بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
Bismillahirrahmanirrahim......
Halasının en küçük kuzusu ailemizin son üyesi biriciğimiz umudumuz iki yaşına bastı. Hayata boncuk boncuk bakan o gözleri her zaman gülsün inşallah. Rabbim hep beraber sağlıklı mutlu bir ömür nasip etsin kuzuma. O kadar sıcak kanlı ki onu o kadar seviyorum ona ne yapacağımı şaşırıyorum. Umudum çok kısmetlidir. Mevlam ömrünün sonuna kadar devam ettirsin kısmetini . Doğum günü gelmeden planlar yapmaya başladım yengeme dedim pastası benden o da sağolsun tamam dedi . Etüd çalışmalarına başladım . Umut doğuştan fanatik fenerbahçeli. Pasta fener bahçeli olmalıydı, sonra pastanın üzerine resim koymaya karar verdim. Fenerbahçeli bir resim olacaktı. Araştırmalarımda goflet plakayla karşılaştım. Nerden bulabilirim derken internetten pastdizaynı buldum online alışveriş yapabileceğiniz bir site. Benim fazla zamanım olmadığı için telefonla irtibata geçtim maltepe de yeni bir yer açtıklarını oraya gidersem bana yardımcı olabileceklerini söylediler sağolsunlar çok nazik iki bayan hemencecik resmi gofret plakaya bastılar. Eğer bu işlerle uğraşıyorsanız herşeyi bulabileceğiniz maltepe merkezde, çalışan insanlarda ellerinden geldiği kadar size yardımcı olmaya çalışan iyi niyetli insanlar. Goflet plakayı direk pasta üzerine koyduğumuzda erime riski olabilir diye , pastayı şeker hamuruyla kapladım. Sonuçta pasta şeker hamurlu, fenerbahçeli goflet plakalı ve çok güzel oldu . Daha önce çok pasta yaptım ama bu kadar büyük çaplı ve şeker hamuruyla yaptığım ilk pasta. Biraz uğraştırdı ama sonucu değdi bu uğraşa. Şimdi sıra Şevval de ocak ta doğum günü var. Onunla da ilgili planlarım var :)
Pandispanya Malzemeleri
- 4 yumurta
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı un
- 1 çay bardağı bugday nişastasi
- yarım paket karbartma tozu
- vanilya
- 1,5 su bardağı süt
- 1 paket vanilya
- 2 yemek kaşığı mısır nişastası
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 4 yemek kaşığı toz şeker
- 3 yemek kaşığı un
- 3 adet yumurta sarısı
- 1 paket toz krem şanti
- Muz (arakatlara koymak için )
Ben büyük pasta yaptığım için tüm ölçüleri 3 katı yaptım sizde yaptığınız pastanın büyüklüğüne göre istediğiniz ölçüde arttırabilirsiniz.Sütün içine vanilya, nişasta, tereyağ, tozşeker, un , yumurta sarısı ekleyip pürüzsüz bir şekilde olana kadar karıştırıp ocağa koyuyoruz. Koyu muhallebi kıvamına gelene kadar pişirip ocaktan alıyoruz soğuttuğumuz muhallebi içine toz kremşantiyi ekleyip mikserler çırpıyoruz. Pastacı kremamız hazır.
Diğer yandan Pandispanya yapıyoruz . Yumurtayla şekeri çırpıyoruz. Kuru malzemeleri karıştırıp eleyerek çırptığımız yumurtalara katıyoruz. Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye döküyoruz. Kendi ayarınızda pişirin kek çok pişmiyecek bir kürdan yardımıyla pişip pişmediğini anlayabilirsiniz . Soğumaya bırakıyoruz. Kekimiz ve pandispanyamız hazır şimdi sıra birleştirmede.
Sıra şeker hamurunu yerleştirmekte .Hazır aldığım şeker hamurunu nişasta kaplı tezgaha koyup bir merdane yardımıyla açıyoruz. Merak etmeyin çok kolay açılıyor.
Açılan şeker hamurunu pastamızın üzerine yerleştiriyoruz. Benim bu ilk şeker hamurlu pastam olduğu için bazı ayrıntıları gözden kaçırdım. Pasta soğuk olduğu için şeker hamurunu yerleştirdiğim zaman hemen yapıştı ve o sertliği gidip yapışkan bir hal aldı. Meğerse pastanın oda sıcaklığına gelmesini beklemek buzdolabı soğukluğunun geçmesi gerekiyormuş. Tecrübeyle sabit allahtan fazla bir deformasyon olmadı.
Pastanın üzerine goflet plakayı suya gerek kalmadan bu yapışkanlıktan yararlanıp yapıştırdım .Şeker hamuruyla sarı yıldızlar yapıp goflet plakanın ve pastanın kenarına da bu yıldızlardan koydum. Pastanın en altını kapatmak için mavi sarı şeker hamurlarını birleştirerek kordon yapıp kapattım.Pastayı tekrar buzdolabına koydum kendini biraz çekti yapışkanlığı gitti. Pastamız hazır.
Çocuklar pastayı çok sevdi doğum günü umut'undu ama hepsi birlikte mum üflediler eğlendiler . Güzel bir gündü. İyki doğdun umut'um seni çok seviyoruz.