Bumerang - Yazarkafe

24 Şubat 2016 Çarşamba

ELMALI KURABİYE ....

Buda ablamın asırlardır yaptığı elmalı kurabiyesi birlikte yaptık ve fotoğrafladık yapanlara afiyet olsun.....


Hamur Malzemeleri 
* 3 Su bardağı un
* 250 gr oda ısısında tereyağı veya margarin
* 1 yemek kaşığı yoğurt
* 1 şeker kaşığı kabartma tozu
* 1 limon kabuğu rendesi (isteğe bağlı)
* 1 kahve fincanı pudra şekeri 

İç Malzemeleri 
*  3 Orta boy elma rendesi 
*  1 tatlı kaşığı tarçın 
*  1 küçük boy çay bardağı şeker
*  1 avuç dövülmüş ceviz (isteğe bağlı)

Yapılışı   

Rendelenen elmalar tarçın ve şekerle birlikte suyunu çekene kadar pişirip soğumaya bırakıyoruz. Soğuyunca isterseniz ceviz ekleyebilirsiniz.














Hamur malzemelerinin hepsini 

karıştırıp azar azar un ilave edip ele yapışmayacak yumuşak bir hamur elde ediyorsunuz.



Hamuru parçalara bölüyoruz ve bir merdane yardımıyla açıyoruz


Açtığımız hamuru , yuvarlak bir şekilde kesiyoruz, ben bardak yardımıyla kestim . Elde ettiğimiz yuvarlak parçaları iç harcı koyup istediğimiz şekili veriyoruz. 

170 derece fırında hafif kızarana kadar pişiriyoruz. Henüz soğumadan üzerine pudra şekerine buluyoruz . Afiyet olsun....

23 Şubat 2016 Salı

UÇ DANTELİ ÖRDÜM

Belki yıllardır elime dantel almamıştım, nişanlı bir tanıdığımızın eksik danteli olduğunu duyunca hemen yapmak için gönüllü oldum. Bir çırpıda bitiverdi uzun süre sonra sonra ne kadar özlemişim dantel örmeyi hem terapi gibi  hemde kızımıza hediye oldu   iyi günlerde kullanması dileğiyle...



18 Şubat 2016 Perşembe

PORTAKALLI CHEESECAKE ....

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......



Bahçemizdeki  portakal ağacımızın mahsülünden bu seferde cheesecake yaptık. Beyza kuzumun limonlu cheesecake den sonra  bunuda Şevva'limle ikimiz yaptık portakallardanmı ne ayrı bir güzel oldu basit hemencecik olabilen bir tarif   en yakın zamanda deneyin derim.



TABAN MALZEMESİ

  • 2 paket burçak bisküvi 
  • 2 çorba kaşığı tereyağı 

DOLGU MALZEMESİ
  • 2 yumurta
  • 1 küçük paket krema
  • 1 küçük paket labne
  • 3 çorba kaşığı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • Portakal kabuğu rendesi 
  • Portakallı jöle 
  • 2 su bardağı portakal suyu 
  • Yarım çay bardağı tozşeker
  • 2 çorba kaşığı nişasta
YAPILIŞI


İki paket bisküviyi rondadan geçirip erittiğimiz tereyağını karıştırıp yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kalıbın tabanına yayıp buz dolabında diğer malzemeler olana kadar bekletiyoruz.














Diğer taraftan dolgu malzemelerini karıştırıp kalıba döküp fırında 150 derecede ortalama 45 dakika kontrollü şekilde üzeri hafif kızarana kadar pişiriyoruz.(dolgunun üzeri çatlamaması için fırının tabanına bir kabın içine su koyarsınız)



Üzeri için portakallı jöle yapımı için portakal suyu, şeker ve nişastayı koyulaşıncaya kadar karıştararak pişirin. Kabuğunu soyduğumuz portakalları pişip dolgunun üzerine yerleştirip ılıyan jöleyi döküyoruz en az bir saat buzdolabında bekletip dilimleyerek servis yapıyoruz afiyet olsun..



10 Şubat 2016 Çarşamba

YUMURTALI TOST (FRANSIZ TOSTU)






Biz  ailecek Ana Ocağının müftelasıyız. Geçen haftalarda Ana Ocağı proğramında Zehra Anne  yarışmacılar la Yumurtalı tost (Fransız Tostu ) yaptı tabi bizde hemen denedik. Yusuf böyle şeyler yemeği ve yaparken bana yardım etmeyi çok seviyor oğluşumla beraber  yaptık hem besleyici hemde lezzetli  yaparken,  yerken çok mutlu olduk .Bundan sonra Yusuf'un   hafta sonu sabah kahvaltılarında krebe altarnetif seçeneğimiz oldu.   ..Sizde deneyin derim..

MALZEMELER
  • 6 Dilim Tost Ekmeği 
  • Dilimlenmiş kaşar peyniri 
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı krema
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Tuz

YAPILIŞI 

              
Tost ekmeğinin (ben bol tahıllı ekmek kullandım ) üzerine dilimlenmiş kaşar peyniri koyup diğer tost ekmeğini koyup üçgen şeklinde kesiyoruz. 
             
Yumurtaları çırpıp içine süt,krema(ben krema yerine kaynamış sütün üzerinde birikmiş kremayı koydum) ve tuzu ekleyip karıştırıyoruz,
               
 Ekmeklerimizin tamamını  bu karışıma bulayıp  tavamıza koyduğumuz tereyağını kızdırıp ekmeklerimizi arkalı önlü kızartıyoruz.
               
Havlu kağıt üzerine kızaran ekmeklerimizi alıp fazla yağını çektirip servis tabağına alıyoruz. 
Afiyet şifa olsun...

4 Şubat 2016 Perşembe

KREP TOSTU


Ve oğlumun en sevdiği tarif ... Krep ....Haftada en az bir iki defa yaparız oğlum özellikle hafta sonları gözünü açar açmaz anne bana krep yap der ben de onu kırarmıyım hemencecik birlikte yaparız. Tek krep tarifi vermek istemedim yaptığımız ve beğendiğimiz bir tarif olan krep tostunu paylaşacağım sizle kuzularınız la yada hafta sonu kendinizi ödüllendirin krep tostunu yapın derim.


MALZEMELER

  • 2 adet yumurta
  • Un
  • 2 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu

YAPILIŞI
















Yumurta, süt karıştırıyoruz içinde tereyağını eritip ekleyip karıştırıyoruz unu ekleyip tuz ve kabartma tozunu da ekleyerek karıştırıyoruz. Ortlama boza kıvamına gelinceye krep hamurumuz hazır isterseniz süt kerine yarı yarıya su, süt karışımı isterseniz kabartma tozu ve tereyağı koymaya bilirsiniz. Kızdırdığınız tavada krepleri arkalı önlü pişiriyorsunuz. Kreplerimiz hazır şimdi sıra tosta ...


KREP TOSTU

MALZEMELER

  • Krep 
  • peynir
  • Sucuk

YAPILIŞI

Yaptığımız kreplerin arasına istediğimiz malzemeyi koyup sarıyoruz kızdırdığımız tavada peynirler eriyene kadar arkalı önlü pişiriyoruz. Tostumuz hazır.... Afiyet olsun...

EVDE PEYNİR YAPIMI '' SİRKEYLE ''

İşte bir arkadaşım, sütçüden aldıkları sütün kesildiğini eşinin  kesilen sütten peynir yaptığını söylemiş ve bu peyniri ikram etmişti tadına baktığımda çok beğenmiştim kesilen sütten annemden gördüğüm gibi sadece lor olur zannediyordum, hemen araştırdım kesilmeyen sütten nasıl bu peyniri elde edebilirim diye yine sirke çıktı karşıma ve mahalle sütçümüz den ilk fırsatta bol miktarda süt adım ve denedim yediğimden de güzel oldu daha sonra bu peyniri birkaç kere daha yaptım ama bir türlü resmini çekemediğim için yayınlayamadım . İncir uyutma tatlısı yaparken iş bu ya benim sütüm de kesildi ve bende peynir yaptım bu sefer fotoğrafını çekme fırsatım oldu şimdi yapılışını sizinle paylaşacağım.


MALZEMELER

  • 5 kilo süt
  • 5 kaşık sirke
  • 1 kaşık tuz
  • çörek otu

YAPILIŞI



Sütü kaynatıyoruz kaynayan süte sirke ekleyip kestiriyoruz içine tuz ekleyip bir bez keseye döküp suyunu süzüyoruz. 



Bu aşamada ben içine çörek otu da ekleyip karıştırıp bir süzgecin içine keseyle birlikte üzerine ağırlık koyup bastırıyoruz. Ben evde yaptığım üzüm sirkesinden koydum  içine eğer kesilmezse süt sirke miktarını arttırabilirsiniz.
Bu şekilde hemen tüketmelisiniz eğer peyniriniz fazla olursa uzun süre saklamak için peynirin süzdüğünüz suyunun içine az ise kaynamış soğutulmuş su ve turşuluk tuz ekleyip bu tuzlu suda muhafaza edebilirsiniz.

3 Şubat 2016 Çarşamba

KURABİYE FABRİKASIYLA KURABİYE YAPTIK...


Tuperware ürünlerini bayılıyorurum, onları kullanmak ve  yeni şeyler keşfetmek mükemmel... Yeni bir ürün daha Modern pres  ... Bizim tabirimizle kurabiye fabrikasını hemen alır almaz ilk denememizi yaptık güzelde oldu .  Genel olarak kurbiye yaparken çok kolaylık sağlıyor hemencecik tepsilerce kurabiye yapıyorsunuz.  Ayrıca köfte  ve değişik şeylerde yapabiliyorsunuz, denemeler yaptıkça sizinle paylaşacağım. 



MALZEMELER


  • 1 paket margarin 
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 bardak pudra şekeri
  • 1 çaybardağı sıvı yağ
  • Yarım paket kabartmatozu
  • Aldığı kadar un
YAPILIŞI


    

Tüm malzemeyi karıştırıp unu azar azar ekleyip yoğuruyoruz. 
  






Kıvamında yoğurduğumuz hamurun bir parçasını Modern prese koyup şekillendiriyoruz. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirip 180 derece fırında kontrollü bir şekilde pişiriyoruz .Kurabiyeler pişince pudra şekerine bulayıp servis tabağına alıyoruz. 
Afiyet olsun....




YARIM AY ETEK DİKTİM (KLOŞ ETEK)

Dikişe başlama kararı almıştım,  dikiş makinem henüz yoktu   bende cuma pazarından çok ucuza aldığım bir kumaşı kesmeye karar verdim   makina alınca da hazır olacak hemencecik dikecektim, beceremezsem evde giyerim diye düşündüm İntenetten bir kaç kalıp çıkarma  ve kloş etek biçme/dikme videosu izledim, ilk önce kalıp çıkardım daha sonra da kumaşı kestim   üzerime tuttuğum da dikilmemiş hali olmuşa benziyordu becerdim ben bu işi galiba .
İlk aşamada size bel ölçüsü ve etek boyu  lazım . Bel ölçünüzü üçe bölüyorsunuz  

Mesela bel ölçünüz 81 cm'se 27 cm olarak  olarak  yapıyoruz.  Boyu da İstediğiniz ölçüyü verebiliyoruz. Ben  boyu 95 cm aldım.  Kumaşımızı ikiye katlayıp yukarıdaki şema gibi  kesince elimizde iki yarım daire oluyor. pratikseniz kumaşın üzerinde işaret alıp kesebilirsiniz benim gibi acemi iseniz gazeteden  kendi bedeninize göre kalıp çıkarıp bu kalıbı kumaşın üzerine koyup kesebilirsiniz.  Bence dikişe başlangıç için çok kolay bir  etek yan  dikişleri  makineye çektikten sonra  eğer fermuar dikecekseniz  fermuar kadar açıklık bırakın, interseniZ bel bandına lastikte takabilirsiniz.  

TERBİYELİ SULU KÖFTE



Bu tarifi çok sık yaparım ve severek yerim, istediğinizi ekleyebilirsiniz, bir ondan bir bundan derken bir tencere yemek oluverir hem çok lezzetli ve bir o kadar da bereketli bir yemek en kıza zamanda yapın derim.


MALZEMELER
  • 250 gram kıyma
  • 1 kuru soğan
  • 1 Patates
  • 1 havuç
  • Tuz karabiber, kırmızıbiber
  • 2 yemek kaşığı pirinç
  • 1 yemek kaşığı biber ve domates salçası
  • Sıvıyağ
  • Nohut
  • Un
  • Sıcak Su
  • Limon
  • Yumurta sarısı


YAPILIŞ


Yemeğimize minnak köftelerimizi yaparak başlıyoruz. Kıyma, Soğan, baharatları ve yumurtayı bir kaba alıp yoğuruyoruz ve içine pirinç ekleyip fındıktan biraz büyük toplar yapıp una buluyoruz, ben genelde çokça köfteler yapıp derin dondurucuya atıyorum bir daha yemek yapmak istediğimde elimde hazır köftelerim oluyor. Havucu patatesi minik kareler halinde doğruyoruz , yağ içine ilk önce havucu daha sonra patatesleri atıp soteliyorum içine salçayı da ekleyip bir miktar daha kavuruyorum suyunu ekleyip kaynayınca içine köfteleri salıyorum. Bu aşamada benim gibi nohutta ekleyebilirsiniz yada bezelye de koyabilirsiniz bu sizin damak zevkinize kalmış. Havuçlarınız yumuşadımı yemeginizolmuş demek bu aşamada terbiyeyi yapıyoruz limon ve yumurta sarısını çırpıyoruz yemeğimizin suyundan bir kaşık alıp terbiyeye ekleyip bu karışımımızı ocaktaki yemeğimize ekliyip bir iki taşım kaynatıp altını kapatıyoruz. Afiyet olsun....

2 Şubat 2016 Salı

DİKİŞ MAKİNEM

Dikişe başlama kararı aldım ama ortada dikiş makinesi yok hemen başladım araştırmalara benim gibi acemi terzilerin kullanacağı tipte basit kullanımlı ve ekonomik bir şey   yine bir sürü çeşit ve model acaba hangisini almayalım  . Kullanabilecekmiydim,    araba kullanımını çözdüğüme göre bunu da çözebilirdim diye düşündüm. Sonunda   singer marka iki makineye kadar düşürdüm seçenekleri .
 

   Singer 3229 Simple

  Singer 2273 Tradition



İkisininde fiyatları eşitti aralarında da özellik bakımından pek fark yoktu  benim almaya karar verdiğim  makinenin   tek kademeli ilik açma, otomatik iplik takma, desen milimi ayırma  özelliği vardı  ve  desen sayısı sekiz adet diğerinden azdı  ve sonunda  Singer 2273 Trationda karar kıldım.

Sıra geldi fiyat araştırmasına, bayide 500 TL.  internet sitelerinde de 400-500 arası fiyatlar vardı  bir hafta  kadar  bakındım  sonunda bir alışveriş sitesinin yaptığı kampanyadan 374 TL ye aldım . Her zamanki gibi akıllı alışveriş yaptım yine....  Dikişe başlama kararı aldığımdan beri makinam gelmeden  bir kiloş etek ve jile  kestim bile sırada iki pantolon var kesilecek ...ve makinan  geldi  ... Artık dikişe başlama zamanı .... Diktiklerimi ve gelişmeleri sizinle en yakın zamanda paylaşmak üzere... 

1 Şubat 2016 Pazartesi

DİKİŞE BAŞLADIM :)


Malum ikizler burcu olduğum için herşeye meraklı ve hevesli doğmuşum. Şimdide dikişe başlama kararım aldım. Bu kararı alma sebebim istediğim türden şeyleri mağzalar da bulamamam önceleri  bir şey beğendim mi komşumuz songül ablaya  gider tarif eder yada fotoğrafını gösterir   hem ucuza hemde hazırından daha güzel şekilde  diktirirdim, gelinliğimi bile bu şekilde dikmişti hatta o kadar güzel olmuştuki  ben diktirdikten sonra beğenen bir kaç arkadaşım da ona diktirdiler. Yani hayatımda tanıdığım en becerikli insan dı desem yalan olmaz her halde. İğne oyasından, dikişe, nakışa kadar herşeyi becerebilen hele o yemekleri, elinde ayrı bir lezzet vardı. Bende ondan çok şey öğrendim bana çok yardımcı oldu ne zaman kapısını bir şey danışmak için çalsam asla geri çevirmezdi ne yazık ki dört sene oluyor genç yaşta lösemi hastalığın pençesinden kurtulamadı onu kaybettik. Allah rahmet eylesin dikiş denince ondan bahsetmeden geçemedim. Hala bana  on  sene önceden diktiği takımları giyiyorum... Songül ablam da yok Elif sen bu işe atıl becere bilirsin dedim ve besmeleyle başladım.... Allah muhaffak etsin..... Dikişle ilgili yazılarımı ve diktiklerimi sizle ilerleyen günlerde paylaşacağım...