بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
Bismillahirrahmanirrahim......
Genelde bayramlarda yaptığım baklavayı oğlumun ısrarlarıyla yine yaptım. Bu sefer yaptığım tatlıda tereyağ yerine urfadan gelen sade yağ kullandım tereyağını kızdırırken üzerinde baklavanın görüntüsünü bozan parçacıklar olmadı hemde çok lezzetli oldu . Ünlü baklava ustalarının ve markalarının neden sade yağ kullandığını anlamış oldum .
Hamur malzemesi
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 1 çay bardağı su
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 50 gr tereyağ
- 1 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı sirke(üzüm veya elma )
- 1 fiske tuz
- Aldığı kadar un (ortalama 4-5 bardak arası )
ŞERBET MALZEMELERİ
- 4 su bardağı şeker
- 4 su bardağı su
- limon suyu,
İÇİ VE ÜZERİ İÇİN MALZEME
- Kırılmış ceviz
- nişasta,un karışıımı
- 5-6 yemek kaşığı sade yağ + sıvıyağ
YAPILIŞI
Öncelikle tüm hamur malzemelerini yoğurup kulak memesinden biraz daha yumuşak bir hamur hazırlıyoruz.
Üzerini nemli bir bezle yada streç flimle kapatıp buzdolabında bir gece beklettim. Bekleyen hamur güzel açılıyor bu arada yoğurma işlemini de çok iyi yapmanız lazım.
Açtığımız ve ceviz serptiğimiz yufkayı oklavaya sarıyoruz.
Sardığımız yufkayı bir çay bardağı yardımıyla kesip tepsimize sıralıyoruz.
Sıra geldi tatlımızın yağını dökmeye sadeyağ ve sıvı yağ eritip tatlımızın üzerine döküyoruz ben her tatlıya bir kaşık kadar döküyorum dikkat etmemiz gereken tatlının her tarafının tamamen yağlanması, yağın çok olması korkutmasın gözünüzü emin olun pişerken hepsini çekecek ve çıtır çıtır olacak tatlılarınız. Yağını da döktüğümüze göre 170 derece fırında ağır ağır pişiriyoruz.
Şerbeti ister benim verdiğim ölçülerde isterseniz sizin arzu ettiğiniz ölçüde kaynatabilirsiniz. Baklava dan ayrı olarak hem tatlımız hemde şerbetimiz soğuk olacak . Eğer hemen ikram etmeyecekseniz benim yaptığım gibi ikramdan beş dakika önce şerbetlerseniz hem yeni yapmış gibi çıtır çıtır oluyor hemde içine fazla şerbet çekmediği için yiyenlerin içini baymıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder