بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
Bismillahirrahmanirrahim...
Coranadan dolayı hepimizde bir telaş sıkıntı, acaba burada mikrop var mı şüphesi. İnsanlar mutfaktan çıkmaz oldu özümüze döndük bu günlerde evlerimizde tencere kaynar oldu börek, yemek ve hatta ekmeklerimizi evde yapar olduk fırınlardan yayılan mis gibi kokular.
Bende evde birkaç ekmek denemesin den sonra bazlama yaptım bizim bazlama duayeni Şükran Hala ona gittiğimizde muhakkak yaptığı ve eve de yanımıza paket olarak verdiği mis gibi yumuşacacık bazlamaların tadını pek bulamadık ilk bazlamada, malum çıta yüksek .Hemen telefonla şükran Haladan ayrıntıları ve püf noktalarıyla bazlama tarifini alıp kolları sıvadım ve bazlama yapmak için hamurumu mayaladım ve sizlerle de paylaşmak istedim.
MALZEMELER
- Maya (yaş veya kuru farketmez)
- 1 bardak süt
- Su
- Un
- Kesme şeker
- Tuz
YAPILIŞI
- İlk olarak yarım bardak sütün içine 2 kesme şerke ve mayayı boşaltıp iki dakika kadar aktifleşmesini bekliyoruz.(Ben 1 küçük paket kuru maya kullandım )
- Unumuzu yoğurma kabımıza alıp ortasını elimizle açıp unun mayaya hemen temas etmeyecek yerine tuzu ve ortadaki boşluğa mayamızı ve sıvıları boşaltıyoruz ve karıştırıyoruz.
- Çok sıvı olmayan ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz hamurun kıvamı fırınlardan kızartmak için aldığımız hamurdan biraz koyu kıvamlı olacak.
- Hamurun ağzınıkapayıp mümkünse ılık biyere yada çalışmayan fırına da koyup mayalanmasını sağlayabilirsiniz.
- Mayalanan hamurun bir kez yoğurup havasını alıp bir beş on dakika daha mayalanması için ağzını kapatıyoruz.
- Hamuru elimizle bezeler yapıp üstünü kapatıp tekrar beş dakika mayalanmasını mayalıyoruz.
- İster elimizle ister bir oklava yardımıyla biraz inceltiyoruz.
- Tavada yada saçta pişiriyoruz...
Afiyet olsun.......
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder