Bumerang - Yazarkafe

23 Aralık 2015 Çarşamba

GEZMELER/GEZMELER, FESHANE MARDİN GÜNLERİ,

 FESHANE MARDİN TANITIM GÜNLERİ





Geçen sene  arkadaşlarımla  Gülay'cığımda  toplanmıştık ne zamandır birbirimizi görmüyorduk hasret giderdik, orda  konuşurken laf lafı açtı ben de Mardin'e çok gitmek istediğimi hatta bir çılgınlık yapıp mardine gidelim diye konuşmuştuk.  Tabi bu  şartlarda imkansız bir şey  bizim Mardin'e gitmemiz kader bu ya o bizim ayağımıza geldi. Televizyonda Feshanede Mardin tanıtım günleri olduğunu  duyunca hemen ilk açıldığı gün oraya gitmeye karar verdim  ve tabi ki de gittim . Çok güzeldi.Yöresel ürünler , yemekler , konser  harikaydı.  Resimlerde çekmiştim  taslağını da yazdım ama resimlerde bir sorun çıktığı için bir türlü yayınlama fırsatım olmamıştı kısmet bir sene sonraymış.



Öncelikle  işe yemekle başladık tabi  ilk  sembusek yedik  bir çeşit mardin gözlemesi  ve tabiki meshur içli köfteleri harikaydı  bunları yerken keşke mardinli olsam diyorsunuz.




















Orda taze taze kadayıf döküyor ustalar bu kadayıflardan alıp eve götürebilir yada orda taze taze közde yapılmış künefe yada burma kadayıf yiyebilirsiniz bizim tercihimiz künefeden yana oldu ...
Yusufun dediği gibi en sevdiğimmmm.





Gözleriniz doyuyor karnınızdan önce  önce o kadar güzel şeylerki mardinli hanımlar çok hamaratlar...





Yemekten sonra eve götürebileceğimiz şeylere bakıyorsunuz. Sabun reyonları çok renkliydi..
Tabi değişik şeyler denedik ve  aldık.
cevizli sucuk 

Cevizli sucuk aldık  klasik cevizli sucuklardan farkı  üzerindeki pekmezli tabakası çok ince ve sanırım içinde tarçın ve değişik baharatlar var çok lezizdi. 


dibek kahvesi ve badem şekeri
Meşhur dibek kahvesini orda ikram ettiler çok beğendik pişince içinde süt varmış gibi çok lezzetli hemen aldık ufak  bir kutuda damla sakızlısını aldık . Birde badem şekeri onuda tadınca beğendik ve aldık. 

Tulum Peyniri 
Birde benim vazgeçilmezim  tulum peynirinden de aldık.






Kuzu çevirmede vardı hatta Yusuf''a çok değişik geldi  uzun süre inceledi ..



Dünyanın  en uzun adamı guinness rekorlar kitabına giren Mardin'li Sultan Kösen'de ordaydı  bütün gün fotoğraf çektirmekten halsiz ve yorgundu bizde rahatsız etmek istemedik uzaktan fotoğrafını çektik. 



Çok güzel bir gün geçirdik gerçekten  Anadolumuz  ve içindeki insanlar çok güzel kıymetini bilmemiz ve ırkı, dini, dili, ne olursa olsun hepimizin vatanımıza sahip çıkmamız lazım. Bu vatan hepimizin  ve mardin bu kardeşliğe en güzel örnek inşallah bu gördüklerimizi yerinde yemek ve görmek te nasip olur...




22 Aralık 2015 Salı

KUŞ YUVASI KURABİYE....




Yusuf'umun anaokuluna paylaşım günü için yaptığım kurabiyeler eve kalmayınca kuzucum  tekrar kurabiye istedi  diye yine kurabiye yaptım , klasik kurabiye yerine ne zamandır her yerde karşıma çıkan kuş yuvası kurabiyeyi denedik  tarifi sizinle paylaşıyorum... Güzel kıyır kıyır bir tarif... Değişik kolay güzel şekil itibariyle göz dolduran bir kurabiye ..



MALZEMELER


  • 1 paket margarin 
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • Aldığı kadar un 
  • 3 yemek kaşığı Kaao
  • vanilya 1 paket(ben kendi yaptığımdan 1 yemek kaşığı koydum). 
  • Sarımsak ezeceği 


YAPILIŞI






Yağla pudra şekeri karıştırılır içine  sıvı yağda eklenir  bu karışıma un, nişasta ve kakaoyu eliyoruz, ben yaptığım şekerli vanilyadan da biraz koydum,   kulak memesi kıvamında yoğrulur  un aldığı kadar kullanıyoruz ortalama  üç bardak  kadar.  Hamurumuz hazır şimdi  şeklini vermesine geçelim.








Hamurdan bir parça alıp sarımsak ezeceğine koyuyoruz tepsiye yuvarlak bir şekilde sıkıyoruz.
                                                                                                                         

                                         

Tepsideki hamurun en üstüne pet şişe kapağıyla bastırırıp çukurlar oluşturuyoruz burası kuşlarımızın yuvası olacak. 



















 180 derece fırında komtrollü şekilde pişiriyoruz.  










Pişen krabiyelerimizin üzerine  benmari usulü erittiğimiz çikolatayla yada şekerlemeler le süslüyoruz.
                
        











Ben eriyen çikolataların içine leblebi koyarak küçük kuşlar yaptım.  





Afiyet olsun ....
















ÇİKOLATALI KADAYIF ÇITIR ÇITIR .... SADECE İKİ MALZEMEYLE YAPILIYOR....





Bu tarif son zamanlarda çokça karşıma çıkar oldu  buzlukta hazırda kadayıfım vardı bende  denedim güzel iki malzemeyle yapılan kolay bir tarif .  Çaya özellikle kahveye gelen misafirlere yapabileceğiniz  bir lezzet....







MALZEMELER


300 gr. kadayıf
160 gr. 2 paket çikolata ( sütlü çikolata + Bitter )


YAPILIŞI

kavrulmuş kadayıf

Kadayıfları bir süre buzlukta bekletip donunca poşetin içince kırıyoruz kadayıflar donunca daha kolay kırılıyorlar. İsterseniz tavada isterseniz benim yaptığım gibi fırında kavuruyorsunuz.




Çikolatayı benmari usulü eritiyoruz.









Kavurduğunuz kadayıflara  benmari usulü erittiğiniz çikolatayı  karıştırıyoruz.
Kadayıfları  ister  limonluk , dondurma kaşığı, mulfin kalıbın, yada benim   yaptığım gibi fincana sıkıca yerleştirip,ters çevirerek şekil verebilirsiniz. Ben fincan la şekil verim ama çok büyük geldi bize önerim  yeme kolaylığı açısından daha ince ve ufak yapmanız.
Afiyet olsun...











21 Aralık 2015 Pazartesi

PIRASA DOLMASI (SARMASI)





Pırasanın da dolması mı olur demeyin !!! Çok kişiden duymuştum yeme ve yapma fırsatım olmamıştı bugüne kadar, markette kalın pırasa görünce aklıma geldi ve dolma yapmak için alayım dedim. Birkaçgün sonra yapabildim ve yapar yapmaz sizle paylaşıyorum deneyin derim özellikle pırasa olduğu hiç belli olmuyor çok lezzetli aldığım pırasandan pek dolma çıkmadı sadece iki sıra oldu kalan içi asma yaprağından sarma yaptım. Afiyet şifa olsun ...

MALZEMELER

  • 4 adet kalın pırasa
  • 300 gr. orta yağlı kıyma
  • 1.5 su bardağı pirinç
  • 1 orta boy soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım demet maydanoz, 
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
    
 SOS MALZEMESİ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
  • 1 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI






Pırasaları yıkayıp, 20 -25 cm. boyunda parçalara kesin ortasına çizik atıp, tuzlu suda sarılabilecek kadar çok az haşlıyoruz haşlanan pırasaları soğuk suya alıp bekletiyoruz.


Öte yandan iç harcı için Kıyma, pirinç ve tüm malzemeyi karıştırıp yoğuruyoruz .






Haşladığımız ve katlarına ayırdığımız pırasaları düz bir zemine koyup hazırladığımız içi harcın üzerine koyup muska şeklinde sarıyoruz.

Sosu için 1 yemek kaşığı tereyağı içine 1 tatlı kaşığı biber salçasını ekleyip kavurun , nar ekşisi ve tuzu da koyup üzerine suyunu ekleyip bu karışımı dolmaların üzerine dökün .
Ağzını kapalı şekilde pırasalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun...