بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
Bismillahirrahmanirrahim...
Biliyorum erik zamanı değil nereden buldun da turşusunu yaptın diyeceksin, turşuyu geçen sene yapmıştım şimdi de yazıp sizinle paylaşmak nasip oldu.
Sıcak suyla turşuyu geçen sene çok yaptım çabucak oluyor ve bir o kadar da çabuk bitiyor, çıtır çıtır turşularımız oluyor.
Cam kavanoz kullanmanız gerekiyor çünkü pilastik kaplardan turşumuza kimyasallar geçebiliyor hemde cam şişede, sıcak suyla yaptığımız için vakumlama gerçekleşiyor.
Kaya tuzu yada iri tuz kullanılması lazım çünkü sofralarımızda kullandığımız tuzlarla turşularımız fazla dayanmaz.
MALZEMELER
- Yeşil erik
1 lt kavanoz 1 bardak sirke
1 tatlı kaşığı şeker
Sarımsak
kaynamış su
2 yemek kaşığı iri tuz
Limon
YAPILIŞI
Eriklerimizi, yıkayıp varsa saplarını koparıp süzdürüyoruz eriklerimiz turşu yapmaya hazır oluyor.
Diğer taraftan sarımsaklarımızı da ayıklıyoruz.
Ben bir litrelik cam kavanozlar kullandım siz istediğiniz büyüklükte kap kullanabilirsiniz. Kavanoz ve kapakları iyice yıkayıp sıcak suyla dezenfekte edip turşu yapmak için hazır hale getirdim.
Kavanozların dibine birkaç diş sarımsak ve limon koyup üzerine eriklerimizi ekleyip tekrar aralarına sarımsak ve limon koyarak yerleştiriyoruz ben bu aşamada hafif acı olması için birer adet acı biber de ekledim, eriklerimiz bitene kadar bu şekilde kavanozlara yerleştiriyoruz. Benim dört şişe erik turşum oldu, daha önce yemek için aldığım eriklerden bir şişe turşu daha kurmuştum.
Orta boy tencerede ne kadar turşu yapacaksak sirke, tuz ve şekerizimi ona göre ekleyip biraz da su koyup kaynatıyoruz. Ben kendi yaptığım üzüm sirkesinden kullandım ..
Turşularımızı yaptık on gün içinde yemeye başlayabilirsiniz ve ağzı vakumlu şekilde uzun süre saklayabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder