Bumerang - Yazarkafe

20 Haziran 2017 Salı

DİLBER DUDAĞI KAT KAT ÇITIR ÇITIR LEZZETLİ BİR TATLI .....



بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......





Özellikle bayramlarda ne tatlı yapsak telaşı sarar hepimizi bir çoğumuzun tercihi de baklavadan yana olur. ... 
Bayram sayılı  günler kala sizlere güzel bir tatlı tarifi vereceğim çıtır çıtır harika bir lezzet . Bende geçen hafta iftar için toplandığımızda ilk defa denedim. Yiyenler çok beğendiklerini söylediler gerçekten de çok güzel oldu . 
Bayram için denemenizi tavsiye ederim eminim çok memnun kalacaksınız. 
Baklava yufkası açamayanlar için hazır baklava yufkasıyla da deneyip sizinle paylaşacağım inşallah ....

Hamur malzemesi 
  • 2 yemek kaşığı yoğurt 
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 50 gr tereyağ
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı sirke(üzüm veya elma )
  • 1 fiske tuz
  • Aldığı kadar un (ortalama 4-5 bardak arası )

ŞERBET MALZEMELERİ

  • 4 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su 
  • limon suyu,
İÇİ VE ÜZERİ İÇİN MALZEME
  • Kırılmış ceviz
  • nişasta,un karışıımı 
  • 500 gr tereyağ + sıvıyağ

YAPILIŞI


Öncelikle tüm hamur malzemelerini yoğurup kulak memesinden biraz daha yumuşak bir hamur hazırlıyoruz. 





Üzerini nemli bir bezle yada streç flimle kapatıp buzdolabında bir gece beklettim. Bekleyen hamur güzel açılıyor bu arada yoğurma işlemini de çok iyi yapmanız lazım. 







Hamurları bezelere ayırıyoruz. 

Ben nişastayla unu karıştırıp öyle açıyorum, hatta mısır nişastası, buğday nişastası ve unu karıştırıyorum. Bezeleri pasta tabağı büyüklüğünde nişastayla açıyoruz. Aralarına da bol nişasta koyuyoruz . 


Açtığımız ve üst üste koyduğumuz  9 tane hamuru merdane veya oklavayla açabildiğimiz kadar açıyoruz.




Açtığımız  hamurun üzerine cevizleri serpiyoruz . 



Ortadan ikiye kesip yarım ay şeklindeki hamurun yanlarını içe doğru katlayıp iki parmak eninde sarıyorız . Sardığımız yufkayı bir çay bardağı yardımıyla kesiyoruz . (Yanlarından kalan hamurları ziyan etmeyip   arasına ceviz koyup ufak bir tepsi baklava yaparak değerlendirdim.)



Sıra geldi tatlımızın yağını dökmeye  tereyağ, sıvı yağ  eritip üzerine çıkan köpükleri alacağız çünkü baklavaya dökünce üzerinde siyahlıklar olmasın diye yağı çok güzel kızdırdıktan sonra tatlımızın  üzerine  döküyoruz  ben her tatlıya bir kaşık kadar döküyorum dikkat etmemiz gereken tatlının her tarafının tamamen yağlanması, yağın çok olması korkutmasın gözünüzü emin olun pişerken hepsini çekecek  ve çıtır çıtır olacak tatlılarınız. Yağını da döktüğümüze göre  170 derece fırında ağır ağır pişiriyoruz.




Şerbeti ister benim verdiğim ölçülerde isterseniz sizin arzu ettiğiniz ölçüde kaynatabilirsiniz. Baklava dan ayrı olarak  hem tatlımız hemde şerbetimiz soğuk olacak . Eğer hemen ikram etmeyecekseniz benim yaptığım gibi  ikramdan beş dakika önce şerbetlerseniz hem yeni yapmış gibi çıtır çıtır oluyor hemde içine fazla şerbet çekmediği için yiyenlerin içini baymıyor. 


Şimdiden Ramazan bayramınız mubarek olsun  yapanlara ve yiyenlere  afiyet şifa olsun.....

19 Haziran 2017 Pazartesi

GÜL GÜLLAÇ YAPIMI


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim...... 

Ramazanın bu son günlerinde Ramazan gibi bereketli, güzel, hafif bir sütlü tatlı paylaşacağım sizlerle. Her Ramazanda sevdiğim için birkaç kere yaparım ama bu Ramazan ilk olarak Birsen Yengeme iftara giderken yapmak nasip oldu .
Gül şeklinde güllacı yapmayı tercih etmemin birçok sebebi var. Misafirlerinizin sayısı kadar yapabilirsiniz yada kendiniz için yapacaksanız koskoca bir paketi yapmak zorunda kalmıyorsunuz. Servis sırasında da kolaylık isterseniz benim yaptığım gibi gül şeklinde tepsiye dizebilir yada porsiyonluk kaselere yapabilirsiniz.Bu seferde lezzeti kıvamı tuttu sizde Mübarek Ramazan ayı çıkmadan yapın derim....Afiyet şifa olsun.....



MALZEMELER

  • Bir paket güllaç 
  • 2,5 lt. süt
  • 500 gr. şeker
  • Gülsuyu (isteğe bağlı )
  • Vanilya (isteğe bağlı )
  • Ceviz
  • File Fıstık
  • Hindistan cevizi
  • Nar

YAPILIŞI 
İlk aşamada sütümüzü hazırlıyoruz ben paketin üzerindeki tarife göre hazırladım pakette tarifte 2,5 kğ süt 500 gr şeker yazıyordu ama yarım kilo kadar sütüm kaldı . Siz daha az sütle de yapabilirsiniz sonrada ekleme yapabileceğiniz için az yapmanız sorun yaratmaz. Sütü kaynama derecesine yakın ocaktan indirip şekerimizi isterseniz vanilya ve gülsuyunu bu aşamada ekleyebilirsiniz. (Ben vanilya ve gül suyu koymadım.) Sütümüz hazır.

Benim paketimde sekiz adet güllaç çıktı bunları bir makasla ortadan ikiye ayırdım eğer siz daha ufak porsiyonlar isterseniz dört parça da kesebilirsiniz. 

Güllaç yaprağınız sığacağı kadar bir tepsiye önce yaprağımızı yerleştiriyoruz. 


Güllacın üzerine tamamen ıslatıp yumuşamasına yetecek kadar süt ekliyoruz. 


Yumuşayan güllaç yufkamızın üzerine cevizimizi serpiyoruz. 


Güllacımızı ilk önce rulo şekli daha sonra gül şeklinde sarıyoruz. 

Tepsiye yapacaksanız tepsinin alacağı kadar bu işlemi yapıyorsunuz ve kalan sütü sardığınız güllaçların üzerini örtecek kadar döküyoruz. 


Eğer porsiyonluk yapacaksanız gül şeklinde güllaçları tepsi yerine kaselere koyup üzerlerini örtecek kadar süt ekliyoruz. Kabımızın üzerini strec filmle kapatalım ki güllaçlarımız sütü iyice içine çeksin. 

Oda sıcaklığına gelene kadar bekleyip 1-2 saat kadar buzdolabında bekletip üzerini istediğiniz gibi süsleyip servis yapabilirsiniz. 

5 Haziran 2017 Pazartesi

ŞEKERPARE ...PASTANELER KISKANSIN ...


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim...... 



















Paylaşacağım tarif inanın görüntüsü ve lezzetiyle pastaneleri kıskandıracak bir tarif. Geçen günler de her yerde şekerpare tarifi karşıma çıkınca birkaç değişik tarif denemem oldu ne yazı ki tam istediğim gibi bir lezzet tutturamadım ablam da ne uğraşıyorsun neden her zaman ki tarifi denemiyorsun dedi. Bende ilk fırsat buldumğum da tekrar şekerpare yaptım bu seferde fotoğraflarını çekemedim ama bu yaptığım da hem fotoğralarını çektim hem de sizinle paylaşayım dedim, görsel açıdan hem çok güzel hemde lezzetli tatlılarım oldu siz de en yakın zamanda yapın derim.... Mevlam ağzınıza tat, sofranıza bereket versin...Afiyetle ve sağlıkla....
















MALZEMELER
  • 2 yumurta (1 tanesi 
    • üzerine)
  • 1 paket margarin
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 3 yemek kaşığı irmik
  • 1 kabartma tozu
  • Aldığı kadar un

ŞERBET

  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • bir yemek kaşığı limon suyu

YAPILIŞI




  • Hamur malzemelerini karıştırıp kulak memesi kıvamından daha yumuşak elimize yapışmayacak kadar yumuşak bir hamur yapıyoruz.
  • İstediğimiz şekli verip yağlı kağıt üzerinde yerleştirip üzerlerini yumurta sarısı sürüp kızarana kadar pişiriyoruz.
  • Şerbet yapmak için şekeri ve suyu kaynatıp içine limon suyunu ekleyip 5 dakika daha kaynatip altını kapatıyoruz.
  • Şerbetimizi ve şekerparelerimizin ikisi de ılık olarak döküyoruz...
Afiyet olsun...




11 Mayıs 2017 Perşembe

ŞİRİN HİNDİSTAN CEVİZLİ İRMİK TOPLARI


,بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 


                      Bismillahirrahmanirrahim......






















Şevval'imizin her toplantımızda isteğe binaen yaptığı  resimleri çok öncelerden arşivimde bulunan irmik toplarını sizlerle paylaşıyorum buğün. Değişik şekillerde yapabileceğiniz bu toplar çok lezzetliler, pratik bir o kadar da görünümü göze hitap eden bir tarif. En kısa zamanda sizlerde yapın derim ..... Afiyet şeker olsun .... 





MALZEMELER
  • 3 su bardağı süt
  • 7 yemek kaşığı irmik
  • 7 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket krem şanti
  • 1 tatlı  kaşığı tereyağı
ÜZERİ İÇİN
  • Hindistan cevizi yada fındık, fıstık, ceviz, kakao
YAPILIŞI







Bir tencerede  sütü, irmiği ve toz şekeri karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişiriyoruz. 


Ocaktan aldıktan sonra tereyağını koyup eridikten sonra , kabuk bağlamaması için  ara ara karıştırarak soğutuyoruz. 


Soğuduktan sonra 1 paket toz krem şantiyi kaşık ile karıştırarak muhallebiye yedirin.
Elinizi suya batırarak muhallebiden parçalar alarak elinizle toplar yaparak hindistan cevizine buluyoruz . Süsleme kısmı için fındık, fıstık ve diğer süsleme malzemelerini de kullanabilirsiniz. Topları yaptıktan sonra buzdolabında bekletiyoruz. Afiyet olsun.










26 Nisan 2017 Çarşamba

OKLAVA KULLANMADAN .EL AÇMASI PIRASALI GÜL BÖREĞİ .ÇITIR , ÇITIR....

,بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 


                      Bismillahirrahmanirrahim......


Pırasalı böreklere dadandım bu aralar, hazır yufkadan, elde açma çarşaf böreğine, yada şimdi tarifini paylaşacağım çıtır mı çıtır mini gül böreği gibi pırasalı börekleri pek sık yapar oldum . Beyza' nın bize geldiği  bir hafta sonu beraber yapmıştık arşivde fotoğrafları vardı buğün tarifini yazmak nasip oldu çok kolay bir börek yaparken  çok zevk aldık . En yakın zamanda sizde kolları sıvayın yapın derim. Afiyetle ve sağlıkla.

Hamuru İçin:

  • 5 su bardağı un
  • 2 su bardağı su
  • Tuz
  • 1 kaşık sıvıyağ

Hamuru açmak için

  • Tereyağ ve sıvıyağ karışımı
Üzeri için 
  • Yumurta ,
  • çörek otu veya susam 
İç Harcı İçin
  • 1 kğ pırasa 
  • Peynir 
  • Tuz, karabiber, kırmızı biber, 
YAPILIŞI 



Hamur malzemelerinin hepsini derin bir kapta yoğuracağız suyunu azar azar döküp çok katı olmayan ele yapışmayan bir hamur elde edeceğiz bu hamurun üzerine bir bez örtüp bir saat kadar hamuru dinlendiriyoruz. 












Pırasalı için yapımına geçiyoruz  pırasaları ince ince doğroruz.























Pırasaları sıvı yağ döktüğünüz derin bir tencerede kavuruyoruz. Tuz ve pul biberi ekleyip karıştırıyoruz eğer isterseniz ocağın altını kapattığımız aşamada peynir ekleyebilirsiniz. Ben bazen peynirli bazen de sade pırasalı yapıyorum. 



Yoğurduğunuz hamuru ortalama poğaça yapacak kadar bezelere ayırıyoruz.



Bu bezeleri teker teker elimizi tereyağ ve sıvığağ karışımına batırıp incecik açıyoruz. 




Açtığımız hamurun üzerine  pırasalı içi   serip  ilk önce rulo şeklinde sonra gül şeklinde sarıyoruz.




Üzerine yumurta sarısı sürüp altı üstü yeterince pişinceye kadar fırında tutuyoruz. Çıtır çıtır harika gül böreklerimiz oluyor.


 Sizde mutlaka deneyin derim kolay ve bir o kadar da lezzetli olan pırasalı gül böreğini.

25 Nisan 2017 Salı

ELİF'E ÖRGÜ BEBEK ELBİSESİ YAPTIM....

,بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 


                      Bismillahirrahmanirrahim......

Bu sene çevremde ümreye giden çok oldu .Benim küçük Elif'im 23 Nisanda annesi ve babasıyla ümreye gitti . Tüm isteyenlere ve bizede nasip olur inşallah. Benim de ne zamandır beğendiğim ve Elif'e yapmayı planladığım elbiseyi ümreye giderken yapayım sıcakta serin serin giysin benim kuzum dedim. Örmesi çok kolay oldu hemencecik bitiverdi ama kumaş kısmını nasıl yapacaktım benim köşede duran pek kullanmadığım dikiş makinasını çıkartıp onu da  bir çırpıda dikiverdim örgülü kısmı ve kumaş kısmı kolay oldu ama gel gelelim ördüğüm kısmı kumaşa yerleştirmek bir hayli zorladı beni. Sonuç  ilk defa  yapmama rağmen harika  oldu. Elif''cik  de çok sevdi  elbisenin boyunu ayarlamak için prova yaptırırken gülücüklerini görseydiniz. Yapım aşamasında fotoğraf çekmediğim için elbisenin yapılışını resimleriyle birlikte ilerleyen günlerde sizinle paylaşacağım.  
Sizde ilk fırsat bulduğunuz da küçük kızlarınıza yada benim gibi kızınız yoksa Elif gibi kuzularınıza yapın derim. 






18 Nisan 2017 Salı

TURTA KALIBINDAN ÇİLEKLİ İRMİK TATLISI ....(DOĞAL PANCARLA RENKLENDİRİLDİ)

,بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 


                      Bismillahirrahmanirrahim......




Tezgahlarda çilek görünmeye başladı kış boyunca hasret kaldığımız çileğe kavuştuk şükürler olsun. Geçen sene yaptığım ama bir türlü paylaşamadığım çilekli irmik tatlısını paylaşmak istedim sizlerle. Hem lezzet hemde görsel açıdan çok güzel bu tatlının yapımıda çok kolay. Çileği sadece süslemede kullandım muhallebiyi renklendirmek için daha önceden buzluğa koyduğum pancar suyundan faydalandım. Şu bahar aylarında ve önümüzdeki yaz aylarında hafif ve serin bir tatlı yapmak isterseniz deneyin derim. .

MALZEMELER
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağından bir parmak eksik şeker
  • 8 kaşık irmik
  • 1 çorba kaşığı nişasta
  • 1 adet vanilin
  • birkaç kaşık pancar suyu 
YAPILIŞI


Süt, şeker, irmik, nişasta muhallebi kıvamında pişirip ve vanilyayı da ekleyip ocaktan alıp içine bir kaşık tereyağı koyup iyice yediriyoruz. Pişen ve ilk sıcaklığı çıkan tatlımız dan bir bardak kadar alıp tencere de kalan kısmına istediğimiz rengi buluncaya kadar bir iki kaşık pancar suyu ekliyoruz. 








Tatlıyı dökeceğimiz kalıbı söyle bir ıslatıp ilk önce pancar sulu kısmını döküp buzdolabında soğutup bir tepsiye ters çeviriyoruz üzerindeki çukur kalan kısma bardağa ayırdığımız kısmı döküp çilekle süsleyip dilimleyerek servis yapıyoruz.