Belki yıllardır elime dantel almamıştım, nişanlı bir tanıdığımızın eksik danteli olduğunu duyunca hemen yapmak için gönüllü oldum. Bir çırpıda bitiverdi uzun süre sonra sonra ne kadar özlemişim dantel örmeyi hem terapi gibi hemde kızımıza hediye oldu iyi günlerde kullanması dileğiyle...
23 Şubat 2016 Salı
18 Şubat 2016 Perşembe
PORTAKALLI CHEESECAKE ....
بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
Bismillahirrahmanirrahim......
Bahçemizdeki portakal ağacımızın mahsülünden bu seferde cheesecake yaptık. Beyza kuzumun limonlu cheesecake den sonra bunuda Şevva'limle ikimiz yaptık portakallardanmı ne ayrı bir güzel oldu basit hemencecik olabilen bir tarif en yakın zamanda deneyin derim.
TABAN MALZEMESİ
- 2 paket burçak bisküvi
- 2 çorba kaşığı tereyağı
DOLGU MALZEMESİ
- 2 yumurta
- 1 küçük paket krema
- 1 küçük paket labne
- 3 çorba kaşığı un
- 1 su bardağı şeker
- 1 paket vanilya
- Portakal kabuğu rendesi
- Portakallı jöle
- 2 su bardağı portakal suyu
- Yarım çay bardağı tozşeker
- 2 çorba kaşığı nişasta
YAPILIŞI
İki paket bisküviyi rondadan geçirip erittiğimiz tereyağını karıştırıp yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kalıbın tabanına yayıp buz dolabında diğer malzemeler olana kadar bekletiyoruz.
Diğer taraftan dolgu malzemelerini karıştırıp kalıba döküp fırında 150 derecede ortalama 45 dakika kontrollü şekilde üzeri hafif kızarana kadar pişiriyoruz.(dolgunun üzeri çatlamaması için fırının tabanına bir kabın içine su koyarsınız)
Üzeri için portakallı jöle yapımı için portakal suyu, şeker ve nişastayı koyulaşıncaya kadar karıştararak pişirin. Kabuğunu soyduğumuz portakalları pişip dolgunun üzerine yerleştirip ılıyan jöleyi döküyoruz en az bir saat buzdolabında bekletip dilimleyerek servis yapıyoruz afiyet olsun..
10 Şubat 2016 Çarşamba
YUMURTALI TOST (FRANSIZ TOSTU)
Biz ailecek Ana Ocağının müftelasıyız. Geçen haftalarda Ana Ocağı proğramında Zehra Anne yarışmacılar la Yumurtalı tost (Fransız Tostu ) yaptı tabi bizde hemen denedik. Yusuf böyle şeyler yemeği ve yaparken bana yardım etmeyi çok seviyor oğluşumla beraber yaptık hem besleyici hemde lezzetli yaparken, yerken çok mutlu olduk .Bundan sonra Yusuf'un hafta sonu sabah kahvaltılarında krebe altarnetif seçeneğimiz oldu. ..Sizde deneyin derim..
MALZEMELER
- 6 Dilim Tost Ekmeği
- Dilimlenmiş kaşar peyniri
- 2 yumurta
- 1 çay bardağı süt
- 1 yemek kaşığı krema
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- Tuz
YAPILIŞI
Tost ekmeğinin (ben bol tahıllı ekmek kullandım ) üzerine dilimlenmiş kaşar peyniri koyup diğer tost ekmeğini koyup üçgen şeklinde kesiyoruz.
Yumurtaları çırpıp içine süt,krema(ben krema yerine kaynamış sütün üzerinde birikmiş kremayı koydum) ve tuzu ekleyip karıştırıyoruz,
Ekmeklerimizin tamamını bu karışıma bulayıp tavamıza koyduğumuz tereyağını kızdırıp ekmeklerimizi arkalı önlü kızartıyoruz.
Havlu kağıt üzerine kızaran ekmeklerimizi alıp fazla yağını çektirip servis tabağına alıyoruz.
Afiyet şifa olsun...
4 Şubat 2016 Perşembe
KREP TOSTU
Ve oğlumun en sevdiği tarif ... Krep ....Haftada en az bir iki defa yaparız oğlum özellikle hafta sonları gözünü açar açmaz anne bana krep yap der ben de onu kırarmıyım hemencecik birlikte yaparız. Tek krep tarifi vermek istemedim yaptığımız ve beğendiğimiz bir tarif olan krep tostunu paylaşacağım sizle kuzularınız la yada hafta sonu kendinizi ödüllendirin krep tostunu yapın derim.
MALZEMELER
- 2 adet yumurta
- Un
- 2 su bardağı süt
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
YAPILIŞI
Yumurta, süt karıştırıyoruz içinde tereyağını eritip ekleyip karıştırıyoruz unu ekleyip tuz ve kabartma tozunu da ekleyerek karıştırıyoruz. Ortlama boza kıvamına gelinceye krep hamurumuz hazır isterseniz süt kerine yarı yarıya su, süt karışımı isterseniz kabartma tozu ve tereyağı koymaya bilirsiniz. Kızdırdığınız tavada krepleri arkalı önlü pişiriyorsunuz. Kreplerimiz hazır şimdi sıra tosta ...
EVDE PEYNİR YAPIMI '' SİRKEYLE ''
İşte bir arkadaşım, sütçüden aldıkları sütün kesildiğini eşinin kesilen sütten peynir yaptığını söylemiş ve bu peyniri ikram etmişti tadına baktığımda çok beğenmiştim kesilen sütten annemden gördüğüm gibi sadece lor olur zannediyordum, hemen araştırdım kesilmeyen sütten nasıl bu peyniri elde edebilirim diye yine sirke çıktı karşıma ve mahalle sütçümüz den ilk fırsatta bol miktarda süt adım ve denedim yediğimden de güzel oldu daha sonra bu peyniri birkaç kere daha yaptım ama bir türlü resmini çekemediğim için yayınlayamadım . İncir uyutma tatlısı yaparken iş bu ya benim sütüm de kesildi ve bende peynir yaptım bu sefer fotoğrafını çekme fırsatım oldu şimdi yapılışını sizinle paylaşacağım.
MALZEMELER
- 5 kilo süt
- 5 kaşık sirke
- 1 kaşık tuz
- çörek otu
YAPILIŞI
Sütü kaynatıyoruz kaynayan süte sirke ekleyip kestiriyoruz içine tuz ekleyip bir bez keseye döküp suyunu süzüyoruz.
Bu aşamada ben içine çörek otu da ekleyip karıştırıp bir süzgecin içine keseyle birlikte üzerine ağırlık koyup bastırıyoruz. Ben evde yaptığım üzüm sirkesinden koydum içine eğer kesilmezse süt sirke miktarını arttırabilirsiniz.
Bu şekilde hemen tüketmelisiniz eğer peyniriniz fazla olursa uzun süre saklamak için peynirin süzdüğünüz suyunun içine az ise kaynamış soğutulmuş su ve turşuluk tuz ekleyip bu tuzlu suda muhafaza edebilirsiniz.
3 Şubat 2016 Çarşamba
KURABİYE FABRİKASIYLA KURABİYE YAPTIK...
Tuperware ürünlerini bayılıyorurum, onları kullanmak ve yeni şeyler keşfetmek mükemmel... Yeni bir ürün daha Modern pres ... Bizim tabirimizle kurabiye fabrikasını hemen alır almaz ilk denememizi yaptık güzelde oldu . Genel olarak kurbiye yaparken çok kolaylık sağlıyor hemencecik tepsilerce kurabiye yapıyorsunuz. Ayrıca köfte ve değişik şeylerde yapabiliyorsunuz, denemeler yaptıkça sizinle paylaşacağım.
MALZEMELER
- 1 paket margarin
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 bardak pudra şekeri
- 1 çaybardağı sıvı yağ
- Yarım paket kabartmatozu
- Aldığı kadar un
YAPILIŞI
Kıvamında yoğurduğumuz hamurun bir parçasını Modern prese koyup şekillendiriyoruz. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirip 180 derece fırında kontrollü bir şekilde pişiriyoruz .Kurabiyeler pişince pudra şekerine bulayıp servis tabağına alıyoruz.
Afiyet olsun....
Afiyet olsun....
YARIM AY ETEK DİKTİM (KLOŞ ETEK)
Dikişe başlama kararı almıştım, dikiş makinem henüz yoktu bende cuma pazarından çok ucuza aldığım bir kumaşı kesmeye karar verdim makina alınca da hazır olacak hemencecik dikecektim, beceremezsem evde giyerim diye düşündüm İntenetten bir kaç kalıp çıkarma ve kloş etek biçme/dikme videosu izledim, ilk önce kalıp çıkardım daha sonra da kumaşı kestim üzerime tuttuğum da dikilmemiş hali olmuşa benziyordu becerdim ben bu işi galiba .
İlk aşamada size bel ölçüsü ve etek boyu lazım . Bel ölçünüzü üçe bölüyorsunuz
Mesela bel ölçünüz 81 cm'se 27 cm olarak olarak yapıyoruz. Boyu da İstediğiniz ölçüyü verebiliyoruz. Ben boyu 95 cm aldım. Kumaşımızı ikiye katlayıp yukarıdaki şema gibi kesince elimizde iki yarım daire oluyor. pratikseniz kumaşın üzerinde işaret alıp kesebilirsiniz benim gibi acemi iseniz gazeteden kendi bedeninize göre kalıp çıkarıp bu kalıbı kumaşın üzerine koyup kesebilirsiniz. Bence dikişe başlangıç için çok kolay bir etek yan dikişleri makineye çektikten sonra eğer fermuar dikecekseniz fermuar kadar açıklık bırakın, interseniZ bel bandına lastikte takabilirsiniz.
TERBİYELİ SULU KÖFTE
Bu tarifi çok sık yaparım ve severek yerim, istediğinizi ekleyebilirsiniz, bir ondan bir bundan derken bir tencere yemek oluverir hem çok lezzetli ve bir o kadar da bereketli bir yemek en kıza zamanda yapın derim.
MALZEMELER
- 250 gram kıyma
- 1 kuru soğan
- 1 Patates
- 1 havuç
- Tuz karabiber, kırmızıbiber
- 2 yemek kaşığı pirinç
- 1 yemek kaşığı biber ve domates salçası
- Sıvıyağ
- Nohut
- Un
- Sıcak Su
- Limon
- Yumurta sarısı
YAPILIŞ
Yemeğimize minnak köftelerimizi yaparak başlıyoruz. Kıyma, Soğan, baharatları ve yumurtayı bir kaba alıp yoğuruyoruz ve içine pirinç ekleyip fındıktan biraz büyük toplar yapıp una buluyoruz, ben genelde çokça köfteler yapıp derin dondurucuya atıyorum bir daha yemek yapmak istediğimde elimde hazır köftelerim oluyor. Havucu patatesi minik kareler halinde doğruyoruz , yağ içine ilk önce havucu daha sonra patatesleri atıp soteliyorum içine salçayı da ekleyip bir miktar daha kavuruyorum suyunu ekleyip kaynayınca içine köfteleri salıyorum. Bu aşamada benim gibi nohutta ekleyebilirsiniz yada bezelye de koyabilirsiniz bu sizin damak zevkinize kalmış. Havuçlarınız yumuşadımı yemeginizolmuş demek bu aşamada terbiyeyi yapıyoruz limon ve yumurta sarısını çırpıyoruz yemeğimizin suyundan bir kaşık alıp terbiyeye ekleyip bu karışımımızı ocaktaki yemeğimize ekliyip bir iki taşım kaynatıp altını kapatıyoruz. Afiyet olsun....
2 Şubat 2016 Salı
DİKİŞ MAKİNEM
Dikişe başlama kararı aldım ama ortada dikiş makinesi yok hemen başladım araştırmalara benim gibi acemi terzilerin kullanacağı tipte basit kullanımlı ve ekonomik bir şey yine bir sürü çeşit ve model acaba hangisini almayalım . Kullanabilecekmiydim, araba kullanımını çözdüğüme göre bunu da çözebilirdim diye düşündüm. Sonunda singer marka iki makineye kadar düşürdüm seçenekleri .
Singer 3229 Simple |
Singer 2273 Tradition |
İkisininde fiyatları eşitti aralarında da özellik bakımından pek fark yoktu benim almaya karar verdiğim makinenin tek kademeli ilik açma, otomatik iplik takma, desen milimi ayırma özelliği vardı ve desen sayısı sekiz adet diğerinden azdı ve sonunda Singer 2273 Trationda karar kıldım.
Sıra geldi fiyat araştırmasına, bayide 500 TL. internet sitelerinde de 400-500 arası fiyatlar vardı bir hafta kadar bakındım sonunda bir alışveriş sitesinin yaptığı kampanyadan 374 TL ye aldım . Her zamanki gibi akıllı alışveriş yaptım yine.... Dikişe başlama kararı aldığımdan beri makinam gelmeden bir kiloş etek ve jile kestim bile sırada iki pantolon var kesilecek ...ve makinan geldi ... Artık dikişe başlama zamanı .... Diktiklerimi ve gelişmeleri sizinle en yakın zamanda paylaşmak üzere...
1 Şubat 2016 Pazartesi
DİKİŞE BAŞLADIM :)
Malum ikizler burcu olduğum için herşeye meraklı ve hevesli doğmuşum. Şimdide dikişe başlama kararım aldım. Bu kararı alma sebebim istediğim türden şeyleri mağzalar da bulamamam önceleri bir şey beğendim mi komşumuz songül ablaya gider tarif eder yada fotoğrafını gösterir hem ucuza hemde hazırından daha güzel şekilde diktirirdim, gelinliğimi bile bu şekilde dikmişti hatta o kadar güzel olmuştuki ben diktirdikten sonra beğenen bir kaç arkadaşım da ona diktirdiler. Yani hayatımda tanıdığım en becerikli insan dı desem yalan olmaz her halde. İğne oyasından, dikişe, nakışa kadar herşeyi becerebilen hele o yemekleri, elinde ayrı bir lezzet vardı. Bende ondan çok şey öğrendim bana çok yardımcı oldu ne zaman kapısını bir şey danışmak için çalsam asla geri çevirmezdi ne yazık ki dört sene oluyor genç yaşta lösemi hastalığın pençesinden kurtulamadı onu kaybettik. Allah rahmet eylesin dikiş denince ondan bahsetmeden geçemedim. Hala bana on sene önceden diktiği takımları giyiyorum... Songül ablam da yok Elif sen bu işe atıl becere bilirsin dedim ve besmeleyle başladım.... Allah muhaffak etsin..... Dikişle ilgili yazılarımı ve diktiklerimi sizle ilerleyen günlerde paylaşacağım...
28 Ocak 2016 Perşembe
ETİ MATİK BORLU DOĞAL MİLLİ TEMİZLİK ÜRÜNÜ
Daha önce bor madeninden bahsetmiş ve bor madeni kullanarak çamaşır ve bulaşık deterjanı yapıp sizinle paylaşmıştım. Mevlanın ülkemize verdiği en büyük hediyelerden biri olan bor madeninin %75'şi Türkiye'mizde bulunuyor gübreden, sağlık sektörüne, cam üretiminden , ahşap korumasına ve temizlikte birçok yerde kullanılıyor. Ama bizler bireysel olarak ya bunu duymamışız yada kullanım alanlarını bilmiyor ve kullanmıyoruz.
BOR MADENİ |
Bende ilk olarak deterjana altarnetif olarak doğal ürün kullanmak istediğim de karşılaştım borla çok denemeler yaptım ve sizlerle paylaştım ama tabi hazır deterjan gibi '' armut piş ağzıma düş '' olmuyordu ilk önce boraks temin edeceksiniz sonra karşımı hazırlayacaksınız uğraş gerektiriyordu ama ben yılmadan yaptım. Bazen sıvı karışım olarak hazırladım bazende toz karışım olarak hazırladım. Genel olarak özellikle renkli çamaşırlarda ve kazaklarda çok memnun kaldım . Yumuşatıcı kullanmadan yıkadığınız çamaşırlar yumuşacık oluyordu, beyazlarda da ön ıslatma yapıp yıkadığımda onlarda da iyi sonuç aldım.
BORAKS |
Etiketler:
BOR,
DOGAL,
ETİ BORLU DETERJAN,
TEMİZLİK
25 Ocak 2016 Pazartesi
ÇITIR TAHİNLİ KURABİYELER ....
Her yörenin kendine özgü farklı tatları vardır bizimde yani Akseki yöresinin de çifte kavrulmuş tahinimiz var.... Genelde Akseki , Konya Bozkır yöresine ait bu tahin normal tahinin tam tesine kavrulmuş olduğu için koyu renkte ve inanın bu tahini yiyen kavrulmamış susamdan yapılan tahini beğenmiyor... Genelde tenekelerde ve plastik kaplarda satılıyor kullanmadan dibini karıştırmak gerekiyor çünkü dibine çöküyor ve yağı üzerinde kalıyor o yüzden her alışımızda karıştırıp öyle tüketiyoruz yinede bittikten sonra kabın dibinde kalan koyu kıvamlı tahin oluyo bunuda biz kurabiye yapıyoruz... Harika çıtır kurabiyeler ....
susam hasatı
kavrulmuş susamdan yapılmış tahin
satışa sunulan tahinler
Bu sefer her zaman yaptığım tarifin dışında farklı bir tarif vereceğim. Size verdiğim tarif Şennur' dan yıllar önce yemiş çok beğenmiştim geçen gün telefonda konuşurken aklıma geldim istedim ve yaptım tarifini ve resimlerini sizinle paylaşıyorum..
MALZEMELER
- 350 Gram tahin
- 1 paket pudra şekeri
- Yarım bardak sıvı yağ
- Yarım paket kabartma tozu
- 1 Su bardağı ceviz
- Aldığı kadar un
Malzemeleri karıştırıp en son unu kontrollü şekilde ekleyip kurabiye kıvamına geldiğinde hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz. 180 derece fırında pişirip kurabiyeler pişince pudra şekerine bulayıp servis tabağına alıyoruz.
24 Ocak 2016 Pazar
PATATES PASTASI
Geçen günlerde babamın arkadaşı Dursun abi bize ziyarete geldi sağolsun gelirkende köyde organik olarak yetiştirdiği patateslerden bol miktarda getirmiş.Gerçekten de tadı o kadar farklı ki keşke böyle sebzeleri her zaman bulup alabilsek. Bende onla devamlı yaptığım ve çok severek yediğimiz kolay bir salata tarifi vereceğim. Ben Tupperwarenin prenses tacı kalıbını kullandım siz isterseniz normal kek kalıbına streç flim sererek, silikon kalıba yada normal bir cam tepsiye kat katta yapabilirsiniz.
MALZEMELER
- 7-8 adet büyük patates
- Salatalık turşusu
- Mısır
- Havuç
- Pancar turşusu
- Yeşil soğan, Dereotu, Maydanoz
- Tuz,Mayonez,Limon,Yağ,
YAPILIŞI
Patatesleri haşlıyoruz, haşlanan patatesleri ezip püre haline getirip içine damak zevkinize göre mayonez limon yağ ekleyip karıştırıp dört parçaya ayırıyoruz.
ilk parçaya mısır ve küçük küçük doğradığımız salatalık turşusu ekliyoruz ve kalıbımızın en altına yerleştiriyoruz.
Havucu rendeleyip hafif yağda soteleyip patatesle karıştırıp onuda ikinci katına yerleştiriyoruz.
Pancar tuşusunu rendeleyip patatesle karıştırp onuda üçüncü kata yerleştiriyoruz.
Birkaç dal yeşil soğan, maydonoz, dereotu kesip patetesle karıştırıyoruz ve son kata yerleştiriyoruz
Kalıpla birlikte buzdolabında dinlendirip ters çeviriyoruz. Patateslerin içine istediğimiz malzemeleri ekleyip çıkartabilirsiniz. Afiyet olsun......
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)