Bumerang - Yazarkafe

26 Nisan 2017 Çarşamba

OKLAVA KULLANMADAN .EL AÇMASI PIRASALI GÜL BÖREĞİ .ÇITIR , ÇITIR....

,بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 


                      Bismillahirrahmanirrahim......


Pırasalı böreklere dadandım bu aralar, hazır yufkadan, elde açma çarşaf böreğine, yada şimdi tarifini paylaşacağım çıtır mı çıtır mini gül böreği gibi pırasalı börekleri pek sık yapar oldum . Beyza' nın bize geldiği  bir hafta sonu beraber yapmıştık arşivde fotoğrafları vardı buğün tarifini yazmak nasip oldu çok kolay bir börek yaparken  çok zevk aldık . En yakın zamanda sizde kolları sıvayın yapın derim. Afiyetle ve sağlıkla.

Hamuru İçin:

  • 5 su bardağı un
  • 2 su bardağı su
  • Tuz
  • 1 kaşık sıvıyağ

Hamuru açmak için

  • Tereyağ ve sıvıyağ karışımı
Üzeri için 
  • Yumurta ,
  • çörek otu veya susam 
İç Harcı İçin
  • 1 kğ pırasa 
  • Peynir 
  • Tuz, karabiber, kırmızı biber, 
YAPILIŞI 



Hamur malzemelerinin hepsini derin bir kapta yoğuracağız suyunu azar azar döküp çok katı olmayan ele yapışmayan bir hamur elde edeceğiz bu hamurun üzerine bir bez örtüp bir saat kadar hamuru dinlendiriyoruz. 












Pırasalı için yapımına geçiyoruz  pırasaları ince ince doğroruz.























Pırasaları sıvı yağ döktüğünüz derin bir tencerede kavuruyoruz. Tuz ve pul biberi ekleyip karıştırıyoruz eğer isterseniz ocağın altını kapattığımız aşamada peynir ekleyebilirsiniz. Ben bazen peynirli bazen de sade pırasalı yapıyorum. 



Yoğurduğunuz hamuru ortalama poğaça yapacak kadar bezelere ayırıyoruz.



Bu bezeleri teker teker elimizi tereyağ ve sıvığağ karışımına batırıp incecik açıyoruz. 




Açtığımız hamurun üzerine  pırasalı içi   serip  ilk önce rulo şeklinde sonra gül şeklinde sarıyoruz.




Üzerine yumurta sarısı sürüp altı üstü yeterince pişinceye kadar fırında tutuyoruz. Çıtır çıtır harika gül böreklerimiz oluyor.


 Sizde mutlaka deneyin derim kolay ve bir o kadar da lezzetli olan pırasalı gül böreğini.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder