Bumerang - Yazarkafe

20 Haziran 2018 Çarşamba

TURKISH DÖNER KEBAP, GEZMELER, GEZMELER.....BEŞİKTAŞ'TA TARİHİ KARADENİZ DÖNERCİSİ ASIM USTA'NIN YERİ

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......  
İstanbulda'ki  lezzet paylaşımlarımızdan üçüncü döner durağımız Meşhur Tarihi Karedeniz Dönercisi oldu. Gittiğimiz yerlerden konuşurken doğuştan gurme olan  Emre ''Teyze Beşiktaş'taki Karadeniz Dönerede mutlaka gitmelisin.'' demişti, Zaten Et sever Yusuf  sayesinde gittiğim  her yerde lezzetli ve güvenli et  yiyebileceğimiz  yerleri önceden araştırır oldum.  Bir Beşiktaş'a gittiğimizde aklımıza geldi uğradık ama ne yazık ki saat beşe gelmeden döner bitiyormuş sokak boş dükkan kapalı , başka bir güne erteledik  döner tadımımızı. 
Bir süre sonra Beşiktaşta ki Denizcilik müzesini gezdikten sonra uğrayalım dedik. Yanımızda Elif ablamız da vardı.



Karadeniz Döner, Beşiktaş’ta kartal heykelinini sağ kanadının gösterdiği sokakta küçücük bir binada 1973’ten beri hizmet veriyor. Asım Usta hasta olmasına rağmen de işinin başında olmaya devam eden güler yüzlü bir adam . İstanbul'da döner denince ilk akla gelen yerlerin başında 
geliyor burası .






Her gün sabah 100 kiloluk kuzu-dana eti karışık döner asılıyor ve saat 16:00 -17:00 oluncaya kadar bitiriliyormuş . 

Bizde sokağa vardığımızda gözlerimize inanamadık saat üç civarıydı ama sıranın ucu bucağı yok, kalabalıktan sokaktan insanlar geçemiyordu.

Sıraya girelim mi girmeyelim mi derken sıranın sonuna ilişi verip bir yarım saat sıra bekledikten sonra nihayet sıra bize geldi ve artık dönerde iyice azalmıştı bizden sonra insanlara sıra beklememelerini çünkü döner bitti diye görevliler uyarıda bulunuyordu. Ben sırada beklerken içerden insaların çıktığını gördüm meherse üç katlı bir yermiş  orası dolu olunca dışarıdaki taburelere oturuyormuşsunuz bizim çocuklara ''Siz gidin belki yer vardır dedim.'' Onlar önden gitti telefon ettiler içeride yer bulduk oturduk diye. 

Biz pide yemek istedik  bende dönerleri alıp çıktım. Katlar oldukça dar bir kaç masa var, en üst katta yer bulabilmiş bizim çocuklar. 

En sonunda pide dönerimizi yedik lezzetliydi ama gittimiz üç dönerci arasında lezzet bakımından Şahin usta dönercisinin ardından ikinci sıraya yerini alabildi. Belkide döneri çok yağlı sevdiğim için Şahin ustanın yağları akan döneri o kadar lezzetli gelmiştir bana. 


Hizmet güzeldi, bizim kattaki garson çok ilgili ve sıcak kanlıydı Yusuf'la şakalaşıp  hasbihal ettiler. Gelelim fiyata, fiyatta da şahin usta kadar pahalı değildi bence lezzetine göre makul fiyatta bir döner. 




Beşiktaşa geldiğimizde eğer tercihimizi dönerden yana kullanırsak mutlaka burayı tercih edeceğimiz kesin. Sizlerde  buralara gelirseniz lezzetli bir döner yemek için mutlaka buraya uğrayın derim.

Afiyetle şifayla ...........

14 Haziran 2018 Perşembe

TURKISH BAKLAVA RECİPE...ÜÇGEN BAKLAVA

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......  

Bu bayramda çok sık yaptığım bir tarifi paylaşacağım sizlerle, ikram ederken de çok kolay, dağılma parçalanma gibi sorununuz olmuyor. Siz de henüz bayrama bir kaç gün varken kolları sıvayıp yapın derim şimdiden yapanlara kolay gelsin, tadına bakanlara da afiyet olsun..
HAMUR MALZEMESİ

  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı sirke(üzüm veya elma )
  • 1 fiske tuz
  • Aldığı kadar un (ortalama 4-5 bardak arası ) 

ŞERBET MALZEMESİ

  • 3,5 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su
  • limon suyu,

İÇ MALZEMESİ

  • Kırılmış ceviz
  • nişasta,un karışıımı
  • 5-6 yemek kaşığı sade yağ + sıvıyağı
      • YAPILIŞI 


        Öncelikle tüm hamur malzemelerini yoğurup kulak memesinden biraz daha yumuşak bir hamur hazırlıyoruz. Hamurun püf noktası olarak size çok güzel ve pürüzsüz bir şekilde yoğurmanızı öneriyorum.

Üzerini nemli bir bezle yada streç flimle kapatıp buzdolabında bir gece bekletebirsiniz ben buzdolabı poşetine koyup ağzını kapalı şekilde beklettim. Eğer vaktim yok derseniz en az yarım saat kadar bekletmenizi öneriyorum bekletmemiz neden önemli çünkü bekleyen hamur güzel ve kolay açılıyor.







Hamurları bezelere ayırıyoruz.











Ben buğday nişastası kullandım açarken bezeleri pasta tabağı büyüklüğünde nişastayla açıyoruz. Aralarına da bol nişasta koyuyoruz .






Açtığımız ve üst üste koyduğumuz 7 tane hamuru merdane veya oklavayla açabildiğimiz kadar açıyoruz.






Açtığımız hamurun üzerine cevizleri serpip  oklavaya sarıyoruz. 











Oklavayı hamurdan çekip üçgen şeklinde kesiyoruz.






Kesilen baklavaları aralarında fazla boşlık bırakmadan tepsimize yerleştiriyoruz. 

















Sıra geldi tatlımızın yağını dökmeye sadeyağ ve sıvı yağ eritip tatlımızın üzerine döküyoruz ben her tatlıya bir kaşık kadar döküyorum dikkat etmemiz gereken tatlının her tarafının tamamen yağlanması, yağın çok olması korkutmasın gözünüzü emin olun pişerken hepsini çekecek ve çıtır çıtır olacak tatlılarınız. Yağını da döktüğümüze göre 170 derece fırında ağır ağır pişiriyoruz.


Şerbeti ister benim verdiğim ölçülerde isterseniz sizin arzu ettiğiniz ölçüde kaynatabilirsiniz. Baklava dan ayrı olarak hem tatlımız hemde şerbetimiz soğuk olacak . Eğer hemen ikram etmeyecekseniz benim yaptığım gibi ikramdan beş dakika önce şerbetlerseniz hem yeni yapmış gibi çıtır çıtır oluyor hemde içine fazla şerbet çekmediği için yiyenlerin içini baymıyor.







Şimdiden Bayramınız mübarek olsun ...Yapanlara yiyenlere afiyet şifa  olsun :))

6 Haziran 2018 Çarşamba

PILLOW WASHCLOTH ...YASTIK LİF VE MİNİK YÜZ LİFİ YAPIMI

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......  

Bu lifi instagram da gördüm çok beğendim hemen bizim çocuklara yapayım dedim, ama bizim çocuklardan önce beğenenlere birkaç tane verdim bile. Gerçekten çok şık yanında minik yüz lifini de yaptım. Düğünlerde boğçaya koymak isterseniz minik yüz lifinin içine sabun da yerleştirebilirsiniz.
Öncelikle 20 fıstık yapıp üçlü toplayarak yıldız şeklinde 5 sıra beyaz renk örüyoruz.
6.sıra ya geçip yeşil renkte yaprakları yapıyoruz.

7. sıraya geçip bu seferde renkli iplikle çiçekleri yapıyoruz.

8. sırada tamamen beyaz yapıp bitirip beyaz renği kopartıyoruz.

Örgüyü döndürüp diğer yönde ilk önce yeşil yaprak kısmı bir üst sırada çiçekli kısmı ve bir sırada beyaz örüp ipi kopartıyoruz. Böylelikle beyaz yapraklı çiçekli kısmı bitirdik ters çevirip iki ucunu tığla giderek birleştiriyoruz. 






Tığla giderek birleştirip silindir şeklinde getirdiğimiz lifimizin he iki kenarına çiçeğimizin renginden 4 sıra daha örüyoruz.


Şimdi sıra yastığımızı süslemeye ben ince tül dantel kullandım siz isterseniz küpürde kullanabilirsiniz. Danteli renkli kısmın kenarına dikip ters çevirip renkli kısmı tığla birleştiriyoruz. Bunu iki tarafta ki renkli kısma uygulayıp birtarafın ağzını kapatıyoruz. 
Lifimizi tamamladık lifimizin yanına mini yastık lifi de yaptık böylece takım oldu...







24 Mayıs 2018 Perşembe

2.DAY.... CAPPADOCIA; TURKEY’S WONDERLAND... GEZMELER GEZMELER...... HARİKALAR DİYARI KAPADOKYA. GÜZEL ATLAR ÜLKESİ....

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......  
Kapodokya gezimizin ikinci günüyle devam ediyoruz.  Sabah erkenden kalktık eşyalarımızı toplayıp  kahvaltımızı yaptıktan sonra  otobüsümüze bindik . Bu arada söylemeden geçmeyeyim bir gece konakladığımız Bent otelden çok memnun kaldık.  
Kısa bir  Kayseri gezisi yapmak için  merkeze ulaştık  burada  Hunat Hatun Medresesine geldik pazar günü olduğundan kapalıydı buradan Kayseri kalesi ve Kayserinin meşhur pastırma ve sucuk çarşısına dolaştık sabah erken saatler olduğu için  çarşı tamamen açılmamıştı iyi ki bir gün önce bir Pastırma ve Sucukları almışız. Ama gezerken  yine bir şeyler aldık ilerde tarifini vereceğim sucuk harcı aldık. 
            
                 






Bindik aracımıza ve güzel Erciyes dağı  manzarasına veda ederek Kapadokya bölgesine döndük ...








DERBENT VADİSİ

Başladık yine peri bacalarını gezmeye Avanos, Devrent Vadisi önceki gezdiğimiz vadiler gibi kilise ve mezarlar bulunmuyor buranın özelliği peri bacalarının çoğunun hayvanlara benzemesi öncelikle kocaman bir deve çıkıyor karşınıza zarar görmemesi için etrafı çitlerle çevrilmiş, kuşlar, atlar, tavşanlar peri bacalarını artık neye benzetirseniz sizin hayal gücünüze kalmış .
MUSTAFA PAŞA KÖYÜ...


Burayı rehber eşliğinde değil serbest şekilde dolaştık Rum evleri ve taş işçiliği ile ünlü olan Sinasos adıyla da bilinen Mustafapaşa Köyü, , köy merkezine yakın Maraşoğlu Köprüsü ve yakınlarında  da yeraltı şehri girişi bulunuyor.





Ayrıca harika yapıları ve güzelliğiyle dizilere de ev sahipliği yapmıştır. Asmalı Konak diziside set olarak ilk olarak burada çekilmiş, şuanda Old Greek House otel ve restoran olarak işletilmektedir. Şimdilerde de ATV için Aşk ve Mavi Çekimleri sürmektedir. Haliyle bu diziler Mustafapaşa köyünün tanınmasında çok etkili olmuştur.

TURASAN ŞARAP MAHZENLERİ 
Şarap mahzenleri kayaların uzun bir sürede elle oyularak yapılmıştır. Mahzende yaz/kış sıcaklık aynı olmakta bu da şarapların uygun bir şekilde saklanması sağlamaktadır. Turumuzdan isteyen arkadaşlar şarap tadımı ve satın almak için buraya uğradılar biz ise buranın hemen yakının da olan Asmalı konak dizisinin ikinci seti olan yeri                                                                                 gezdik.




ÜÇ GÜZELLER

Kapadokyanın adeta simgesi olan üç güzeller peri bacaları bu bölgenin en çok fotoğraf çekilen yerler arasında.




Hatta bir dönem kullanılan 50 ytl bir yüzünde üç güzellerin resmi yer almıştı.



Üç güzellerin çevresine hediyelik eşya satan yerler mevcut ve diğer gezdiğimiz yerlenden de fiyatları daha uygun bizde buradan hediyelik eşyalar ve yoğurt yapmak için çömlek aldık.

                 
HACIBEKTAŞİ VELİ TÜRBESİ





Hünkâr Hacı Bektâş Velî Hazterlerine ikinci kere gelmek nasip oldu. Nevşehir, Hacı Bektaş belediyesinde bulunan Türbeyi ziyaret edip dualar ettik.

İslam dünyasının 13. Yüzyıl'da yaşamış büyük alimlerinden biri olan Hacı Bektaşi Veli, Ahmed Yesevi'nin öğretilerini Anadolu'ya taşımış burada talebeler yetiştirmiş, bağlı olduğu "Ahilik Teşkilatı" ile, Osmanlının kuruluş döneminde Anadolu'da sosyal yapının gelişmesinde büyük katkı sağlamıştır.

Osmanlı Sultanı Orhan zamanında büyük hizmetleri olmuştur Yeniçeri Ordusu'na dua ederek arkalarında olmuş Hacı Bektaş-ı Veli'yi kendilerine manevi pir olarak kabul etmişlerdir. 





Dergahın dışında ve iç kapısının hemen solunda Çeşmeler mevcut yüzyıllardır buraya gelenlerin kullandığı sudan şifa niyetine biz de içtik, yüzümüzü yıkadık ve yanımıza aldık.







 
GÜVERCİNLİK VADİSİ
Adını güvercinlerden alan vadide yüzyıllar önce güvercin yetiştiriciliği başlamış, kayadan oyma yuvalarda güvercinlerin gübresi tarım ve kilise duvarlarını renklendiren çizimlerin ve desenlerin renklerini koruyabilmek, sağlam kalmasını sağlayabilmek için kullanılmış. hala çeşit çeşit güvercinler vadide bulunuyor bizde vadinin en tepe noktasından bu eşsiz manzarayı seyrettik.

URANOS SARIKAYA RESTORANT 

Rehberimiz tarafından öğle yemeği için bir gün önce bizim gitmediğimiz Türk gecesinde gittikleri Avanos’da bulunan tamamı tepe içine oyulmuş Uranos Sarıkaya Restaurant taştan masa ve oturacak yerleri oldukça otantik, sanki yüzyıllar öncesine götürüyor sizleri. Anfi şeklindeki masaların ortasında kanun çalan bir sanatçı yemeğe eşlik ediyor.


                                                        

Gelelim yemeklere fix menüde mercimek çorbası, buraların meşhur çömlek kebabı, pastırmalı kuru fasulye, pilav tatlı olarak baklava mevcut, tatlı yemeyenlere alternatif olarak meyve veriyorlar bizim gittiğimizde portakaldı meyve. Yemekleri genel olarak beğendim lezzetliydi o kadar kalabalığa servis yapmalarına rağmen lezzetli ve güzeldi.  

                       

                       

                                                                                           

Çömlek kebabı ustalar tarafından çömlek kırılarak servis yapılıyor. Bizde bu gösteriyi çektik sizlerle paylaşıyoruz..



KURUYEMİŞ ALIŞVERİŞİ 


Yine gurup halinde gittik alışverişe. Aslında İstanbul'a giderken tek sütle kavrulmuş çekirdek almaktı niyetim ama kuruyemişciye girince biraz ondan biraz bundan derken bakmışım bir sürü şey alıvermişim. 
Kuruyemişcide her şeyin tadına bakabiliyorsunuz böylelikle beğendiğiniz şeyleri alabiliyorsunuz. Yusuf'ta en çok dut suyunu beğendi öğrendiğim kadarıyla kuru dutu değirmende toz haline getirip suyla karıştırıp ister soğuk ister sıcak tüketiyorsun, aldık tabi harika bir şey Yusuf sürekli içiyor.

Birde Anadolunu cipsi kavurğa aldık bu buğday ve çetenenin kavrulmasıyla yapılan çok lezzetli bir çerez. 

Mini çömleklere basılmış tulum peyniri de tadarak aldık bizim peynir tatdığımız peynirden güzel çıktı. 


Gezimiz burada sona erdi  özellikle Yusuf  
çok memnun kaldı, gördüklerimiz karşısında adeta büyülendi desek yeridir. Bu arada Turizim haftasından hemen sonraki hafta yaptığımız gezimiz Yusuf'un kafasındaki  Turist, Turizm  kavramlarının oturmasını sağladı. 

Yeni geziler için arkadaşlarla daha gezimiz bitmeden konuşmalara başladık.  Diğer gezmelerimizde de görüşmek üzere  sevgiyle kalın....