Bumerang - Yazarkafe

15 Mayıs 2018 Salı

1. DAY ...CAPPADOCIA; TURKEY’S WONDERLAND...GEZMELER GEZMELER 1. GÜN ...... HARİKALAR DİYARI KAPADOKYA. GÜZEL ATLAR ÜLKESİ....

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......  
On beş yıl önce gelmiştim dostlarımla bu harika yerlere bu ikinci gidişim bu sefer yine can dostlarımla  ve kuzucum Yusuf''umla gelmek nasip oldu ve  istanbul'a dönerken yine tekrar ne zam gelirim diye düşünür buldum kendimi anlayacağınız buranın tozunu yutan gelmelere doyamıyor buralara. İlk gelişimizde geldiğimiz turu  pek memnun kalmamıştık bu sefer gidişimizde Jolliy Turu tercih ettik .

TUZ GÖLÜ..
Yusuf'un arabadan çektiği Tuz gölü fotoğrafı
Turumuz Kayseri konaklamalı olduğu için bazı yerleri uğramadık Tuz gölüden geçtik ama duraklama yapmadık sadece arabanın camından baka bildik, Allahtan ilk turumuzda uğramıştık.

PAŞABAĞI  VADİSİ (RAHİPLER VADİSİ)
 

İlk durağımız Paşabağı Vadisi oldu, Vadide Peri Bacalarının tüm çeşitlerini görebilirsiniz. Peri Bacalarının içlerinde kilise ve şapaller var eski zamanlarda rahiplerin inziva yeri olarak kullandıkları vadi bacalar arasında bulunan üzüm bağlarından da ismini aldığı benziyor. İlk geldiğimizde bu üzümlerden yemek nasip olmuştu ama ne yazık ki asmalar azalmış . Vadinin girişinde hediyelik eşya alacağımız ve yemek yiyeceğimiz yerler mevcut bizde gezi bitiminde buranın meşhur yumurtalı sütlü kabak çekirdeğinden ve Anadolu'nun doğal cipsi kavurga aldık.  
Gidecekler için buraya girmek ücretsiz...
GÖREME AÇIKHAVA MÜZESİ
Göreme Açık hava Müzesi, yüzyıllarca Hıristiyanlığa hizmet etmiş hatta manastır eğitim sisteminin başlatıldığı yer olarak kabul ediliyor. Kayaların içinde kiliseler, şapeller, yemekhaneler ve oturma mekânları oyulmuş ve bu yapıların içerisinde freskler İncil ve Hz. İsa’nın hayatından sahneleri resimlenmiş.

Göreme Açık Hava Müzesi’nde Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Basileus Kilisesi, Elmalı Kilise, Aziz Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise ve Tokalı Kilise gezilebiliyor ayrıca kiliselerin yanı sıra Şapeller bulunuyor, Cami'nin küçüğüne nasıl Mescit deniyorsa Kilise'nin küçüğüne de Şapel deniyor.



Şapellerin içinde Kiliselerden farklı olarak mezarlar mevcut. önce gittiğimizde bu mezarlar kapalıydı restore edildiğinde ışıklandıma yapılmış ve çam çerçeveler içine alınmış bizde hemen foroğraflarını çektik biz fotoğraf çekerken hemen görevli müdahale etti meherse kapalı alanlarda da çekim yasakmış bizde çektiğimizi bari yayınlayalım dedik. Ayrıca buranın mistik bir havası ve tanımlayamadığımız bir koku da mevcut.









Burası 6 Aralık 1985 tarihinden itibaren doğal ve kültürel varlık olarak UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yeralıyor.







Buraya girerken müze kartınız olması gerekiyor kartımın süresi dolduğu için bir yarım saat müze kart çıkartmak için bekledim çocuklar ve 65 üstü kişiler  ücretsiz...

HANEDAN KERVANSARAY RESTORANT




İlk gün öğle yemeği için tur tarafından götürüldük mimarisi göz alıcı ve oldukça büyüktü.
ÇAVUŞİN ÇÖMLEK ATÖLYESİ AVANOS




Karnımızı doyurduktan sonraki durağımız çömlek atölyesi oldu  burda ustalar tarafından kilden  kullandığımız seramiklere yapım aşaması sizlere tatbiki olarak  gösteriliyor hatta aranızdan isteyen birine çömlek yaptırılıyor daha sonra yaptığınız objenin fırınlanma, çizim, boyama ve sırlama aşamaları gösteriliyor. Bu kadar bilgilenmeden sonra bin bir çeşit ürünün arasına bırakılıyorsunuz, pazarlama da müthiş Gülay'cım  buradan birkaç güveç aldı. Burası  turumuzla bugünkü son durağımız oldu otelimize giriş yapmak için Kayseri'ye doğru yola çıktık. 




Burası turumuzla bugünkü son durağımız oldu otelimize giriş yapmak için Kayseri'ye doğru yola çıktık.
KAYSERİ BENT OTEL
Kayseri  yolları evleri o kadar düzenli geldi ki  daha gezmeden çok sevdim buraları, Uzaktan gördüğümüz Erciyes dağının  karlı yamaçları büyülüyor  insanı doğa ve büyük şehir içi içe. 
Bir kırkbeş dakika kadar sonra otelimize ulaştık, oldukça temiz ve düzenli kaldığımız müddetçe çok memnun kaldık otelimizden
SALASH CAFE 




Akşam yemeğini aldıktan sonra isteyenler Türk Gecesine katıldı biz Kayseri'yi gezelim dedik ve buraya tayini çıkan işten arkadaşımızla görüştük bizi Kayseri'den sucuk pastırma alabileceğimiz yerlere götürdü buradan kızlarla alışveriş yaptık ve Talasta bulunan Osmanlı Sokağına gittik burası oldukça şirin Turistlik bir mekan kafeler var bu kafelerde çayınızı kahvenizi içip canlı müzik dinliyebiliyorsunuz. Ve bu günün sonu yorgun bir şekilde otelimize gidiyoruz. 

DEVAMI YAKINDA...........

9 Mayıs 2018 Çarşamba

ARTICHOKES WITH BROAD BEANS...HARİKA İÇ BAKLALI ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR TARİFİ....

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......  
 
   Bahar ayları, enginarın tam zamanı şimdileri sık sık pişiriyorum ve arada derin dondurucuya koyuyorum. Çok sık yapmama rağmen baklayı sevmediğim için hiç iç baklalı denememiştim ama deneyince çok yakıştırdım. Bu şifa deposu karaciğer dostu sebzeyi ister yemek olarak ister salata yada henüz yeni çıktığı için sadece limon sıkarak tüketin derim. 



Zeytinyağlı enginar seviyorsanız iç baklalı da denemenizi tavsiye ediyorum.
Afiyet şifa olsun...

MALZEMELER 

  • 5 adet enginar 
  • 500 gr. iç bakla 
  • 2 adet orta boy soğan 
  • 2 adet havuç 
  • 1 adet limon 
  • yarım bardak zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 2 adet kesme şeker

YAPILIŞI 


Baklaları  soymakla başlıyoruz işe, tane baklaların siyah çizgili kabuklarını çıkartıyoruz çünkü soymazsak sert olur, isterseniz  haşlayarakta  soyabilirsiniz yada benim yaptığım gibi bıcakla da soyabilirsiniz. 
Zeytinyağını tenceremize alıp içine soğanları koyup hafifce kavuruyoyoruz ve küçük küçük doğradığımız havuçları ekleyip bir dakika daha  kavurup soyduğumuz baklaları ekliyoruz, üzerine tuz, şeker, limon suyunu  ve enginar çanaklarımızı ters bir şekilde koyup suyunu ekleyip  en kısık ateşte  pişiriyoruz. Enginar çanaklarına çatal batırıp pişip pişmediğini anlayabilirsiniz, eğer çatal kolay batarsa pişmiş demektir. 
Soğuyunca ilk önce enginar çanaklarını büyük servis tabağımıza alıp üzerine baklalı karışımımızı ekliyoruz. 
En sonra üzerine dereotu  ekleyip servis yapabiliriz. Mümkünse soğuk ve bir gün bekleyerek servis yaparsanız daha lezzetli olur.
Afiyet ve sağlıkla.....


13 Nisan 2018 Cuma

TURKİSH/ERZURUM FLOUR HELVA, ERZURUM'UN MEŞHUR UN HELVASI, ŞERBETSİZ HELVA, KURU HELVA,

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......  

Cumanız ve Miraç Kandiliniz mübarek olsun . Bu mübarek gün hem müminlerin bayramı cuma hemde sevgili peygamberimizin yedi kat göğe yükseldiği , Allah c.c huzuruna kabul edildiği Miraç kandili. Miraç dönüşünde peygamberimiz ümmetine, bizim mevlayla beş vakit miracımız olan namazı getirmiştir. Bu gün mevlam dualarımızı zikirlerimizi hayır ve hasenatlarımızı kabul eylesin, bu günün hürmetine dünya geneline barış, tüm müslüman alemine dirlik birlik içinde olmayı nasip eylesin sınırda ülkemizi koruyan mehmetciğe aramızda ki düşmanlardan bizi koruyan kolluk kuvvetlerine , komutanlarımıza, devlet adamlarımıza ve Baş komutanımıza mevlam kuvvet, kolaylık versin, bugünün idrakine varmayı ve layıkıyla geçirmeyi mevlam nasip etsin.Amin....

Biz ve büyüklerimiz kandilerimizi mevlüt, dua, namazla geçiririz birde kandil ve önemli günlerde evimize gelenlere ikram etmek ve dağıtmak için helvalar yaparız bugünde sizlere Rahmetle andığım komşumuz Songül Abladan öğrendiğim Erzurum helvasını paylaşacağım. Kendisi Rize'liy di ama her şeyi bilirdi bu helvadan bahsedince hemen tarifi vermişti. Arada bu helvayı yaptıkça onu hatırlıyorum ruhu şad olsun. 

MALZEMELER
  • 150 gr. tereyağı
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 su pudra şekeri yada toz şeker(Ben toz şeker kullandım.)
  • ceviz veya findık,
YAPILIŞI




Tereyagını tencereye alıp eriyince içine unu ekliyoruz. Tenceremizde unu  sürekli karışırıyoruz önce topaklanıyor sonra yağını veriyor bu şekilde  pembeleşene kadar kavuruyoruz. 




Kavrulan unun içine isterseniz ceviz veya fındık ekleyebilirsiniz ben içine eklemedim dışına koydum bir kaç dakika daha kavurup şekerini ekliyoruz. Şeker içinde kaybolana kadar karıştırıp ocaktan alıyoruz. 



Helvayı koyacağımız kabın dinine yağlı kağıt serip  üzerine helvamızı döküyoruz.Ben kelepçeli kek kalıbı kullandım kolay kesmek için çünkü şerbetsiz bir helva olduğu için çabuk kırılıp dağılabiliyor.








Helvamızı bir bardak yada kaşık yardımıyla kabımıza   iyice bastırırıyoruz.
Henüz soğumadan kesip soğumasını bekliyoruz.



















Soğuyunca servis yapacağımız kaba alıp afiyetle yiyebilir sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.Mevlam ikramlarınızı, dua ve ibadetlerinizi kabul etsin...

11 Nisan 2018 Çarşamba

WASHCLOTH BUNNY, ÜÇ BAYUTLU TAVŞANLI LİF YAPIMI

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim...... 




                                                                                                                                                                                                                                       
Yaptığım lifler ne kadar güzel olsalarda baya büyük oluyorlar, küçük lif isteyenler ve bebekler için bu şirin tavşanı yaptım. İlk lifim de benim küçük tavşanım Elif'e hediye ettim. Ben lifimi yandaki şablonu kullanarak sarı renk yaptım siz faklı renklerde de yapabilirsiniz şimdiden kolay gelsin..


MOİST ORANGE CAKE... PORTAKALLI ISLAK KEK

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
Bismillahirrahmanirrahim......

Pazartesileri Yusuf'un beslenmesine pasta börek koyduğumuz için hafta sonları genelde değişik bir şeyler yaparım, evde organik portakallarım varken portakallı ıslak kek denedim, oldukça leziz özellikle portakal aromalı tatlardan hoşlanıyorsanız en yakın zamanda deneyin derim.


MALZEMELER

  • 1,5 su bardağı seker
  • 3 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı taze portakal suyu
  • 1 portakalın kabugu rendesi
  • 2.5 su bardağı un
  • 1 kabartma tozu
  • 1 vanilya

PORTAKALLI ŞERBET
  • 1.5 su bardağı taze portakal suyu
  • 2 yemek kaşığı seker,


YAPILIŞI








Yumurta şeker ve vanilyayı köpürene kadar iyice çırpıyoruz içine diğer malzemeleri de ekleyip yağladığımız kabımıza döküp 180 derece fırında kontrollü şekilde pişiriyoruz.








Diğer tarafta portakal suyu ile şekerimizi karıştırıp şerbetimiz hazırlıyoruz.





Fırında pişirdiğimiz kekimizin üzerinde kürdan yardımıyla delikler açıp portakallı şerbetimizi döküyoruz, şerbeti çekince kesip servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun....