بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
3 Ekim 2017 Salı
HELLO KİTTY ÜÇ BOYUTLU LİF YAPTIM...
بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
Bismillahirrahmanirrahim......
El işi yapmayı çok seviyorum, arada da beni yormayan kolay ve yapımı çok zevkli olan üç boyutlu lifler yapıyorum. Bu üç boyutlu lifi de Hello kitty hayranı Ayşe naza yaptım. Biraz büyük oldu ama inşallah beğenir.
İlk önce internetten hello kitty için şablon baktım bulamayınca excelde kendim çizdim.
Ayak kısmından siyah renkle başlayarak şablona bakarak örüyoruz.
2 Ekim 2017 Pazartesi
AY BAKLAVASI YAPIMI,
بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
Bismillahirrahmanirrahim......
Genelde bayramlarda yaptığım baklavayı oğlumun ısrarlarıyla yine yaptım. Bu sefer yaptığım tatlıda tereyağ yerine urfadan gelen sade yağ kullandım tereyağını kızdırırken üzerinde baklavanın görüntüsünü bozan parçacıklar olmadı hemde çok lezzetli oldu . Ünlü baklava ustalarının ve markalarının neden sade yağ kullandığını anlamış oldum .
Hamur malzemesi
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 1 çay bardağı su
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 50 gr tereyağ
- 1 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı sirke(üzüm veya elma )
- 1 fiske tuz
- Aldığı kadar un (ortalama 4-5 bardak arası )
ŞERBET MALZEMELERİ
- 4 su bardağı şeker
- 4 su bardağı su
- limon suyu,
İÇİ VE ÜZERİ İÇİN MALZEME
- Kırılmış ceviz
- nişasta,un karışıımı
- 5-6 yemek kaşığı sade yağ + sıvıyağ
YAPILIŞI
Öncelikle tüm hamur malzemelerini yoğurup kulak memesinden biraz daha yumuşak bir hamur hazırlıyoruz.
Üzerini nemli bir bezle yada streç flimle kapatıp buzdolabında bir gece beklettim. Bekleyen hamur güzel açılıyor bu arada yoğurma işlemini de çok iyi yapmanız lazım.
Açtığımız ve ceviz serptiğimiz yufkayı oklavaya sarıyoruz.
Sardığımız yufkayı bir çay bardağı yardımıyla kesip tepsimize sıralıyoruz.
Sıra geldi tatlımızın yağını dökmeye sadeyağ ve sıvı yağ eritip tatlımızın üzerine döküyoruz ben her tatlıya bir kaşık kadar döküyorum dikkat etmemiz gereken tatlının her tarafının tamamen yağlanması, yağın çok olması korkutmasın gözünüzü emin olun pişerken hepsini çekecek ve çıtır çıtır olacak tatlılarınız. Yağını da döktüğümüze göre 170 derece fırında ağır ağır pişiriyoruz.
Şerbeti ister benim verdiğim ölçülerde isterseniz sizin arzu ettiğiniz ölçüde kaynatabilirsiniz. Baklava dan ayrı olarak hem tatlımız hemde şerbetimiz soğuk olacak . Eğer hemen ikram etmeyecekseniz benim yaptığım gibi ikramdan beş dakika önce şerbetlerseniz hem yeni yapmış gibi çıtır çıtır oluyor hemde içine fazla şerbet çekmediği için yiyenlerin içini baymıyor.
28 Eylül 2017 Perşembe
MANTARLI BÖREK.......
بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
Bismillahirrahmanirrahim......
Benim gözde tariflerimden birini daha paylaşmak istiyorum .... Helva ve baklavanın ardından üçüncü sırada yerini alabilir bu tarif .... Neden bu zamana kadar paylaşmadım bende bilmiyorum gözden kaçtı herhalde hatta blokta yazdıklarımı taradım yazmış olmam lazım bu tarifi diye ama yok yazmamışım . Çok sevilen ve sorulan bir tarif, mantarlı böreği yiyen birisi böreğin içinde mantar olduğunu öğrendiğinde o kadar şaşırmıştı ben onun mantar olduğunu anlamadım patlıcan sanıp yedim demişti. Damak zevki tabi herkesin farklı ama en azından mantar ve patlıcandan hoşlanıyorsanız bu tarifi yapın derim. Bizim kızlar da çok sever bu böreği hatta biraz ara versem bayadır yapmadın diye isterler. Kolay bir börek sizde en yakın zamanda deneyin derim . Afiyet olsun....
MALZEMELER
- 5 Adet yufka
- 500 gr. mantar
- Yağ,tuz baharat
- Peynir (istediğiniz peynir)
- Bir kaşık salça
- Bir adet Soğan
- Biber (istediğiniz biber çeşidi)
- Bir su bardağı süt
- 3 yumurta
- Yağ
ÜZERİ İÇİN
- Soda
- susam ,çörek otu
YAPILIŞI
Mantarlı iç harcı yaparak başlıyoruz Soğanı yağda bir süre kavuruyoruz içine biberleri ekleyip onlada çevirip içine salçayı ekliyoruz temizleyip istediğimiz gibi doğradığımız mantarları da ekleyip mantarlar suyunu salıp çekene kadar kavuruyoruz.Tuzunu baharatını ekleyip son olarak evde ne peynir varsa ocaktan alırken ekleyip karıştırıyoruz.
İç harcımız hazır ben genelde tepsiye döşeme yapıyorum ama isterseniz sarma börek gül böreği gibi de yapabilirsiniz. Böreğin iç harcına yumurta, süt, yağ karışımını yufkaların arasına sürüp tam orta kısmını mantarlı harcı koyup yufkalar bitince böreği kesip üzerine kalan harcı ve bir şişe soda döküp pişiriyoruz.Pişirmeden birkaç saat önce bu şekilde üzerine streç filmle kapatarak buzdolabında bekletebilirisiniz daha güzel olur. Dilimleyip servis yapabilisiniz...
Afiyet olsun...
27 Eylül 2017 Çarşamba
DOLAP YENİLEME
بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
Bismillahirrahmanirrahim......
Belki yirmi senelik lacivert renkli, cam dolabı boyayarak yeniledim salonda yerini aldı bile, çok ta güzel oldu .
Dolabı yenilerken Rıch Multi Surface Alacatı boya ve aynı boyanın yarı mat cilasını kullandım, fırça olarakta her nalburda bulabileceğiniz ince fırça kullandım . Boya kokusuz ve çok kolay uygulanıyor. İlk katı boyayı biraz sulandırarak astar olarak attım onun üzerine de dolabın rengi kapanana kadar boyadım. Boya katlarının tamamen kurumasını bekledim ki daha iyi sonuç alabileyim. En son kata da cilayı sürdüm ve harika bir sonuç elde ettim . Yalnız camlara boya sürülmesin diye çektiğim bantı çıkarmak beni çok yordu bantın yapışkan bölümü camda kaldı belki camı temizlemek için tüm dolabı boyamaktan daha fazla emek ve zaman harcadım. Bu da bana tedcrübe oldu demek ki bant çekmek pek akıl karı değil.
Sizde evde atılacak derecede kötüleşmiş mobilyalarınızı birkaç küçük dokunuşla yenileyip tekrar kullanabilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin ....
Etiketler:
BOYAMA,
DOLAP YENİLEME,
HOBİLER,
RICH BOYA
26 Eylül 2017 Salı
GHEE,CLARIFIED ..... SADE YAĞ YAPIMI
بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
Bismillahirrahmanirrahim......
Sade yağ mucizevi bir yağ yüzyıllardır dünyanın çeşitli yerlerinde ve anadolumuz da kullanılan ama şimdilerde unutulmaya yüz tutmuş şifa kaynağı muhteşem bir lezzet.
Hindistanda Ghee denilen ve ilaç olarak ta kullanılan avrupa da clarified denilen anadoluda da sade yağ denilen oralarda hala çok sık kullanılmasına ve marketlerden bile temin edilebilmesine rağmen bizde sadece urfa bölgemizde kaldı desek yeridir.
Sade yağ Osmanlı Saray Mutfağında da sık kullanılıyor ve revgan-i sade deniliyor. Bu dönemde sade yağ saray mutfağı için Mustafapaşa Ürgüp’den getiriliyor .
Aslın da sade yağ ihtiyaçtan doğmuştur içinde ayran ve süt kalıntıları olan tereyağı çabuk bozulur ve muhafaze edilmesi sorun teşkil edince insanlarda bu tereyağını içindeki % 85 olan yağ oranı eritilip içindeki süt ve ayran kalıntılarından ayrıştırılıp sade yağa dönüştürüp yağ oranı % 99'a kadar çıkartıyor böylece sade yağın yanma derecesi 240 °C oluyor Ghee kolay bozulmadığı için buzdolabına koymaya gerek kalmıyor. Bir sene kadar böyle saklayabiliyor.
SADE YAĞIN FAYDALARI
Oda sıcaklığında katıdır ancak vücut sıcaklığında erir. Yani vücuda girince kolaylıkla erime özelliği gösterir. Sade yağ içindeki kazein ayrıştırıldığı için süt ürünlerine alerjisi olanlarda rahatlıkla tüketebilinir. Gheede yağda eriyen A ve E vitaminlerince zengindir, K2 ve CLA gibi antioksidanlar içerir. Mide asidi salgısını dengeler. Böylece sindirim süreci daha sağlıklı olur.
Sade yağ hafızayı ve direnci arttırdığı, cildi beslediği, hastalıklara karşı vücudu koruduğu belirtilir. Ayrıca ayak ve el çatlaklarına karşı krem gibi sürülebilir.
Sade yağın yapılışına geçelim;
Tereyağını tenceremize alıyoruz kısık ateşte erimeye başladıkça üzerinde köpükler oluşmaya başlıyor bu köpükleri sürekli tamamen bitene kadar alıyoruz ve dibine de parçacıklar çöküyor işte tereyağının bozulması ve sağlıksız olan kısımları bunlar, yağın tamamen temizlenmesi bir saati buluyor.
Elde ettiğim bu saf yağı muhafaza edeceğimiz kaplara alıyoruz ilk önce sıvı olan bu yağ daha sonra donup boza kıvamına geliyor bu yağı oda sıcaklığında güneş almayan bir yerde muhafaza ediyoruz.
Ben yaptığım yağı çok beğendim özellikle tereyağdan vazgeçemediğimiz pilavlar, baklavalar ve çorbalar için ideal ama yapımı uğraştırıcı bende hazır almaya karar verdim araştırdım Urfa'da birkaç tane önerilen firmaya ulaştım.
ŞEFTALİLİ TART PASTA GÖRÜNÜŞÜ VE LEZZETİYLE HARİKA
بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
Bismillahirrahmanirrahim......
Bayadır paylaşımda bulunamıyorum Yusuf'umun okulu açıldı koşturmaca derken bloğu ihmal ettim bu aralar ama bunu telefi edecek bir tarifle geldim sizlere. Şeftali sezonu bitmeden kolay mı kolay lezzetli mi lezzetli şeftalili tart pastanın tarifini paylaşacağım.
KEK MALZEMELERİ
- 2 yumurta
- 2 kahve fincanı toz şeker
- 1 kahve fincanı süt
- 1 kahve fincanı sıvı yağ
- 3 kahve fincanı un
- 1 paket kabartma tozu
- Yarım paket vanilya
- 100 ml. süt
- 100 ml. süt krema(yarım kutu)
- 1 paket krem şanti
- yarım paket vanilya
- 2-3 adet şeftali
- 2 tatlı kaşığı mısır nişastası
- 2 çay bardağı şeftali suyu
- 2 kesme şeker
Tereyağ ile yağlanmış tart kalıbınıza karışımı boşaltın.
Önceden 150 derece ısıtılmış fırında 20-25 dakika kadar pişirin. (Keki fazla kızarmamasına özen gösteriyoruz.)
Kreması için tüm malzemesi soğuk olarak mikserle çırpıyoruz. Ben genelde böyle tart ve turtalara çok güzel bir pasta kremam var onu yapıyorum ama bu sefer kremayı pişirme ve soğutma zamanım olmadığı için bu kremayı tercih ettim inanın buda çok lezzetli oldu tadı aynı pastanedeki kremalar gibi bana da alternatif hızlı bir secenek oldu.
Pişen tart keki soğuduktan sonra kalıbından çıkarıp servis tabağına alıyoruz orasına çırptığınız kremayla dolduruyoruz.
Şeftalileri kabuklarını soymadan ince bir şekilde dilimleyip kremanın üzerine yerleştirin.
Tart jöle içinde şeftali suyunun içine nişastayı ve şekeri ekleyip, koyulaşıncaya kadar pişirip hafif ılıyınca meyvelerin üzerine bir fırçayla sürüyoruz.
Buzdolabında 2-3 saat dinlendirip,servis yapın. Afiyet olsun....
Etiketler:
PASTA,
ŞEFTALİ,
ŞEFTALİLİ TART PASTA,
TART,
TART KEK
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)