hemde daha muntazam  oldu. Bu şekilde kırktan fazla top oluyor. Bunları  kabarıp içi boşalana kadar pişiriyoruz. 















Kreması da sütü ve tüm malzemeleri karıştırıp muhallebi kıvamından biraz koyuca pişirip muhallebinin ılımasını bekliyoruz. 





Ilıyan muhallebiyi  kaşık yardımıyla yada sıkma topbasıyla topların içine dolduruyoruz. 








Çikolata sosu içinde tüm malzemeleri karıştırıp akışkan bir kıvamda pişiriyoruz.  İsterseniz hazır çikolata sosu  yada benmari usulü eritilmiş bitter çikolata da kullanabilirsiniz. Servise hazır yorumlar güzel olduğu yönünde  ama itiraf etmeliyimki halanın ki gibi olmamış   :))


20 Ağustos 2014 Çarşamba

GEZMELER/GEZMELER, EMİNÖNÜ , ŞARK HAN, TOPKAPI SARAYI, HEYBELİ ADA,

Oluşumla beraber geçen  haftayı dolu dolu geçirdik. Kızlarla Heybeli ada sefası yaptık, Yusuf'da çok mutlu oldu, çok güzel  bir gündü.   



Bu bayram Yusuf herkesin elini öptüğünde ona kağıt para verenlere "bana bozuk para verin" diye  tutturdu . Ona bozuk paranın  değeri  olmadığını anlatmaya çalıştım tabi anlamak istemedi.  Bende kağıt  paralarını biriktirip çok istediği akvaryumu alabileceğimizi, bozuk parayla akvaryum vermiyeceklerini söyledim hemen anladı tabi benim akıllı oğlum  tekrar el öpme turuna çıktı ve akvaryum paramız fazlasıyla birikti :))  Bu hafta sonuda  ilk durağımız Eminönünden akvaryum almak oldu. En ufağından bir akvaryum  aldık içine de üç adet japon balığı  ve  kurduk şimdilik  mutlu mesut yüzüyorlar. 







Ben AVM ' leri  sevmiyorum  ama açık havada çarşı pazar gezmeye bayılırım. Özellikle  Eminönünü gezmeyi çok severim orada  aradığınız herşeyi bulabilirsiniz. Hava sıcak olduğundan fazla gezemezdik yanımdakilerinde isteğiyle Şark hana gitmeye karar verdik .Genelde karşıya geçtiğimizde buraya hep uğrarım  on seneden fazla oluyor burayı keşfedeli alışveriş cenneti bura için yok yok diyebiliriz, bir bakmışsınız hiç aklınızda olmayan şeyleri almışsınız, toptan aldığınızda  da yarı fiyatına alıyorsunuz. 
Serin serin klimalı beş katlı tabi her yerini gezdik  :))





Yaptığım deterjanlara hammadde almak içinde hasırcılar caddesine uğradık birşey aldık.







Tabiki çocuklar acıktı her  gördüklerini yemek istiyorlar. Buraya geldiğimizde ya balık  ekmek yada meşhur neslihan büfeden taze şıkılmış meyve suyu  yanında bişeyler yeriz . Şevval balık sevmediğinden bizde tercihimizi neslihan büfeden yana kullandı  :))



Topkapı sarayının uzun zamandır kapalı olan mutfak bölümünün açıldığını öğrenince aldık müze kartları dayandık topkapı surlarına . İğne atsan yere düşmez vaziyetteydi saray,  mutfak bölümü orta bahçede olduğu içinmi  bilmiyorum fazla kalabalık değildi en azından diğer bölümler gibi kapısında sıra yoktu. Çok etkilendik adeta büyülendik mutfaktan, yemek takımları harikaydı,  fotoğraf çekemedik fazla çünkü görevli  izin vermedi. Birbaşka gezmeler/gezmeler de buluşmak üzere  
                                              Topkapı müzesi giri kapısı .


                          Sarayın bahçesinde devriye gezen askerler.













                                               Sarayın mutfak bölümü.