Bumerang - Yazarkafe

24 Mayıs 2018 Perşembe

2.DAY.... CAPPADOCIA; TURKEY’S WONDERLAND... GEZMELER GEZMELER...... HARİKALAR DİYARI KAPADOKYA. GÜZEL ATLAR ÜLKESİ....

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......  
Kapodokya gezimizin ikinci günüyle devam ediyoruz.  Sabah erkenden kalktık eşyalarımızı toplayıp  kahvaltımızı yaptıktan sonra  otobüsümüze bindik . Bu arada söylemeden geçmeyeyim bir gece konakladığımız Bent otelden çok memnun kaldık.  
Kısa bir  Kayseri gezisi yapmak için  merkeze ulaştık  burada  Hunat Hatun Medresesine geldik pazar günü olduğundan kapalıydı buradan Kayseri kalesi ve Kayserinin meşhur pastırma ve sucuk çarşısına dolaştık sabah erken saatler olduğu için  çarşı tamamen açılmamıştı iyi ki bir gün önce bir Pastırma ve Sucukları almışız. Ama gezerken  yine bir şeyler aldık ilerde tarifini vereceğim sucuk harcı aldık. 
            
                 






Bindik aracımıza ve güzel Erciyes dağı  manzarasına veda ederek Kapadokya bölgesine döndük ...








DERBENT VADİSİ

Başladık yine peri bacalarını gezmeye Avanos, Devrent Vadisi önceki gezdiğimiz vadiler gibi kilise ve mezarlar bulunmuyor buranın özelliği peri bacalarının çoğunun hayvanlara benzemesi öncelikle kocaman bir deve çıkıyor karşınıza zarar görmemesi için etrafı çitlerle çevrilmiş, kuşlar, atlar, tavşanlar peri bacalarını artık neye benzetirseniz sizin hayal gücünüze kalmış .
MUSTAFA PAŞA KÖYÜ...


Burayı rehber eşliğinde değil serbest şekilde dolaştık Rum evleri ve taş işçiliği ile ünlü olan Sinasos adıyla da bilinen Mustafapaşa Köyü, , köy merkezine yakın Maraşoğlu Köprüsü ve yakınlarında  da yeraltı şehri girişi bulunuyor.





Ayrıca harika yapıları ve güzelliğiyle dizilere de ev sahipliği yapmıştır. Asmalı Konak diziside set olarak ilk olarak burada çekilmiş, şuanda Old Greek House otel ve restoran olarak işletilmektedir. Şimdilerde de ATV için Aşk ve Mavi Çekimleri sürmektedir. Haliyle bu diziler Mustafapaşa köyünün tanınmasında çok etkili olmuştur.

TURASAN ŞARAP MAHZENLERİ 
Şarap mahzenleri kayaların uzun bir sürede elle oyularak yapılmıştır. Mahzende yaz/kış sıcaklık aynı olmakta bu da şarapların uygun bir şekilde saklanması sağlamaktadır. Turumuzdan isteyen arkadaşlar şarap tadımı ve satın almak için buraya uğradılar biz ise buranın hemen yakının da olan Asmalı konak dizisinin ikinci seti olan yeri                                                                                 gezdik.




ÜÇ GÜZELLER

Kapadokyanın adeta simgesi olan üç güzeller peri bacaları bu bölgenin en çok fotoğraf çekilen yerler arasında.




Hatta bir dönem kullanılan 50 ytl bir yüzünde üç güzellerin resmi yer almıştı.



Üç güzellerin çevresine hediyelik eşya satan yerler mevcut ve diğer gezdiğimiz yerlenden de fiyatları daha uygun bizde buradan hediyelik eşyalar ve yoğurt yapmak için çömlek aldık.

                 
HACIBEKTAŞİ VELİ TÜRBESİ





Hünkâr Hacı Bektâş Velî Hazterlerine ikinci kere gelmek nasip oldu. Nevşehir, Hacı Bektaş belediyesinde bulunan Türbeyi ziyaret edip dualar ettik.

