Bumerang - Yazarkafe

13 Mart 2020 Cuma

YUSUF MERT'İN ....2020 YERLİ MALI HAFTASI .... PORTAKAL ŞAPKA YAPIMIMIZ....

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim....
 





Sağlık sebepleri nedeniyle uzun bir süredir ortalama sekiz dokuz aydır paylaşımda bulunmuyorum . Sizlere taslaklarda epeyce bir şey biriktirdim. İlk olarak ta kuzumun yerli malı haftasını ve yaptığımız orjinal şapkamızı paylaşmak istedim.

YAPILIŞI

İlk olarak portakalımızı yaparak başlıyoruz bir bardak yardımıyla portakal rengi kartonumuzdan daire şeklinde çizerek kesiyoruz.










Elimizde oynar gözlerimiz vardı bahçemizde bulunan portakal ağaçlarımızın yapraklarını da kullanarak çok güzel bir şapka yaptık bizim içimize çok sindi beğendik umarım sizlere de bir fikir olur ....








Portakal tatlı serin 

Başıdır yemişlerin 

Onda güneşin rengi 

Parlar gibidir sanki 








Öğretmenimiz Hülya Hanım, sınıf annemiz Maya hanım, tüm veliler ve kuzularımızın emeğiyle Yerli Malı kutlamamız çok güzel geçti. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum iyi ki varsınız her zaman dediğim gibi Yusuf Mert'in hayattaki şansı öğretmeni ver arkadaşları. 

28 Haziran 2019 Cuma

LEZZETİYLE REÇELLERİNİZ ARASINDA ÖNE ÇIKACAK ..TOP TOP DAĞILMAYAN KARBONATLA KAYISI REÇELİ .....

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim...



Kayısıyı çok severim geçen sene don vurması nedeniyle pek kayısı olmadı Malatya'lı bir arkadaşım ''Elif abla biz bile yemeye zor bulduk demişti.'' bu sene pazarlar yıkılıyor mevlam bir bolluk vermiş ben de bir kaç kere aldım yedim bu hafta alışverişe gittiğimde minnak kayısıları görünce dayanamadım evde çeşit olsun diye kayısı reçeli yapmak için bir kilo aldım. Malüm kayısı reçeli yapmak biraz alengirli çünkü dağılma ihtimali çok o yüzden bende karbonatlı yapmaya karar verdim, karbonat sönmüş kireç vazivesini yapıyor kayısıların dağılmamasını sağlıyor . Gerçekten de top top altın gibi bir reçelim oldu bu tarifi siz de deneyin derim.


MALZEMELER

  • 500 gram kayısı
  • 500 gram şeker
  • 1 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı karbonat
  • Yarım limon 
YAPILIŞI



Kayısıları yıkayıp çekirdeklerini çıkarıyoruz ben bir kilo kadar kayısı almıştım biraz yedik çekirdekleri çıkınca da 500 gram kadar kaldı.





Silme bir kaşık karbonat ekleyip üzerini kapatana kadar su ekleyip ağzını kapatıp buzdolabında bir gün bekletiyoruz.




Kayısılarımızın içinden çıkardığımız çekirdekleri kırıp sıcak suda bekletip kabuklarını çıkartıyoruz. Bu çekirdekleri yapım aşamasında kayısı reçeline ekleyebiliriz ama ben çekirdekleri kıramadığım için eklemedim.
Şekeri ve suyu karıştırıp beş dakika kadar kaynatıyoruz ve karbonatla beklettiğimiz kayısıları bir kaç sefer yıkayıp kaynayan şerbetimize ekliyoruz.

Kayısıları ekledikten sonra kaynamaya başlayınca taşmaması için içine tereyağını ekliyoruz ben bu şekilde bir saatten fazla kaynattım o kadar kaynatmama rağmen kayısılarım hiç dağılmadı. Kıvamına bakıp ne kadar kaynatmak isteseniz o                                                                                                          kadar kaynatabilirisiniz


Altın gibi rengi olan şahane kayısılarımız hazır. Ocaktan aldığımız reçeli muhafaza edeceğimiz kavonozumuza henüz sıcakken koyup ağzını kapatırsanız vakumlarnır ve siz reçelinizi açana kadar ilk günkü gibi tazeliğini korur.

25 Haziran 2019 Salı

GÖRÜNÜŞÜ VE LEZZETİYLE FAVORİNİZ OLACAK GÜL TATLISI..........

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim...






Şerbetli tatlı sevenler ve görselliğe önem verenler için harika bir tatlı tarifi vereceğim sizlere minik gül tomurcuklarını kolayca yapıp ister bir yakınınıza yemeğe giderken yapıp götürün, isterseniz akşam yemeğinden sonra , ister bayramda ikram edin yada çay saatinde bir çeşit olarak çok güzel bir seçenek.




MALZEMELER
  • 100 gram tereyağı
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt.
  • 1 su bardağı irmik.
  • 1 adet yumurta.
  • 1 paket kabartma tozu.
  • 1 paket vanilya
  • 4-5 su bardağı un.( Aldığı kadar un )

ŞERBET MALZEMESİ
  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • yarım limon 

YAPILIŞI

Şerbetimizi kaynatarak yapımına başlıyoruz gül tatlımızın şekeri ve suyu karıştırarak içine limonuda ekleyip kaynatıyoruz. Kıvamı çok  koyu olmayacak hazır olan şerbetimizi ılımasını için ocaktan alıyoruz. 


Minik gül tomurcuklarımızın hamurunu hazırlamak için,  yoğurma kabımıza tereyağı, sıvı yağ, yoğurt, irmik, yumurta, kabartma tozu ve vanilya  alıp yavaş yavaş unu ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde ediyoruz. 

                  








Hamurumuzu merdaneyle yarım birim kalınlığında açıyoruz.





Açtığımız hamuru çay bardağı yardımı ile yuvarlaklar kesiyoruz.



4 adet yuvarlağı üst üste sıralayalım






Üst Üste koyduğumuz yuvarlak hamurlarımızı rulo şeklinde sarıyoruz.

Rulomuzu ortadan ikiye kesiyoruz.


Tepsiye yereleştirip gül goncalarımızn üzerine birer adet fındık koyuyoruz



180 derecede önceden ısıtılmış fırında kontrollü şekilde pişiriyoruz. Güllerimiz fırından çıkarıp henüz sıcakken soğuk şerbeti üzerine döküyoruz. Soğuyunca servis yapabilirsiniz.

Afiyet şifa olsun....


BİR KERE YAPIN VAZGEÇEMİYECEKSİNİZ........ FIRINDA TAVUKLU ERİŞTE....

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim...


Sizlerle geçen günler de yaptığım ve Yusuf Mert tarafından yarısı bir çarpıda yenilen çok leziz Fırında Tavuklu Erişte tarifini paylaşacağım. Erişteyi Tokat'tan Nurcan'cığımın annesi kesmiş, sağ olsun o da bize getirdi ama çorbada, yemekte o kadar çok erişte kullanıyorum ki en yakın zaman da kolları sıvayıp beninde kesmem gerekecek. Şimdi tarife geçelim. Sizler de en yakın zaman da deneyin derim.

NOT: Bir daha ki yaptığım da tavuklu kısmında baharat kullanacağım daha lezzetli olacağını düşünüyorum. 


MALZEMELER

  • 1 tavuk butu 
  • 2 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 su bardağı süt
  • muskat, karabiber, tuz,
  • kaşar peyniri
YAPILIŞI
1 tavuk butunu 2 su bardağı su ile haşlayın. 1,5 su bardağı erişteyi borcama dökün ben küçük kare borcam kullandım. Haşladığımız tavugun suyundan 1,5 su bardağı eriştenin üzerine döküp ağzı kapalı bir şekilde en az 2-3 saat bekletiyoruz ben ağzına streç kapatıp ertesi gün kullanmak için beklettrim o yüzden daha güzel suyunu çekti. 






Tavuğu didip eriştenin üzerine yerleştiriyoruz. 







Beşamel sos için 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı unu kavurup 1 su bardağı sütü döküp karıştırıyoruz içinse çok az muskat ve karabiber ve tuz ekleyip koyulaşınca kapatıyoruz. Eriştemiz ve tavuğumuzun üzerini kapatıcak şekilde beşamel sosumuzu yayıp fırına veriyoruz. 





Beşamel sosumuz üzei hafif kabuk bağlayınca üzerine kaşar peynirimizi ekleyip kaşarlar kızarana kadar pişiriyoruz.
Fırından çıkarıp ilk sıçaklığı geçince servis yapabilirsiniz. 

Afiyet şifa olsun, sağlıkla.....

10 Haziran 2019 Pazartesi

ÇOK LEZZETLİ.... ÇITIR ÇITIR .... İSTER BAYRAMLIK İSTER İKRAMLIK CEVİZLİ RULO TATLI.....


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim...


İnsan, kendisinin başıboş bırakılacağını mı sanır. (Kıyamet süresi 36)

 

Ramazanda yaptığım bu tatlıyı biz çok sevdik çıtır çıtır arasına koyduğumuz cevizler de ayrı bir lezzet katıyor tatlımıza.Kolay ve lezzetli bu tatlıyı sizinde denemenizi öneririm....

HAMUR MALZEMELERİ
  • 2 yemek kasıgı dolusu tereyağ
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • Yarım su bardağı irmik
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı sirke(üzüm yada elma olabilir)
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı kadar un
ŞERBET MALZEMELERİ
  • 3.5 su bardağı su
  • 3 su bardağı şeker
  • limon 
İÇ MALZEMESİ


  • 1 kase iri çekilmiş ceviz

YAPILIŞI

Öncelikle şerbeti kaynatıp soğumaya bırakalım.







Tüm hamur malzemelerini yumuşak kıvamda bir hamur yoğuruyoruz. 











Hamuru açıp yanlarını bıçakla kesip düzeltiyoruz.

Bir kase iri çekilmiş cevizi hamurumuza yayıyoruz. (Burda cevizi iri olarak değil odukça küçük çekmenizi öneririm çünkü hamuru kesmesi zor oluyor.) 









Ben hamur kesme aparatıyla eşit şekilde kesiyoruz. 

Rulo şeklinde hamurları sarıyoruz. Tepsimize yerleştiriyoruz. 

180 derecede fırından iyice kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkınca ilk sıcaklığı geçtikten sonra soğuk şerbeti üzerine döküyoruz. Şerbeti çektikten sonra servis yapabilirsiniz.... 
 

15 Mayıs 2019 Çarşamba

KIZARTMADAN ÇOK HAFİF KREP TAVASINDA KABAK MÜCVERİ......

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim...

Oğluşum pek sebze sevmez bende onun beğeneceği tarifler denerim hep yaparken de sebzelerin vitamin değerlerini kaybetmeden sağlıklı olmasına özen gösteririm.  Bugünkü tarifimde kızartmadan kabak mücverini denedim. Krep tavasında yaptım hiç yapışmadı ve pufuduk mücverlerim oldu, birde yanında sarımsaklı yoğurtla Yusuf'um parmaklarını yedi....

MALZEMELER
  • 8 Adet kabak ,
  • 4 Adet yumurta,
  • Yarım demet dere otu,
  • Yarım demet maydonoz,
  • 10 Adet yeşil soğan
  • 2 Çay bardağı un,
  • 1 Adet kabartma tozu,
  • 1 Çay bardağı sıvı yağ,
  • Tuz, karabiber, kırmızı biber,
YAPILIŞI

Kabakların kabuklarını soyup rendeliyoruz.Hafif suyunu sıkıp karıştıracağıız kaseye alıyoruz.





Doğradığımız maydanoz, dere otu, yeşil soğanı, sıvıyağı, yumurtayı ekleyip karıştırıyoruz , tuz, karabiber, pulbiber, kabartma tozu, unuda ekleyip karıştıralım.






Krep tavamızı ısıtıp içine bir yemek kaşığı yağ koyup harcımızın üçte birini tavamıza yerleştiriyoruz, ocağın altı kısık vaziyette tavanın ağzına kapaklı bir şekilde pişiriyoruz. Bir tarafı pişen mücverimizi tabakla ters çevirip diğer tarafınıda ağzı kapaklı bir şekilde pişiriyoruz. Kalan harcı da bu şekilde pişiriyoruz.



Pişen mücverimizi dilimleyerek arzuya göre sarımsaklı yoğurtla servis yapıyoruz.
Afiyet şifa olsun ........