İslam dünyasının 13. Yüzyıl'da yaşamış büyük alimlerinden biri olan Hacı Bektaşi Veli, Ahmed Yesevi'nin öğretilerini Anadolu'ya taşımış burada talebeler yetiştirmiş, bağlı olduğu "Ahilik Teşkilatı" ile, Osmanlının kuruluş döneminde Anadolu'da sosyal yapının gelişmesinde büyük katkı sağlamıştır.

Osmanlı Sultanı Orhan zamanında büyük hizmetleri olmuştur Yeniçeri Ordusu'na dua ederek arkalarında olmuş Hacı Bektaş-ı Veli'yi kendilerine manevi pir olarak kabul etmişlerdir. 





Dergahın dışında ve iç kapısının hemen solunda Çeşmeler mevcut yüzyıllardır buraya gelenlerin kullandığı sudan şifa niyetine biz de içtik, yüzümüzü yıkadık ve yanımıza aldık.







 
GÜVERCİNLİK VADİSİ
Adını güvercinlerden alan vadide yüzyıllar önce güvercin yetiştiriciliği başlamış, kayadan oyma yuvalarda güvercinlerin gübresi tarım ve kilise duvarlarını renklendiren çizimlerin ve desenlerin renklerini koruyabilmek, sağlam kalmasını sağlayabilmek için kullanılmış. hala çeşit çeşit güvercinler vadide bulunuyor bizde vadinin en tepe noktasından bu eşsiz manzarayı seyrettik.

URANOS SARIKAYA RESTORANT 

Rehberimiz tarafından öğle yemeği için bir gün önce bizim gitmediğimiz Türk gecesinde gittikleri Avanos’da bulunan tamamı tepe içine oyulmuş Uranos Sarıkaya Restaurant taştan masa ve oturacak yerleri oldukça otantik, sanki yüzyıllar öncesine götürüyor sizleri. Anfi şeklindeki masaların ortasında kanun çalan bir sanatçı yemeğe eşlik ediyor.


                                                        

Gelelim yemeklere fix menüde mercimek çorbası, buraların meşhur çömlek kebabı, pastırmalı kuru fasulye, pilav tatlı olarak baklava mevcut, tatlı yemeyenlere alternatif olarak meyve veriyorlar bizim gittiğimizde portakaldı meyve. Yemekleri genel olarak beğendim lezzetliydi o kadar kalabalığa servis yapmalarına rağmen lezzetli ve güzeldi.  

                       

                       

                                                                                           

Çömlek kebabı ustalar tarafından çömlek kırılarak servis yapılıyor. Bizde bu gösteriyi çektik sizlerle paylaşıyoruz..



KURUYEMİŞ ALIŞVERİŞİ 


Yine gurup halinde gittik alışverişe. Aslında İstanbul'a giderken tek sütle kavrulmuş çekirdek almaktı niyetim ama kuruyemişciye girince biraz ondan biraz bundan derken bakmışım bir sürü şey alıvermişim. 
Kuruyemişcide her şeyin tadına bakabiliyorsunuz böylelikle beğendiğiniz şeyleri alabiliyorsunuz. Yusuf'ta en çok dut suyunu beğendi öğrendiğim kadarıyla kuru dutu değirmende toz haline getirip suyla karıştırıp ister soğuk ister sıcak tüketiyorsun, aldık tabi harika bir şey Yusuf sürekli içiyor.

Birde Anadolunu cipsi kavurğa aldık bu buğday ve çetenenin kavrulmasıyla yapılan çok lezzetli bir çerez. 

Mini çömleklere basılmış tulum peyniri de tadarak aldık bizim peynir tatdığımız peynirden güzel çıktı. 


Gezimiz burada sona erdi  özellikle Yusuf  
çok memnun kaldı, gördüklerimiz karşısında adeta büyülendi desek yeridir. Bu arada Turizim haftasından hemen sonraki hafta yaptığımız gezimiz Yusuf'un kafasındaki  Turist, Turizm  kavramlarının oturmasını sağladı. 

Yeni geziler için arkadaşlarla daha gezimiz bitmeden konuşmalara başladık.  Diğer gezmelerimizde de görüşmek üzere  sevgiyle kalın....

15 Mayıs 2018 Salı

1. DAY ...CAPPADOCIA; TURKEY’S WONDERLAND...GEZMELER GEZMELER 1. GÜN ...... HARİKALAR DİYARI KAPADOKYA. GÜZEL ATLAR ÜLKESİ....

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......  
On beş yıl önce gelmiştim dostlarımla bu harika yerlere bu ikinci gidişim bu sefer yine can dostlarımla  ve kuzucum Yusuf''umla gelmek nasip oldu ve  istanbul'a dönerken yine tekrar ne zam gelirim diye düşünür buldum kendimi anlayacağınız buranın tozunu yutan gelmelere doyamıyor buralara. İlk gelişimizde geldiğimiz turu  pek memnun kalmamıştık bu sefer gidişimizde Jolliy Turu tercih ettik .

TUZ GÖLÜ..
Yusuf'un arabadan çektiği Tuz gölü fotoğrafı
Turumuz Kayseri konaklamalı olduğu için bazı yerleri uğramadık Tuz gölüden geçtik ama duraklama yapmadık sadece arabanın camından baka bildik, Allahtan ilk turumuzda uğramıştık.

PAŞABAĞI  VADİSİ (RAHİPLER VADİSİ)
 

İlk durağımız Paşabağı Vadisi oldu, Vadide Peri Bacalarının tüm çeşitlerini görebilirsiniz. Peri Bacalarının içlerinde kilise ve şapaller var eski zamanlarda rahiplerin inziva yeri olarak kullandıkları vadi bacalar arasında bulunan üzüm bağlarından da ismini aldığı benziyor. İlk geldiğimizde bu üzümlerden yemek nasip olmuştu ama ne yazık ki asmalar azalmış . Vadinin girişinde hediyelik eşya alacağımız ve yemek yiyeceğimiz yerler mevcut bizde gezi bitiminde buranın meşhur yumurtalı sütlü kabak çekirdeğinden ve Anadolu'nun doğal cipsi kavurga aldık.  
Gidecekler için buraya girmek ücretsiz...
GÖREME AÇIKHAVA MÜZESİ
Göreme Açık hava Müzesi, yüzyıllarca Hıristiyanlığa hizmet etmiş hatta manastır eğitim sisteminin başlatıldığı yer olarak kabul ediliyor. Kayaların içinde kiliseler, şapeller, yemekhaneler ve oturma mekânları oyulmuş ve bu yapıların içerisinde freskler İncil ve Hz. İsa’nın hayatından sahneleri resimlenmiş.

Göreme Açık Hava Müzesi’nde Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Basileus Kilisesi, Elmalı Kilise, Aziz Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise ve Tokalı Kilise gezilebiliyor ayrıca kiliselerin yanı sıra Şapeller bulunuyor, Cami'nin küçüğüne nasıl Mescit deniyorsa Kilise'nin küçüğüne de Şapel deniyor.



Şapellerin içinde Kiliselerden farklı olarak mezarlar mevcut. önce gittiğimizde bu mezarlar kapalıydı restore edildiğinde ışıklandıma yapılmış ve çam çerçeveler içine alınmış bizde hemen foroğraflarını çektik biz fotoğraf çekerken hemen görevli müdahale etti meherse kapalı alanlarda da çekim yasakmış bizde çektiğimizi bari yayınlayalım dedik. Ayrıca buranın mistik bir havası ve tanımlayamadığımız bir koku da mevcut.









Burası 6 Aralık 1985 tarihinden itibaren doğal ve kültürel varlık olarak UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yeralıyor.







Buraya girerken müze kartınız olması gerekiyor kartımın süresi dolduğu için bir yarım saat müze kart çıkartmak için bekledim çocuklar ve 65 üstü kişiler  ücretsiz...

HANEDAN KERVANSARAY RESTORANT




İlk gün öğle yemeği için tur tarafından götürüldük mimarisi göz alıcı ve oldukça büyüktü.
ÇAVUŞİN ÇÖMLEK ATÖLYESİ AVANOS




Karnımızı doyurduktan sonraki durağımız çömlek atölyesi oldu  burda ustalar tarafından kilden  kullandığımız seramiklere yapım aşaması sizlere tatbiki olarak  gösteriliyor hatta aranızdan isteyen birine çömlek yaptırılıyor daha sonra yaptığınız objenin fırınlanma, çizim, boyama ve sırlama aşamaları gösteriliyor. Bu kadar bilgilenmeden sonra bin bir çeşit ürünün arasına bırakılıyorsunuz, pazarlama da müthiş Gülay'cım  buradan birkaç güveç aldı. Burası  turumuzla bugünkü son durağımız oldu otelimize giriş yapmak için Kayseri'ye doğru yola çıktık. 




Burası turumuzla bugünkü son durağımız oldu otelimize giriş yapmak için Kayseri'ye doğru yola çıktık.
KAYSERİ BENT OTEL
Kayseri  yolları evleri o kadar düzenli geldi ki  daha gezmeden çok sevdim buraları, Uzaktan gördüğümüz Erciyes dağının  karlı yamaçları büyülüyor  insanı doğa ve büyük şehir içi içe. 
Bir kırkbeş dakika kadar sonra otelimize ulaştık, oldukça temiz ve düzenli kaldığımız müddetçe çok memnun kaldık otelimizden
SALASH CAFE 




Akşam yemeğini aldıktan sonra isteyenler Türk Gecesine katıldı biz Kayseri'yi gezelim dedik ve buraya tayini çıkan işten arkadaşımızla görüştük bizi Kayseri'den sucuk pastırma alabileceğimiz yerlere götürdü buradan kızlarla alışveriş yaptık ve Talasta bulunan Osmanlı Sokağına gittik burası oldukça şirin Turistlik bir mekan kafeler var bu kafelerde çayınızı kahvenizi içip canlı müzik dinliyebiliyorsunuz. Ve bu günün sonu yorgun bir şekilde otelimize gidiyoruz. 

DEVAMI YAKINDA...........

9 Mayıs 2018 Çarşamba

ARTICHOKES WITH BROAD BEANS...HARİKA İÇ BAKLALI ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR TARİFİ....

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......  
 
   Bahar ayları, enginarın tam zamanı şimdileri sık sık pişiriyorum ve arada derin dondurucuya koyuyorum. Çok sık yapmama rağmen baklayı sevmediğim için hiç iç baklalı denememiştim ama deneyince çok yakıştırdım. Bu şifa deposu karaciğer dostu sebzeyi ister yemek olarak ister salata yada henüz yeni çıktığı için sadece limon sıkarak tüketin derim. 



Zeytinyağlı enginar seviyorsanız iç baklalı da denemenizi tavsiye ediyorum.
Afiyet şifa olsun...

MALZEMELER 

  • 5 adet enginar 
  • 500 gr. iç bakla 
  • 2 adet orta boy soğan 
  • 2 adet havuç 
  • 1 adet limon 
  • yarım bardak zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 2 adet kesme şeker

YAPILIŞI 


Baklaları  soymakla başlıyoruz işe, tane baklaların siyah çizgili kabuklarını çıkartıyoruz çünkü soymazsak sert olur, isterseniz  haşlayarakta  soyabilirsiniz yada benim yaptığım gibi bıcakla da soyabilirsiniz. 
Zeytinyağını tenceremize alıp içine soğanları koyup hafifce kavuruyoyoruz ve küçük küçük doğradığımız havuçları ekleyip bir dakika daha  kavurup soyduğumuz baklaları ekliyoruz, üzerine tuz, şeker, limon suyunu  ve enginar çanaklarımızı ters bir şekilde koyup suyunu ekleyip  en kısık ateşte  pişiriyoruz. Enginar çanaklarına çatal batırıp pişip pişmediğini anlayabilirsiniz, eğer çatal kolay batarsa pişmiş demektir. 
Soğuyunca ilk önce enginar çanaklarını büyük servis tabağımıza alıp üzerine baklalı karışımımızı ekliyoruz. 
En sonra üzerine dereotu  ekleyip servis yapabiliriz. Mümkünse soğuk ve bir gün bekleyerek servis yaparsanız daha lezzetli olur.
Afiyet ve sağlıkla.....